dijous, 9 de novembre del 2023

Experiència de pràctiques a París

Salut à tout le monde !

Soc la Marina Clavijo, estudiant del doble grau en Informació i Documentació i Comunicació Audiovisual, i aquest mes de setembre he realitzat unes pràctiques extracurriculars que la Facultat oferia, a la biblioteca Octavio Paz de l'Institut Cervantes de París.

L'Institut Cervantes de París consta de dos edificis: un es troba al carrer Quentin-Bauchart, prop de l'Arc de Triomf, que s'utilitza per donar classes d'espanyol i també com a centre cultural (fan exposicions, projeccions de pel·lícules, etc.) i l'altre és la biblioteca pròpiament dita, que es troba a l'avinguda Marceau. Tot i que en el conjunt de l'Institut hi ha bastant personal (unes 20 persones), a la biblioteca només treballen dues persones, per tant, sempre tenen molta feina. Les meves tasques com a becària es dividien en dos tipus. Hi havia les referents al dia a dia de la biblioteca, com inventariar, "tejuelar", col·locar els llibres, etc., però també vaig fer tasques que no hauria pogut fer d'haver anat a París en un altre període. Per exemple, vaig estar fent d'assistent en els exàmens d'espanyol i també vaig col·laborar en les Journées du Patrimoine que es celebren cada setembre a París.

Trobar allotjament a París centre és molt difícil, ja que hi ha moltíssima demanda i molt poca oferta, i per això els preus són desorbitats. Jo em vaig allotjar a Boulougne-Billancourt, un barri tranquil i familiar proper al districte setze. Per tant, era bastant senzill anar a fer les pràctiques fins a les 14.30 i després aprofitar la tarda per fer visites (no moltes, perquè tanquen aviat). De fet, si hi sou a temps, us recomano anar a París abans de complir els 26 anys perquè entrareu gratis a molts museus i atraccions turístiques.

Un altre aspecte que s’ha de tenir en compte és que a París hi ha esdeveniments de manera regular per tota la ciutat. Per exemple, quan vaig estar al mes de setembre, hi havia la Rugby World Cup 2023 que ocupava tota la plaça de la Concorde, la Setmana de la Moda, concerts d’orquestra a l’aire lliure, mercats ambulants, curses populars, filmacions de pel·lícules i videoclips... fins i tot la visita del rei Carles III! Vull dir, és emocionant sortir a passejar i no saber què et trobaràs, però també resulta estressant haver de reajustar els plans tota l’estona a causa dels canvis en el transport públic, que eren constants. En aquest sentit, hi havia sempre moltes incidències, estacions tancades o línies de bus sense servei; així com moltes obres arreu de la ciutat, potser amb motiu de les olimpíades de l’any que ve.

A continuació us deixo algunes recomanacions fora dels circuits més turístics:

  • Un lloc poc conegut és el centre cultural que es troba al número 59 de l’avinguda Rivoli, on es pot entrar gratis i trobareu propostes d’artistes independents molt dispars.
  • Les millors vistes de París i sobretot de la torre Eiffel gratis, són les de l’últim pis de les Galeries La Fayette i des del pont Bir-Hakeim. 
  • Si aneu per la zona de Le Marais, us recomano fer tot seguit el canal Saint-Martin fins a la passerelle Bichat on, si teniu sort, podreu presenciar l’obertura de rescloses, que és el mecanisme que s’empra per fer que els petits creuers facin el recorregut en el sentit contrari al corrent del riu.
  • Si no podeu anar fins Versalles, una bona alternativa és visitar l’Hôtel de la Marine, un edifici situat a la plaça de la Concorde que feia de seu administrativa per a la Marina Francesa durant la Revolució Francesa. Està molt ben conservat, no està gaire concorregut (cosa difícil de trobar a París) i a més l’audioguia és una meravella perquè incorpora tant música com actors que representen les converses que es tenien a l’època.
  • Finalment, i com a recomanació personal, us recomano anar al cementiri Père-Lachaise i tot seguit al parc Buttes-Chaumont. És increïble el contrast entre un dels emplaçaments més silenciosos i lúgubres de París amb un dels més actius i alegres; sobretot en cap de setmana, ja que està ple de nens, gossos i gent fent footing.
Fins aquí un resum de la meva experiència. París és una ciutat molt coneguda, per tant, he intentat fer aportacions que potser com a turista no tens entre les primeres opcions. Deixo algunes fotos de la meva estada i qualsevol consulta no dubteu a contactar amb mi 😊. À bientôt !



Vistes del Sena i la Torre Eiffel

Interior de l'Institut Cervantes

Pastissets d'una boulangerie típica del barri de Montmartre

Jardins del museu Rodin.

Interior de l'edifici 59 Rivoli






dimarts, 3 d’octubre del 2023

Traineeship a l'European University Institute (EUI) a Florència

 

Hola a tots i a totes!

Soc la Sara Alaoui Varea, graduada en Informació i Documentació, l'última promoció del que, actualment, rep el nom de grau en Gestió d'Informació i Documentació Digital, i actualment em trobo com a becària a la Biblioteca de l'European University Institute (EUI) a Florència.

Com molts ja sabreu, aquesta és una beca que s’ofereix anualment i es renova cada any, on se seleccionen 6 trainees, 4 bibliotecaris, 1 de multimèdia i 1 refugiat de l'associació Maison Shalom.

Ara mateix estan obertes les convocatòries per a bibliotecaris: https://www.eui.eu/Research/Library/AboutTheLibrary/Job-opportunities/Traineeships/Traineeships (data límit: 31 d’octubre de 2023) i multimèdia: https://www.eui.eu/Research/Library/AboutTheLibrary/Job-opportunities/Traineeships/MultimediaTraineeship (data límit: 5 d’octubre de 2023). (Molt interessant per als companys de doble grau o que hagin cursat Comunicació Audiovisual, encara hi sou a temps.)

Convocatòria per fer un traineeship a l’arxiu de l’Institut: https://www.eui.eu/Documents/ServicesAdmin/PersonnelService/Administrative-Positions/2023/TR.HAR.1.OPEN.2023.pdf (no hi ha data límit)

Jo vaig arribar el novembre del 2022, i vaig coincidir amb dos grups de trainees, i he pogut compartir l'experiència amb gent d’Irlanda, Canadà, Burundi, República Txeca, Madrid i Cadis.

Depenent del teu perfil i experiència, el personal de la biblioteca t'assigna un rol. Hi ha els següents rols: acquisitions trainee, interlibrary loan trainee, electronic resources trainee i open science trainee.

En el meu cas soc l’Open Science trainee, i m’encarrego de gestionar el repositori institucional de la universitat, anomenat Cadmus. Dins d’aquesta gestió trobem tractament de dades, curació de metadades, control de llicències, entre altres tasques. Aquesta és la meva tasca principal, però cada trainee a la tarda té assignades altres tasques secundàries i altres projectes en els quals participar. En el meu cas a la tarda estic encarregada d’adquisicions i de gestionar les publicacions seriades, totes dues tasques molt enriquidores. A banda de les nostres tasques i rols, els trainees ens encarreguem de fer torns al taulell i de recollir els llibres al voltant de la biblioteca per poder gestionar els préstecs.

Hi ha molts companys que han fet una estada en aquest centre. Si voleu llegir o saber-ne més, podeu consultar el següent enllaç: experiències antics alumnes.

Si esteu pensant a sol·licitar la beca us deixo consells o recomanacions pel que fa a la vida a Florència:

Allotjament:

  • PAB o PDM Flats (pisos per a gent de la universitat, a 10 i 30 minuts a peu de la feina, bastant apartats del centre)
  • Florence Housing Service (barri Le Cure i Campo di Marte)
  • EUI Facebook group
  • Idealista (hi ha moltes estafes)

Transport:

  • Bus núm. 1A o el núm. 7, per anar a la feina (els autobusos funcionen regular, no són puntuals...). El transport públic costa 1,70 € per viatge.
  • Recomanació: comprar una bicicleta de segona mà, fa la vida molt més fàcil. També hi ha bicis “públiques” tipus Bicing, l'app es diu RideMovi, és el que jo faig servir la majoria de les ocasions, el que passa que és una mica car en comparació a BCN.

Dinar a l'EUI: si no cuineu, hi ha un menjador universitari on es menja mig menú per 2,58 € i menú complet per 5,20 €. És molt econòmic i a mi i a molts trainees i estudiants que no cuinem ens ha salvat l'any. També hi ha una cafeteria on a part de cafès i dolços fan sandvitxos (paninos).

Temperatura: diria que és una mica més extrema que a Barcelona, els mesos de més fred són en tornar de Nadal i l'estiu és horrorós (al voltant de 40ºC), no havia viscut res així abans, però a la feina amb calefacció i aire condicionat no es nota.

Vida social: dins l'EUI hi ha moltes activitats per realitzar, cant, futbol, bàsquet, rem, natació, salsa, swing, escacs, ioga, etc. Tot em semblava molt americà, però és el lloc ideal per conèixer gent amb gustos semblants als teus i poder fer pinya. A l'EUI també hi ha un bar universitari conegut com el Fiasco, està obert de dilluns a divendres, i gairebé tots els divendres hi ha festes temàtiques, és un molt bon lloc per socialitzar o anar a prendre alguna cosa després de la feina.

Idioma: l'italià és una barreja del castellà i del català, és molt fàcil aprendre'l i parlar-lo, si us poseu les piles podeu tornar amb un B1 o una miqueta més. A la feina generalment s'utilitza l'anglès, així és que és recomanable tenir-ne un bon nivell. Al final de l'experiència el vostre anglès també haurà millorat. 

Bé, penso que això és tot, jo he tingut una molt bona experiència i estic molt contenta amb les tasques, el personal i amb la gent que m’he trobat i amb la qual he pogut compartir aquest any ple d’activitats i experiències. Tot té molt a veure amb l'actitud amb la qual us enfronteu als reptes. Us deixo algunes fotos d'aquests gairebé dotze mesos...

Corri la Vita (Cursa solidària, 10 km)

Acomiadant companys

Presentació Check us out a la Coppa Pavone
(equip de la biblioteca)

Viatge a Assís



Fent hiking a Prato

Ens veiem per les biblioteques del món, companys!

Sara

dilluns, 25 de setembre del 2023

La meva aventura de pràctiques al Musée de la Littérature de Bruxelles

 

Bonjour tout le monde, 

Soc l’Alejandro Magadán, del màster en Biblioteques i Col·leccions Patrimonials. Escric aquesta entrada per a Mòbils FIMA per explicar-vos la meva experiència com a alumne del programa de pràctiques d'estiu a l’estranger. El meu destí ha sigut la ciutat de Brussel·les, capital de Bèlgica i seu del Parlament Europeu.

Sempre havia volgut marxar a un país francòfon i vaig aprofitar el programa d’intercanvi de la Facultat per aconseguir-ho. En aquest cas, jo vaig enviar la proposta a quatre centres, dels quals el primer a respondre positivament va ser el Musée de la Littérature de Bruxelles. Un cop confirmat, vaig realitzar la documentació amb l’ajuda del departament de pràctiques a l’estranger de la Facultat. Vaig decidir aprofitar tots els dies que podia quedar-me, del 21 de juny al 15 de setembre.

El meu període de pràctiques (un “stage” com diuen ells), com ja he dit, ha tingut lloc al Museu de la Literatura de Brussel·les, el qual forma part de la Biblioteca Nacional de Bèlgica, o com diuen ells, KBR. La meva tasca ha sigut la classificació i catalogació del fons personal i professional d’un crític literari i teatral de principis del segle XX anomenat Georges Rency.

El Museu, de fet, no forma part de la Biblioteca. Si la voleu visitar, a l’entrada no hi ha inclosa la part del museu. En aquest cas, heu d’escriure un correu a l’adreça electrònica del Museu, demanar informació, reservar una data i anar el dia i hora indicats. Només cal que doneu el vostre nom a la recepció del KBR i ja està. Ara bé, el museu conserva fons que la biblioteca no té: esborranys d’obres teatrals, correspondència personal i professional, originals de novel·les i contes, cartells, fotografies, maquetes de decorats d’espectacles… El material és alhora comú i heterogeni.

Un dels elements clau en aquest tipus de feina és aprendre a identificar els documents i aplegar-los en categories: cartes, esborranys, material relacionat amb tal esdeveniment... Fa més fàcil separar els materials i després catalogar-los individualment o per grups. També us recomano investigar una mica sobre el propietari del fons, les seves obres i les persones principals amb qui es va relacionar, així es poden fer fitxes més completes i us donarà una mirada més atenta per identificar i aplegar els documents bibliogràfics que hi trobeu.

El museu acull moltes persones com a becaris (“stagiaires”) al llarg de l’any. De fet, van treballar amb mi un noi canadenc, un noi i una noia francesos i dues noies estonianes. Al museu sempre estan disposats a rebre persones d’arreu del món. Aquest és un dels millors trets de la institució.

A continuació, una sèrie de petits consells per a tothom que vulgui viatjar o viure a Bèlgica o concretament a Brussel·les:

  • La ciutat és MOLT CARA. Museus, cafeteries, entrades de cinema i teatre, restaurants, transport públic… Jo he viatjat també a París i puc confirmar que la capital belga és més cara. Estalvieu.


  •  Si trobeu un pis o una casa on viure lluny del centre, millor. Tot i que no hi ha tanta aglomeració com a Barcelona, ja que Brussel·les té molts carrers de vianants i els cotxes no poden passar per tot arreu, hi ha molts barris dels voltants que són molt tranquils i diferents, com petits pobles perifèrics. En el meu cas, vivia a Laeken, al nord-oest. Es tracta d’un barri residencial molt tranquil, sense soroll, a prop d’un dels parcs més grans i prestigiosos de la ciutat. Els parcs són un altre tresor que heu de descobrir.


  •  Agafeu tots els abonaments que pugueu: de transport, de museus, d’oci… A condició que sapigueu que els podreu aprofitar bé. D’aquesta manera, tindreu uns serveis fixos durant un temps i no haureu de gastar tant per anar de casa a la feina o quan us vingui de gust visitar el Museu Magritte, el Museu del Còmic o l’Hôtel de la Ville.


  • En la mateixa línia, la majoria dels museus són gratuïts el primer diumenge de cada mes. D’altres ho són un primer dia del mes diferent (dimecres, divendres…). Ho podeu consultar al portal o a la bústia electrònica de cada museu.


  •  Viatgeu a les ciutats més importants. La ciutat de Bruges sembla treta d’un conte dels germans Grimm. Gant té un centre històric molt atractiu, i hi realitzen un festival de música electrònica molt conegut (segons em van explicar, és l’alternativa econòmica a Tomorrowland). Anvers té uns musclos d’allò més bons.

  • Francès i anglès. Són els idiomes que més haureu de parlar. A Brussel·les tothom parla francès, però a la regió flamenca (la Wallonie) amb prou feines el xampurregen. De fet, a Anvers parlen millor anglès que francès. I el neerlandès sempre farà acte de presència per tot arreu, parlat i escrit.

Les cases són d'estil holandès

Les façanes i parets amb pintures de personatges de còmic són una constant preciosa tant a Bèlgica com a França

Estàtua al cantautor Jacques Brel a la plaça homònima, davant de la seva fundació


Les famoses patates fregides mmmmmmmmhhh


Església de Sainte Catherine


Hôtel de la Ville a la Grande Place

Rellotge del Mont des Arts


L'Atomium, la joia de la corona de l'Exposició Universal de Brussel·les del 1958


Aquesta és només la meva experiència durant un temps concret a una gran ciutat. I us ben asseguro que és una de les accions que més me'n alegro d’haver fet mai. Sortiu a descobrir el món que hi ha més enllà. Ara us toca a vosaltres. No deixeu de viatjar, de buscar i de descobrir. Aquests viatges us demostraran que podeu fer allò que us proposeu, fins i tot de les maneres més insòlites.

Bonne chance et à la prochaine.

divendres, 22 de setembre del 2023

Experiència de pràctiques a l'Institut Cervantes de Tolosa

Bonjour a tothom! Em dic Tina Levillain i aquest estiu vaig tenir l'oportunitat de realitzar unes pràctiques a l'Institut Cervantes de Tolosa, França. Com a estudiant de Gestió d'Informació i Documentació Digital, aquesta ha sigut una experiència que m’ha permès aprendre i aplicar el coneixement teòric, de les classes, a la realitat.

Destinació: Tolosa, "Ciutat Rosa"

Tolosa, també coneguda com la "Ciutat Rosa" per les seves característiques rajoles, és una ciutat situada al sud-est de França amb uns 470.000 habitants. La ciutat es destaca per la seva rica oferta cultural, amb molts museus i centres culturals gratuïts o amb tarifes reduïdes per als estudiants. Els seus carrers estrets i l'ambient universitari, encara que a l’estiu molts marxen cap a casa seva, creen un lloc encantador per viure i treballar.

Per trobar acomodament vaig usar la pàgina "La Carte des Colocs" (https://www.lacartedescolocs.fr/). Aquesta plataforma em va permetre trobar un lloc còmode i assequible per allotjar-me durant la meva estada a Tolosa, la qual cosa va fer que l'experiència fos encara més agradable.

Les meves tasques a la biblioteca

L'Institut Cervantes de Tolosa, creat el 1991, és una institució cultural pública que promou l'ensenyament de la llengua espanyola i la difusió de la cultura d'Espanya i Hispanoamèrica. La seva biblioteca, anomenada Biblioteca Manuel Azaña, té una col·lecció especialitzada en l'exili i la immigració espanyola, així com materials per a l'ensenyament de l'espanyol com a llengua estrangera. 

Les meves pràctiques van ser una experiència enriquidora i diversa. Les meves responsabilitats van incloure la catalogació de materials utilitzant el programa Absysnet. Vaig estar catalogant llibres sobre l’exili que havien rebut d’una donació.

A més de la catalogació, vaig dur a terme altres tasques com l’atenció als usuaris, que es basava bàsicament a fer préstecs i devolucions, ordenament de llibres i preparació d'etiquetes amb els números de la Classificació Decimal Universal (CDU). També vaig gestionar els carnets de la biblioteca per als usuaris i vaig comptabilitzar els rebuts.

No cal preocupar-se pel coneixement del francès: certament, et dona un avantatge quan tractes amb els usuaris, però per la resta de tasques no ho requereix.

Aprendre i créixer

Aquesta experiència a l'Institut Cervantes de Tolosa em va donar l'oportunitat de veure de primera mà com funciona una biblioteca en un entorn real. Vaig poder interactuar amb usuaris, aplicar els coneixements adquirits a la universitat i créixer com a professional. Tot això va ser enriquit per les postes de sol al riu Garona, les magnífiques places i monuments de Tolosa i les tranquil·les passejades pels seus carrers.

Si teniu l'oportunitat de fer una experiència com aquesta, us animo a no dubtar-ho. Com dic sempre, les oportunitats d'aprenentatge i creixement valen molt la pena.

A continuació, comparteixo algunes fotos de la ciutat de Tolosa i de la Biblioteca Manuel Azaña. Si teniu alguna pregunta o voleu saber més sobre la meva experiència, no dubteu a deixar un comentari. Fins aviat!😄

Biblioteca Manuel Azaña

Jardin Japonais Pierre Baudis

La Garona

Pont-Neuf il·luminat a la nit

divendres, 11 d’agost del 2023

Interessa treballar a Alemanya?

 

Des d’aquest blog fomentem les activitats de mobilitat internacional. Bé siguin en el marc d’ensenyaments, pràctiques o laborals. Creiem que les experiències lluny de casa són beneficioses per al desenvolupament personal: amplien horitzons, enriqueixen amb experiències laborals, incrementen el coneixement d’idiomes, fan créixer com a persones. Així ho testimonien la gran quantitat de relats que es poden llegir en aquest blog, signats pels protagonistes.

En aquesta ocasió ens fem ressò d’una iniciativa que pretén fornir de la informació necessària per anar a treballar a Alemanya en l’àmbit de la informació i la documentació. L’activitat va adreçada a bibliotecaris que ja saben parlar alemany (com a mínim, del nivell B2).

Curs d’orientació sobre com treballar en biblioteques a Alemanya, organitzat per la Universitat Humboldt de Berlín, una associació de bibliotecaris alemanys i la biblioteca pública de Pankow (Berlín). Es donaran indicacions pràctiques sobre com homologar el títol universitari en aquell país, com trobar ofertes de feina, com sol·licitar una feina a Alemanya… S’oferirà una panoràmica general de les biblioteques alemanyes des dels punts de vista social, acadèmic i legal. S’explicaran els diferents perfils professionals, les tendències actuals i iniciatives que es porten a terme tant en biblioteques públiques com universitàries.

El curs s’impartirà en línia, en alemany, i és gratuït. La pròxima edició començarà el 5 de setembre de 2023, amb una programació de 4 hores diàries durant sis dies (dues setmanes). El termini per a la inscripció acaba el 25 d’agost de 2023.  

Per a més informació, visiteu aquesta pàgina web: https://www.ibi.hu-berlin.de/de/studium/studiengaenge/brueckenkurs/brueckenkurs-seite o escriviu directament a Ulla Wimmer: ulla.wimmer@ibi.hu-berlin.de

Aufheitern!

divendres, 28 de juliol del 2023

Experiència d'intercanvi internacional a Argentina

 
Jo soc l'Aina Cucurull i aquest semestre passat he estat de mobilitat internacional a Argentina. Actualment, estic a punt de començar el meu 4t any de Comunicació Audiovisual a la UB.

Fa cinc mesos, el dia 23 de febrer de 2023, vaig començar el meu intercanvi amb la Universidad de Belgrano de Buenos Aires i ja estic a la recta final del viatge, el qual acabo el dia 28 de juliol del 2023.

I tal com et pregunta tothom arran de l'intercanvi, "Per què Argentina?"

Sempre havia tingut clar que volia marxar a fer una mobilitat, així que quan vaig tenir l'oportunitat de demanar la plaça al Global UB ho vaig fer. Mai hauria pensat que me n'aniria tan lluny de casa, però bé, la vida és una. De totes les ofertes que oferia el programa, Argentina era la que em semblava més interessant, així que ho vaig sol·licitar, i aquí estic.

Els primers passos per entrar al país van ser realment esgotadors. Vaig haver de fer un munt de paperassa pel visat d'estudiant, vaig haver de mirar-me les matèries que faria, vaig haver de buscar allotjament, etc. És realment estressant, però una vegada ho tens, ja tot es comença a posar en ordre i, una vegada ja al país, no hi ha massa més tràmits a fer a part de gaudir de la teva estada.

L'experiència que jo he viscut aquest semestre a l'estranger és realment difícil posar-ho en paraules. Prendre la decisió de marxar a Argentina és una de les millors que he pres mai. No només pel que fa als estudis, que m'ha anat molt bé, sinó a escala personal. M'ha ajudat a créixer, a conèixer i a entendre coses que abans ignorava per complet.

Buenos Aires m'ha donat l'oportunitat de conèixer una nova cultura i ciutat. Si bé és cert que Buenos Aires és una ciutat "semblant" a Barcelona, tot i això, és un lloc molt internacional on coneixes gent de tota Llatinoamèrica amb la qual aprens un munt de moltes cultures i molts llocs diferents, ja que des de la ciutat es pot viatjar a diverses províncies del país. S'ha de tenir en compte que no som a Europa i, per tant, s'ha d'anar amb compte pel carrer i vigilar els llocs on vas. Així i tot, és fàcil moure't per llocs segurs i no conec a ningú d'intercanvi que hagi tingut problemes de seguretat.

En l'àmbit professional, personalment he après moltes coses. Sobretot, he après a ser més flexible. Els argentins tenen una manera de treballar i, en general, de fer les coses diferents de nosaltres. És per això que a l'hora de fer treballs en grup m'he hagut d'adaptar a ells i aprendre a treballar a la seva manera. Aquesta és la part que realment s'ha de complir, ja que és la raó per la qual estàs a Argentina. Les tasques que has de fer com a estudiant internacional són assistir a classe i fer sobretot els exàmens finals.

Personalment, el meu consell és que si teniu l'oportunitat, feu un Erasmus o un intercanvi internacional. És tota una experiència i descobriment. Us recomano plenament seguir el meu exemple i gaudir al màxim una experiència així.

A continuació adjunto algunes fotografies del meu viatge d'estudis!

Obelisc de la Ciudad de Buenos Aires


Caminito, Boca, Ciudad de Buenos Aires


Cataractes d'Iguazú, Misiones, Argentina


Ciudad de Salta, Salta, Argentina


Quebrada de las Conchas, Salta, Argentina













diumenge, 23 de juliol del 2023

Oportunitat per fer una estada remunerada a França

 

La Bibliothèque Publique d'Information (BPI, situada dins del Centre Georges Pompidou, a París), convoca unes beques per a bibliotecaris no francesos que parlin francès de manera fluida per estar-se de 4 a 6 setmanes. El programa s’anomena «Résidence culture». S’ofereix allotjament i 1.500 euros al mes. L’estada pot portar-se a terme a la mateixa BPI o en alguna altra biblioteca pública francesa (municipal o departamental).

Per ser admesos, els candidats han de treballar en una biblioteca pública i han de presentar un projecte de treball per desenvolupar que tingui relació amb la seva biblioteca. L’estada s’ha de portar a terme durant l’any 2024.

En aquest enllaç hi ha més informació i el formulari per fer la sol·licitud. Termini: 13 d’octubre de 2023. 

En l’enllaç següent, podreu llegir l’experiència de personal de biblioteques catalanes que han estat beneficiaris d’aquest programa:
Joan Folch Poblet (novembre de 2022).
Montserrat Álvarez Massó (octubre de 2021).



dimarts, 30 de maig del 2023

Oportunitat de pràctiques a la biblioteca del Parlament Europeu

 

Aquest blog va néixer per afavorir la realització d’experiències a l’estranger dels estudiants: bé sigui en un període d’estudis, de pràctiques o bé treballant. Per això, de tant en tant, publiquem ofertes que poden ser aprofitades per la seva audiència.

En aquesta ocasió, ens plau divulgar tres ofertes de pràctiques per a la biblioteca del Parlament Europeu, d’una durada de cinc mesos (a començar l’1 d’octubre), amb una remuneració de quasi 1.500 euros mensuals.

Vegeu les característiques i procediments per a la sol·licitud en cadascun d’aquests enllaços:

https://ep-stages.gestmax.eu/4669/1/library-reading-room-unit/en_US?backlink=search
https://ep-stages.gestmax.eu/4671/1/citizens-library-unit/en_US?backlink=search
https://ep-stages.gestmax.eu/4670/1/digital-library-unit/en_US?backlink=search

Les condicions generals de les pràctiques al Parlament les podreu veure aquí:
https://ep-stages.gestmax.eu/website/homepage

Quasi totes les institucions internacionals disposen de programes de pràctiques pensats per a graduats recents. Els interessats a saber més coses d’aquest tema, faran bé de consultar entrades antigues d’aquest mateix blog: https://mobilsbid.blogspot.com/search/label/organismes%20internacionals

Animeu-vos!

dissabte, 29 d’abril del 2023

Sessions informatives sobre voluntariat i feina a l’estranger


Els que seguiu aquest blog i esteu motivats per portar a terme una estada a l’estranger en el futur pròxim, podeu assistir a unes sessions informatives que organitza el SAE (Servei d’Atenció a l’Estudiant) de la UB sobre algunes oportunitats per a la mobilitat internacional. Aquestes xerrades es fan virtualment, a través del Campus virtual.

El pròxim dijous, 4 de maig de 2023 (de 13 h a 14 h), es parlarà sobre «Oportunitats de voluntariat i cooperació a l’estranger». La sessió anirà a càrrec del Servei Civil Internacional de Catalunya.

Dijous següent, 11 de maig de 2023 (també de 13 h a 14 h), la xerrada anirà sobre «La Xarxa EURES per buscar feina i pràctiques a Europa»,  a càrrec del Servei EURES de Barcelona.

Totes dues possibilitats són ben atractives per portar a terme una temporada a l’estranger i gaudir dels beneficis que comporta (conèixer una societat diferent, millorar la llengua estrangera, forjar noves amistats…). Pel que fa a la primera, potser alguna vegada tenim ganes d’aportar la nostra força de treball i les nostres capacitats professionals de manera generosa, en un entorn desafavorit econòmicament o socialment, però no sabem com canalitzar aquesta inquietud. El Servei Civil Internacional de Catalunya és una organització sense ànim de lucre que vol vehicular aquesta voluntat.

La proposta de la Xarxa EURES té tot un altre sentit, igualment atractiu. És un projecte impulsat per la Comissió Europea que té l’objectiu final d’afavorir la millora professional de joves titulats universitaris mitjançant una estada laboral en un altre país de la Unió Europea. Ja n'hem parlat anteriorment en aquest blog, perquè fa anys que funciona.

L’assistència a aquestes xerrades és gratuïta i es fa per via telemàtica, però cal inscriure-s’hi prèviament als formularis que estan enllaçats en cadascuna. Podreu tenir més informació aquí.

 

 

diumenge, 9 d’abril del 2023

Premi (500 €) per a un treball en anglès d’Informació i Documentació

Cada any, la revista Libri: international journal of libraries and information services convoca un concurs entre estudiants d’Informació i Documentació (de grau o de màster) per premiar el millor treball acadèmic de l’any. El concurs està dotat amb 500 euros. 

 

El tema és lliure. A la pàgina d’informació hi ha una trentena de suggeriments, com per exemple: biblioteques i repositoris digitals; anàlisi de dades, big data; ciència oberta, accés obert i temes relacionats; comunicació acadèmica; informació sanitària; recuperació d'informació; tecnologies emergents, com intel·ligència artificial etc., des d'una perspectiva de la ciència de la informació... i molts més!

L’extensió del treball (que ha de ser en anglès) ha de tenir entre 5.000 i 7.000 paraules. El termini per enviar les propostes acaba el 30 de juny de 2023.

Per a més informació, consulteu: https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/libri-2022-0095/html. Allà veureu les característiques que ha de tenir l'article, els criteris pels quals es valorarà i les instruccions que cal seguir per fer arribar el treball.

Ànims!

dijous, 9 de febrer del 2023

Un programa de pràctiques a l’estranger: Eurodissea

 

Has acabat la carrera i tens ganes de fer una estada d’uns quants mesos a l’estranger per treballar en el camp dels teus estudis i conèixer món? El programa Eurodissea t’ho facilita.

A tot el món? No. Eurodissea és un programa de l'Assemblea de les Regions d'Europa (ARE). Això vol dir que has de pensar en destinacions dins d’unes regions concretes com, per exemple: Trento, Vall d’Aosta (Itàlia), Brussel·les (Bèlgica), Açores, Madeira (Portugal), i altres.

Segons la pàgina web d’informació sobre el programa, de la Generalitat de Catalunya, aquest programa «són pràctiques professionals dotades amb una beca mensual (segons els països, uns 750 euros) que permet atendre les despeses de manutenció, allotjament i transport local, i gaudir d'una formació lingüística i d’activitats culturals a càrrec de la regió d'acollida».

Cal tenir menys de 35 anys per sol·licitar-ne una. I el termini per fer-ho és molt ampli: fins al 15 de setembre de 2023.

Però... on aniré a fer pràctiques? Cal triar les opcions que s’adiguin a la teva formació a partir de l’oferta de cada any. Actualment, són aquestes: https://eurodyssey.aer.eu/traineeships/?lang=es Alguns perfils que m’han semblat interessants:

  • Web editor assistant
  • Business analyst
  • Social content and brand manager

Fa molts anys (el curs 2004-2005), una estudiant de la Facultat va aconseguir una d’aquestes beques: Laura Sahún. Ho va explicar en aquest mateix blog.

