dissabte, 12 de desembre del 2015

Erasmus a Gant


Hola a tots i a totes!

Em dic Alexandra i ara fa uns mesos que em vaig graduar en Comunicació Audiovisual (CAV UB). Vaig decidir anar d’Erasmus en el meu últim any de carrera (2014 – 2015) a Bèlgica, concretament a Gant.

Molts mai haureu sentit a parlar d’aquesta ciutat, jo mateixa no la coneixia quan vaig veure les opcions que tenia per fer l’Eramus. Feu-me un favor i busqueu a Google Imatges Gent, Gante, Ghent, Gand, en l’idioma que vulgueu i prepareu-vos per quedar bocabadats.


No us enganyo quan us dic (i no només jo, també tota la gent que vaig tenir l'oportunitat de conèixer en el meu Erasmus) que no es poden sentir més afortunats d’haver tingut l'oportunitat de viure en una ciutat amb tant d'encant com Gant. És una de les ciutats medievals més ben conservades del món i, a més, és petita, te la pots recórrer en bici tants cops com vulguis en un dia però, alhora, mai t’acabes la quantitat de botigues, cafès, restaurants i pubs que té. És, a més a més, una ciutat d’estudiants, pel que fa que sigui sense dubte una de les millors destinacions Erasmus que pots escollir

Tot està pensat per als estudiants

La Universitat t’oferirà tots els avantatges possibles i faràs molts i molts amics. La festa és també una passada, molt recomanable i, el millor, sempre et mous en bici, faci fred o calor, hagis d'anar a la uni o a fer la bogada al costat de casa, la bici serà la teva millor companya. 


Quant a l’allotjament

Jo vaig llogar un estudi dúplex al centre de la ciutat, en un edifici d’estudiats (molt millor que anar a un edifici on no tots són estudiants). Si no pots trobar-ne cap així et recomano que et quedis a la residència de la universitat. Això sí, no podràs evitar estar en un gueto espanyol. Jo tenia molt clar que no era el que volia, tot i que sempre fas molts bons amics espanyols i seran amb els que més mantinguis el contacte.

Si voleu saber més sobre l’allotjament, no dubteu a enviar-me un e-mail (deixo el meu contacte més avall) o enviar-me un missatge per Facebook (Alexandra Berruezo).

Quant a la part acadèmica

De la meva experiència m’agradaria advertir-vos que, si la vostra idea és estudiar cinema i/o tele potser Gant no és la millor opció (però tampoc crec que sigui molt pitjor que les altres opcions Erasmus). A hores d’ara ja t’hauràs adonat que els convenis Erasmus es fan entre Universitats d’Europa, i realment n’hi ha molt poques en les quals el seu programa sigui 100% pràctic en l’àmbit audiovisual, i de vegades la teoria no és el que ens agradaria que fos. Per a això hauries de mirar una escola de cinema.

Tot i així la UGent ofereix cursos molt interessants que a mi em van agradar molt. Per exemple, en el primer semestre, l’assignatura d’Història del Cinema va ser súper interessant i vaig aprendre un munt (això sí, prepara't per estudiar i fer exàmens orals en anglès, el nivell és alt). També em va agradar molt Visual Strategies in Cinema and TV, tot i el seu títol, no és el que penseu. Es tracta d’una assignatura en la qual et proposen unes exposicions (la majoria a Brussel·les, gran excusa per anar a conèixer la capital) i fer treballs en els quals has d’analitzar les obres o instal·lacions que més t’hagin agradat. De nou, examen oral en anglès.

Si hi ha alguna cosa que destacaria de l’aspecte acadèmic es l’alt nivell de la Universitat. Tots els espanyols (i companys que van fer l’Erasmus en un altre país) vam coincidir que el nivell a Bèlgica era molt alt i que no té res a veure amb el que un es pot trobar a Itàlia, per exemple. Però que això no et faci dubtar, estudiar en una de les millors universitats d’Europa farà brillar el teu currículum i per a tu serà tot un repte que et farà créixer com a persona i com a estudiant. M’heu de creure quan us dic que vaig sentir-me molt i molt orgullosa de mi mateixa quan vaig aprovar-ho tot després dels grans esforços que vaig fer (vaig haver d’anar a recuperació en dues assignatures, una al primer semestre i una altra al segon ;p).

També he de mencionar que moltes de les assignatures que vaig cursar eren en flamenc, per la qual cosa els Erasmus que no parlem l’idioma fèiem les assignatures a distància. Sí, això vol dir no anar a classe. Només un 40% de les meves assignatures van ser presencials, això et dóna tot el temps lliure del món, però també requereix que et sàpigues organitzar el temps i saber-te preparar bé per als exàmens.

   

Podria seguir escrivint sobre la meva experiència, hi ha tantes coses per explicar... Però millor que si teniu cap dubte us poseu en contacte amb mi, contestaré a les vostres preguntes encantada.

En resum... No dubteu ni un minut a agafar Gant com a primera opció Erasmus, us prometo que no us en penedireu i que és la millor opció. Per alguna raó és sempre la destinació més demanada :p

Espero no haver-vos espantat amb el tema acadèmic, la part lúdica de passar un semestre o dos a Gant és tan i tan bona que no sabria per on començar. Per a més informació podeu veure els articles que vaig escriure al blog de Turismo de Flandes: Bélgica y Bruselas - http://www.erasmusenflandes.com/

INTERESSANTÍSSIM!

Encara no t’he convençut? Atent! Cada any apareix una convocatòria per fer de corresponsal en una de les quatre ciutats de Bèlgica: Anvers, Gant, Lovaina i Brussel·les. Si ets seleccionat tindràs l'oportunitat de ser tu el corresponsal que posi al dia a tothom del tot el que passa en la teva ciutat belga. Un sou de 700€ al mes durant un semestre sencer t’està esperant per fer la teva estada el més enriquidora possible! 

CONVOCATÒRIA 2015 - 2016


Tot Zins! (:
_________________________________________________________________________________

Alexandra Berruezo
e-mail: berruezoalexandra@gmail.com

© Todas las fotos son propiedad de Alexandra Berruezo 





dimarts, 1 de desembre del 2015

Experiencia en el Archivo Histórico de la Unión Europea


Ciao a tutti!

Mi nombre es Sonia y soy ex alumna del máster en Gestión de Contenidos Digitales. Hace unos meses publiqué en este blog mi experiencia en el Instituto Universitario Europeo (IUE), donde estuve como becaria desde abril del 2014 hasta abril del 2015, y hoy vuelvo a escribir para explicar mi experiencia en el Archivo Histórico de la Unión Europea (AHUE).



¿Qué es el Archivo Histórico de la Unión Europea?

El AHUE es el repositorio oficial de documentos históricos de las instituciones de la Unión Europea y, también, un centro de investigación dedicado al estudio y preservación de archivos. Está situado en Florencia, en la Villa Salviati, que forma parte del Instituto Universitario Europerio, y alberga 5.000 metros lineales de documentos y más de 370 grabaciones. Su página web recibe más de 1 millón de visitas al año y 35.000 descargas.

Edificio y jardines del Archivo Histórico de la UE
A raíz de la enmienda del Reglamento n.º 354/83, las instituciones de la UE están obligadas a depositar allí sus archivos, excepto el Tribunal Europeo de Justicia y el Banco Central Europeo, que pueden transferirlos de forma voluntaria. Estos documentos están disponibles tanto para la investigación como para el público en general, con un retraso medio de 30 años.

A modo de ejemplo, conserva archivos de las siguientes instituciones:

  • El Parlamento Europeo. 
  • El Consejo de la Unión Europea. 
  • La Comisión Europea. 
  • El Tribunal de Cuentas Europeo. 
  • El Comité Económico y Social Europeo.
  • El Banco Europeo de Inversiones.
  • El Centro Europeo para el Desarrollo de la Formación Profesional.
También contiene archivos privados de importantes personalidades, movimientos pro-europeos, grupos políticos y organizaciones no comunitarias, así como colecciones privadas.

Depósito del Archivo Histórico de la UE

Mi experiencia

Como he comentado, después de mi experiencia como becaria en el Instituto Universitario Europeo me ofrecieron la posibilidad de trabajar unos meses en el AHUE catalogando la biblioteca personal de un ex político y economista italiano. En total la colección estaba formada por 1.800 monografías en diferentes idiomas: italiano, inglés, español, francés y alemán.

