dilluns, 14 de setembre del 2009

Pràctiques a l'Istituto Universitario Europeo


Descriure els 11 mesos que porto a la biblioteca de l'Istituto Universitario Europeo (IUE) sembla una missió impossible. Moltes experiències noves, nous amics d'arreu d'Europa, una nova ciutat per descobrir, una llengua molt semblant al català que ajuda a sentir-se com a casa... i una biblioteca amb canvis constants i amb gent que té ganes de fer la feina ben feta.

L'IUE és una institució ubicada a San Domenico di Fiesole que des de l’any 1972 s’encarrega de fomentar la recerca des d’una perspectiva europea en els camps de l’economia, la història i les ciències polítiques i socials.

La biblioteca de l'IUE conté un fons que dóna resposta a les necessitats d'informació dels estudiants que realitzen la seva recerca en aquest centre. Ofereix un ampli ventall de serveis com: adquisició de bibliografia, servei de préstec interbibliotecari, ampli accés a recursos electrònics, connexió wireless, etc.

El personal que treballa a la biblioteca (com a la resta de l'institut) procedeix d'arreu del món, des d'Espanya fins als Estats Units, i molts d'ells tenen formació no bibliotecària (especialment els anomenats especialistes temàtics, que són els encarregats de conèixer les necessitats dels diferents departaments i dels seus estudiants per tal de mantenir un fons útil per a les seves necessitats).

Les persones que realitzen un període de pràctiques a la biblioteca col·laboren amb el departament de catalogació, el departament de servei als usuaris i préstec interbibliotecari, el d'adquisicions o al departament de publicacions periòdiques. En el meu cas, he treballat fonamentalment en aquest darrer departament, tot i que, com la resta dels meus companys, he col·laborat eventualment en projectes que afectaven d'altres departaments (com la revisió dels registres existents en el catàleg de la biblioteca) i, de forma contínua, he realitzat tasques d'atenció d'usuaris al servei de préstec.

En aquests moments som 6 becaris: dues noies de Praga, un noi suec, una noia grega i una altra noia catalana.

Viure un any a Firenze i treballar en aquesta biblioteca és una experiència que us recomano, perquè a banda de l'aprenentatge professional, personalment resulta una oportunitat única per conèixer gent que difícilment podries trobar en un altre ambient, i per viure a la Toscana, una de les zones més maques de tota Europa (viure a Firenze us permetrà tenir a l'abast molts indrets per visitar).

Joana Ferrer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada