Formaven el grup una dotzena de col·legues de l’Estat: responsables de biblioteques públiques (Salamanca i Terrassa), universitàries (Internacional de Catalunya i Múrcia), de recerca (CSIC), col·laboradors de ministeris (Cultura i Educació) i de les autonomies (País Basc).
La gestació d’aquest viatge tingué lloc a la fira del llibre de Leipzig d’enguany, on Espanya fou el país convidat (http://www.leipziger-buchmesse.de/). D’allà sorgí la idea que un grup de professionals espanyols visitessin una sèrie de biblioteques alemanyes.
A més de la BDI, han col·laborat en aquesta activitat el Goethe Institut (una representant del qual també formava part del grup), el Ministeri de Cultura i FESABID.
El programa, molt ben organitzat pels col·legues alemanys, incloïa la visita a diferents biblioteques de Hannover, Lüneburg, Hamburg i Berlín. En total es visitaren unes deu biblioteques, de diferents tipus: públiques, universitàries, de recerca, parlamentàries i especialitzades. En totes elles el grup fou rebut per un responsable (generalment el director o directora) que després d’oferir les explicacions oportunes acompanyava el grup per les instal·lacions, i contestava amablement totes les preguntes que se li feien.
Com a anècdota simpàtica del viatge comentarem que en una de les biblioteques especialitzades de Berlín ens vam trobar amb l’agradable sorpresa que un dels bibliotecaris que hi treballa és un antic alumne de la Facutat (Luis Aragón), el qual ja havia començat la seva experiència internacional quan era estudiant (el curs 1999-2000), i va gaudir durant un semestre del Programa Erasmus a Groningen.
Pel que fa a resultats pràctics per a la Facultat, Amadeu Pons va aprofitar el viatge per establir contacte amb cinc centres que possiblement vulguin acollir, a partir de l’estiu de 2011, estudiants de la Facultat dins del Programa de Pràctiques d’Estiu a l’Estranger. De moment només es tracta de contactes previs, que caldrà concretar amb ulteriors converses i gestions: per això preferim no desvetllar el nom d’aquests centres. Però sí que podem assegurar que es tracta de biblioteques de primer ordre internacional en les seves especialitats respectives.
En cas de concretar-se aquestes pràctiques, els alumnes que hi volguessin anar no caldria que tinguessin molts coneixements d’alemany, però sí que els seria necessari un bon nivell d’anglès. Caldrà esperar uns mesos per confirmar que aquests primers contactes es materialitzen en ofertes en ferm.
A continuació, unes fotos de biblioteques visitades.
La Technischen Informationsbibliothek, de Hannover | L'Ibero-Amerikanische Institut, a Berlín |
La Bibliothek des Deutschen Bundestages, a Berlín | La Universitätsbibliothek der Humboldt-Universität zu Berlin |
Algunes altres fotos d'aquest viatge són disponibles a: http://www.flickr.com/photos/goethemadrid/sets/72157624391978110/.
Aquí, una altra crònica: http://blog.goethe.de/eurobib/archives/8-Studienreise-spanische-Bibliothekare-in-Deutschland.html.
I aquí, un altre resum del viatge: http://web.archive.org/web/20101003093532/http://www.goethe.de/ins/es/mad/wis/gas/es6315682.htm
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada