dilluns, 19 de setembre del 2022

Pràctiques d'estiu a l'estranger a l'Instituto Cervantes de Viena

Hola a tots i totes!

Soc la Sara Alaoui Varea, tinc 21 anys i aquest juny vaig graduar-me del grau en Informació i Documentació, l'última promoció del que, actualment rep el nom de grau en Gestió d'Informació i Documentació Digital.

Sempre he tingut una fixació amb viure una experiència a l'estranger, fos com a estudiant o fent pràctiques. Jo era coneixedora del programa de pràctiques d'estiu a l'estranger i vaig estar molt atenta i informada de les pertinents dates, per poder fer la sol·licitud correctament. En el meu cas vaig buscar el centre i em vaig posar en contacte amb ells, ja que no hi havia una oferta activa i vam procedir a fer el conveni. 

He tingut l'oportunitat de realitzar aquestes pràctiques a l'Instituto Cervantes de Viena, on he desenvolupat les meves tasques, principalment, al departament d'administració i a la Biblioteca Juan Gelman.

Al departament d'administració, he treballat directament en la creació de bases de dades, cerca i gestió de grans volums d'informació, actualització de la pàgina web, planificació i estructuració de la nova oferta de cursos d'idiomes per al curs 2022-2023, classificació de documentació administrativa, entre altres tasques.

A la biblioteca Juan Gelman he realitzat activitats com la creació i renovació de carnets d'usuaris, préstec (normal i interbibliotecari), devolucions, cerca bibliogràfica al catàleg i cerca d'exemplars a la biblioteca. No he pogut endinsar-me en més tasques, ja que durant el temps que he estat a la biblioteca no he tingut l'oportunitat de coincidir amb el bibliotecari.

En aquesta estada també m'han deixat participar en algunes tasques del departament de cultura, com en l'organització i planificació del programa cultural de tardor-hivern 2022, i he pogut assistir a diverses reunions per veure com es gestionen els reptes d'un programa d'aquestes característiques.

La meva estança de pràctiques ha estat de l'11 de juliol al 15 de setembre, una mica més de dos mesos. L'horari establert va ser de dilluns a dijous de 09.00 h a 18.00 h, i els divendres de 09.00 a 14.30 h. Cal mencionar que, un cop a la institució, han estat flexibles amb l'horari.

La meva estança ha estat a una residència d'estudiants molt cèntrica, a uns 30 minuts a peu del Cervantes, però gairebé deserta, ja que la majoria d'estudiants es trobaven a les seves ciutats d'origen. A les pràctiques m'han acollit molt bé i l'equip que ho conforma han fet que em sentís com si estigués a casa. Referent a l'idioma, no he tingut l'oportunitat d'aprendre alemany (idioma oficial de Viena), m'he quedat amb conceptes molt bàsics... però us puc ben assegurar que amb l'anglès no tindreu cap problema.

La ciutat és increïble, té una arquitectura que diria perfecta, té una oferta cultural/musical espectacular (hi ha molts descomptes per a estudiants), està plena de jardins, castells i història. Honestament, he quedat encantada amb Viena. I aprofitaré el que queda de mes, per conèixer altres capitals properes i per visitar racons oblidats de Viena. 

L'experiència ha estat molt positiva, tant en l'àmbit acadèmic/professional, com a escala personal. Estic segura que continuaré amb la mirada a l'estranger i qui sap si algun dia tornaré a aquest Cervantes. Animo a tots els estudiants que tingueu curiositat perquè us llanceu a la piscina, que no tingueu por, us puc assegurar que aprendreu molt i us proporcionarà una mirada molt més àmplia del nostre sector i de les possibilitats que tenim, i ben segur que gaudireu. A continuació us deixo algunes fotos. 

