Som la Grelda Ortiz i l’Aina Giones i us escrivim perquè volem compartir amb vosaltres la nostra experiència al 75è Congrés de la International Federation of Library Associations. L'IFLA organitza un congrés mundial sobre centres d’informació, aquest any s’ha fet a Milà i el lema era: Libraries create futures: building on cultural heritage.
Unes xifres per començar: hi va haver un total de 3.931 persones registrades, 228 voluntaris, 34 periodistes, 128 expositors a la fira comercial, 30 intèrprets. Déu n’hi do, eh! I què hi fèiem nostres allà? Hi vam anar a fer de voluntàries, per tant no ens van pagar res, però vam poder conèixer una pila de gent, assistir a les xerrades i fer turisme (què millor?)
Així que vam aterrar a la ciutat italiana vam localitzar el Milano Convention Center (ubicat a la vora de les parades d’Amendola i Lotto Fiera), i allà vam col·laborar en tot el que ens deien. Les feines van ser variades: des de muntar bosses per als congressistes, fer de punt d’informació pel recinte (era molt gran! 4 plantes en total), estar amb els traductors i intèrprets de l’IFLA Express, publicació que sortia cada dia amb notícies del congrés, ajudar els membres de l'IFLA o fins i tot imprimir els distintius d’entrada. Quan no fèiem de voluntàries teníem l'oportunitat d’assistir a una pila de presentacions. Es feia complicat triar què anar a sentir a cada moment perquè el programa era molt ampli i interessant Entre les que vam poder anar, una de les que més em va agradar va ser la de les seccions de Management and Marketing i Academic and Research Libraries Libraries of the future - Libraries in the future: where will we stand 10 years from now?, on diferents professionals explicaven com promocionar serveis bibliotecaris. De les ponències presentades, la que ens va agradar més va ser la presentada per l’Eppo Van Nispen Tot Sevenaer de la DOK – Library Concept Center de Delf (Països Baixos). L’altra que ens va agradar va ser a la secció Libraries Serving Persons with Print Disabilities, les ponències giraven sobre diferents experiències i projectes de diferents biblioteques que donen servei a persones amb discapacitats. Entre les ponents es va presentar l'experiència de la biblioteca de Melbourne, a Austràlia. Va parlar també Hiroshi Kawamura i va parlar de l’accessibilitat, de la implementació i l’evolució del format Daisy al món. Una altra sessió molt interessant va ser Environmental Sustainability and Libraries SIG Libraries and awareness about sustainability, on bibliotecaris especialitzats en medi ambient explicaven les seves experiències en projectes, com ara els de RECIDA (la Red de Centros de Información y Documentación Ambiental), on a l'acabar la ponència van suggerir que per al proper congrés cadascun dels ponents portés el seu got per beure aigua (estalviant així els gots de plàstic que tenien en aquell moment a la seva disposició). A més a més d’assistir a les ponències, també vam visitar a l’àrea de presentació dels pòsters i els dels estands, on vam trobar gent d'empreses i centres relacionats amb el nostre àmbit com ara la British Library (que ofereix un nou sistema de pagament per subscripció) i de nous com Ebooks on demand, projecte al qual totes les institucions documentals (biblioteques, arxius, museus) poden afegir-se.
La veritat és que des del primer dia la ciutat de Milà ja ens va captivar... està plena d’encant. En el centre de la ciutat hi ha el Duomo (amb la Madonnina, símbol de la ciutat), l’Scala, la Galeria del Leonardo da Vinci, l’Església de Santa Maria de la Grazie i la Galeria Victore Manuele (coneguda com el saló de Milà), on hi ha les botiques més cares que hem vist mai! Caminant des del centre es pot anar a dos dels barris amb més encant de la ciutat: Breda i Navigli. Breda és per perdre’t entremig dels carrers empedrats, sentir música pel carrer o visitar esglésies super petites i amagades. Navigli és el barri dels bohemis, es troba al costat del riu i s’hi pot anar passejant per les botiguetes que munten cada dia a la tarda (res a veure amb els preus de la Galeria Victore Manuele!) o bé prendre alguna cosa o fer un mos (ells en diuen aperitiu i és un àpat a un preu modèlic durant unes hores del dia).
En fi, fins aquí la crònica... l’any que ve li toca a Suècia acollir el congrés de l'IFLA, concretament a la ciutat universitària de Gotenburg. Nosaltres si podem repetim; qui s’hi anima?
Grelda i Aina
Les fotos: 1a, vistes des del terrat del Duomo. És recomenable pujar-hi... és molt bonic el que s'hi veu. 2a, nosaltres mateixes ^^
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada