dimecres, 12 de març del 2014

Erasmus a Trondheim


En aquesta entrada del blog m’agradaria comentar-vos l’experiència que estic vivint fent les pràctiques del màster Biblioteques i Col·leccions Patrimonials al Statsarkivet de Trondheim.

L’any passat vaig decidir fer les pràctiques a Noruega per enriquir el meu anglès i aprendre un idioma i una cultura desconeguda per mi. Vaig contemplar diferents vies com el programa Leonardo da Vinci o Eurodisée, però al final em vaig decantar pel programa Erasmus pràctiques.

Aquest programa ofereix fer pràctiques d’entre 3 i 12 mesos a l’estranger amb una ajuda de 300 euros mensuals. A diferència dels altres programes, aquí no es troba una borsa d’empreses disposades a acollir-te, sinó que un mateix ha de buscar una empresa o institució i fer els corresponents tràmits per dur a terme l’estada.


El Statsarkivet de Trondheim
La institució que vaig triar i que va acceptar acollir-me durant 10 mesos és el Statsarkivet de Trondheim, que en català significa Arxiu Estatal de Trondheim.

Noruega té una sèrie d’arxius nacionals repartits per diferents ubicacions del territori. Així per exemple, es pot trobar l’arxiu estatal de Stavanger, l’arxiu estatal de Tromsø o l’arxiu estatal de Trondheim. No obstant, n’hi ha un més important que els altres i que, com us podeu imaginar, és l’arxiu nacional d’Oslo.


L’arxiu estatal de Trondheim es va establir l’any 1850 com la primera institució arxivística regional de la península escandinàvica, i s’encarrega d’una sèrie de regions que té al voltant: Møre og Romsdal, Sør-Trøndelag, Nør-Trøndelag i Nordland.

La seu de la institució ha anat canviant durant els anys però, des del 2007, es troba en un búnquer per submarins construït pels alemanys durant la Segona Guerra Mundial. Aquesta particular ubicació la comparteix amb altres institucions culturals, com l’arxiu de la Universitat Noruega de Ciència i Tecnologia (NTNU) o l’Arxiu de la Ciutat (Byarkiv).

Les tasques que realitzo a l’arxiu són molt diverses; des del tractament de material acabat d’arribar a la institució fins a l’escaneig de mapes del segle XVIII. Durant aquests darrers mesos també tractaré temes de conservació.


Sobre Trondheim
La ciutat de Trondheim és la tercera ciutat de Noruega més important. Va ser fundada al segle X pel rei víking Olav Tryggvason (Olav I) amb el nom de Nidaros, segurament per influència del riu que travessa la ciutat, el Nidelva. També va ser durant un curt període de l’Edat Mitjana la capital de Noruega i és on està enterrat sant Olav (Olav II), el rei noruec que es va convertir al cristianisme durant el seu regnat i que, per tant, expandí aquesta religió pel territori. Sant Olav l’enterraren a la Catedral de Nidaros que és, juntament amb l’illa del Monjo (Munkholmen) i la fortalesa de Kristiansen, de les principals atraccions de la ciutat. Trondheim també compta amb diversos museus.

Panoràmica de Trondheim

A Trondheim parlen un dialecte del noruec anomenat Trøndelsk. Aquest tema és una mica enrevessat perquè a Noruega hi ha diferents idiomes, a més dels dialectes. Aquests idiomes són el Nynorsk, el Bokmål i el Sami. El Sami és parlat pels samis, que viuen a la part nord de la península, el Bokmål és el més utilitzat i es basa en el danès antic. Finalment, el Nynorsk és com una mena d’Esperanto del Romanticisme: durant aquesta època un senyor es va dedicar a escriure com parlaven les diferents regions de Noruega i fer-ne una barreja. El Nynorsk, que literalment significa “nou noruec”, és parlat en algunes zones de Noruega i n’és obligatòria l’ensenyança a l’escola.

En el meu cas vaig a classes que organitza l’ajuntament per aprendre noruec i la veritat és que, estant a Trondheim, és una mica desmotivador: a l’escola ens ensenyen Bokmål però la gent al carrer parla el dialecte, així que és molt difícil entendre’ls.

La ciutat es comunica amb autobusos i dos tramvies. Hi ha abonaments mensuals i per a estudiants, però els preus són força cars: un bitllet senzill costa 50 corones, que serien uns 6 euros.

A prop de la ciutat hi ha un aeroport, però, per arribar a Barcelona, normalment s’ha d’anar fins a Oslo i allà agafar un altre avió fins a Barcelona.

Viure aquí en general és car. Alguns productes, com la informàtica o la roba, tenen preus molt similars als de Barcelona, però el lloguer o el menjar és força car. La meva recomanació en aquest aspecte és haver estalviat abans de venir perquè amb 300 euros al mes no és suficient ni per pagar el lloguer.


El clima
Segurament també us preguntareu sobre el clima aquí a dalt. Doncs bé, he de dir que no és ni de bon tros tan terrible com sembla que hauria de ser. També he de dir aquest any no està fent massa fred. Per posar-vos un exemple, durant Nadal vaig estar a Manresa dues setmanes i vaig passar més fred que a Trondheim. Fins i tot em vaig refredar!

Les hores de llum també és un tema interessant. Quan vaig arribar a l’agost a les cinc del matí ja havia sortit el sol, i a les onze de la nit encara hi havia una mica de llum. En canvi, durant l’hivern, el sol sortia a les deu del matí i es ponia a dos quarts de tres de la tarda. La gent normalment es pren complexos vitamínics durant l’hivern per no perdre l’energia. Realment és bastant trist entrar i sortir de la feina i que sigui fosc en els dos casos. Avui ha sortit el sol a tres quarts de set i es pondrà a les sis i deu.

Bé, espero que aquesta entrada us hagi servit per decidir-vos a fer un Erasmus pràctiques o per visitar Trondheim.

Si teniu algun dubte us podeu posar en contacte amb mi a través del meu correu electrònic: marinafreixanet@gmail.com.


Marina Freixanet


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada