dijous, 31 de juliol del 2008

Prácticas de verano en la British Library


Uy, uy, uy. Ya llevo casi tres semanas, y esto es la mitad de mi estancia, pasa rapidito que ¡ni te enteras! Que si la primera semana la dedicas a situarte: mi “line manager”, Geoff West, que lleva la Hispanic Collection (dentro de European Collections), presentándome gente y más gente; aprender las diferentes rutas dentro del laberinto de pasillos, escaleras, ascensores... que es la BL; los aspectos de la vida diaria: en qué tiendas comprar, qué comprar, cómo moverse, qué hay por la zona... La residencia de estudiantes donde estoy no es ninguna maravilla pero resulta confortable, y está a cinco minutos andando de la BL; esto es lo mejor, sin duda, porque la biblioteca está situada justo al lado de St Pancras, que es la estación de tren internacional, de la que sale el Eurostar, que conecta con París, así que hay un cacao todo el día impresionante, y llegar aquí en metro es para volverse loco...

Ya durante la segunda y tercera semana la cosa empieza a estar mejor controlada, así que me he dedicado más a centrarme en la biblioteca, que tiene infinidad de cosas para ver. Geoff es muy atento y además de ejercer de anfitrión desde el primer momento, explicándome todo lo básico de la biblioteca, también tiene la amabilidad de acordar citas con las personas al frente de los distintos departamentos para que me dediquen un rato de su tiempo y me expliquen el funcionamiento de su área. De esta manera, he tenido acceso a ver cómo se trabaja en la sección de referencia de la sala de consulta Humanities 1; la sección de Early Prints, que son las colecciones de impresos anteriores a 1850; los proyectos de Archival Sound Recordings –muy curiosos, podéis echar un ojo en la web http://www.bl.uk/sounds; Web Archives: http://www.webarchive.org.uk/, que también me gustó mucho, ya que es la sección que se ocupa del proyecto para preservar los sitios web británicos (les comenté que en la BC está el PADICAT que archiva los sitios web catalanes); he tenido ocasión también de asistir a una reunión de trabajo de toda la sección European Collections con su ‘head’ Stephen Bury; y esta tarde, Aquiles, un brasileño que está al frente de la Latin America Collection, me ha estado explicando muchas cosas en relación a las tareas que desempeña en su puesto: selección, aplicación de la “content strategy” en su área, tratamiento de las donaciones, difusión...

Además de la vertiente más profesional, la biblioteca es un lugar estupendo para relacionarse con gente de todo el mundo (bueno, ¡es que de hecho en Londres estás rodeada las 24 horas del día por gente de todos los rincones del planeta!), el “lunch time” en el comedor del personal es una buena oportunidad para hablar con unos y otros. También he tenido ocasión de hablar con varios españoles que trabajan en la BL, como Antonio, de Canarias, que trabaja en Humanities 1 Readers’ Room, Eva, que lleva ya diez años en Londres y está en Sounds Archive, y Juan, que está en Manuscripts, al que todavía está pendiente que vaya a hacerle una visita.

En la Hispanic Section estoy ayudando a Geoff en algunas de las tareas habituales como son comprobar la recepción de libros que llegan a la sección, tanto por vía de adquisición como por donaciones, comprobar duplicados en el catálogo, algo de selección de literatura catalana, y principalmente le estoy ayudando con el proyecto de los “Mexican pamphlets” del siglo XIX, obras breves de tipo político y social, que hay que localizar tanto a través del catálogo como directamente en las estanterías del almacén, que se encuentra en las plantas de sótano de la BL, porque esta colección ha pasado por diferentes momentos de la historia de la BL y sus ejemplares se encuentran un poco dispersos y hay que llevar a cabo una investigación para averiguar el paradero de algunos de ellos.

En mi tiempo fuera de la Library aprovecho que estoy en la ciudad en la que está el British Museum, la Tate Modern, la Tate Britain, la National Gallery, en fin, una oferta de museos como ésta no se puede desaprovechar, me encanta ir a visitar sus exposiciones. También he ido a Greenwich, que es un sitio que me gusta en particular y que recomiendo a todo el mundo; a pesar de los turistas haciéndose la foto clásica del besito en la línea del meridiano 0º, es un sitio genial, con toda la historia del observatorio astronómico y de la competición durante el siglo XVIII para encontrar el método para determinar la longitud en medio del mar (http://www.nmm.ac.uk/index.php) .

¡Veo que he hecho un repaso un tanto exhaustivo de mis 3 semanitas! Pues hala, corto el rollo ya, que ya está bien, ¡qué pesada!

Petonets from London!!

Mae Molina

dimecres, 30 de juliol del 2008

Pràctiques a l'Istituto Universitario Europeo (experiències)

Ciao a tutti!

Sembla mentida però ja fa gairebé sis mesos que sóc a la biblioteca de l’EUI (European University Institute) de Florència…

A l’EUI es porta a terme recerca en el marc d’una perspectiva europea en ciències socials (Història, Dret, Economia i Ciències Polítiques i Socials). La biblioteca de l’Institut, ubicada a San Domenico, és a una antiga abadia (Badia Fiesolana) amb unes vistes realment increïbles i en un entorn preciós de la Toscana. La feina a la biblioteca és bastant diversa, ja que tot i pertànyer a un determinat servei de la mateixa (catalogació, préstec interbibliotecari, adquisicions… etc.) es realitzen tasques diferents, com per exemple atenció a l’usuari diferents cops per setmana.

A la biblioteca es parla sobretot anglès, i gairebé tothom també sap italià. Així, es poden practicar a la vegada els dos idiomes, i almenys per mi això resulta molt interessant… especiament amb l’anglès, ja que necessito millorar el meu nivell i aquesta és una molt bona oportunitat per fer-ho.

Quant al temps lliure, què puc dir d’una ciutat com Florència, amb tant per visitar? A més, els caps de setmana sempre es poden aprofitar per anar a altres llocs, ja siguin propers (Pisa, Siena… etc.) o fer una escapada a alguns una mica més llunyans, com Venècia, Roma… o fins i tot Sicília!

D’una altra banda, l’estada a l’Institut, a més de ser una molt bona oportunitat a nivell professional, a nivell personal per mi ha estat molt important venir aquí, ja que és la primera vegada que visc a l’estranger i de veritat que si també pot ser la primera vegada per alguns de vosaltres, us ho recomano sens dubte.

I com que diuen que una imatge val més que mil paraules, aquí us deixo algunes fotografies que ben segur que als indecisos us serveixen per no dubtar-ne ni un segon més!!


Autora: Elisabet Sinovas









dimarts, 29 de juliol del 2008

Convocatòria d'estada en pràctiques a la Biblioteca de l'Istituto Universitario Europeo (Florència)

L'Istituto Universitario Europeo, centre de recerca en ciències socials d'abast europeu, instituït per la Unió Europea i situat a San Domenico di Fiesole, Florència (http://www.iue.it/) ofereix dues beques per a graduats recents de la Facultat.

Condicions de cada beca:
• Durada: tres mesos, renovables per nou més.
• Inici aproximat de la prestació: octubre de 2008 i gener de 2009.
• Quantia de la beca: 1.100 € mensuals.
• El centre ajuda a localitzar allotjament (que va a càrrec del becari).
• Es reemborsa l'import d'un bitllet d'avió d'anada i tornada.

Requisits dels candidats:
• Ser diplomat o llicenciat per la Facultat (s'accepten també candidatures d'estudiants que pensin acabar els estudis al setembre de 2008).
• Haver acabat els estudis després de gener de 2004.
• Tenir bon tracte amb el públic i voluntat de treball en un ambient internacional.
• Tenir coneixements superiors d'anglès.

Mèrits:
• Bon expedient acadèmic.
• Experiència laboral en biblioteques universitàries o de recerca.
• Coneixements de llengües diverses.
• Coneixements superiors en ciències socials (dret, economia, història).

Els interessats han de presentar una sol·licitud a la Secretaria, juntament amb una carta de motivació i el currículum.

La carta i el currículum s'han de presentar en català i en anglès, impresos i en fitxer electrònic (CD o correu electrònic a pons@ub.edu), fins el dia 15 de setembre de 2008.

Per a més informació: pons@ub.edu.

Barcelona, 3 de juliol de 2008


Experiències de becaris anteriors en aquesta biblioteca: http://mobilsbid.blogspot.com/search/label/Flor%C3%A8ncia

dilluns, 28 de juliol del 2008

Anunci de feina per a Grècia (Cedefop)

Actualment es troben vigents dues convocatòries de feina per a una entitat de caire internacional, amb seu a Tessalònica (Grècia). Es tracta de Cedefop, un organisme depenent de la Unió Europea, dedicat a l'estudi i desenvolupament de la formació professional.

Els llocs de treball són els següents:

─Web Content Management Assistant (el termini per a rebre sol·licituds acaba el 8 d'agost de 2008). Per a més informació vegeu: http://www.cedefop.europa.eu/index.asp?section=3&read=3511&sub=4.

─Records Manager / Archivist (el termini per a rebre sol·licituds acaba el 10 de setembre). Per a més informació vegeu: http://www.cedefop.europa.eu/index.asp?section=3&read=3604&sub=4.

A banda d'aquestes ofertes actuals, el Cedefop ofereix un programa de pràctiques de cinc mesos per a estudiants universitaris, tal com explicàvem en un altre missatge d'aquest bloc: http://mobilsbid.blogspot.com/2007/05/prctiques-grcia-per-diplomats-en.html.

Aquestes ofertes s'han distribuït per Iwetel (http://www.rediris.es/list/info/iwetel.es.html), i són només un exemple de les nombroses oportunitats de feina que de tant en tant apareixen per treballar en organismes internacionals.

En un missatge anterior d'aquest bloc comentàvem alguns recursos existents per a identificar aquesta mena d'oportunitats: http://mobilsbid.blogspot.com/2008/05/com-trobar-prctiques-en-organismes.html.

Tingueu-ho en compte!

diumenge, 27 de juliol del 2008

Biblioteca universitària a Northampton (UK)

Hola companys,

Jo estic fent les pràctiques a la biblioteca universitària de la universitat de Northampton (UK).

La biblioteca és relativament petita, si tenim en compte que acull col·leccions de disciplines molt diferents (business, health, history...). De fet, es tracta d'una universitat força nova. Tot l'equip de bibliotecaris treballa en una sala, on tenen les seves taules de treball (i on, temporalment, també hi ha la meva). Ens trobem al pis principal de la biblioteca i les portes del despatx sempre estan obertes de bat a bat, amb un gran "Welcome" que convida a entrar a tot aquell que necessiti parlar amb els academic librarians... Jo diria que aquest és un dels aspectes més característics d'aquesta biblioteca i del seu equip: el seu esforç en l'atenció als estudiants, al desenvolupament de les habilitats informacionals dels estudiants (depèn de la disciplina, però cada bibliotecari pot dedicar unes 10 hores a la setmana a fer "classes" sobre habilitats informacionals als estudiants).

Estic participant en diferents projectes i estic aprenent força. Participo en: revisió de petites tasques relacionades amb el dipòsit institucional de la uni -creat molt recentment- i properament tractarem el tema d'incorporar els textos complets, comprovar copyright a Sherpa-Romeo, etc. també he estat preparant un esbós de tutorial en línia per als alumnes, amb informació bàsica però fonamental sobre com utilitzar la Web 2.0 en treballs acadèmics (Wikipedia, blocs i companyia)... Crec que també m'animaré a escriure un petit article per al proper magazine de la biblioteca... i més cosetes que ja aniran sorgint...

Tot i que la ciutat és força avorridota (a partir de les 5 o les 6 de la tarda ja s'estàn ficant tots als caus... són bojos aquests anglesos???), estic disfrutant un munt amb la feina, aprenent molt i m'he sentit des del primer dia molt ben acollida per tot l'equip de la biblioteca. Ep, gent que esteu en altres biblioteques universitàries!! Com us va? Què esteu fent?

Records,
aina

dissabte, 26 de juliol del 2008

Pràctiques a l'ETH, Zúrich

Bones!!

Sóc la Pilar, estudiant de "bibliotecomania i docudesesperació", i estic a... Zúrich (no, als seguros no, allà a Suïssa). Ja han passat 26 dies que corretejo per aquí. Vaig començar l’1 a treballar a la biblioteca de la Universitat Politècnica Federal de Suïssa (ETH), a la seva seu a aquesta ciutat, que té la particularitat que també és pública –per a un públic més aviat científic i erudit-. Estic amb un grup de recerca que s’anomena “Gruppe Projecte Digitale Bibliotheke” on cadascú s’encarrega d’una iniciativa sobre un aspecte de les biblioteques digials: jo estic amb els llibres digitals, aprenent un munt!

Estar aquí m’està aportant moltes coses, entre elles que NO FA tanta CALOR (punt molt a favor, i més quan m’informen de les temperatures de per allà baix), és un temps primaveral amb xàfecs ocasionals -curiosament els caps de setmana-. Aquesta ciutat és gran (no tant com Barcelona, gent, tampoc no delireu), però sobretot extensa perquè tot són cases grans, al voltant dels dos rius i del llac Zúrich, que és "macu-macu"–i permet banyar-s’hi-, així com bosc i moltes rutes per fer a peu.

Perquè us feu una idea pujo un parell d'imatges:

Aquesta foto és la unió del riu Limmat amb el llac Zúrich.
Edifici de la Biblioteca, un lateral...


Bé, gent, més informació sobre aquesta inoblidable experiència més endavant, segurament...

divendres, 25 de juliol del 2008

Beques per a estudiar i investigar a Alemanya l'any 2009

El DAAD (Deutscher Akademischer Austausch Dienst – Servei Alemany d'Intercanvi Acadèmic) convoca anualment una sèrie de beques per estudiar o investigar a universitats i centres d’educació superior alemanys.

Alguns dels ajuts que són oberts en la convocatòria actual són:

- Beques per a cursets d’estiu del 2009 en universitats alemanyes (de 3 a 4 setmanes);
- Beques d’investigació de durada curta (d’1 a 6 mesos);
- Beques per a cursos intensius d'alemany a Alemanya durant el 2009 (2 mesos);
- Beques per a viatges d'estudis a Alemanya, per a grups de 10 a 15 estudiants (de 7 a 12 dies).

Consulteu les condicions concretes, els terminis de presentació de les sol·licituds i altra informació a la pàgina web del DAAD (http://www.daad.es/becas). O demaneu més detalls per correu electrònic a info@daad.es.

diumenge, 20 de juliol del 2008

Des de Berlín, Alemanya



Sóc la Tània Alaix i us escric des de la ciutat de Berlín. Als matins faig les pràctiques a la Biblioteca Mario Vargas Llosa de l’Instituto Cervantes i a la tarda faig un curs intensiu d’alemany al Goethe-Institut. Aquesta és la meva primera experiència laboral en una biblioteca i tot i que he conegut altres ciutats alemanyes també és la primera vegada que sóc a Berlín. Aviat farà quatre setmanes que va començar aquesta aventura i de moment l’experiència és molt recomanable i molt positiva!

Berlín és una ciutat viva, molt animada i plena d'història. Dinou anys després de la caiguda del mur la transformació de la ciutat va fent camí i de seguida veus el que hi ha, però es percep amb claredat tot el que hi va haver! He estat de sort i visc en una habitació en un pis al nord, a tocar de la Museuminsel i d’Unter den Linden, molt a prop del Cervantes i del Goethe. La ciutat és molt extensa però al mateix temps la gran quantitat de zones verdes i el riu Spree l’allunyen de l’estrès d’altres capitals europees. Aquest any sembla que l’estiu encara no ha arribat a Berlín i cada dia plou una mica. Confio que en les properes setmanes el temps millori!

Quant a les pràctiques, la biblioteca del Cervantes a Berlín consta de dues plantes situades a dalt de tot d’un edifici de propietat situat al costat de Hackescher Markt. El centre va ser inaugurat l’any 2003 i té una col·lecció de 4500 exemplars. Hi predomina la llengua espanyola per bé que hi podem trobar alguns materials en català, gallec i basc. El moviment de préstecs aquests dies que al Cervantes no fan cursos d’espanyol està prou bé: 150 préstecs al dia! Aquí habitualment hi treballen dues persones: en Jordi Carrascosa, director de la biblioteca, i en Sergio Campos. Tots dos van ser en el seu moment estudiants de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació. A més, aquests dies faig pràctiques amb un altre noi de Barcelona que ha decidit venir a treballar a Alemanya. De moment, les feines han estat molt variades i poc a poc he anat coneixent el funcionament de la biblioteca. El programari de gestió de la col·lecció Absys ho fa tot molt senzill. Catalogar, donar d’alta exemplars, posar-hi els teixells, gestionar el préstec o les multes derivades dels retards en el préstec són tasques que es fan en un click. Segurament el problema més important que pateixen les biblioteques del Cervantes és que no hi ha unes pautes uniformes de treball per a tots els centres i el catàleg col·lectiu n’ha resultat molt perjudicat. En aquests moments la catalogació, indexació i classificació de les biblioteques del Cervantes és poc coherent.

Quant a l’alemany, entrar-hi bé és una feina que també requereix moltes hores... La setmana que ve tindré els primers exàmens oficials i ja ho veurem. Els alemanys del Goethe són molt exhaustius!

Fins ben aviat! “Mach’s gut!”

Tània Alaix i Gimbert

divendres, 18 de juliol del 2008

Pràctiques d'estiu a Toulouse

Hola a tothom!

Sóc l'Aina Homs i estic realitzant pràctiques d'estiu a la biblioteca de l'Instituto Cervantes de Toulouse.
Es tracta d'una biblioteca petita centrada en àmbit espanyol, on destaca especialment el fons d'enregistraments de vídeo i fons sobre cinema, i també les dues especialitzacions concretes sobre l'exili (diuen que la ciutat és la capital de l'exili republicà) i primeres edicions de Manuel Azaña (va morir prop d'aquí, a Montauban).

L'estada se m'està fent molt curta però estic aprenent moltíssim. En Javier, el director de la biblioteca, m'està ensenyant tot el que pot i es pot dir que ja he fet més o menys de tot: préstecs i devolucions, manteniment d'usuaris, catalogació amb IberMARC, col·laboració en esporgada i adquisicions, bibliografia...
La resta de personal que he pogut conèixer és molt agradable i en aquest sentit et sents molt ben acollit. Fins i tot un professor m'ha proposat de fer intercanvi lingüístic amb alguns dels seus alumnes (tot i que per qüestió d'horaris, vacances, etc. no ha estat possible).

Pel que fa a l'estada en general, estic vivint en un mig-soterrani molt acollidor que m'ha deixat un dels professors del centre, i que està situat a 1 minut de la plaça del Capitole (centre neuràlgic) i això em permet anar a peu a tot arreu.
La ciutat és fantàstica. Tot i que té més d'1 milió d'habitants no n'ets conscient, no hi ha aglomeracions, els edificis no són gaire alts, i a certes hores fins i tot hi ha silenci!
A més, s'ha conservat bastant la part històrica i hi ha moltes coses a visitar. A part d'això, aquest mes s'organitzen moltes activitats com ara festivals de música, cinema, teatre o dansa, però també la festa nacional (amb cercaviles nocturnes, castells de focs...), o una de les etapes del Tour de France, que aquí és tot un esdeveniment.

Vaig marxar amb una mica de por pel tema de la llengua, ja que el meu francès era bastant bàsic, però aquí parlen bastant obert i pausat, s'entén bastant bé i no estic tenint cap problema.

Per acabar, per qui estigui dubtant si marxar o no, us ho recomano. Al principi potser la novetat espanta una mica però de seguida t'hi adaptes, i al cap i a la fi, només és un mes. A part puc dir que n'he après molt de l'experiència, tant a nivell personal com professional.

