divendres, 26 de novembre del 2021

Sessió informativa sobre mobilitat a l'estranger - materials

 

El passat 24 de novembre de 2021 va tenir lloc una sessió informativa sobre els diferents programes que els estudiants de la Facultat (de grau i de màster) poden aprofitar per portar a terme una estada a l’estranger.

En primer lloc, Miquel Centelles va presentar el programa de Pràctiques d'Estiu a l'Estranger, que permet passar un o dos mesos en algun centre a qualsevol lloc del món durant els mesos d’estiu. Per il·lustrar la seva explicació va utilitzar aquesta presentació en PowerPoint:



Tot seguit, Sergio Villanueva, responsable de Relacions Internacionals de la Facultat, va presentar el programa Erasmus, tant en la modalitat d’estudis com en la de pràctiques.

De tots aquests temes trobareu informació a partir de la pàgina «Mobilitat - Estudiants de la Facultat». I, en aquest blog, experiències d’estudiants que han gaudit d’aquestes oportunitats.

La sessió es va retransmetre en directe pel canal de YouTube de la Facultat. Aquí podeu veure l’enregistrament:


 

Esperem que molts estudiants aprofiteu aquestes oportunitats.
 

dimarts, 28 de setembre del 2021

Experiències de les pràctiques a Florència

 

Ciao a tutti!

Soc la Laia Darbra, “recent” graduada i treballant actualment com a becària a l’European University Institute. Us escric des de Florència per explicar-vos la meva experiència i animar-vos que llanceu el currículum!

Llegint una mica en diagonal les altres entrades sobre l’EUI, intentaré explicar diferents coses actualitzades de la meva visió i experiència al centre.

L’EUI és principalment una universitat de recerca i investigació per a joves majoritàriament europeus que estan fent el seu phd (doctorat) en ciències socials: economia, dret, història o ciències polítiques, i des del 2020, hi ha un màster i altres estudis postdoctorals.

A més de tots els estudiants, té un gran nombre de trainees (becaris) i s’acaba fent molta pinya dins d’aquesta petita comunitat. Hi ha moltíssimes activitats/esports que pots participar per conèixer altres becaris i estudiants. Per exemple, participar en la Coppa Pavone (futbol) o a classes d’italià a la universitat són activitats imprescindibles per conèixer nova gent.


Al torneig de la Coppa Pavone Feminine,
torneig de futbol de la universitat

Actualment a la biblioteca som cinc becàries, quatre bibliotecàries i una multimèdia, totes som de països diferents: Croàcia, Itàlia i República Txeca. Els altres companys també són d’arreu d’Europa: Irlanda, Bèlgica, Portugal, França, Suècia, Països Baixos, etc.

Sent un becari, el teu nivell de responsabilitat és força alt. Els supervisors són uns professionals maquíssims, t’ajuden en tot el que necessitis i et donen tota la independència necessària per a l’aprenentatge.

Cada trainee té una tasca principal diferent, a més de fer les tasques habituals que es fan a cada biblioteca. En aquest cas, jo soc la becària encarregada de les adquisicions, i com a tasca secundària soc l’open science trainee.

Treballar al departament d’adquisicions de la biblioteca és molt interessant, ja que pots veure de quina manera els especialistes treballen el fons i la col·lecció. M'encarrego d'enviar les comandes a les editorials i rebre tots els llibres per entrar-los al sistema, dit així sembla una feina força rutinària, però cada dia hi ha un cas diferent a cada comanda.

Com a open science trainee, la nostra tasca principal és afegir al repositori digital de la universitat tots els papers, projectes, tesis, etc. dels alumnes i dels afiliats a la universitat, també intentem que la gent publiqui en accés obert i ajudem en el procés de publicació resolent dubtes i orientant a l’usuari.  

Les meves companyes s’encarreguen de catalogar llibres electrònics, de fer el servei interbibliotecari, gestionar les revistes de la biblioteca tant en paper com en format electrònic.

Aquest any hi ha hagut petites diferències respecte als anys anteriors per la pandèmia. Les mesures han hagut de canviar i hem hagut de tancar la biblioteca durant més d’una setmana. És per això que des del començament de la pandèmia els treballadors i els becaris podem teletreballar des de casa alguns dies de la setmana.

Els dies que treballem a la biblioteca, comencem entre les 8 i les 9 (no hi ha una hora exacta per entrar) i sortim vora les 16.30-17.30, depenent del gruix de feina i l’hora que s’hagi entrat. Hi ha un menjador on poder escalfar el tupper o on poder agafar un menú, la relació qualitat-preu va de la mà (és molt barat). I una cafeteria ideal per al descans de mig matí.

Un matí a la setmana em toca estar de cara al públic i un altre matí em toca cercar els llibres en préstec a les prestatgeries per deixar-los al taulell de préstec. Els altres dies, faig les meves tasques diàries: adquisicions i open science.

La meva tasca de matí és fer les comandes, cada dia puc tenir-ne entre 10 i 100, depenent de la quantitat de llibres que hagin demanat el dia anterior. He de parlar amb el proveïdor per si hi ha hagut algun problema amb les comandes i resoldre possibles problemes relacionats amb les adquisicions.

A la tarda, normalment soc l’open science trainee i entro al repositori de la universitat tots els papers que es publiquen. L’any passat vam publicar 1.346 publicacions i datasets amb un alt percentatge de publicacions en accés obert. Podeu consultar-ho aquí: https://www.eui.eu/news-hub?id=eui-academic-publications-and-data-2020 

 

Itàlia i Florència

Itàlia és un país amb una cultura similar a la nostra, sobretot amb el menjar. On trobareu menjar de més qualitat són als mercats del carrer. És necessari saber italià, prou similar al català i castellà, així que no serà difícil aprendre el vocabulari bàsic per sobreviure el dia a dia.

Tema menjar i habitatge és també és similar al de casa i amb el sou que es guanya hi ha més que suficient per viure i permetre’t algun viatge (per exemple jo he pogut anar per tota la Toscana, a Roma i Cinque Terre amb les meves companyes de feina). La majoria de museus a Florència són gratuïts gràcies al carnet d’estudiant que l’EUI proporciona.

La universitat et proporciona habitatge si així ho desitges, són apartaments compartits al costat de la universitat, però lluny del centre de la ciutat. Jo visc en un apartament a Florència, i tinc més o menys a 30 minuts l'EUI caminant i a 15 minuts el centre.

La universitat no es troba a la ciutat de Florència, sinó a San Domenico di Fiesole, un turonet a 20 minuts caminant/bus des de Florència. I fa que l’oficina tingui unes vistes increïbles de la muntanya i de Florència.

El preu del transport és una mica més car, però funciona molt millor que a l’AMB. I si viviu en un barri proper a la universitat (Le Cure o Campo di Marte, o els pisos que la universitat proporciona, els flats) es pot anar a peu o amb bicicleta. Si opteu per una bicicleta, n'hi ha moltes i a preus assequibles!

El temps de Florència és força "extrem" tenint en compte que som al Mediterrani. He passat l'estiu més calorós de la meva vida, ja que la humitat és molt més alta que a la costa. I l'hivern és molt fred i plujós. 


Vistes des de la universitat el dia de Sant Jordi

Si per cas decidiu sol·licitar la beca, no dubteu a escriure’m i us puc donar més detalls sobre l'habitatge, menjar, transport, la beca i una mica com sobreviure en aquesta petita i bonica ciutat.

Per acabar, us deixo un vídeo que ha fet la meva companya Marta Cabrera sobre la beca de la biblioteca a l’EUI : https://www.youtube.com/watch?v=j70Z2sUkPwY

 

Ci vediamo!

Laia Darbra (laiadarbra @gmail.com)

dimarts, 21 de setembre del 2021

Pràctiques remunerades per treballar un any a Florència


Si penses acabar el grau d'ID o de GIDD aquest curs o l’has acabat fa pocs mesos, has de llegir atentament aquesta entrada, perquè pot canviar-te la vida.

Un centre de recerca en Humanitats i Ciències Socials que depèn de la Unió Europea i que està ubicat a Florència (Itàlia) ofereix cada any un programa de pràctiques per a graduats recents en la nostra àrea, per treballar a la seva biblioteca durant 12 mesos. Es tracta de l’Istituto Universitario Europeo, que acull centenars d'estudiants de doctorat de tot Europa per fer la seva tesi d’història, dret, economia...

L’ajut econòmic és de 1.365 euros mensuals. Les places són limitades. Cal tenir un domini bo de l’anglès, ja que aquesta és la llengua de treball (com dic, els usuaris són joves investigadors del conjunt d’Europa).

Ara és oberta la convocatòria per acceptar candidats. El termini per fer la sol·licitud acaba el 31 d’octubre de 2021, però la incorporació a la biblioteca té lloc l’1 de febrer de 2022 o bé l’1 de novembre de 2022. Com s’ha dit, les pràctiques tenen una durada de 12 mesos.

Aquest programa de pràctiques fa molts anys que s’ofereix, i de la nostra Facultat hi han anat força exestudiants. Pots veure el seu testimoni en aquest mateix blog.

Per optar-hi cal enviar el currículum, una carta de motivació i dues cartes de recomanació. Els preseleccionats seran entrevistats telefònicament.

Per a més detalls, visita: https://www.eui.eu/Research/Library/AboutTheLibrary/Job-opportunities/Traineeships/Traineeships.

A la biblioteca hi treballen una vintena de bibliotecaris, i compten normalment amb cinc joves graduats en pràctiques. I, si vols saber una cosa curiosa, et diré que el cap de la biblioteca és «nostre»: Pep Torn.

Anima’t!!!

 

dilluns, 22 de març del 2021

Rècord de sol·licituds per participar al Programa Erasmus

 

Des que la Facultat acull el grau de Comunicació Audiovisual, el 2012, ha augmentat molt el nombre d’universitats disponibles per portar a terme una mobilitat dins del programa Erasmus. En concret, actualment s’ofereixen un total de 77 places, en 37 universitats diferents. D’aquestes 77 places, 38 són per als estudiants de Comunicació Audiovisual, 24 per a Informació i Documentació, i 15 per a qualsevol dels dos ensenyaments. Vegeu el detall de l’oferta en aquesta pàgina.

Com és lògic, també han augmentat molt el nombre d’estudiants que aprofiten aquesta oportunitat i passen un semestre de la seva carrera universitària a l’estranger, Una experiència que ha marcat la vida de molts estudiants (per a bé) i que els ha ajudat a trobar una feina de qualitat.

Tanmateix, no pas totes les places ofertes s’aprofiten. De cara al curs que ve, hi ha hagut 37 estudiants de la Facultat interessats a participar en aquest programa, i aquest ha estat un any de rècord. (En el conjunt de la UB hi ha hagut 1.162 sol·licituds concedides.) De manera que ens hem de felicitar, i procurar que any rere any la xifra d’estudiants del centre que prenen la decisió sigui més gran.