dimecres, 30 de setembre del 2015

Pràctiques d'estiu a la biblioteca del Cervantes de Toulouse



Salut à tous! Sóc una de les alumnes que ha realitzat les pràctiques d’estiu a la biblioteca dels Instituto Cervantes deToulouse. A continuació us comento una mica com ha estat la meva experiència.

Instituto Cervantes

Com suposo ja sabeu, l'Instituto Cervantes és un centre que es dedica al foment i difusió de la cultura espanyola i hispanoamericana a ciutats de països de tot el món. Més concretament, la seva activitat es centra en el desenvolupament d’activitats culturals de tota mena, com projeccions de cinema, cursos per a infants, cursos d’espanyol, etc. La seu situada a Toulouse té una rellevància important pel fet de ser una ciutat que, al seu torn i amb motiu de la Guerra Civil espanyola, va rebre molts exiliats. És per això i per la seva proximitat amb Espanya que el centre té una forta demanda de totes les seves activitats, sobretot les que tenen a veure amb l’aprenentatge de la llengua espanyola.

La seva biblioteca

La biblioteca té col·leccions realment interessants i possiblement genuïnes sobre la Guerra Civil espanyola, l’exili i la immigració, el republicanisme, etc. Els usuaris habituals, molts d’ells descendents d’espanyols, tenen una especial sensibilitat cap a aquests fons.

Si hi aneu el mes de juliol treballareu força, donat que a la biblioteca es fan els cursos intensius d’espanyol. A més, us encarregareu de la majoria de les tasques que es fan a la biblioteca. Concretament, jo he portat a terme les següents:
- Atenció a l’usuari: préstecs/devolucions, gestió d’altes, suport bibliogràfic
- Catalogació en MARC21 amb el SGB Absysnet
- Gestió de donacions

- Esporgada de VHS



   
Foto de la biblioteca i de l'entrada a l'Instituto Cervantes

La vida a Toulouse i la meva experiència

Toulouse em va agradar molt, és una ciutat força agradable per a viure-hi. La ciutat té com a particularitat el color salmó de les seves façanes i els seus edificis, que no són gaire alts, característica que la fa molt acollidora. Toulouse té infinitat de llocs emblemàtics i monuments, entre tots ells destaco el Pont-Neuf creat al segle XVI i que uneix les dues parts de la ciutat separades pel riu Garonne. També destaco monuments religiosos com la basílica de Saint-Sernin i edificis com el Capitole creat al segle XII i que actualment és la seu de l’Ajuntament. Us recomano especialment el recorregut de l’exili espanyol, en el qual podreu visitar llocs emblemàtics d’aquest període històric, com la seu del Partit Socialista situat al carrer Taur, o la seu de l’Ateneu, situada al carrer Étoile. Una altra forma ideal de visitar la ciutat és fent les excursions que organitza l’Alliance Française, que són moltes d’elles gratuïtes.

Altres activitats que us recomano són els festivals a l’aire lliure que es fan al mes de juliol, concretament el festival Toulouse Été o els concerts que es fan amb motiu de la commemoració del 14 de Juliol. També és imprescindible que feu les rutes en bici, sobretot pel canal de Midi. Quant als museus, jo he anat al contemporani, que com tots els museus, és gratuït el primer diumenge del mes i el Museu de la Resistència i la Deportació que és gratuït sempre.

Si voleu aprofitar per practicar el francès, podeu anar a l’Alliance, que fan tallers d’escriptura, d’expressió oral, etc., a preus assequibles. A més a més podeu fer intercanvis amb els alumnes que estudien l'espanyol a l'Instituto Cervantes.

Musée des Abbatoirs


Foto de la Garonne des del pont Saint-Pierre

Preus i estança

Quant al tema de l’allotjament, jo vaig trobar un estudi a través del portal web Airbnb.es a un preu assequible al centre de Toulouse, al barri de Saint-Cyprien, un barri encantador. Les residències d’estudiants són una altra alternativa, encara que són més cares que l’opció que us he comentat.

Fer la compra resulta una mica més car que a Barcelona, encara que a molts dels productes no he notat gairebé la diferència. En el que si que es nota el preu és si vols anar a prendre alguna cosa, encara que si busques bé i coneixes algú pots trobar llocs assequibles.

Una de les coses que més m’ha agradat és el fet de poder fer servir sempre la bici. A Toulouse molta gent la utilitza, la ciutat és força accessible, el que facilita anar sempre a peu o en bici. Jo només he agafat dues vegades el metro, una per anar a casa el primer dia i una altra de tornada a l’estació!

Foto principi canal Midi



dimarts, 29 de setembre del 2015

Convocatòria d'una beca per fer una estada a l'European University Institute

 
Fins el 15 d'octubre teniu temps per sol·licitar la beca que ofereix l'Instituto Universitario Europeo, el centre de recerca de la Unió Europea especialitzat en ciències socials. La institució està situada a San Domenico di Fiesole, a Florència, i convoca una beca per a titulats de la Facultat, per fer una estada de 12 mesos a la seva biblioteca.

Per a més informació relacionada amb els requisits i la documentació a presentar, feu clic aquí.

Fent clic aquí podreu consultar les opinions dels becaris que han gaudit d'aquesta beca en convocatòries anteriors.
 

dimarts, 22 de setembre del 2015

Erasmus CAV a Macerata, Itàlia


Salutacions,

L'experiència Erasmus, com quasi tothom afirma, és una vivència increïble i completa. De les millors decisions que podreu prendre l'any que el curseu.

Itàlia: L'estada a Itàlia no se us farà distant i estranya, ja que tenen una cultura i costums similars als nostres. El trànsit i la circulació són autèntiques trampes mortals, si et pensaves que els vianants tenien preferència en els passos de zebra, puc assegurar-te que en el reglament italià no hi figura. El transport per tren i per busos està molt ben comunicat i amb la companyia de Trenitalia pots arribar a tots els racons molt fàcilment. Ara bé, no esperis una puntualitat alemanya. 

Els italians: Els italians són gent molt oberta i amb molta afició per la conversa. Et resultarà molt fàcil relacionar-te amb ells. S'ha de dir que el nivell d'anglès a Itàlia és similar al d'Espanya, fet que farà que la majoria de la gent prefereixi que li parlis en italià o castellà abans que en anglès. 

Macerata: Macerata és una ciutat de 40.000 habitants d'estètica renaixentista i alguns fragments medievals. És la capital de la província de les Marques, i es troba al centre d'Itàlia, a 20 km de la platja Adriàtica. Aquesta regió està relativament lluny de les grans ciutats del nord, de la Toscana i del sud, i al mateix temps està a prop de totes elles, ja que la mitjana per arribar a Nàpols, Venècia, Roma, Florència, Pisa, Siena, Bolonya o Milà és de 3-5 hores a preus raonables. Pel demés, molts dels estudiants italians d'allà han assegurat que tot i estar allunyats de les grans ciutats, Macerata és una bona regió per viure i conèixer la "Vera Itàlia". 

Macerata és una de les ciutats més barates que trobaràs a tota la península. L'allotjament no és gens car ni gens difícil de trobar, i les residències d'estudiants són força assequibles. La majoria dels pisos barats es troben al centre, entre 2 i 5 minuts de les facultats que es troben dintre de la muralla medieval. Els supermercats són una mica més cars que a Espanya però també hi ha grans supermercats amb infinitats de productes de marca blanca que amb bus o una bona caminada són de fàcil accés. I sí, allà la pizza és molt barata. 

Università degli Studi di Macerata: El centre històric de la ciutat és on s'ubiquen gran part de les facultats medievals. La seva especialitat sobretot és la de caire humanístic. La universitat italiana és molt recomanable a l'hora de cursar i convalidar assignatures teòriques. Els professors són carismàtics i els exàmens són orals, amb 3 oportunitats d'assistir-hi. El CRI ofereix cursos d'idiomes gratuïts, que segons la universitat aporten un nombre determinat de crèdits. La puntualitat dels professors sol ser dolenta i el mètode d'ensenyament es basa en un curs intensiu per assignatura que pot durar un mes i mig o dos mesos, depenent de les hores setmanals que s'hi dediquin, i un examen final oral, on s'ha de portar llegit i estudiat els llibres que es manen per al curs. Els professors solen ser comprensius amb els estudiants Erasmus i els faciliten material o aconsellen tècniques d'estudi o de preparació, però no regalen els aprovats. (Sí, nano, a l'Erasmus també s'ha d'estudiar XD.)

Vida nocturna i l'ESN: La vida nocturna a Macerata és rica quant a bars i places per trobar-se, ara bé, no és la capital de la festa i el vici. És una ciutat bastant tranqil·la on la festa la pots muntar amb els amics que fas, d'una manera molt calmada, o s'agafa el tren i es viatja a les ciutats de la costa (20 minuts de tren o 30 de bus). 

