diumenge, 22 de setembre del 2019
Convocatòria de la beca de Florència per a 2020
Cada any, l’Istituto Universitario Europeo, un centre de recerca en ciències socials que depèn de la Comissió Europea, convoca unes beques per treballar a la seva biblioteca durant 12 mesos.
Des de fa molt de temps, diversos titulats de la Facultat han gaudit d’aquesta magnífica oportunitat. Podeu llegir els seus testimonis en aquest mateix blog.
I per què diem que és magnífica, aquesta oportunitat?
-Reps un sou mensual de 1.335 euros.
-T’integres en una biblioteca de recerca d’alt nivell (el seu director és català, titulat de la nostra Fa-cultat) i adquireixes una pràctica valuosa.
-Coneixes la ciutat de Florència i el seu voltant.
Per optar-hi has de reunir dues condicions: haver acabat el grau d'Informació i Documentació recentment (no més enllà de 18 mesos de la data d’inici de les pràctiques) i tenir un nivell bo d’anglès.
Per sol·licitar aquesta beca, has de seguir el procediment que trobaràs aquí (currículum, carta de motivació, cartes de recomanació).
Data límit per trametre la documentació: 31 d’octubre de 2019. Inici de les pràctiques primavera o tardor de 2020.
Anima’t!
dijous, 19 de setembre del 2019
Pràctiques d'estiu a la Biblioteca Nacional de Xile
Hola, som la Laia (ja graduada en ID i fent el postgrau de Prescripció Lectora) i en Vicenç (alumne de 3r d’ID). Aquest estiu hem pogut anar els dos a fer pràctiques a l’estranger, en aquest cas a la Biblioteca Nacional de Xile (https://www.bibliotecanacional.gob.cl/sitio/).
Pràctiques a la Biblioteca Nacional de Xile
Començant pel principi, la manera com vam acabar presentant la candidatura va ser una mica curiosa. La Laia inicialment no tenia pensat fer cap mena de pràctiques d’estiu, però va obrir el GIPE i va descobrir que es podien dur a terme pràctiques a Xile. Era un país on sempre havia volgut anar, les pràctiques eren a una biblioteca nacional i sobretot, va trobar una oferta de vols.
En Vicenç estava fent 2n, i per tant, no tenia els 120 crèdits aprovats en el moment de presentar la candidatura. Inicialment pensava que no podria presentar-se, però també li feia molta il·lusió, i finalment va poder trobar una manera de poder-hi anar, ja que si preveus tenir els 120 crèdits necessaris quan acabi el curs, pots demanar si et poden fer una excepció.
Dipòsit de la Biblioteca Nacional de Xile
En Vicenç va estar a l’Arxiu de Música de la Biblioteca, allà va dur a terme diferents tasques, no tenien gran complexitat ni responsabilitat, però alhora eren feines que becari o no, algú les havia de fer. Es va encarregar d’enriquir la base de dades de la biblioteca utilitzant l’ALEPH, identificant i localitzant diferents partitures de compositors del país, també havia de fer una petita part de catalogació, que va poder fer sense problemes, sense coneixements previs. Finalment també va fer la promoció a les xarxes socials del material amb què anteriorment havia treballat. Li va agradar el fet de veure diferents parts d’un procés i no quedar-se estancat en una sola tasca molt mecànica.
Vam tenir la sort que tots els treballadors ens van acollir des del primer dia. Un d’ells (d’un departament diferent al que estàvem) es va oferir a fer-nos un “petit” tour per la biblioteca (al final va durar dues hores) i vam tenir l’oportunitat de parlar amb treballadors de tots els departaments i veure moltes de les zones restringides als usuaris, magatzems i dipòsits amb passadissos infinits!
Xile
Xile és un país amb una gran distància de nord a sud (uns 5000 km) i molt petita d’est a oest (uns 300 km) així que entre punta i punta hi ha moltes diferències, sobretot, climatològiques.
A Santiago fa una temperatura força agradable i amb prou feines plou. Nosaltres hi vam anar quan era hivern, i a la capital, més o menys, el clima és com a Catalunya, així que tampoc va suposar molt problema. Això sí, Santiago és una ciutat molt contaminada, molt. Hi ha moltíssim trànsit i està situada entre dues serralades (els Andes i la Cordillera de la Costa) cosa que fa que tota la contaminació es quedi en suspensió i hi hagi un núvol gris permanentment sobre teu.
