dilluns, 29 d’agost del 2011

Pràctiques d'estiu a les biblioteques de Lewisham (Londres)


Hola a tothom!

A continuació us explicaré on he estat fent les meves pràctiques d'estiu: a la xarxa de biblioteques que hi ha a Lewisham, situat al sud de la ciutat, des de principis de juliol.

Primer de tot, us posaré una mica en antecedents sobre el barri i la seva xarxa de biblioteques: com bé he dit, Lewisham és un "borough" (una petita 'ciutat' integrada dins del que és la gran ciutat de Londres) situat al sud. Cada borough té un 'ajuntament' que s'encarrega de gestionar tots els assumptes que li afecten i entre ells, es troben les biblioteques.

A Lewisham hi ha un total de 12 biblioteques, de les quals n'hi ha una que actua com a central, que és la més gran de totes i la que més serveis acull; la resta són petites biblioteques de barri, que ofereixen els serveis més bàsics de manera que la gent de cada barri pugui accedir a la biblioteca d'una manera més pròxima a la seva llar.

Durant diferents setmanes he visitat un total de 5 biblioteques: Manor House, Forest Hill, Torridon Road, Lewisham (la biblioteca central) i Downham. En unes hi he estat més hores i en d’altres menys, però tot i així he pogut gaudir molt en totes cinc.



Façana de la Manor House library


La majoria de biblioteques són força similars i he hagut de fer les mateixes tasques en pràcticament totes: gestionar les reserves, ordenar llibres, atenció a l’usuari, donar d’alta o de baixa documents, i en algunes ocasions, participar de les activitats que es feien a la sala infantil, que principalment eren cantar cançons infantils i llegir contes.

En general, són força similars a les biblioteques catalanes, tot i que tenen aspectes diferents que m’han sorprès, com per exemple: que els discs i els dvds s’han de pagar si te’ls vols endur en préstec o que per cada dia que tornis tard un llibre, has de pagar 10 penics, com a 'sanció'.

A les poques setmanes d’arribar, es va iniciar a totes les biblioteques londinenques un ‘repte’ que es realitza tots els estius de cara als nens i nenes que comencen les vacances: es tracta que durant les 6 setmanes que dura l’estiu, han de llegir un llibre cada setmana i després explicar-li a algun membre de la biblioteca de què tractava el llibre i un cop fet, s’havia d’apuntar en una fitxa.

Tots els regals que obtenen els nens participants

Per cada llibre llegit reben un petit premi i un cop finalitzat, reben una medalla i un certificat. Aquest any, la temàtica era relacionada amb el circ i totes les biblioteques presentaven una decoració relacionada amb aquest tema i també, els regals, estaven vinculats amb el circ: adhesius, una polsera, un io-io, un petit escenari de circ de paper… És una part dels regals que reben els nens.

La veritat és que m’ha sorprès molt la quantitat de nens que hi ha participat, ja que la majoria estaven disposats a acabar el repte. Hi havia dies en què es formaven llargues cues per explicar el llibre als bibliotecaris!

Façana de la Torridon Library

Pel que fa a Londres, és una ciutat magnífica, hi ha un munt de coses per veure i per descobrir: monuments, museus, mercats, parcs… És un no parar!

Recomano a tothom que, si pot, marxi i aprofiti l’oportunitat de les pràctiques d’estiu, no tothom pot gaudir d’una experiència laboral fora del seu país!

Marta Cava

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada