dimarts, 31 de gener del 2023

Congrés a Oslo (BOBCATSSS 2023)

Soc la Davinia Pérez López, i si ets un estudiant d’Informació i Documentació o de l’actual grau en GIDD, i vols presentar algun dels teus treballs, que sàpigues que al BOBCATSSS tindràs aquesta oportunitat. I què és això del BOBCATSSS? Cada any se celebra un congrés per a estudiants amb l’objectiu de promoure la comunicació acadèmica. Es tracta d’ajudar estudiants i també professors a intercanviar idees i promoure el desenvolupament de nous projectes innovadors. Això també facilita la creació d’una xarxa de contactes, i a més, et permet viatjar a altres països. Aquest any hem tingut la sort d’anar a Noruega i conèixer la ciutat d’Oslo.

Logotip de BOBCATSSS 2023

Com que els nostres estudis són tan transversals, els temes poden abordar un munt de possibilitats, que en aquesta convocatòria han anat des del metavers a la perspectiva de gènere passant per la informació en codi obert. De fet, des de la FIMA hem participat amb propostes molt interessants.

La Mònica Bautista, estudiant d’Informació i Documentació, va presentar, juntament amb el professor Juanjo Boté un estudi sobre programari lliure i la informació en codi obert titulat «Exploring self-hosted FOSS projects by libraries». La Mònica mateixa va presentar en solitari el pòster «Analysis of the offered services in the school libraries of Catalonia», dedicat a la presentació de dades sobre els serveis que s’ofereixen a les biblioteques escolars catalanes. Per altra banda, en Juanjo va fer també una exposició en solitari, però en representació de l’equip de treball de Sílvia Argudo, Cristóbal Urbano, Gema Santos i Aurora Vall sobre «Reflections about social dimension in higher education» on va parlar dels efectes del tancament per la COVID-19 i els efectes socials i educatius que va comportar. Aquí es van posar en relleu moltes qüestions entorn del funcionament de les classes virtuals i la importància del fet de renovar-se o morir.


Per altra banda, les alumnes d’INFOCOM, entre les quals m’incloc, vam presentar dues propostes que entraven de ple en la perspectiva de gènere. Les primeres a presentar vam ser la Lara Díaz i una servidora amb el projecte «Introduction of the gender perspective in the user experience (UX) design of a search engine for a platform of video on demand (VoD)». Proposem un sistema de recuperació de la informació i una arquitectura de la informació inclusives per a plataformes com Netflix. La idea és visibilitzar les dones i els col·lectius LGTBIQ+. Aquest projecte va sorgir amb la col·laboració de les companyes Eulàlia Català, Beatriz Lampón, Marina Malo i Adrià Bernal i, per descomptat, amb la tutorització de la professora Núria Ferran.

Les companyes Noelia Úbeda, Marina Clavijo i Laia Heredero van presentar el projecte «Information barriers for the LGTBIQ+ community». Van fer èmfasi en les mancances amb les quals es troben les persones d’aquest col·lectiu, sobretot, a l’hora de trobar informació sobre la seva sexualitat i tot el que hi gira al voltant. Ens van descobrir l’existència de biblioteques especialitzades en aquests temes, cosa que personalment vaig trobar molt interessant. Aquest grup va guanyar, junt amb els companys de Coïmbra (Portugal) el premi a la millor presentació. Així que la més sincera enhorabona, companyes, us ho heu guanyat amb escreix!!! El premi a la millor presentació de projecte i al millor pòster es fa per votació dels participants al congrés. Qui guanya obté la participació gratuïta per a l’edició següent.

L’experiència no acaba amb les ponències. Vam tenir l’oportunitat de conèixer la ciutat i la cultura noruega. A més, la mateixa organització ens va portar a la biblioteca pública d’Oslo, la Biblioteca Deichman, que com alguns ja sabeu, presenta una proposta molt innovadora amb un caràcter social del qual podríem aprendre molt des d’Espanya. 

Altres llocs que vam visitar i que recomano encaridament són:

• The Opera House: L’entrada és impressionant i si portes un bon calçat, pots atrevir-te a pujar al mirador que hi ha a la teulada pujant per unes escales que, com és natural a l’hivern, estan una mica congelades.
• The Fram Museum: Un museu dedicat a les expedicions que es feien a l’Àrtic des de Noruega. Com a dada curiosa s’ha de dir que a l’interior hi ha un vaixell al voltant del qual es va construir el museu i que es pot visitar per dins.
• El Museu Marítim: Una recopilació històrica de les naus que van des de l’era vikinga fins als creuers que tenim avui dia. Hi trobareu maquetes i reconstruccions a escala real.
• El Museu Kon-Tiki: Un museu dedicat a les expedicions que Thor Heyerdahl van portar a terme a les illes Fatu Hiva, les Galápagos, l’illa de Pasqua (Rapa Nui) i Túcume al Perú, amb les embarcacions Kon-Tiki, Ra, Ra II i Tigris. L’entrada per a aquests últims tres museus es pot comprar a la vegada amb una oferta de 48 hores.
• La fortalesa Akershus: Des d’aquí es poden apreciar unes vistes molt boniques del port. És molt a prop dels ferris que porten a les illes.


• Illes Hovedøya, Lindoya i Gressholmen: A totes elles s’hi arriba amb ferri i, a l’hivern, amb la caiguda del sol, ofereixen estampes més que romàntiques, idíl·liques.
• The National Museum: Aquest és un lloc al qual s’ha de dedicar un dia sencer. Alberga obres com El crit de Munch i ofereix experiències interactives amb els usuaris. A més presenta un descompte per a menors de 25 anys.
• Parc d’Ekerberg: Aquesta és una opció que agrada els més muntanyencs, ja que es troba al capdamunt d’aquest turó. Té algunes escultures i rutes gelades a l’hivern. Com que hi ha un centre eqüestre, la recompensa de la pujada és veure els cavalls que viuen allà.
• Parc Vigeland: És extens i amb moltes més escultures que el parc d’Ekerberg. A més el cementiri del costat és bonic de veure, però sempre amb el més gran dels respectes als seus residents.
• El Palau Reial: Molt a prop del Teatre Nacional, s’hi pot veure el canvi de guàrdia a les 13.30 h.

La meva experiència ha sigut més que positiva. Em saltaré les raons òbvies com la pràctica de l’anglès o el fer contactes. El fet és que la vida es tracta de les experiències i els aprenentatges que en treus. Crec que per a vosaltres, companys i companyes, és una bona oportunitat per sortir de l’ou i començar a volar. 

Veure món i explorar altres coses més enllà de la FIMA és imperatiu per a un bon desenvolupament professional i personal. Conviure una setmana amb companyes no és el mateix que veure-les a classe i després tornar cap a casa, és tota una experiència. Pel que fa a la satisfacció de poder presentar la meva feina a escala internacional, què us puc dir? Meravellós. Ja que t’estàs hores, dies i inclús setmanes treballant en un projecte, què menys que recompensar-te a tu mateix/a anant de viatge amb la Universitat i rebent reconeixement de col·legues d’altres països.

Crec que aquesta és la millor etapa per fer aquestes activitats, perquè del futur ningú no en sap res.

Davinia Pérez López