dimecres, 30 de setembre del 2015

Pràctiques d'estiu a la biblioteca del Cervantes de Toulouse



Salut à tous! Sóc una de les alumnes que ha realitzat les pràctiques d’estiu a la biblioteca dels Instituto Cervantes deToulouse. A continuació us comento una mica com ha estat la meva experiència.

Instituto Cervantes

Com suposo ja sabeu, l'Instituto Cervantes és un centre que es dedica al foment i difusió de la cultura espanyola i hispanoamericana a ciutats de països de tot el món. Més concretament, la seva activitat es centra en el desenvolupament d’activitats culturals de tota mena, com projeccions de cinema, cursos per a infants, cursos d’espanyol, etc. La seu situada a Toulouse té una rellevància important pel fet de ser una ciutat que, al seu torn i amb motiu de la Guerra Civil espanyola, va rebre molts exiliats. És per això i per la seva proximitat amb Espanya que el centre té una forta demanda de totes les seves activitats, sobretot les que tenen a veure amb l’aprenentatge de la llengua espanyola.

La seva biblioteca

La biblioteca té col·leccions realment interessants i possiblement genuïnes sobre la Guerra Civil espanyola, l’exili i la immigració, el republicanisme, etc. Els usuaris habituals, molts d’ells descendents d’espanyols, tenen una especial sensibilitat cap a aquests fons.

Si hi aneu el mes de juliol treballareu força, donat que a la biblioteca es fan els cursos intensius d’espanyol. A més, us encarregareu de la majoria de les tasques que es fan a la biblioteca. Concretament, jo he portat a terme les següents:
- Atenció a l’usuari: préstecs/devolucions, gestió d’altes, suport bibliogràfic
- Catalogació en MARC21 amb el SGB Absysnet
- Gestió de donacions

- Esporgada de VHS



   
Foto de la biblioteca i de l'entrada a l'Instituto Cervantes

La vida a Toulouse i la meva experiència

Toulouse em va agradar molt, és una ciutat força agradable per a viure-hi. La ciutat té com a particularitat el color salmó de les seves façanes i els seus edificis, que no són gaire alts, característica que la fa molt acollidora. Toulouse té infinitat de llocs emblemàtics i monuments, entre tots ells destaco el Pont-Neuf creat al segle XVI i que uneix les dues parts de la ciutat separades pel riu Garonne. També destaco monuments religiosos com la basílica de Saint-Sernin i edificis com el Capitole creat al segle XII i que actualment és la seu de l’Ajuntament. Us recomano especialment el recorregut de l’exili espanyol, en el qual podreu visitar llocs emblemàtics d’aquest període històric, com la seu del Partit Socialista situat al carrer Taur, o la seu de l’Ateneu, situada al carrer Étoile. Una altra forma ideal de visitar la ciutat és fent les excursions que organitza l’Alliance Française, que són moltes d’elles gratuïtes.

Altres activitats que us recomano són els festivals a l’aire lliure que es fan al mes de juliol, concretament el festival Toulouse Été o els concerts que es fan amb motiu de la commemoració del 14 de Juliol. També és imprescindible que feu les rutes en bici, sobretot pel canal de Midi. Quant als museus, jo he anat al contemporani, que com tots els museus, és gratuït el primer diumenge del mes i el Museu de la Resistència i la Deportació que és gratuït sempre.

Si voleu aprofitar per practicar el francès, podeu anar a l’Alliance, que fan tallers d’escriptura, d’expressió oral, etc., a preus assequibles. A més a més podeu fer intercanvis amb els alumnes que estudien l'espanyol a l'Instituto Cervantes.

Musée des Abbatoirs


Foto de la Garonne des del pont Saint-Pierre

Preus i estança

Quant al tema de l’allotjament, jo vaig trobar un estudi a través del portal web Airbnb.es a un preu assequible al centre de Toulouse, al barri de Saint-Cyprien, un barri encantador. Les residències d’estudiants són una altra alternativa, encara que són més cares que l’opció que us he comentat.

Fer la compra resulta una mica més car que a Barcelona, encara que a molts dels productes no he notat gairebé la diferència. En el que si que es nota el preu és si vols anar a prendre alguna cosa, encara que si busques bé i coneixes algú pots trobar llocs assequibles.

Una de les coses que més m’ha agradat és el fet de poder fer servir sempre la bici. A Toulouse molta gent la utilitza, la ciutat és força accessible, el que facilita anar sempre a peu o en bici. Jo només he agafat dues vegades el metro, una per anar a casa el primer dia i una altra de tornada a l’estació!

Foto principi canal Midi



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada