dimarts, 23 de febrer del 2010

D'Erasmus a Aberystwyth (I)


Hola gent, com va tot per la freda i plujosa Barcelona? Jo estic gaudint d'un assolellat, tot i que fred, mes de febrer al bonic poblet d'
Aberystwyth, a la costa de Gal·les.

Em dic Núria i a
vui fa un mes que va començar la meva aventura Eràsmica i el balanç, de moment, és molt positiu. En resum, no m'he cremat al girar la pseudo-truita de patates, he assistit al 100% de les classes tot i que només he entès un 30% dels conceptes i tinc tots els ossos a lloc després del meu primer entrenament de rugbi. Què més puc demanar?

Quan el mes de febrer de 2009, ara fa un any, vaig haver de triar a quina universitat volia anar d'Erasmus, vaig decidir-me per la
Universitat d'Aberystwyth per dos motius. El primer, i més evident, l'idioma. Com tots sabem, en el món de la gestió de la informació l'anglès és un idioma clau i, després de cinc anys d'aprendre'n la gramàtica, ja era hora de posar-lo en pràctica. I quin fart de practicar! Com que és una universitat amb una vessant internacional molt important, hi ha estudiants de tot el món. Sempre havia sentit a dir que, en una conversa en anglès, als anglesos no hi ha qui els entengui però he descobert que això no és cert. Després de sentir accents d'Amèrica del Nord, Finlàndia, l'Afganistan, Ghana, Índia, Alemanya i França, puc afirmar, amb tota seguretat, que la gent amb un accent més marcat i difícil d'entendre són els indis!

El segon motiu era veure les semblances i diferències entre el món bibliotecari europeu-continental i anglosaxó. I la primera evidència va ser que... utilitzen la Classificació de la Library of Congress per a ordenar els llibres a la biblioteca! A més a més dels motius pròpiament acadèmics, vaig decidir marxar d'Erasmus perquè penso que és una molt bona experiència per a créixer com a persona, per aprendre a cuinar (!), per a conèixer un país i la seva llengua (el gal·lès) i cultura, per a interactuar amb persones de tot el món, per a espavilar-me a viure fora de casa dels papes i... per a gratar-me una micona la panxa, que estic d'Erasmus!

El meu dia a dia a la Universitat es divideix entre les classes i la feina a la biblioteca. Estic cursant tres assignatures: dues són del departament d'Estudis de la informació i són Marketing of services i School libraries and learning resources, que equival
en a les optatives de Difusió i promoció de les unitats d'informació i Biblioteques i llibres per a infants; la tercera és Advanced communication in English in an academic context, una assignatura d'anglès expressament pensada per als Erasmus, que he de convalidar per crèdits de lliure elecció. Les assignatures del departament d'Estudis de la informació (Marketing i School libraries) les vaig decidir conjuntament amb l'Andreu Sulé, el cap d'estudis de la Diplomatura, qui havia d'autoritzar l'elecció per tal que, un cop superades, les pogués convalidar per assignatures de la Diplomatura. Si hagués volgut convalidar-les per crèdits de lliure elecció, no hi hagués hagut cap problema, però a mi m'interessava fer assignatures que pogués convalidar per crèdits d'optatives i això no ha resultat tan fàcil. De totes les assignatures optatives que s'ofereixen a Barcelona i a Aberystwyth, només tres són equivalents i, per tant, el ventall d'opcions d'assignatures a cursar es va reduir dràsticament. Tot i que estic contenta amb les assignatures que faig i les trobo prou interessants, m'hagués agradat tenir més marge per escollir. Espero però, que amb el pas de la Diplomatura al Grau, el ventall d'optatives convalidables serà més ampli i, per tant, més atractiu.

El primer que em va sobtar dels estudis a la Universitat d'Aberystwyth és la durada del semestre. Tenim classes de primers de febrer fins a finals de març i una setmana a l'abril (en total 10 setmanes de classe), tres setmanes de vacances de primavera, tres setmanes sense classe per a poder fer els treballs i preparar els exàmens, i dues setmanes d'exàmens. I el 5 de juny ja hem acabat! Com que sóc estudiant Erasmus i el meu anglès no és massa bo, la Lucy Tedd, la meva coordinadora aquí, m'ha permès fer les assignatures com a postgraduada; això implica que no tinc exàmens i que només he de presentar dos treballs de 3.000 paraules cadascun, que he d'entregar a principis de maig. I, tot fent càlculs, em trobo que el 10 de maig ja hauré acabat! L'altre aspecte que em va sobtar molt és la quantitat d'hores de classe a la setmana: dues hores de màrqueting i una de biblioteques escolars. Això es deu, em dóna la sensació, a la importància que donen al treball personal, a través dels treballs i la consulta de la bibliografia, més que no pas a les classes magistrals.

Com que no faig moltes hores de classe a la setmana i m'interessa aprofitar l'experiència al màxim, vaig oferir-me per treballar als
Serveis d'informació de la Universitat, voluntàriament, unes hores a la setmana, per tal de conèixer com funciona una biblioteca universitària i millorar les meves habilitats i coneixements bibliotecaris, de cara al, ja proper, futur professional. Treballo 10 hores a la setmana, en dues biblioteques diferents. Els dilluns a la tarda, estic a la Thomas Parry Library, la biblioteca dels departaments d'Estudis de la informació i d'Estudis Agraris i Equins, situats en un Campus diferent de la resta de Departaments. La meva tasca és buidar articles de revistes especialitzades en estudis agraris i indexar-los. És una feina força curiosa perquè una bona part dels articles són sobre ovelles i cavalls; mai hagués dit que es pogués escriure tant sobre aquests bitxos! Els dimecres i els dijous al matí treballo a la Hugh Owen library, la biblioteca del Campus principal, fent tasques diverses. Els dijous sempre estic amb l'equip de gestió de la col·lecció, movent llibres amunt i avall, físicament o en el catàleg, per tal que la quantitat de dies de préstec (des de 10 hores fins a 15 dies, depenent del document) i la presència de llibres als prestatges o els magatzems respongui al màxim a les necessitats de consulta i d'informació dels estudiants i el professorat. I els dimecres tant puc estar preparant una exposició a l'entrada de la biblioteca, com cercant articles relacionats amb l'atenció a l'usuari, els bibliotecaris a la primera línia d'atac i el màrqueting de la biblioteca (per als grans canvis que la biblioteca té previstos fer aquest estiu!), o assistint a les trobades per a la preparació del World Book Day, que se celebrarà el proper 4 de març. Però el més divertit de tot és la mitja hora del te, amb totes les bibliotecàries amb una tassa de te a la mà, fent-la petar. I és que me les miro i no puc deixar d'imaginar-me a mi i/o a altra gent de la Facultat d'aquí a un quart de segle!

Em queden algunes cosetes per explicar, com ara la vida nocturna dels estudiants, sobretot els anglesos, i les famoses Erasmus party, les excursionetes i visites pels voltants d'Aberystwyth o a Cardiff, les classes de gal·lès, la convivència a les residències universitàries i la vida social al Campus, o les ajudes econòmiques que he rebut; cosetes que espero que us interessin, sobretot a tots aquelles i aquells que us estigueu plantejant marxar d'Erasmus.
Així doncs, estigueu atents i atentes als propers missatges; de moment només queda dir: Croeso i Aberystwyth! Fins aviat, salut i alegria.

2 comentaris:

 1. les fotos són genials (les he vist totes 90) i els comentaris tb m'han fet molta gràcia (les ovelles sueltes, els cementiris, les vaques peludetes...)

  quina enveja :-)
  (sana!)

  Gaudeix al 100%!!!

  ResponElimina
 2. JO no he pogut evitar les llàgrimes en recordar i tornar a veure tots aquests llocs, espero tornar-hi aviat pq es precios.. i les postes de sol increibles!!!

  Espero q la teva AberFamily sigui tan genial com la meva!!

  Enjoy it!! i records per la Lucy Tedd!!

  ResponElimina