dilluns, 25 de setembre del 2023

La meva aventura de pràctiques al Musée de la Littérature de Bruxelles

 

Bonjour tout le monde, 

Soc l’Alejandro Magadán, del màster en Biblioteques i Col·leccions Patrimonials. Escric aquesta entrada per a Mòbils FIMA per explicar-vos la meva experiència com a alumne del programa de pràctiques d'estiu a l’estranger. El meu destí ha sigut la ciutat de Brussel·les, capital de Bèlgica i seu del Parlament Europeu.

Sempre havia volgut marxar a un país francòfon i vaig aprofitar el programa d’intercanvi de la Facultat per aconseguir-ho. En aquest cas, jo vaig enviar la proposta a quatre centres, dels quals el primer a respondre positivament va ser el Musée de la Littérature de Bruxelles. Un cop confirmat, vaig realitzar la documentació amb l’ajuda del departament de pràctiques a l’estranger de la Facultat. Vaig decidir aprofitar tots els dies que podia quedar-me, del 21 de juny al 15 de setembre.

El meu període de pràctiques (un “stage” com diuen ells), com ja he dit, ha tingut lloc al Museu de la Literatura de Brussel·les, el qual forma part de la Biblioteca Nacional de Bèlgica, o com diuen ells, KBR. La meva tasca ha sigut la classificació i catalogació del fons personal i professional d’un crític literari i teatral de principis del segle XX anomenat Georges Rency.

El Museu, de fet, no forma part de la Biblioteca. Si la voleu visitar, a l’entrada no hi ha inclosa la part del museu. En aquest cas, heu d’escriure un correu a l’adreça electrònica del Museu, demanar informació, reservar una data i anar el dia i hora indicats. Només cal que doneu el vostre nom a la recepció del KBR i ja està. Ara bé, el museu conserva fons que la biblioteca no té: esborranys d’obres teatrals, correspondència personal i professional, originals de novel·les i contes, cartells, fotografies, maquetes de decorats d’espectacles… El material és alhora comú i heterogeni.

Un dels elements clau en aquest tipus de feina és aprendre a identificar els documents i aplegar-los en categories: cartes, esborranys, material relacionat amb tal esdeveniment... Fa més fàcil separar els materials i després catalogar-los individualment o per grups. També us recomano investigar una mica sobre el propietari del fons, les seves obres i les persones principals amb qui es va relacionar, així es poden fer fitxes més completes i us donarà una mirada més atenta per identificar i aplegar els documents bibliogràfics que hi trobeu.

El museu acull moltes persones com a becaris (“stagiaires”) al llarg de l’any. De fet, van treballar amb mi un noi canadenc, un noi i una noia francesos i dues noies estonianes. Al museu sempre estan disposats a rebre persones d’arreu del món. Aquest és un dels millors trets de la institució.

A continuació, una sèrie de petits consells per a tothom que vulgui viatjar o viure a Bèlgica o concretament a Brussel·les:

  • La ciutat és MOLT CARA. Museus, cafeteries, entrades de cinema i teatre, restaurants, transport públic… Jo he viatjat també a París i puc confirmar que la capital belga és més cara. Estalvieu.


  •  Si trobeu un pis o una casa on viure lluny del centre, millor. Tot i que no hi ha tanta aglomeració com a Barcelona, ja que Brussel·les té molts carrers de vianants i els cotxes no poden passar per tot arreu, hi ha molts barris dels voltants que són molt tranquils i diferents, com petits pobles perifèrics. En el meu cas, vivia a Laeken, al nord-oest. Es tracta d’un barri residencial molt tranquil, sense soroll, a prop d’un dels parcs més grans i prestigiosos de la ciutat. Els parcs són un altre tresor que heu de descobrir.


  •  Agafeu tots els abonaments que pugueu: de transport, de museus, d’oci… A condició que sapigueu que els podreu aprofitar bé. D’aquesta manera, tindreu uns serveis fixos durant un temps i no haureu de gastar tant per anar de casa a la feina o quan us vingui de gust visitar el Museu Magritte, el Museu del Còmic o l’Hôtel de la Ville.


  • En la mateixa línia, la majoria dels museus són gratuïts el primer diumenge de cada mes. D’altres ho són un primer dia del mes diferent (dimecres, divendres…). Ho podeu consultar al portal o a la bústia electrònica de cada museu.


  •  Viatgeu a les ciutats més importants. La ciutat de Bruges sembla treta d’un conte dels germans Grimm. Gant té un centre històric molt atractiu, i hi realitzen un festival de música electrònica molt conegut (segons em van explicar, és l’alternativa econòmica a Tomorrowland). Anvers té uns musclos d’allò més bons.

  • Francès i anglès. Són els idiomes que més haureu de parlar. A Brussel·les tothom parla francès, però a la regió flamenca (la Wallonie) amb prou feines el xampurregen. De fet, a Anvers parlen millor anglès que francès. I el neerlandès sempre farà acte de presència per tot arreu, parlat i escrit.

Les cases són d'estil holandès

Les façanes i parets amb pintures de personatges de còmic són una constant preciosa tant a Bèlgica com a França

Estàtua al cantautor Jacques Brel a la plaça homònima, davant de la seva fundació


Les famoses patates fregides mmmmmmmmhhh


Església de Sainte Catherine


Hôtel de la Ville a la Grande Place

Rellotge del Mont des Arts


L'Atomium, la joia de la corona de l'Exposició Universal de Brussel·les del 1958


Aquesta és només la meva experiència durant un temps concret a una gran ciutat. I us ben asseguro que és una de les accions que més me'n alegro d’haver fet mai. Sortiu a descobrir el món que hi ha més enllà. Ara us toca a vosaltres. No deixeu de viatjar, de buscar i de descobrir. Aquests viatges us demostraran que podeu fer allò que us proposeu, fins i tot de les maneres més insòlites.

Bonne chance et à la prochaine.

divendres, 22 de setembre del 2023

Experiència de pràctiques a l'Institut Cervantes de Tolosa

Bonjour a tothom! Em dic Tina Levillain i aquest estiu vaig tenir l'oportunitat de realitzar unes pràctiques a l'Institut Cervantes de Tolosa, França. Com a estudiant de Gestió d'Informació i Documentació Digital, aquesta ha sigut una experiència que m’ha permès aprendre i aplicar el coneixement teòric, de les classes, a la realitat.

Destinació: Tolosa, "Ciutat Rosa"

Tolosa, també coneguda com la "Ciutat Rosa" per les seves característiques rajoles, és una ciutat situada al sud-est de França amb uns 470.000 habitants. La ciutat es destaca per la seva rica oferta cultural, amb molts museus i centres culturals gratuïts o amb tarifes reduïdes per als estudiants. Els seus carrers estrets i l'ambient universitari, encara que a l’estiu molts marxen cap a casa seva, creen un lloc encantador per viure i treballar.

Per trobar acomodament vaig usar la pàgina "La Carte des Colocs" (https://www.lacartedescolocs.fr/). Aquesta plataforma em va permetre trobar un lloc còmode i assequible per allotjar-me durant la meva estada a Tolosa, la qual cosa va fer que l'experiència fos encara més agradable.

Les meves tasques a la biblioteca

L'Institut Cervantes de Tolosa, creat el 1991, és una institució cultural pública que promou l'ensenyament de la llengua espanyola i la difusió de la cultura d'Espanya i Hispanoamèrica. La seva biblioteca, anomenada Biblioteca Manuel Azaña, té una col·lecció especialitzada en l'exili i la immigració espanyola, així com materials per a l'ensenyament de l'espanyol com a llengua estrangera. 

Les meves pràctiques van ser una experiència enriquidora i diversa. Les meves responsabilitats van incloure la catalogació de materials utilitzant el programa Absysnet. Vaig estar catalogant llibres sobre l’exili que havien rebut d’una donació.

A més de la catalogació, vaig dur a terme altres tasques com l’atenció als usuaris, que es basava bàsicament a fer préstecs i devolucions, ordenament de llibres i preparació d'etiquetes amb els números de la Classificació Decimal Universal (CDU). També vaig gestionar els carnets de la biblioteca per als usuaris i vaig comptabilitzar els rebuts.

No cal preocupar-se pel coneixement del francès: certament, et dona un avantatge quan tractes amb els usuaris, però per la resta de tasques no ho requereix.

Aprendre i créixer

Aquesta experiència a l'Institut Cervantes de Tolosa em va donar l'oportunitat de veure de primera mà com funciona una biblioteca en un entorn real. Vaig poder interactuar amb usuaris, aplicar els coneixements adquirits a la universitat i créixer com a professional. Tot això va ser enriquit per les postes de sol al riu Garona, les magnífiques places i monuments de Tolosa i les tranquil·les passejades pels seus carrers.

Si teniu l'oportunitat de fer una experiència com aquesta, us animo a no dubtar-ho. Com dic sempre, les oportunitats d'aprenentatge i creixement valen molt la pena.

A continuació, comparteixo algunes fotos de la ciutat de Tolosa i de la Biblioteca Manuel Azaña. Si teniu alguna pregunta o voleu saber més sobre la meva experiència, no dubteu a deixar un comentari. Fins aviat!😄

Biblioteca Manuel Azaña

Jardin Japonais Pierre Baudis

La Garona

Pont-Neuf il·luminat a la nit