Per moure’s per la ciutat, tenen una xarxa de transport públic (metro i bus) força bona, això sí, depèn de quin bus hagis d’agafar, estan força vells… Cal tenir en compte que Santiago és una ciutat més gran que Barcelona, així que és fàcil que els trajectes durin 45 minuts com a mínim. Nosaltres ens vam allotjar en un pis al barri de Ñuñoa, una zona molt tranquil·la i ben comunicada.
Santiago de Xile (i la seva contaminació)
Desert d'Atacama
dilluns, 16 de setembre del 2019
EIT Health Prototyping Bootcamp 2019 a Grenoble (França)
Hola a tothom! Soc l'Isart Homar, alumne del doble grau d'INFOCOM.
Els dies 9, 10, 11 i 12 de juliol de 2019 vaig assistir al EIT Health Prototyping Bootcamp, que va tenir lloc a Grenoble, França. Sota el lema Health Prototyping Bootcamp, estava organitzat per la University of Grenoble Alpes i EIT Health. Al Bootcamp també hi van assistir Ferran Rodríguez, del grau de Comunicació Audiovisual (CAV); Laia Marín, de CAV, i Iria Louzao, de CAV.
L'objectiu del programa era desenvolupar projectes a través de conferències i coaching de professionals en el sector acadèmic i industrial, i donar una perspectiva general d'un dispositiu mèdic o relacionat amb la salut: des del concepte inicial fins a la creació del prototip.
En el Bootcamp hi participaven aproximadament uns 15-20 estudiants universitaris de diferents països de la Unió Europea (UE). Alguns d'ells portaven projectes en els quals ja havien començat a treballar, amb la intenció d'acabar creant un prototip. Dels projectes, el primer dia se'n van escollir cinc, i els estudiants ens vam repartir en els diferents projectes segons el nostre interès.
Els quatre dies es van repartir amb dos dies a una cabanya als Alps, on es van presentar els projectes i es van crear els grups de treball d'entre 4-5 persones per grup. Vam començar a treballar en els diferents projectes mentre es realitzaven diferents tallers relacionats per incentivar la creació.
Els altres dos dies els vam passar a la universitat de Grenoble, on ens van ensenyar les instal·lacions i vam acabar els prototips.
En el cas del projecte on vaig col·laborar, es tractava d'una aplicació que posava en contacte entrenadors personals amb grups de persones que buscaven practicar esport. En el projecte en el qual també va participar en Ferran Rodríguez, de CAV, vam col·laborar en el disseny d'interacció de l'aplicació així com l'estratègia de comunicació del projecte, entre d'altres.
L'últim dia vam presentar tots els prototips a la Universitat de Grenoble, davant d'un tribunal format per professionals del sector.
Va ser una experiència molt enriquidora que vam aprofitar molt per treballar en projectes relacionats amb la innovació juntament amb altres estudiants de la UE i per practicar l'anglès.
Cal dir que valoro negativament que l'oportunitat d'assistir en aquest Bootcamp només va ser oferta als alumnes del grau de CAV i de la doble titulació, crec que els alumnes del grau d'ID haurien de tenir també l'oportunitat perquè molta de la feina que vaig aportar en el projecte va ser de coneixement adquirit en assignatures del grau d'Informació i Documentació. Així mateix, us animo a participar en l'edició de l'any que ve, en el cas que tingueu l'oportunitat.
Isart Homar
-->
diumenge, 8 de setembre del 2019
Pàctiques a la Biblioteca de l'Instituto Cervantes d'Hamburg
Hola a tothom!!!
Em dic Elia i estic fent el màster de Biblioteques i Col·leccions Patrimonial a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona.
Aquest estiu he
tingut l'oportunitat de passar dos mesos fent unes pràctiques a la Biblioteca
de l'Instituto Cervantes de la ciutat d'Hamburg a Alemanya.
Tenint en compte
que molts espanyols, i fins fa poc jo mateixa, no sap què és l’Instituto
Cervantes, ús deixo aquí el que posa a la seva web (https://www.cervantes.es/default.htm):
L'Instituto
Cervantes és una institució pública creada per l’Estat espanyol el 1991 per
promoure i ensenyar la llengua espanyola i les llengües cooficials d’Espanya, i
per a la difusió de la cultura espanyola i hispanoamericana.
És una entitat present a 87 centres distribuïts en 44 països al llarg del cinc continents. A Espanya, els únics centres disponibles es troben a Madrid i Alcalá de Henares.
Els objectius i funcions d’aquesta entitat son els següents:
- Organitzar cursos generals i especials
d’espanyol i de les llengües cooficials d’Espanya.
- Expedir en nom del Ministeri d’Educació y
Formació Professional els diplomes oficials d’espanyol DELE i organitzar
exàmens per a la seva obtenció.
- Actualitzar els mètodes d’ensenyança i
formació del professorat.
- Donar suport a la labor dels hispanistes.
- Participar en programes de difusió de la
llengua espanyola i de la cultura espanyola.
- Realitzar activitats de difusió cultural en
col·laboració amb altres organisme espanyols i hispanoamericans i entitats
dels països amfitrions.
- Gestionar la major xarxa de biblioteques
espanyoles del món.
- Publicar nombrosos recursos digitals
mitjançant el Centro Virtual Cervantes i posar a disposició del públic
interessat una biblioteca electrònica.
Si no recordo malament, em sembla que la seu d'Hamburg és l'última que es va inaugurar
al 2009.
Dons bé. A principis
d’anys, vaig buscar al GIPE (http://www.ub.edu/feinaub/estudiants_practiques.html), algunes pràctiques per fer durant l’estiu
i em vaig trobar amb l'oportunitat de poder fer aquestes pràctiques a l’estranger.
No cal dir que em vaig presentar a diverses candidatures i no puc estar més contenta que m’hagin acceptat a la Biblioteca de l'Instituto Cervantes d'Hamburg, on es buscava algú que portés a terme les següents tasques:
- Tasques de procés tècnic a la biblioteca: catalogació i classificació del fons bibliogràfic.
- Expedició i renovació de carnets de biblioteca; préstecs, devolucions i renovacions de fons bibliogràfics des de la plataforma AbsysNet.
- Disseny i elaboració de butlletins electrònics de novetats.
- Diferents tasques administratives.
- Correspondència telefònica i per escrit (espanyol-alemany).
- Realització de l’inventari del material bibliogràfic de la biblioteca.
Ha sigut una de
les millors experiències que he viscut, no només per poder passar l’estiu en una
ciutat on no havia estat mai abans, sinó que ha sigut una molt bona experiència
que m’ha permès posar en pràctica una bona part dels coneixements que vaig
adquirir a diverses assignatures del màster, m’ha resolt alguns dubtes que m’havien
quedat, i fins i tot m’ha permès ampliar una mica aquests coneixements.
Sobretot, estic
encantada amb les persones amb qui he treballat, que m’han ajudat a adaptar-me
amb rapidesa al ritme de treball i a les tasques que hi ha en aquesta
biblioteca. Tant ells com el personal administratiu de l’Instituto Cervantes d'Hamburg m’han acollit molt bé i m'han fet sentir com a casa.
Si teniu l'oportunitat d’anar a aquesta biblioteca, endavant, que no ho lamentareu.
Pel que fa jo, ara quan viatgi a una nova ciutat a l’estranger, el primer que faré serà veure si hi ha un Instituto Cervantes i aniré a fer una ullada a la biblioteca XD.
Una última cosa,
per a tots aquells que aneu a fer pràctiques a Alemanya, us recomano aquesta
pàgina web per buscar allotjament: https://www.wg-gesucht.de
El millor que
podeu fer és posar el vostre propi anunci especificant les dades que necessiteu
per allotjar-vos.
A mi m`ha salvat la vida; tenia poc més d’una setmana per trobar casa i dos dies després de posar un anunci em van respondre.
Etiquetes de comentaris:
Alemanya,
Hamburg,
Instituto Cervantes,
pràctiques estiu 2019
Subscriure's a:
Missatges (Atom)