Per a més informació: https://serveiocupacio.gencat.cat/ca/soc/ocupacio-juvenil/mobilitat-internacional/eurodissea/index.html


dilluns, 6 de febrer del 2023

Experiència de pràctiques a l'European University Institute (EUI) a Florència

Ciao a tutti!

Soc l'Aarón, graduat l'any passat del grau en Informació i Documentació, i actualment em trobo com a becari a la Biblioteca de l'European University Institute (EUI) a Florència.

Com que ja existeixen diverses entrades d'altres companys amb tota la informació bàsica molt detallada, em centraré a explicar coses que no s'hagin comentat encara.

L'oferta de beca es renova cada any i se seleccionen 6 trainees, 4 bibliotecaris, 1 de multimèdia i 1 refugiat de l'associació Maison Shalom. Com a novetat, i en exclusiva ;), a partir de la pròxima convocatòria arribaran 3 trainees al febrer i 3 més al novembre. Aquest any, a mi m'ha tocat compartir l'experiència amb gent de Grècia, Irlanda, Canadà, Burundi, Madrid i Granada.

Depenent del teu perfil i experiència, el personal de la biblioteca t'assigna un rol. Hi ha els següents rols:

Acquisitions trainee: S'encarrega de gestionar les comandes dels llibres que demanen els investigadors de la biblioteca o els que són seleccionats pels information specialists, bibliotecaris experts en un tema determinat que s'encarreguen de desenvolupar la col·lecció d'aquell àmbit concret.

Interlibrary loan trainee: S'encarrega de gestionar els préstecs interbibliotecaris amb biblioteques d'arreu del món. També s'encarrega de diverses tasques relacionades amb el front office, és a dir, atenció a usuaris, taulell de la biblioteca...

OpenScience trainee: S'encarrega de gestionar el repositori institucional, Cadmus, i de les tasques relacionades amb l'Open Access.

Electronic resources trainee: S'encarrega de gestionar els recursos electrònics de la biblioteca. Cataloga els eBooks i gestiona els proxys i els paquets editorials/títols individuals que la biblioteca adquireix.

Cal comentar, que cada trainee té assignades unes tasques secundàries que porta a terme a les tardes. Aquestes tasques varien cada any i segons els projectes o objectius de la biblioteca en aquells moments.


CONSELLS

Trobar allotjament:

Com que trobar allotjament a Florència pot esdevenir un malson, compartiré amb vosaltres uns recursos que em van ajudar a mi en la recerca de pis:

- EUI Newcomers: Grup de Facebook format per investigadors, estudiants i staff de l'EUI on sovint se solen publicar ofertes de pisos.

- AFFITTO Casa / Stanze a Firenze AFFITTI: Grup de Facebook on es publiquen diàriament ofertes de pisos a Florència.

- Idealista.it: portal immobiliari.

Per una altra banda, l'EUI ofereix la possibilitat d'allotjar-se en uns pisos de la Universitat que es troben molt a prop de la feina.

També existeix l'EUI housing service, sevei que ajuda a cercar pis als membres de l'EUI.


El temps a Florència:

Abans de fer la maleta, heu de saber com és el temps durant l'any a Florència. La temperatura a la capital de la Toscana sol ser similar a la de Barcelona, però una mica més extrema en ambdós sentits, més calor a l'estiu i més fred a l'hivern.


Fotos:

Us deixo unes quantes fotos perquè vegeu com de bé us ho podeu passar. Sol·liciteu la beca!



Fent hiking a Prato


Bartending al bar de l'EUI



Pizza a Nàpols



De camí a l'oficina




Personal de la biblioteca i trainees ballant a la Library Party


Si necessiteu qualsevol informació extra, no dubteu a contactar amb mi!




dimarts, 31 de gener del 2023

Congrés a Oslo (BOBCATSSS 2023)

Soc la Davinia Pérez López, i si ets un estudiant d’Informació i Documentació o de l’actual grau en GIDD, i vols presentar algun dels teus treballs, que sàpigues que al BOBCATSSS tindràs aquesta oportunitat. I què és això del BOBCATSSS? Cada any se celebra un congrés per a estudiants amb l’objectiu de promoure la comunicació acadèmica. Es tracta d’ajudar estudiants i també professors a intercanviar idees i promoure el desenvolupament de nous projectes innovadors. Això també facilita la creació d’una xarxa de contactes, i a més, et permet viatjar a altres països. Aquest any hem tingut la sort d’anar a Noruega i conèixer la ciutat d’Oslo.

Logotip de BOBCATSSS 2023

Com que els nostres estudis són tan transversals, els temes poden abordar un munt de possibilitats, que en aquesta convocatòria han anat des del metavers a la perspectiva de gènere passant per la informació en codi obert. De fet, des de la FIMA hem participat amb propostes molt interessants.

La Mònica Bautista, estudiant d’Informació i Documentació, va presentar, juntament amb el professor Juanjo Boté un estudi sobre programari lliure i la informació en codi obert titulat «Exploring self-hosted FOSS projects by libraries». La Mònica mateixa va presentar en solitari el pòster «Analysis of the offered services in the school libraries of Catalonia», dedicat a la presentació de dades sobre els serveis que s’ofereixen a les biblioteques escolars catalanes. Per altra banda, en Juanjo va fer també una exposició en solitari, però en representació de l’equip de treball de Sílvia Argudo, Cristóbal Urbano, Gema Santos i Aurora Vall sobre «Reflections about social dimension in higher education» on va parlar dels efectes del tancament per la COVID-19 i els efectes socials i educatius que va comportar. Aquí es van posar en relleu moltes qüestions entorn del funcionament de les classes virtuals i la importància del fet de renovar-se o morir.


Per altra banda, les alumnes d’INFOCOM, entre les quals m’incloc, vam presentar dues propostes que entraven de ple en la perspectiva de gènere. Les primeres a presentar vam ser la Lara Díaz i una servidora amb el projecte «Introduction of the gender perspective in the user experience (UX) design of a search engine for a platform of video on demand (VoD)». Proposem un sistema de recuperació de la informació i una arquitectura de la informació inclusives per a plataformes com Netflix. La idea és visibilitzar les dones i els col·lectius LGTBIQ+. Aquest projecte va sorgir amb la col·laboració de les companyes Eulàlia Català, Beatriz Lampón, Marina Malo i Adrià Bernal i, per descomptat, amb la tutorització de la professora Núria Ferran.

Les companyes Noelia Úbeda, Marina Clavijo i Laia Heredero van presentar el projecte «Information barriers for the LGTBIQ+ community». Van fer èmfasi en les mancances amb les quals es troben les persones d’aquest col·lectiu, sobretot, a l’hora de trobar informació sobre la seva sexualitat i tot el que hi gira al voltant. Ens van descobrir l’existència de biblioteques especialitzades en aquests temes, cosa que personalment vaig trobar molt interessant. Aquest grup va guanyar, junt amb els companys de Coïmbra (Portugal) el premi a la millor presentació. Així que la més sincera enhorabona, companyes, us ho heu guanyat amb escreix!!! El premi a la millor presentació de projecte i al millor pòster es fa per votació dels participants al congrés. Qui guanya obté la participació gratuïta per a l’edició següent.

L’experiència no acaba amb les ponències. Vam tenir l’oportunitat de conèixer la ciutat i la cultura noruega. A més, la mateixa organització ens va portar a la biblioteca pública d’Oslo, la Biblioteca Deichman, que com alguns ja sabeu, presenta una proposta molt innovadora amb un caràcter social del qual podríem aprendre molt des d’Espanya. 

Altres llocs que vam visitar i que recomano encaridament són:

• The Opera House: L’entrada és impressionant i si portes un bon calçat, pots atrevir-te a pujar al mirador que hi ha a la teulada pujant per unes escales que, com és natural a l’hivern, estan una mica congelades.
• The Fram Museum: Un museu dedicat a les expedicions que es feien a l’Àrtic des de Noruega. Com a dada curiosa s’ha de dir que a l’interior hi ha un vaixell al voltant del qual es va construir el museu i que es pot visitar per dins.
• El Museu Marítim: Una recopilació històrica de les naus que van des de l’era vikinga fins als creuers que tenim avui dia. Hi trobareu maquetes i reconstruccions a escala real.
• El Museu Kon-Tiki: Un museu dedicat a les expedicions que Thor Heyerdahl van portar a terme a les illes Fatu Hiva, les Galápagos, l’illa de Pasqua (Rapa Nui) i Túcume al Perú, amb les embarcacions Kon-Tiki, Ra, Ra II i Tigris. L’entrada per a aquests últims tres museus es pot comprar a la vegada amb una oferta de 48 hores.
• La fortalesa Akershus: Des d’aquí es poden apreciar unes vistes molt boniques del port. És molt a prop dels ferris que porten a les illes.


• Illes Hovedøya, Lindoya i Gressholmen: A totes elles s’hi arriba amb ferri i, a l’hivern, amb la caiguda del sol, ofereixen estampes més que romàntiques, idíl·liques.
• The National Museum: Aquest és un lloc al qual s’ha de dedicar un dia sencer. Alberga obres com El crit de Munch i ofereix experiències interactives amb els usuaris. A més presenta un descompte per a menors de 25 anys.
• Parc d’Ekerberg: Aquesta és una opció que agrada els més muntanyencs, ja que es troba al capdamunt d’aquest turó. Té algunes escultures i rutes gelades a l’hivern. Com que hi ha un centre eqüestre, la recompensa de la pujada és veure els cavalls que viuen allà.
• Parc Vigeland: És extens i amb moltes més escultures que el parc d’Ekerberg. A més el cementiri del costat és bonic de veure, però sempre amb el més gran dels respectes als seus residents.
• El Palau Reial: Molt a prop del Teatre Nacional, s’hi pot veure el canvi de guàrdia a les 13.30 h.

La meva experiència ha sigut més que positiva. Em saltaré les raons òbvies com la pràctica de l’anglès o el fer contactes. El fet és que la vida es tracta de les experiències i els aprenentatges que en treus. Crec que per a vosaltres, companys i companyes, és una bona oportunitat per sortir de l’ou i començar a volar. 

Veure món i explorar altres coses més enllà de la FIMA és imperatiu per a un bon desenvolupament professional i personal. Conviure una setmana amb companyes no és el mateix que veure-les a classe i després tornar cap a casa, és tota una experiència. Pel que fa a la satisfacció de poder presentar la meva feina a escala internacional, què us puc dir? Meravellós. Ja que t’estàs hores, dies i inclús setmanes treballant en un projecte, què menys que recompensar-te a tu mateix/a anant de viatge amb la Universitat i rebent reconeixement de col·legues d’altres països.

Crec que aquesta és la millor etapa per fer aquestes activitats, perquè del futur ningú no en sap res.

Davinia Pérez López