Catedral de Sant Esteve de Viena
(Domkirche St. Stephan Wien)

Òpera Estatal de Viena, La Bohème
(Wiener Staatsoper, La Bohème)

Sala Daurada (on es fa el concert de Cap d'Any)
(Goldener Saal, Musikverein)


Església de Sant Carles Borromeo
(Karlskirche)

Biblioteca Juan Gelman
(Bibliothek J. Gelman)



dimecres, 7 de setembre del 2022

Assistència a l'escola d'estiu DECriS



Som la Mel Garcia i la Berta Ollé i estem a 4t del grau d'Informació i Documentació.

Entre el 21 i el 26 d’agost de 2022 vam assistir a l'escola d'estiu de DECriS, la qual va tenir lloc a Hildesheim, Alemanya. L’escola era una de les activitats del Projecte DECriS, finançat pel programa Erasmus+ i en què participen professors de la Facultat. Entre ells, el professor Juanjo Boté, que ens va acompanyar al viatge.

Es tractava d’una escola d’estiu adreçada a estudiants de grau i a titulats recents, interessats a continuar els seus estudis de màster en l’àmbit de la Informació i la Documentació. El projecte va dotar a la Universitat de Barcelona d’un total de deu beques, que incloïen el cost del desplaçament, inscripció, allotjament i manutenció durant la setmana que durava l’Escola. Aquest any vam trobar estudiants de Zagreb, Osijek, Sarajevo i Salònica, mentre que nosaltres al final vam ser deu estudiants de la Facultat d’Informació i Mitjans Audiovisuals.

Durant la setmana, es van tractar temes com ara recuperació de la informació, web semàntic, introducció a la recerca científica, preservació de patrimoni escrit, avaluació de recursos educatius en obert i introducció a Python.

D’altra banda, tot i que els matins fèiem classes, a la tarda teníem organitzades algunes visites. Per exemple, el primer dia vam fer una visita guiada de la part històrica de Hildesheim, la qual va resultar molt interessant per conèixer el lloc on ens allotjàvem.

    

També vam visitar la biblioteca Herzog August de Wolfenbüttel, on ens van explicar el seu origen i història, així com la seva importància dins la comunitat a la qual serveix.

    

Un dels dies que vam tenir la tarda lliure, amb els altres estudiants de Croàcia i Grècia vam anar a Hannover, capital del Bundesland, on vam fer un recorregut per la ciutat per veure els llocs més turístics.



Nosaltres ens vam assabentar d'aquesta escola d'estiu a partir del butlletí de notícies de la Facultat, on es va anunciar que es faria una segona escola d'estiu en el marc del projecte europeu DECriS. Cada any es fa en una ciutat europea diferent -l'any passat es va fer a Osijek- i, si l’any vinent es continua organitzant aquesta activitat, nosaltres us recomanem d'apuntar-vos-hi, ja que és una gran oportunitat per, a més de repassar i adquirir nous coneixements del nostre àmbit, de conèixer estudiants d’Informació i Documentació d’altres països, així com relacionar-se amb persones de la nostra pròpia Facultat a qui no coneixíem abans d’aquesta Escola.

dilluns, 5 de setembre del 2022

Oferta de diverses beques per a graduats a l'Istituto Universitario Europeo (Florència)

 

L'Istituto Universitario Europeo (IUE) és una entitat de recerca en el camp de les ciències socials (dret, història, economia...) ubicada molt a prop de Florència que depèn de la Comissió Europea. Disposa d'una biblioteca molt ben dotada, amb un programa de pràctiques per a joves graduats en Informació i Documentació que ha estat aprofitat per molts exestudiants de la Facultat i ho continua essent avui en dia.

Però, a part de la biblioteca, altres departaments de l'IUE ofereixen també beques per a joves graduats de la FIMA. Són beques ben remunerades (uns 1.400 euros mensuals) i que permeten adquirir una molt bona pràctica professional, a més de gaudir de l'experiència de residir a l'estranger una temporada.

