dijous, 25 de setembre del 2014

Els beneficis de formar-se a l'estranger


"Si estudies o et formes a l'estranger, tens més probabilitats de millorar les teves perspectives d'ocupació". Andrul·la Vassiliu, comissària europea d'Educació.

Per primer cop des que s'inicià el Programa Erasmus (1987) es disposa de dades concretes que proven els beneficis que resulten de formar-se a l'estranger. Un treball recent ha volgut conèixer l'impacte que tenen les beques Erasmus, i d'ell s'ha pogut demostrar que la mobilitat internacional afavoreix la inserció laboral, quelcom molt rellevant donat el greu problema que suposa l'atur a dia d'avui.


Algunes dades a destacar:

- La taxa d'atur dels estudiants que han gaudit d'una beca Erasmus és del 7 %, mentre que la dels que no han sortit a l'estranger és del 9 %.

- El 2 % dels antics alumnes Erasmus triguen més de 12 mesos a trobar la seva primera feina, a diferència del 4 % dels estudiants que no han realitzat cap estada temporal a l'estranger.

- Més d'un terç dels becaris que marxen a fer pràctiques a l'estranger acaben treballant a l'empresa d'acollida.

Algunes notícies de premsa que recullen la informació: El País i La Vanguardia.

dijous, 18 de setembre del 2014

Beques FARO


El programa de beques FARO busca promoure la mobilitat internacional dels estudiants universitaris concedint ajuts destinats a la realització de pràctiques formatives, entre cinc i vuit mesos, en empreses i entitats a l'estranger amb la finalitat de completar la seva formació, millorar el nivell d'idiomes i facilitar la incorporació en el mercat laboral.

Podran sol·licitar aquests ajuts els estudiants, espanyols i estrangers menors de 30 anys, que estiguin cursant estudis en una universitat espanyola que els condueixin a l'obtenció d'un títol de grau, havent hagut de superar, com a mínim, el 70 % dels crèdits.

Ministerio de Educación, Cultura y Deporte - Gobierno de España

Els interessats poden registrar-se durant els tres anys que dura el programa en l'aplicació informàtica disponible a través d'aquesta pàgina. Un cop registrats, els sol·licitants rebran les dades d'accés que els permetran accedir a la seva àrea privada i completar el seu CV. Un cop fet aquest pas, el sol·licitant passarà a formar part d'una base de dades d'estudiants. En funció del seu currículum, aniran essent seleccionats per les empreses que ofereixin places de pràctiques.

Els ajuts estan destinats a sufragar allotjament i manutenció, de manera que varien en funció del país d'acollida.

Per a més informació, consulteu la convocatòria fent clic aquí.

dissabte, 13 de setembre del 2014

Estada i pràctiques 2014 a la Facultat de lletres de la Universitat de Porto


Em dic Mireia, primerament m’agradaria donar les gràcies a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona i a la Facultat de Lletres de la Universitat de Porto, en especial a la Biblioteca de la Facultat de Lletres de la Universitat de Porto.

La meva elecció de fer les pràctiques a la Biblioteca de la Facultat de Lletres de Porto va ser perquè em vaig veure alhora atreta i encuriosida per la manera de fer i treballar en una biblioteca universitària. Estava convençuda que aquest lloc m’oferiria una oportunitat de fer diferents tasques i m’aportaria una visió diferent a la d’una biblioteca pública on havia tingut l’oportunitat de fer pràctiques anteriorment. I a banda de l’aspecte purament professional també estava interessada a conèixer la cultura de Porto.

Viatge cap a Porto

Bom dia, boa tarde, boa noite a tots!

El passat 30 de juny del 2014 vaig volar cap a Porto (Portugal). El viatge d'anada és més curt que el de tornada. És més directe respecte al de tornada ja que en arribar a Barcelona l'avió ha d'entrar una mica mar endins per donar la volta en direcció al Prat (això suposa uns 30 minuts més), cosa que no passa quan s'arriba a l'aeroport de Porto.

Residència

Em vaig allotjar en una de les cinc residències d’estudiants que té la Universitat de Porto, on es compartia habitació. Fins l’últim moment no vaig saber si m’allotjaria a la residència després de fer la tramitació, ja que a priori s’havien de concretar els estudiants que vindrien.

La residència era relativament nova i s’hi estava molt bé. Es diu residència Alberto Amaral.

Vista des de la finestra de l'habitació de la residència

Ciutat de Porto, el seu clima i la seva gent

Per tenir una visió general de la ciutat, us recomanaria agafar un dels tres busos turístics que s'ofereixen a la ciutat. Per exemple jo vaig agafar un bus turístic d'una empresa anomenada CitySightseeing de Portugal. L'autobús té dues línies, una blava i l'altra vermella, que fan dues rutes diferents per la ciutat. El preu és assequible: 13 euros si s'agafa únicament el bus i a vegades s'ofereixen promocions de bus + creuer + visita als cellers de vins, per 20 euros.

A la ciutat de Porto hi podem trobar llocs bonics de visitar com la Torre Dos Clérigos, la Casa de Serralves (un museu d'art contemporani), el Palacio da Bolsa, diferents cellers-museus dels vins que s'hi produeixen, la Casa de la Música, etc.

Durant els dies d’estar allà em vaig trobar amb un clima més fresc i plujós que a Barcelona. Als matins era habitual trobar-se boira, però després s’esvaïa.

La gent de Porto són amables i servicials i també els agrada que nosaltres ho siguem amb ells. Pel que fa a la llengua, he de dir que no em va suposar cap problema donat que les persones de Porto, en general, són gent que es fan entendre i t’entenen.

Vista de la ciutat de Porto

Pont Luis I

Tasques de les pràctiques

Les pràctiques les vaig dur a terme a la Biblioteca Universitària de la Facultat. És una biblioteca de sis plantes, gran i confortable, dedicada principalment a temes relacionats amb les carreres que es fan a la Universitat (d’humanitats...). La biblioteca està distribuïda en diferents espais (alhora també anomenats biblioteques) on cada espai conté fons de persones destacades que han tingut alguna vinculació amb la Universitat i que donaren els seus fons bibliogràfics a la biblioteca.

Abans de cada tasca em donaven indicacions de com desenvolupar-la tot introduint-me alguns conceptes i algunes nocions bàsiques i necessàries complementàries als meus coneixements.

Les pràctiques he de dir que se’m van fer amenes donat que anava canviant de tasques a fer segons els dies, de manera que mai repetia una mateixa tasca més d’una setmana. Les tasques que vaig realitzar van estar relacionades essencialment amb catalogació, introducció de dades en registres, ubicació de llibres/documents, servei de préstec, devolucions, préstec d’ordinadors portàtils, etc.

La meva estada allà m’ha estat molt profitosa i enriquidora tant pel que fa a l’àmbit professional com cultural. Des del punt de vista professional, he après nous coneixements i reforçat aquells apresos en relació a les tasques i als adquirits al llarg del grau. I des del punt de vista cultural he pogut viure i conèixer de primera mà les diferents vessants portugueses (gastronòmic, social, etc.).


dimarts, 9 de setembre del 2014

Pràctiques a l'arxiu de l'ACNUR (Ginebra)



Sóc la Clara Artigas i he estat el mes d'agost de pràctiques a l'arxiu de l'ACNUR (UNHCR) a Ginebra.

L’ACNUR (Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats) és un organisme dependent de les Nacions Unides encarregat de protegir els refugiats i desplaçats per persecucions o conflictes, i promoure solucions duradores a la seva situació, mitjançant el reassentament voluntari en el seu país d'origen o en el d'acollida.*





El personal de l'arxiu és molt amable i acollidor, i sempre estan disponibles per qualsevol dubte que et pugui sorgir. La llengua de treball a l'ACNUR principalment és l'anglès, però també va bé tenir algun coneixement de francès, sobretot pel que fa a la vida diària.

La meva feina ha estat la descripció i buidatge de documents de l'arxiu històric, dels anys 50 i 60, provinents de l'Executive Committee of the High Commissioner's Programme (ExCom). No negaré que ha estat una tasca una mica monòtona, però que resultarà molt útil de cara als investigadors que visiten l'arxiu. L'última setmana, però, també he tingut l'oportunitat de col·laborar amb un grup de voluntàries japoneses que vénen cada estiu a treballar a l'arxiu, fent d'altres tasques de control del fons.



Pel que fa a la ciutat, Ginebra és molt tranquil·la i agradable, amb un ambient internacional, on resulta fàcil de moure's i adaptar-s'hi. D'altra banda és realment molt cara (allotjament, menjar, transport), així que millor si veniu amb una mica d'estalvis! La millor opció d'allotjament, pel que fa al preu, són les residències, i com a mínim a l'agost, no és difícil trobar-hi plaça.

En definitiva, l'oportunitat de fer pràctiques a l'estranger és totalment recomanable i positiva; et dóna accés a veure com funcionen diversos tipus d'organitzacions molt diferents entre si, practicar idiomes i, de passada, ampliar el currículum.

dilluns, 8 de setembre del 2014

Convocatòria d'una beca per fer una estada a l'European University Institute



Fins el 15 d'octubre teniu temps per sol·licitar la beca que ofereix l'Istituto Universitario Europeo, el centre de recerca de la Unió Europea especialitzat en ciències socials. La institució està situada a San Domenico di Fiesole, a Florència, i convoca una beca per a titulats de la Facultat, per fer una estada de 12 mesos a la seva biblioteca.

Per a més informació relacionada amb els requisits i la documentació a presentar, feu clic aquí.

Fent clic aquí podreu consultar les opinions dels becaris que han gaudit d'aquesta beca en convocatòries anteriors.

dimarts, 2 de setembre del 2014

Londres: calor, poca pluja i al Cervantes

Hi!

Sóc la Claudia Hervás, alguns ja em coneixeu de classe o de les dues entrades que vaig fer l'any passat al blog comentant la meva estada a Santiago de Chile. Avui comentaré el juliol que he passat a Londres.



L'arribada a Londres no va ser fàcil, no pel vol, sinó perquè durant un temps vaig pensar que no podria anar-hi, encara que ja tenia el vol comprat. Hi havia un problema amb una signatura de l'administració central i el conveni amb els Instituts Cervantes. Finalment vaig poder realitzar l'estada però no amb el conveni de la Facultat sinó com a voluntària, que a grans trets és el mateix.

Allotjament

Com ja s'ha comentat en anteriors entrades, Londres és car i més si hi ha poc temps per planejar-ho. En veure les altres entrades i cercar informació de residències, vaig veure que les més econòmiques eren les de LHA London. El problema és que no t'asseguren l'habitació fins 7 dies abans de l'arribada. No sé a vosaltres, però a mi m'agrada tenir les coses planificades amb antelació i per això vaig tirar per una altra banda. Parlant amb coneguts vaig aconseguir llogar una habitació a un matrimoni encantador (la dona és andalusa i l'home anglès), i com que el fill estudia fora, lloguen la seva habitació. El lloc és una mica lluny de L'Institut Cervantes, però res que no es pugui solucionar amb la Oyster de Zona 1-2 (caríssima!!!, el preu setmanal és de 31,40 lliures). De fet també es podria comprar només la de Zona 1, baixar a Camden i anar caminant fins a Kentish Town, que és la parada ideal per anar a la casa, o agafar a Victoria el bus 24.

La primera porta és on vivia

Instituto Cervantes

L'Instituto Cervantes de Londres està a una zona molt tranquil·la a uns 10 minuts de l'estació de Victoria (on baixava jo), envoltat de diverses ambaixades i prop de Hyde Park.

La biblioteca de l'Institut és més aviat petita i a més va coincidir que estàvem la directora (que va marxar de vacances una setmana després que arribés jo i no va tornar fins una setmana després que marxés), l'auxiliar i quatre voluntàries.

Com que érem tants ens vam repartir la feina.

La directora i l'auxiliar feien la seva feina habitual.
Una de les voluntàries, estudiant d'història, esporgava i revisava la secció d'història
Les altres dues voluntàries feien inventariat del dipòsit i creaven la fitxa dels exemplars dels documents que jo ja havia catalogat.
Jo vaig fer catalogació retrospectiva i de llibres de nova adquisició (sense incloure la CDU) amb Absys.net.
Totes en algun moment fèiem circulació, creació de carnets i atenció a l'usuari.

Un cop t'havies familiaritzat amb el programa, tot era bastant senzill, el problema era que si estaves catalogant i et venia un usuari (i no hi havia ningú més) havies de sortir del mòdul de catalogació per anar a préstecs o devolucions i perdre els registres que estaves catalogant.

L'idioma no va ser cap entrebanc, tothom parlava espanyol o el xapurrejava o si no parlàvem a mitges i ens acabàvem entenent.

Pel que vaig poder comprovar, la majoria d'usuaris de la biblioteca són alumnes d'algun curs, jubilats sud-americans, jubilats amants de la cultura espanyola o famílies amb algun membre hispanoparlant.

El pitjor eren les últimes hores del dia, i més si acabava de començar algun curs, ja que venien tots a fer-se el carnet perquè era gratis i després no el tornaven a utilitzar mai més.

La sorpresa va ser l'últim dia, estava sola a la biblioteca i va sonar l'alarma. Vaig obrir la porta i em vaig trobar una cara coneguda, però que no sabia qui era i el primer que em diu va ser: "Tu vas a la Facultat de Biblioteconomia?" Era la Mercè, una noia de màster que començava aquell dia (encara que ni l'auxiliar ni jo ho teníem present). Total que l'últim dia vaig estar fent visita guiada i demostracions.

Façana Instituto Cervantes, la segona planta és la biblioteca

Vista de la biblioteca
Terrassa on dinàvem

Coses que es poden fer a Londres

De tot! Caminant, anant en bus o en metro (vigilant els caps de setmana que fan manteniment). Visitar museus, biblioteques o algun lloc proper tipus Oxford.

Un dels llocs que em va agradar més, a banda de la British Library, el British Museum o l'exposició de Matisse a la Tate Modern (pagant 14 lliures), va ser Greenwich village. Si a la city tothom va estressat, Greenwich és com un poble, molt més relaxat.

Cutty Sark, un dels emblemes de Greenwich

Ah, i no us confieu, per molt que Londres sigui una ciutat plujosa i on no fa gaire calor, jo vaig tornar morena!

See you!

dilluns, 1 de setembre del 2014

Oferta de feina a la Library of the International Court of Justice





La Biblioteca de la Cort Internacional de Justícia busca cobrir una plaça d'auxiliar que s'encarregui de garantir el bon funcionament del sistema de gestió integrat de la biblioteca, fer tasques de catalogació i d'atenció als usuaris.

La data límit per presentar la sol·licitud és el 29 d'octubre. Entre d'altres requisits, es demana un alt nivell d'anglès i francès. En aquest link hi trobareu tota la informació relativa a tasques a desenvolupar, requisits necessaris i procediment per sol·licitar la vacant.