dijous, 29 d’agost del 2013

Estiu a Northampton (i II)


Hola a tothom!

Torno a ser en Francesc García des de Northampton. Avui he acabat les meves pràctiques als Library and Learning Services de la universitat d'aquesta ciutat i demà pujaré a l'avió que em portarà de tornada cap a Barcelona. En aquest darrer post resumiré les aportacions i les conclusions que he extret d'aquestes pràctiques i us parlaré de les altres excursions que he fet.

La feina que he realitzat a les pràctiques no ha estat gaire complicada, però tampoc ha estat monòtona. La veritat és que identificar les necessitats d'informació dels estudiants internacionals no ha estat gens fàcil. Parlant amb uns quants companys estrangers de la residència, consultant els companys de feina i llegint bibliografia, m'he adonat dels diferents usos que es fan de les biblioteques universitàries a d'altres països. Per exemple: a la Xina, els estudiants han d'adquirir un o dos manuals per cada assignatura i examinar-se exclusivament dels continguts d'aquests documents, amb el que no s'incentiva l'ús d'informació extra de la biblioteca; i a molts països de l'Àfrica no hi ha accés directe a les col·leccions de les biblioteques. És per aquesta raó que la millor opció per al meu projecte ha estat planificar una pàgina web de benvinguda a la biblioteca que recollís tota la informació bàsica, des de zero, però dirigida exclusivament a estrangers, i incloure vocabulari molt bàsic al glossari de termes de biblioteconomia del web de la biblioteca.

Col·lecció d'Educació Infantil de la biblioteca.
La veritat és que veure com funciona la biblioteca universitària d'una de les institucions capdavanteres de l'educació superior al Regne Unit sempre és enriquidor i hi he après un munt de coses. És per aquesta raó que l'estada se m'ha fet curta. Si hagués pogut, hauria realitzat les pràctiques al mes de juliol per veure la biblioteca en plena activitat. Un altre punt negatiu d'aquestes pràctiques és el fet que la institució d'acollida no proporcioni cap ajuda econòmica i que només es pugui comptar amb la col·laboració de les empreses patrocinadores del programa de pràctiques d'estiu de la Facultat. Tot i això, l'experiència ha estat molt positiva i totalment recomanable.

Pel que fa a les excursions, el tercer cap de setmana el meu germà i uns amics em van venir a visitar. Es van allotjar a l'hotel del centre de convencions que hi ha al mateix campus on estic vivint i treballant jo. A l'estiu hi ha pocs clients i encara menys conferències. L'hotel és econòmic i ofereix esmorzar inclòs amb el preu de l'habitació i aparcament gratuït, important si, com en el cas dels meus amics, portes cotxe. El fet d'haver llogat un vehicle ens va permetre moure'ns amb gran llibertat per tal de fer noves excursions.

Sherwood Forest: seguint els passos de Robin Hood vam visitar la impressionant reserva natural que és el bosc on s'amagava aquest personatge i la seva colla de bandits. És un bosc espectacular on s'hi poden fer moltes activitats, com senderisme o muntar amb bicicleta de muntanya.

Nottingham: el més destacable de la ciutat és el seu castell, que inclou un museu i una galeria d'art. No és un castell gaire antic, va ser destruït i reconstruït diverses vegades, la darrera al segle XVII. Però el museu permet conèixer els episodis més destacats de la història d'Anglaterra, ja que el castell de la ciutat va ser un dels principals escenaris de les guerres civils d'aquest país. A més, hi ha moltíssimes activitats per a nens al voltant de la figura de Robin Hood.

Birmingham (Brum, segons diuen els locals): es tracta de la segona ciutat més gran del país, és molt industrial i la majoria del seu conjunt monumental es localitza al centre, a les places de Centenary Square i de Victoria Square. El dia que la vam visitar hi havia una fira de gastronomia d'arreu del món en aquestes mateixes places. No ens vam poder resistir a comprar uns quants pork pies típics anglesos, que han estat una de les descobertes gastronòmiques d'aquest viatge. Tampoc no vam deixar passar l'oportunitat de visitar els estadis dels dos equips de la Premier League que hi ha a prop d'aquesta ciutat: el West Bronwich Albion F.C. i l'Aston Villa F.C.

Coventry: una de les principals ciutats del gloriós passat industrial d'Anglaterra. S'hi fabricaven cotxes tan mítics com els Jaguar, els Triumph o els Rover. I la seva principal atracció turística és el museu del transport, on s'hi exposen models de totes aquestes marques, a més dels primers models d'automòbils de la història i el vehicle a reacció que va batre el rècord de velocitat l'any 1997. Durant la segona guerra mundial s'hi va fabricar munició per als aliats, això va fer que fos una ciutat molt castigada pels bombardeigs de la Luftwaffe. Els alemanys fins i tot van inventar el verb coventrieren, que significava bombardejar massivament. La seva catedral està completament enderrocada per les bombes i és impressionant visitar les seves runes. La nova catedral, que es a construir al costat, no em va agradar gens.

Stratford-upon-Avon: el poble d'origen de William Shakespeare està totalment dedicat a la seva figura. S'hi poden visitar fins a cinc cases vinculades a la vida d'aquest escriptor, incloent-hi la casa on va néixer i la casa on es va retirar i morir. És un lloc preciós, però atapeït de turistes i de botigues de records relacionats amb l'autor i les seves obres.

També vaig tornar a visitar, aquest cop acompanyat pels meus amics, les ciutats de NorthamptonLeicester i Oxford. I a la darrera, aquesta vegada sí que hi vaig poder veure la Divinity School de la Bodleian Library. Es tracta de la primera aula en què es va impartir classe a la Universitat d'Oxford i el lloc en el qual es va rodar la infermeria de la pel·lícula Harry Potter i la pedra filosofal, entre moltes d'altres. També hi vaig provar l'Stilton (sí, sí, com en Jerónimo) dinant en un dels seus pubs, un formatge blau de la zona, deliciós i que combina molt bé amb fruita i melmelades.


El darrer cap de setmana el vaig dedicar a fer un parell d'escapades a Londres i a acomiadar-me de Northampton i dels seus antics edificis construïts amb pedra color de mel, comprar-hi uns quants records, perdre-m'hi passejant, assaborir per darrera vegada els sausage rolls de la fleca de davant de la All Saints Church i entaular-me també per darrer cop per dinar a un pub amb la companyia d'una pinta de sidra.

Londres: aquesta ciutat no es pot veure ni en un dia, ni en una setmana, i jo només hi vaig dedicar dues jornades. Sent conscient d'això, vaig intentar veure-hi almenys els llocs que més m'interessaven. Vaig passar pels Abbey Road Studios, pel 221b de Baker Street i per l'andana 9 i 3/4 de l'estació de King's Cross. Però l'objectiu principal del primer dia de visita a la capital del Regne Unit va ser The British Library. Impressionant, gegantina i moderníssima, em va encantar. Tot i que cal inscriure's com a reader per visitar les sales de lectura i accedir a les seves col·leccions, els principals tresors de la biblioteca estan exposats al públic general. Entre ells s'hi compten manuscrits de Shakespeare i Wilde, entre molts d'altres, els quaderns de Da Vinci o Durer, l'escriptori de la Jane Austen i el Codex Sinaiticus, la versió més antiga que es conserva del Nou Testament.

Vaig passejar pels barris de Candem i pel Soho, veient els seus teatres musicals, i per Trafalgar Square de camí a Westminster, on es troben les principals atraccions turístiques de la ciutat. També vaig passar pel davant del British Museum, de la British Gallery i de la British Portrait Gallery. Però tenint tant poc temps, vaig decidir no entrar-hi, són museus immensos. Queden pendents per a un proper viatge. A Westminster vaig poder veure-hi el Parlament, el Big Ben, l'Abadia, el Palau de Buckingham, la Catedral, el Tàmesi i tots els llocs turístics que hi ha pels voltants, però el dia se'm va fer curt i em va deixar amb el mal regust de boca d'haver-me quedat un munt de coses per veure.

El segon i darrer dia de visita a Londres vaig quedar amb la Xiomara, una excompanya de la Facultat que viu des de fa un temps a la ciutat, i vam anar a gaudir del Carnaval de Notting Hill. Sóc un apassionat de la música jamaicana i no podia deixar passar l'oportunitat d'estar el més a prop possible del Carib sense sortir d'Europa. Hi havia molt bon ambient, amb Sound Systems i música en directe pels carrers, i les típiques barbacoes jamaicanes on s'hi feia Jerk Chicken, tot ben regat amb Red Stripe, la cervesa de l'illa. Després vam passejar per alguns dels llocs que m'havia deixat per veure en la meva anterior visita, com Picadilly Circus, Carnavy Street o les llibreries de vell de Charing Cross Road. A més, vam dinar en un dels buffets de Chinatown.

Bé, crec que he faltat a la meva paraula de procurar fer un post més curt aquesta vegada, ho lamento. Però tot sigui per explicar-vos correctament la meva experiència. ;-)

Una abraçada!

dimarts, 13 d’agost del 2013

Estiu a Northampton (I)


Hola a tothom!

Sóc en Francesc García i us escric des del Park Campus de The University of Northampton. És en la biblioteca d'aquesta universitat, i d'aquest campus, on porto poc més de dues setmanes fent les pràctiques d'aquest estiu.

Hi vaig arribar, després d'agafar fins a tres autobusos per anar des de l'aeroport d'Stansted fins al campus. Potser viatjar en companyies low cost moltes vegades implica gastar-se els diners estalviats amb els bitllets en els viatges d'autobús. Però des del primer que vaig agafar, el que em va portar de l'aeroport a Londres, ja vaig poder començar a fer turisme. Com que l'estació en què vaig canviar d'autobús per dirigir-me a Northampton va ser la Victoria Coach Station, en ple centre de Londres, vaig poder veure els lloc més emblemàtics de la capital britànica des del mateix seient. Un cop a Northampton, vaig haver d'agafar un autobús urbà per tal d'arribar al Park Campus, que està situat a més de 6 quilòmetres del centre de la ciutat.

El campus és un lloc molt maco, tranquil, i disposa de tots els serveis bàsics necessaris: supermercat, banc, cafeteries i està ben comunicat per diverses línies d'autobús. Estic allotjat en una de les residències del mateix campus, concretament a la Margaret Bonfield Hall. Hi gaudeixo d'una habitació la mar d'acollidora i amb accés a la xarxa Wi-Fi de la universitat. La pròpia oficina d'allotjament de la universitat va ser qui me la va aconseguir per un mòdic preu.

Margaret Bonfield Hall
La meva feina a la biblioteca consisteix a dissenyar, planificar i elaborar materials informatius i formatius en línia sobre la biblioteca i els seus serveis per als estudiants estrangers de la universitat. La veritat és que m'han deixat molta llibertat a l'hora de triar el tipus de material a realitzar i el servei o aspecte a tractar-hi. La idea era que jo mateix, com a estranger, pogués tenir una mirada neta i semblant a la que poden tenir els estudiants internacionals. Després d'haver fet una mica de recerca sobre els serveis de la biblioteca, sobre les recomanacions al respecte dels consorcis de biblioteques universitàries i de preguntar a alguns companys quins aspectes han de comunicar més freqüentment als estudiants internacionals, vaig presentar diverses propostes de materials al meu cap. D'aquesta llista, finalment, vam decidir centrar-nos a fer una pàgina web de benvinguda dirigida als estudiants estrangers, on enllaçar-hi molts dels materials realitzats per la biblioteca i altres informacions que els puguin ser d'ajuda, i per ampliar el glossari de termes bibliotecaris present al web de la biblioteca. Des d'abans d'arribar aquí ja se'm va informar que les meves tasques formarien part d'un projecte molt més gros i a molt llarg termini, que segurament no l'acabaria jo. Però intentaré donar-ho tot en aquests materials en concret i poder lliurar així un producte més o menys enllestit.

Les condicions de treball són molt bones, si no es té en compte que aquestes pràctiques no són remunerades i que el centre només m'ha ajudat a trobar l'allotjament, no pas a pagar-lo. Treballo de dilluns a dijous, de les 9:00 h a les 13:00 h, amb una pausa de 15 minuts pel matí. Aquesta pausa diària l'acostumo a fer a la sala d'esbarjo dels empleats, en la qual hi ha molt bon ambient. La gent és molt agradable i educada, però la majoria de companys són de mitjana edat, no hi ha gaire jovent treballant a la biblioteca. Tampoc hi ha gaires alumnes al campus, pel fet de ser agost, quan no hi ha classes a la universitat. Però hi ha força estudiants estrangers fent cursos d'idiomes i nois i noies d'institut fent cursos d'estiu i practicant esport al campus.

Park Campus Library
A més del projecte que se m'ha encarregat, se m'intenta donar una visió general de totes les tasques que es realitzen a la biblioteca. Totes aquestes setmanes he tingut programades visites als diferents departaments i serveis de la biblioteca. A part dels típics de processament tècnic, suport a la recerca, suport a la docència, suport a l'aprenentatge o adquisicions, en destacaria els departaments específics de màrqueting, d'atenció als usuaris, i d'atenció a usuaris amb necessitats especials.

El que més em va cridar l'atenció de la biblioteca, des del primer dia en què hi vaig treballar, és el fet que només es realitzessin els préstecs de manera manual en comptades ocasions. Com a norma general, tots els préstecs es fan mitjançant les màquines d'autopréstec presents a totes les plantes de la biblioteca. També em va sorprendre agradablement la gran quantitat d'espais per a la realització de treballs en grup, tots ells dotats de grans taules i de monitors als quals poder connectar l'ordinador portàtil.

Com ja he dit anteriorment, el campus compta amb cafeteria i supermercat. No sóc gaire bon cuiner i per dinar i sopar vaig sempre a la cafeteria, on es pot menjar una gran varietat de plats a preus assequibles. L'esmorzar el faig gairebé sempre a l'habitació, o de camí a la biblioteca, a base de galetes i altres pastes que compro al supermercat. A més, tinc sempre l'alternativa de baixar a la ciutat i menjar en algun restaurant o pub.

A la ciutat, la veritat és que no hi ha gaire cosa a veure. No és una ciutat turística, es tracta d'un lloc el major motor econòmic del qual és la universitat. Compta amb un passat industrial en el camp de la fabricació de calçat i del tractament de la pell, del que ja només en queda l'arquitectura, un museu dedicat a la història d'aquesta indústria i una curiosíssima col·lecció sobre el treball de la pell a la biblioteca de la universitat. La millor manera de veure-la és seguir el "Northampton Heritage Trail" que es pot fer en un matí, encara que el que s'hi veu són bàsicament esglésies. La resta del temps es pot invertir passejant i perdent-se per la ciutat. Hi ha moltes botigues, pubs i restaurants, un mercat i un parell de centres comercials. El museu és força recomanable, però majoritàriament hi veureu sabates i la història de la ciutat, per altra banda curiosa, reconstruïda després d'un incendi al segle XVII i dels bombardeigs de la Segona Guerra Mundial.