L'ESN, l'organització internacional de voluntaris que ajuden i orienten els estudiants Erasmus, és molt propera i està formada per molt bona gent, que t'ajudarà tant en la recerca d'allotjament, en els viatges i l'organització d'activitats d'interès, i a gaudir del temps lúdic nocturn si els caus simpàtic.

Res més a dir del lloc. L'experiència Erasmus et serà més o menys profitosa o plena en funció de la gent que coneguis, les experiències que visquis i les lliçons que aprendràs dins i fora de la universitat. 

BUONA FORTUNA!  
     


dimecres, 16 de setembre del 2015

Pràctiques d'estiu a la Queens Library de Nova York


Hola a tots,

Sóc la Carlota Serrano i fa pocs dies que he tornat de Nova York, on he estat els darrers dos mesos realitzant unes pràctiques d’estiu a la Queens Library, biblioteca pública del comtat de Queens.

El Sistema de Biblioteques de Nova York està format per la New York Public Library (NYPL), la Queens Library i la Brooklyn Public Library.

La Queens Library està formada per una biblioteca central i 62 biblioteques sucursals ubicades en el mapa que trobem a continuació.



La seva missió és la de proporcionar serveis de qualitat, recursos i oportunitats d'aprenentatge permanent a través de llibres i una varietat d'altres formats per atendre les necessitats informacionals, educacionals i culturals i els interessos de la seva població diversa i canviant.

La biblioteca central

La Central Library de Queens, biblioteca on he passat la major part del temps de la meva estada de  pràctiques, està situada al barri de Jamaica. Aquesta biblioteca compta amb un fons d’aproximadament un milió de volums i més de 800 títols de publicacions acadèmiques i revistes en més de vint idiomes. També compta amb més de 100 ordinadors i diverses impressores per als usuaris.

Per tal d’obtenir la Library Card has de ser ciutadà de Nova York. Un cop tens la targeta pots fer ús de tots els serveis que la biblioteca ofereix (préstec, ús d’ordinadors, impressores, activitats, tallers, etc.).

La biblioteca està dividida en diferents seccions:
  • Teens (joves de més de 12 anys)
  • Childrens library discovery center (nens de 3 a 12 anys)
  • Adults (adults)
  • Media Centre (on es troben els CDs i DVDs)
Tasques

Al llarg de la meva estada de pràctiques he dut a terme una gran varietat de tasques. Per començar, he format part del New Americans Program, programa destinat a donar suport  als  immigrants i a les persones que acaben d’obtenir la seva ciutadania. En aquest  programa duen a terme activitats, tallers, guies de recursos, classes d’angles, recursos en diferents llengües i donen suport en el procés d’obtenció de la ciutadania d’Estats Units, tot això destinat als anomenats “nous americans”. Dins d'aquesta d'àrea de la biblioteca he donat suport a través de l’actualització de la base de dades d’agències afiliades al New Americans Program. Aquesta base de dades recull informació de diferents agències que donen suport a la població immigrant de Nova York.

Dins el NAP també he dut a terme tasques de traducció de la llengua anglesa a l’espanyola de materials de difusió d’activitats com per exemple Power Points informatius de les activitats i tallers que es duen a terme a la biblioteca.

A la biblioteca central també he tingut l’oportunitat de tenir la meva primera presa de contacte amb la digitalització de documents. Amb els escàners que podeu veure a les imatges següents, vaig dur a terme la digitalització de diferents llibres en estat deteriorat.






















A part d’estar a la biblioteca central, també he tingut el plaer de visitar algunes de les altres biblioteques sucursals com les de Corona, Flushing, Jackson Heigts, Long Island City i Mc Goldrick. En aquestes biblioteques he estat situada a la taula del bibliotecari i he dut a terme tasques d’atenció als usuaris com són consultes d’informació, cerca al catàleg, cerca de llibres a les prestatgeries, reserva de llibres, suport en l’inici de sessió per a reservar un ordinador, suport en les màquines de préstec i retorn de documents, bibliotecària a la zona de nens, etc.

D’altra banda, també he donat suport a alguns esdeveniments que tenien lloc a les diferents biblioteques, com activitats per a la preparació per a la ciutadania, el Korean Independence Day, activitats al carrer per a nens, entre d’altres.

