dimecres, 16 de juny del 2010

Trobada d'exbecaris de l'Istituto Universitario Europeo (IUE)

Com molts lectors d'aquest bloc sabreu, l'Istituto Universitario Europeo (http://www.eui.eu/) és un important centre de recerca de la Unió Europea especialitzat en ciències socials (dret, història, economia...) situat al cor de la Toscana, a escassos quilòmetres de Florència.

La seva biblioteca compta amb més de 600.000 volums, unes 2.500 revistes en paper i unes altres 10.000 en línia. Més de 20 professionals en formen la plantilla, encapçalada per la directora, Veerle Deckmyn, amb l’ajut del subdirector, Tommaso Giordano.

Aquí podreu trobar més informació sobre aquesta biblioteca: http://www.eui.eu/Research/Library/Index.aspx.

A més dels bibliotecaris fixos, la biblioteca compta amb el suport d'uns quants joves professionals en pràctiques que provenen, igual que els bibliotecaris, de tots els països de la Unió Europea, i que hi fan una estada de dotze mesos. Aquest caràcter internacional és un dels trets característics del centre.

El passat 11 de juny tingué lloc a l’IUE una jornada de celebració: es commemorava el trentè aniversari del programa de pràctiques de la biblioteca. Per aquest motiu es convidà a participar-hi a tots els 122 becaris que en total han gaudit d’aquest programa, i a dos professors de les universitats que hi envien més estudiants (Barcelona i Praga). En total hi assistiren una quarantena d’antics becaris, dels quals 12 havien estudiat a la nostra Facultat.

La nostra Facultat envia exalumnes en pràctiques a aquesta biblioteca des de fa 20 anys. Cada any, un o dos titulats de la Facultat passen 12 mesos treballant conjuntament amb l’equip de professionals de la biblioteca. Per a tots ells representa una experiència molt important: tant des del punt de vista professional, com personal. En total han passat ja per l’IUE 28 dels nostres titulats, incloses les dues becàries actuals: Bàrbara Badell i Marta Fernández.

Alguns d’aquests becaris han deixat les seves impressions al bloc. Podeu trobar els seus missatges a partir d’aquí: http://mobilsbid.blogspot.com/search/label/Istituto%20Universitario%20Europeo.

En la jornada del passat 11 de juny Amadeu Pons féu una breu presentació de la Facultat, tot subratllant la tradició d’internacionalització que el nostre centre acumula des dels orígens, quan el 1915 Jordi Rubió fou enviat per la Mancomunitat a Alemanya per visitar les biblioteques de més prestigi en aquells moments, fins a l’actualitat, amb la participació en el programa Erasmus i el programa de pràctiques d’estiu a l’estranger.

Va analitzar els llocs de treball actuals dels 26 antics becaris a la biblioteca de l’IUE, i va remarcar que set d’ells (un 27 %) estan vivint actualment a l’estranger. D’entre aquests, va destacar tres casos, que actualment treballen en organismes internacionals: Ana Belén Escrivà (European Centre for Disease Prevention and Control, a Estocolm), Meritxell Gallego (Executive Agency of the Education, Audiovisual and Culture of the European Commission, a Brussel·les) i Laura Pla (Tribunal Penal Internacional, a la Haia).

Igualment, una altra professora implicada en la selecció de becaris per a aquest programa de pràctiques, Jitka Hradilová, de l'Institute of Information Studies and Librarianship, Charles University a Praga (Txèquia), presentà la seva institució i les seves relacions amb l'Istituto.

Dues instantànies del dinar posterior a la trobada:


Aquí podeu veure el programa de la Jornada:
http://www.eui.eu/Documents/Research/Library/News/2010-06-11ConferenceProgramme.pdf

Aquí hi ha la presentació (PPT) utilitzada per A. Pons: http://www.eui.eu/Documents/Research/Library/Pons.ppt.

Comunicació (DOC) de Jitka Hradilová: http://www.eui.eu/Documents/Research/Library/PresentationJitka.doc.


4 comentaris:

  1. Va ser molt emotiu :)
    I la presentació (vegeu PPT) de l'Amadeu, magistral!!
    Salutacions,

    ResponElimina
  2. Ostres, no em vaig enterar! si no hagués vingut!!! :( :(

    Ei Amadeu, què important em sento que he vist que em cites, jeje, ara ja no estic a l'Executive Agency, vaig passar oposicions i ara sóc eurofuncionària de la Comissió Europea, segueixo treballant en documentació of course :)

    ai, ara m'he posat nostàlgica amb això del IUE, m'hagués encantat anar-hi...

    ResponElimina
  3. Hola Meri!!!

    M’alegro molt del teu ascens en la carrera europea: a veure fins a on arribaràs! :-)

    La jornada a Florència va ser genial. Es nota que els que hi heu passat en guardeu un record molt, molt important.

    Fins aviat!

    ResponElimina
  4. Quina foto que ens vau treure, Amadeu! :)

    La Barbara i jo estem encantades de ser aqui, una mica tristes ara que hem vist que s'acaba d'obrir la convocatoria que escollira la persona que la substitueix... pero crec que tothom ha de tenir el dret de venir en aquest fantastic lloc!!

    D'aqui uns dies tenim pensat publicar quelcom al bloc. Fins aviat!

    Marta

    ResponElimina