Fins molt aviat!

dilluns, 14 de juliol del 2008

Notícies dels estudiants en pràctiques a l'estranger

Alguns dels alumnes que aquest estiu estan portant a terme pràctiques a l’estranger estan deixant constància de les seves experiències (professionals o turístiques) en els seus blocs personals.

Tots sabem que els blocs personals tenen un to informal, així que no espereu trobar-hi grans discursos teòrics ni erudits, ni descripcions científiques. Però sí que hi podem llegir vivències personals.

En Pau de la Fuente es troba, amb uns quants companys més, a Frankfurt, a la Biblioteca Catalana creada per Til Stegmann. En Pau ha creat un bloc expressament relacionat amb les pràctiques: http://pfuente.blogspot.com/

A Zuric hi tenim la Pilar Campos, que porta a terme les seves pràctiques a la biblioteca de l'Eidgenössische Technische Hochschule (ETH). La Pilar ja tenia un bloc, on ara -lògicament- els comentaris fan referència a aquesta activitat estiuenca: http://ratonesdebiblioteca.blogspot.com/.

En Mario Gómez es troba a Ginebra, a la biblioteca de l'Organització Internacional del Treball (OIT). Podem rastrejar les seves experiències a dos llocs: http://www.fotolog.com/chasing_lives i a http://www.encancha.com/noticia-numero6593-equipo100.html.

Si coneixeu altres llocs on puguem llegir les vivències d'aquestes pràctiques, feu-nos arribar l'enllaç, que ho afegiríem tot seguit. Escriviu-me a: pons@ub.edu.


P.D. Gràcies, Aina Giones, per indicar-nos el teu bloc dedicat a les pràctiques a la biblioteca del Banco Interamericano de Desarrollo, a Washington: http://viatgeawashington.blogspot.com/.

dimecres, 9 de juliol del 2008

Des de Puebla, Mèxic

Hola a tots!

Sóc l'Alba, ja fa una setmaneta i mitja que estic per aquest país, i de moment tot bé. Puebla és una ciutat colonial que encara manté quasi tots els edificis de l'època. Aquí a la Universidad Autónoma la gent són un encant, estic de moment veient els diferents departaments de la biblioteca i col·laborant a "millorar" una mica la navegació de la web i de l'aplicació xmLibris (llibres antics digitalitzats).

També em porten a veure "puestos": piràmides maies, esglésies catòliques (un fotimer que n'hi ha, aquests espanyols colonitzadors!)..., i sobretot em fan un curs intensiu de cultura culinària mexicana!: mole poblano, chilaquiles, tamales, atole, caldo tlalpeño, tacos, burritos, antojitos mexicanos, huachinango, aguas de frutas... i mil més que sóc incapaç de recordar, així com la immensa varietat de fruites diferents que en la vida havia vist ni sentit!!

Aquí estem a 7 hores de diferència i he enxampat la "temporada de lluvias"... i tant que sí... encara no he vist el sol! Als matins està ennuvolat i a les tardes sempre tempesta (això si ja no plou des del matí!).

Us poso unes fotos:



2. El passadís més llarg de la ciutat és a la Universitat (Benemérita Universidad Autónoma de Puebla)



3. El seu tresor!


dissabte, 5 de juliol del 2008

Estiu 2008 a l'estranger: Buenos Aires

Bon dia des de Buenos Aires!

Sóc la Núria i fa un parell de dies que he vingut per fer les pràctiques al Casal de Catalunya. La feina no té dificultat, ara m'he d'ocupar de publicacions periòdiques durant una setmana i les dues altres que hi estaré hauré de fer teatre, obres precioses que han dipositat molts exiliats catalans. "Acá" són les 11 h. del matí, ens portem unes cinc hores de diferència i fa molt de fred. La ciutat és molt bonica tot i que es nota que és una ciutat amb barris molt pobres. Encara he de provar l'asado argentí però tinc molts dies per endavant. Bé espero que us animeu a aprofitar oportunitats com aquestes; valen la pena.

Missatge enviat per Núria Poy Sans