Ara mateix, busquen becaris amb el perfil dels estudis que impartim a la FIMA al Servei Immobiliari, al Servei de Comunicació i al Centre Robert Schuman. Vegeu els detalls en aquesta pàgina: https://www.eui.eu/About/JobOpportunities/Traineeships

Alerta, perquè el termini per sol·licitar-les acaba ben aviat!

dissabte, 3 de setembre del 2022

Pràctiques d'estiu a l'Instituto Cervantes d'Hamburg. Una experiència memorable.

Bones a tots i totes!

Em dic Ada Fernández, tinc 23 anys i aquest juny vaig graduar-me del doble grau d'Informació i Documentació i Comunicació (actualment rep el nom de Gestió d'Informació i Documentació Digital i Comunicació Audiovisual). 

L'any passat vaig gaudir de l'experiència Erasmus durant 6 mesos a Holanda (University of Twente) i va ser tan espectacular, que tan bon punt vaig tornar, ja vaig buscar altres formes de tornar a marxar. Va ser així com vaig veure l'oferta de pràctiques extracurriculars de la Universitat i vaig sol·licitar per fer-les a l'Instituto Cervantes d'Hamburg

Concretament, he desenvolupat les meves tasques a la biblioteca del centre, anomenada Biblioteca Sergio Ramírez. He treballat com a auxiliar de biblioteca i les meves tasques han estat molt diverses, aspecte molt positiu que m'ha permès aplicar el que he après a les aules, a la vegada que descobrir el complet que és el doble grau i com de ben preparats sortim. Cursar el doble grau m'ha permès participar tant en tasques més administratives i centrades en la biblioteconomia (creació de carnets, registre de socis, esporga, catalogació, captura d'exemplars, manteniment i localització dels fons bibliogràfics...) com en tasques més creatives i audiovisuals (creació de cartells, gestió de les xarxes socials, disseny de contingut digital, etc.).

La meva estança de pràctiques ha tingut una durada de poc més d'un mes. Vaig començar l'11 de juliol i van concloure el 25 d'agost. L'horari era el següent: de dilluns a dijous de 10.30 a 18.30 h, i els divendres de 10 a 14 h. Això m'ha permès gaudir també de la ciutat (que és molt agradable, bonica i plena de jovent i activitats diverses) i poder anar a classes d'alemany dos dies a la setmana a la tarda. Els caps de setmana, també he tingut oportunitat de visitar ciutats properes, gràcies també al fet que els mesos de juliol i agost, el tiquet mensual de transport (metro, bus, tren i regionals) estava rebaixat a 9 €, com a mesura per mitigar la inflació, especialment l'augment dels costos energètics, agreujat per la guerra d'Ucraïna i les amenaces de Rússia. A més, donada l'hora d'entrada, aprofitava els matins per sortir a córrer, llegir, anar a fer la compra o fer els deures d'alemany.

L'experiència ha estat molt positiva. M'ha agradat poder veure com funciona una biblioteca, experimentar en primera persona el tracte amb l'usuari, posar en pràctica tot el que aquests anys els professors i professores ens deien, adonar-me del potencial del doble grau i guanyar experiència en una altra ciutat europea. Si teniu al cap gaudir d'una experiència com aquesta, però no n'esteu del tot segurs; us aconsello que no us ho penseu! Com dic sempre, ens penedim més del que no fem, que del que fem. A continuació us deixo algunes fotos.


A l'entrada de la Chilehaus, edifici on està situat l'Instituto Cervantes d'Hamburg.


A Lübeck, en un daytrip amb una companya de pràctiques,
aprofitant el temps lliure i el tiquet mensual 9 €.

Rathaus (Ajuntament) d'Hamburg.

Amb els músics de Bremen, en un daytrip sola en cap de setmana.

Schanzenpark, Hamburg. Típic parc per fer el pícnic els dissabtes.

Chilehaus. Fun fact: L'Institut Cervantes d'Hamburg es va inaugurar en el 2009,
en l'edifici conegut com a Chilehaus, declarat en 2015 com a Patrimoni de la
Humanitat de la Unesco. Anteriorment, la sucursal es trobava a Bremen,
fins al 2006, quan es va traslladar a Hamburg.