Además de este proyecto, también me dieron la oportunidad de participar en algunas visitas escolares, en las cuales, y durante toda una mañana, los estudiantes de primaria y secundaria realizan diferentes actividades y juegos para conocer mejor la historia de la Unión Europea. Mi gran responsabilidad consistía en jugar con ellos cuando se necesitaban más personas para alguna actividad concreta.

Finalmente, también pude participar como voluntaria en la jornada de puertas abiertas del Día de Europa, que se celebra el 9 de mayo.


Florencia

Florencia es una ciudad única. Cuando llegué, en abril de 2014, no la conocía, y aunque al principio puede resultar un poco difícil adaptarse a algunas de sus peculiaridades, al final son esas pequeñas cosas las que más se echan de menos al volver a Barcelona.
Duomo o Basílica de Santa María del Fiore

En primer lugar, es una ciudad pequeña que no alcanza los 400.000 habitantes. El centro puede resultar ruidoso, abarrotado de turistas todos los días del año y con un transporte público bastante mejorable (e inexistente por la noche) pero, también, las distancias son muy cortas y siempre se puede ir a pie a cualquier parte. Esto, que en un principio es una elección guiada por la resignación, al final se convierte en placer y te permite descubrir calles y rincones escondidos que no aparecen en las guías turísticas.

Otro punto a su favor es la comida: pasta, pizza, tiramisú, coccoli, helados... Una de las cosas que más me sorprendió es la calidad de la comida y que los postres siempre son caseros (no en el centro). También descubrí los restaurantes vegetarianos: como carnívora 
que nunca me había sentido especialmente atraída por lo verde, Florencia me ha descubierto un nuevo concepto de comida sana y saludable y, sobre todo, buena y apetecible. Eso sí, las ensaladas no abundan.

Tagliata
En cuanto al alojamiento, hay multitud de páginas web, páginas en Facebook y, además, el instituto también tiene varias residencias. Aquí dejo un pequeño recopilatorio que ya publiqué anteriormente:

Finalmente, tampoco hay que olvidar que Florencia está situada en el medio de Italia, lo cual permite visitar el norte o el sur fácilmente durante los fines de semana. La mejor manera de desplazarse es en tren y, la verdad, pueden conseguirse billetes muy económicos. Las dos compañías ferroviarias son Trenitalia y Italo. ¡Truco! Marca dos billetes al consultar los precios y así encontrarás ofertas 2x1.

Conclusión

En conclusión, para cualquier persona interesada en el mundo de la biblioteconomía y la documentación, el AHUE es una gran institución que ofrece una gran oportunidad tanto a estudiantes como a trabajadores. Mejorarás muchísimo tu currículum, se te abrirán nuevas puertas a nivel profesional, mejorarás tu nivel de idiomas, aprenderás a relacionarte con gente diferente en un ambiente multicultural y, además, conocerás a gente estupenda que te hará crecer a nivel personal.
“Archives play an essential role in the development of societies by safeguarding and contributing to individual and community memory. Open access to archives enriches our knowledge of human society, promotes democracy, protects citizens' rights and enhances the quality of life”. (Universal Declaration on Archives, 2010)

dijous, 5 de novembre del 2015

Obertes les convocatòries de mobilitat internacional UB


Ja s'ha obert el termini per participar en els programes de mobilitat internacional de la UB per al curs acadèmic 2016-2017: Erasmus+, Convenis Específics, Convenis Generals i CINDA. La convocatòria estarà oberta fins al 8 de gener del 2016 (o 18 de desembre del 2015 en el cas de CINDA).

Trobareu tota la informació sobre destinacions, ajuts econòmics i procediment fent click aquí.

Hi haurà una reunió informativa el dimarts 10 de novembre a les 15h a l'aula 112. Us animem a venir!

http://www.ub.edu/mobilitatinternacional/imatges/capcalera_web.png

Si teniu qualsevol dubte, podeu contactar amb l'Oficina de Relacions Internacionals de la Facultat (ori-fbd@ub.edu). 

dissabte, 31 d’octubre del 2015

Beques FARO per fer pràctiques a l’estranger


http://bd.ub.edu/noticies/sites/bd.ub.edu.noticies/files/logos/programa%20FARO.jpgEl programa FARO és un programa finançat pel Ministerio de Educación amb la col·laboració de la Universidad de Valladolid que ofereix als estudiants dels últims anys de carrera la possibilitat de realitzar pràctiques formatives a empreses ubicades a Europa, Estats Units i Canadà i en empreses espanyoles o multinacionals d’Àsia i Oceania. Es concedeixen 600 beques. Precisament en aquest moment, veiem al taulell d'anuncis una oferta destinada a estudiants de Biblioteconomia i Documentació. 
El programa FARO és un programa finançat pel Ministerio de Educación amb la col·laboració de la Universidad de Valladolid que ofereix als estudiants dels últims anys de carrera la possibilitat de realitzar pràctiques formatives a empreses ubicades a Europa, Estats Units i Canadà i en empreses espanyoles o multinacionals d’Àsia i Oceania. Es concedeixen 600 beques. Precisament en aquest moment, veiem al taulell d'anuncis una oferta destinada a estudiants de Biblioteconomia i Documentació. - See more at: http://bd.ub.edu/noticies/beques-faro-fer-practiques-lestranger#sthash.xmGq6OxC.dpuf
El programa FARO és un programa finançat pel Ministerio de Educación amb la col·laboració de la Universidad de Valladolid que ofereix als estudiants dels últims anys de carrera la possibilitat de realitzar pràctiques formatives a empreses ubicades a Europa, Estats Units i Canadà i en empreses espanyoles o multinacionals d’Àsia i Oceania. Es concedeixen 600 beques. Precisament en aquest moment, veiem al taulell d'anuncis una oferta destinada a estudiants de Biblioteconomia i Documentació. - See more at: http://bd.ub.edu/noticies/beques-faro-fer-practiques-lestranger#sthash.xmGq6OxC.dpuf
El programa FARO és un programa finançat pel Ministerio de Educación amb la col·laboració de la Universidad de Valladolid que ofereix als estudiants dels últims anys de carrera la possibilitat de realitzar pràctiques formatives a empreses ubicades a Europa, Estats Units i Canadà i en empreses espanyoles o multinacionals d’Àsia i Oceania. Es concedeixen 600 beques. Precisament en aquest moment, veiem al taulell d'anuncis una oferta destinada a estudiants de Biblioteconomia i Documentació. - See more at: http://bd.ub.edu/noticies/beques-faro-fer-practiques-lestranger#sthash.xmGq6OxC.dpuf
El programa FARO és un programa finançat pel Ministerio de Educación amb la col·laboració de la Universidad de Valladolid que ofereix als estudiants dels últims anys de carrera la possibilitat de realitzar pràctiques formatives a empreses ubicades a Europa, Estats Units i Canadà i en empreses espanyoles o multinacionals d’Àsia i Oceania. Es concedeixen 600 beques. Precisament en aquest moment, veiem al taulell d'anuncis una oferta destinada a estudiants de Biblioteconomia i Documentació. - See more at: http://bd.ub.edu/noticies/beques-faro-fer-practiques-lestranger#sthash.xmGq6OxC.dpuf

dijous, 29 d’octubre del 2015

Pràctiques a l'Universal Short Title Catalogue

User St Andrews.png 
L'Universal Short Title Catalogue (USTC) és un projecte de la University of St. Andrews (Escòcia) amb col·laboradors de la University College, de Dublín (Irlanda). El seu objectiu és recollir informació de tots els llibres publicats a Europa des de la invenció de la impremta fins a finals del segle XVI. La seva base de dades és un recurs molt valuós per a l'estudi de la història del llibre i la impremta.

Com a apunt interessant, ofereixen la possibilitat de fer pràctiques a St. Andrews. Les pràctiques haurien de ser de 6 setmanes, entre el 6 de juny de 2015 i el 15 de juliol de 2016. No hi ha remuneració, però l'USTC cobrirà els costos de transport i oferirà allotjament. Si voleu sol·licitar aquestes pràctiques, visiteu aquest enllaç.

dimecres, 30 de setembre del 2015

Pràctiques d'estiu a la biblioteca del Cervantes de Toulouse



Salut à tous! Sóc una de les alumnes que ha realitzat les pràctiques d’estiu a la biblioteca dels Instituto Cervantes deToulouse. A continuació us comento una mica com ha estat la meva experiència.

Instituto Cervantes

Com suposo ja sabeu, l'Instituto Cervantes és un centre que es dedica al foment i difusió de la cultura espanyola i hispanoamericana a ciutats de països de tot el món. Més concretament, la seva activitat es centra en el desenvolupament d’activitats culturals de tota mena, com projeccions de cinema, cursos per a infants, cursos d’espanyol, etc. La seu situada a Toulouse té una rellevància important pel fet de ser una ciutat que, al seu torn i amb motiu de la Guerra Civil espanyola, va rebre molts exiliats. És per això i per la seva proximitat amb Espanya que el centre té una forta demanda de totes les seves activitats, sobretot les que tenen a veure amb l’aprenentatge de la llengua espanyola.

La seva biblioteca

La biblioteca té col·leccions realment interessants i possiblement genuïnes sobre la Guerra Civil espanyola, l’exili i la immigració, el republicanisme, etc. Els usuaris habituals, molts d’ells descendents d’espanyols, tenen una especial sensibilitat cap a aquests fons.

Si hi aneu el mes de juliol treballareu força, donat que a la biblioteca es fan els cursos intensius d’espanyol. A més, us encarregareu de la majoria de les tasques que es fan a la biblioteca. Concretament, jo he portat a terme les següents:
- Atenció a l’usuari: préstecs/devolucions, gestió d’altes, suport bibliogràfic
- Catalogació en MARC21 amb el SGB Absysnet
- Gestió de donacions

- Esporgada de VHS



   
Foto de la biblioteca i de l'entrada a l'Instituto Cervantes

La vida a Toulouse i la meva experiència

Toulouse em va agradar molt, és una ciutat força agradable per a viure-hi. La ciutat té com a particularitat el color salmó de les seves façanes i els seus edificis, que no són gaire alts, característica que la fa molt acollidora. Toulouse té infinitat de llocs emblemàtics i monuments, entre tots ells destaco el Pont-Neuf creat al segle XVI i que uneix les dues parts de la ciutat separades pel riu Garonne. També destaco monuments religiosos com la basílica de Saint-Sernin i edificis com el Capitole creat al segle XII i que actualment és la seu de l’Ajuntament. Us recomano especialment el recorregut de l’exili espanyol, en el qual podreu visitar llocs emblemàtics d’aquest període històric, com la seu del Partit Socialista situat al carrer Taur, o la seu de l’Ateneu, situada al carrer Étoile. Una altra forma ideal de visitar la ciutat és fent les excursions que organitza l’Alliance Française, que són moltes d’elles gratuïtes.

Altres activitats que us recomano són els festivals a l’aire lliure que es fan al mes de juliol, concretament el festival Toulouse Été o els concerts que es fan amb motiu de la commemoració del 14 de Juliol. També és imprescindible que feu les rutes en bici, sobretot pel canal de Midi. Quant als museus, jo he anat al contemporani, que com tots els museus, és gratuït el primer diumenge del mes i el Museu de la Resistència i la Deportació que és gratuït sempre.

Si voleu aprofitar per practicar el francès, podeu anar a l’Alliance, que fan tallers d’escriptura, d’expressió oral, etc., a preus assequibles. A més a més podeu fer intercanvis amb els alumnes que estudien l'espanyol a l'Instituto Cervantes.

Musée des Abbatoirs


Foto de la Garonne des del pont Saint-Pierre

Preus i estança

Quant al tema de l’allotjament, jo vaig trobar un estudi a través del portal web Airbnb.es a un preu assequible al centre de Toulouse, al barri de Saint-Cyprien, un barri encantador. Les residències d’estudiants són una altra alternativa, encara que són més cares que l’opció que us he comentat.

Fer la compra resulta una mica més car que a Barcelona, encara que a molts dels productes no he notat gairebé la diferència. En el que si que es nota el preu és si vols anar a prendre alguna cosa, encara que si busques bé i coneixes algú pots trobar llocs assequibles.

Una de les coses que més m’ha agradat és el fet de poder fer servir sempre la bici. A Toulouse molta gent la utilitza, la ciutat és força accessible, el que facilita anar sempre a peu o en bici. Jo només he agafat dues vegades el metro, una per anar a casa el primer dia i una altra de tornada a l’estació!

Foto principi canal Midi