La cèntrica situació de la ciutat de Northampton fa que estigui molt ben comunicada i que tingui molts llocs interessants per visitar a l'abast. Aquestes són algunes de les excursions que he fet aquests primers dies:

Oxford: hi vaig anar el primer cap de setmana agafant un dels autocars que hi viatgen des de Northampton. Una ciutat molt turística, dedicada completament a la seva prestigiosa universitat i que recorda constantment els seus alumnes i professors il·lustres: J.R.R. Tolkien, Albert Einsten, Lewis Carroll, C.S. Lewis, entre d'altres. El dia que hi vaig anar no vaig poder visitar algunes de les sales de la Bodleian Library ni molts dels colleges perquè hi havia diverses cerimònies de graduació, tampoc vaig poder veure-hi el famós dodo del museu d'història natural de la universitat, perquè està d'obres. Però us recomano el mercat cobert de la ciutat i el museu Pitt Rivers, impressionant. També val la pena passejar-hi descobrint-hi les gàrgoles dels seus edificis o fer un tomb pel voltant dels canals que van a parar al Tàmesi.


Leicester (Les'ter segons ho pronuncien aquí): una ciutat no tan turística com Oxford, però amb força més coses per veure-hi que no pas Northampton. També s'hi accedeix fàcilment amb autocar. El més destacable és la seva multiculturalitat. Com a ciutat amb una forta presència de la indústria tèxtil va rebre molta immigració procedent de la península de l'Hindustan, un fet que es reflexa en la seva gent, en els seus restaurants i en el fet que no només s'hi poden visitar esglésies, sinó també temples jainistes i sikhs. No vaig anar a visitar el National Space Centre perquè quedava lluny del centre urbà, a part que els llançaments de les missions espacials britàniques es fan des de la Guyana Francesa. També són interessants el New Walk Museum & Art Gallery i les restes romanes del Jewry Wall i el seu museu adjacent. I no es pot deixar passar l'oportunitat de degustar la cuina vegetariana hindú d'algun dels nombrosos restaurants de Belgrave Road.

Cambridge: també, com Oxford, és una ciutat un pèl massa turística i totalment dedicada a la seva universitat i a les figures il·lustres que hi van viure, però el que més molesta en visitar-la no són els altres turistes, sinó la gran quantitat de bicicletes que hi circulen. No hi ha tanta bona combinació amb l'autobús des de Northamptom com amb les dues altres ciutats, però val la pena fer el canvi a Bedford o a Milton Keynes per tal de veure-la. S'hi poden visitar multitud de colleges amb les seves respectives capelles, però jo considero imprescindible passar per les tres portes (la de la Humilitat, la de la Virtut i la de l'Honor) del Gonville & Caius College, on va estudiar Stephen Hawking. També us recomano visitar el Scott Polar Research Institute i passejar pels Banks a la vora del riu. Si aneu força colla també podeu llogar una barca per navegar-hi, però jo no em vaig atrevir a fer punting, com n'hi diuen aquí.

En un proper post us acabaré de parlar de la meva experiència en aquestes pràctiques d'estiu i d'alguna excursió més que hagi pogut fer. També espero que el post no sigui tan llarg com aquest. ;-)

Una abraçada!

divendres, 2 d’agost del 2013

Oferta d'ajut per realitzar la tesi doctoral



La Royal School of Library and Information Science ofereix una beca de 3 anys per fer la tesi en la nostra disciplina a la Universitat de Copenhague, a Dinamarca.

Data límit: 15 de setembre de 2013.

Més informació i sol·licituds a: http://phd.humanities.ku.dk/how_to_apply/calls/phd-scholarship-in-information-science/


dijous, 1 d’agost del 2013

Pràctiques per a graduats a Londres





Programa de pràctiques per a graduats que porta endavant l’European Medicines Agency, un organisme europeu que té la seu a Londres. 

A part de metges i altres titulats en ciències de la salut, accepten també candidatures del nostre àmbit professional.

La remuneració és de 1.350 lliures esterlines al mes.

Més detalls sobre el procediment i testimoni de diversos espanyols al link següent: 
http://www.ema.europa.eu/ema/index.jsp?curl=pages/about_us/general/general_content_000321.jsp&mid=WC0b01ac0580029405