L’horari de treball era de 5 hores diàries, generalment de 10 a 15 h, excepte els dimarts, que les biblioteques no obren fins a les 12, ja que duen a  terme sessions de formació per al personal de la biblioteca; en aquests cas l’horari era de 12 a 17 h.

Vida a la ciutat

Viure a Nova York és bastant car (sobretot ara que la diferència entre dòlar i euro és mínima) principalment en termes de menjar, allotjament i transport.

En ser el país per excel·lència del ‘fast-food’ (menjar ràpid i que no necessita preparació), comprar menjar al supermercat és realment car, sobretot si parlem de fruita, verdura i carn.

Pel que fa a l’allotjament, he compartit un pis a través del portal web Airbnb. Per últim, i en referència al transport, una targeta de viatges il·limitats costa sobre uns 120 euros al mes i també hi ha l’opció de comprar una ‘Metro Card’ i anar-la carregant amb els diners de cada viatge (opció que no recomano perquè cada viatge costa 2,75 $).


Per acabar, m’agradaria comentar que ha estat una gran experiència a nivell personal i professional i us animo a tots a viure una experiència així!!


Biblioteques públiques d’EUA & Library of Congress



Hola a tothom!

Em dic Eli i volia aprofitar aquest blog per compartir algunes de les biblioteques que he vist aquest estiu (ara que ja s'ha acabat ¬¬). La més important de totes elles, la Library of Congress. De fet, potser ho hauria de dir en majúscules LIBRARY OF CONGRESS, perquè després de tants anys donant-nos la tabarra amb aquesta biblioteca, crec que és d’obligada visita si es va a la capital dels Estats Units.

Però anem a pams, perquè abans de posar-hi els peus, vaig poder trepitjar-ne algunes altres. Potser sona molt friki això de viatjar i aprofitar per veure biblioteques, però som molts els que ho fem (i des d’aquí saludo la Rosa Molina, la incansable visitadora viatgera de Libraries of the world)… i a part, resulten molt pràctiques quan necessites wi-fi o anar al lavabo i no tens ganes de consumir enlloc perquè ja tot és prou car.

I és que a Estats Units hi ha moltes biblioteques. Però moltes, eh. Jo no sé si serà veritat allò de “En Estados Unidos hay más bibliotecas que McDonald’s” però en fa tota la pinta.

Una de les més xules és la New York Public Library. De fet és el nom de la xarxa de biblioteques, que actualment n’hi ha 89 (dades viquipèdia) i 77 són “sucursals de barri”. A fora de la biblio hi ha dos lleons: un es diu Fortalesa i l’altre, Paciència. La biblioteca, a més, ha sortit en moltes pel·lícules i sèrie, com els Cazafantasmas. Heu vist aquesta posada en escena? ;-)




Algunes més:
Biblioteca a Brooklyn (quina porta més alta, per cert). 




Biblioteca a Harlem (més de barri)


El viatge va continuar fent ruta. Una de les biblioteques que també em va agradar molt va ser la de Boston. Està separada com en dues parts: la part vella i clàssica i la part nova i moderna, on hi ha una interessant secció “teen”. Algunes fotos:




Com a curiositat, dir que ens van fer fora de la biblioteca perquè havien de preparar-la per fer un rodatge. Vés a saber què devia ser! Igual era alguna peli súper exitosa i estaven a punt de venir actors famosos... o igual era un anunci de compreses, vés a saber. Segurament mai ho sabrem.

Hi ha bastantes biblioteques en aquesta ciutat, tampoc cal omplir això de fotos, però sí que posaré aquesta:


El més curiós de tot és que, tal i com ho indica en una placa a l’entrada, aquest edifici està en honor de Harry Elkins, un jove graduat de Harvard que va morir a la mar MENTRE VIATJAVA AMB EL TITANIC.

I bé i ja per últim toca el torn a la LIBRARY OF CONGRESS… que com que tothom ja sap que és, no m’entretindré gaire a explicar-la ni a lloar-la. Em va agradar molt. A més, fan tours gratuïts cada hora i t’expliquen una mica tot plegat: la història, els objectius…crec que fan una molt bona feina. Ah! I bueno, la botiga de souvenirs! Jajaja. Molt friki. Molt bonic tot. Entre la botiga de la LoC i la botiga de la NY Public Library, t’hi pots deixar part de sou. #ConsumirAmbModeració


PD. Per acabar, que això s’està fent massa llarg, dues mostres de màrqueting bibliotecari en espais urbans: