dimarts, 14 d’agost del 2007

La meva experiència a Tunis!

Hola amics i companys bibliotecaris/documentalistes,

Espero que esteu tenint tots un bon estiu! El meu nom és Daniel Rio Romo i m’adreço a vosaltres per explicar-vos una experiència que m’ha canviat la vida: la meva estada de pràctiques a l'Instituto Cervantes de Tunis.


És el segon any que realitzo aquestes pràctiques a l’estranger (l’any passat vaig estar a la Biblioteca Catalana de Frankfurt, i també va ser tota una experiència), però ara em vull centrar en la meva experiència més recent.

Vaig començar a fer les pràctiques a principis de juliol, i des del primer moment em vaig sentir totalment integrat a l’equip del centre. La directora i la resta del personal van vetllar tota l’estona per tal d’ajudar-me en tot allò que vaig necessitar i d’aquesta manera em vaig poder adaptar amb relativa facilitat a les tasques que havia de desenvolupar al centre i a la realitat del país. Tot i això, els principis són durs, i és que no cal oblidar que estem en un país musulmà que té uns costums i unes maneres de fer molt diferents a les que estem acostumats, pel que has d’anar amb una predisposició molt forta per tal d’adaptar-te. Tot i això, vaig tenir la sort que era un noi (vulguis o no això juga al teu favor) i que molt aviat vaig establir una xarxa de contactes.

Pel que fa a la feina que he desenvolupat, he de dir que bàsicament es tractava de donar suport al canvi de programa de gestió de biblioteques del centre, que passaria d’Absys a Absys net. Les tasques que vaig desenvolupar eren la reassignació de signatures i matèries, reordenació del fons, atenció al públic, correcció de catalogació...; com podeu veure era una feina aparentment senzilla però que requeria molta dedicació, ja que estava en una biblioteca molt petita on s’havia de fer molta feina. Tot i això, el contacte amb els usuaris ha sigut molt satisfactori, ja que estant de cara al públic he tingut l'oportunitat de conèixer gent molt interessant.


D’altra banda, Tunis té moltes coses per visitar. Jo em vaig centrar en la zona nord (perquè feia molta calor per a baixar al desert) però vaig poder gaudir de les restes arqueològiques de Dougga i Cartago, les platges de Tabarka i la Marsa, el poblet típic de Sidi Bou Said, la magnífica ciutat de Tunis, Bizerta...; tot això vist des d’una òptica totalment diferent a la que es pot veure des dels viatges organitzats per agències de viatges. De fet he arribat a fer-me un expert en la Medina de Tunis, cosa que pots occidentals podrien dir!

Amb tot això us vull recomanar a tots que aprofiteu aquesta oportunitat que ens dóna la Facultat i que us animeu a visitar Tunis, que no té res a veure amb la imatge que tots tenim del país, i podreu gaudir d’uns costums totalment diferents als nostres i, amb una mica de sort, conèixer unes persones tan interessants com les que jo he conegut, a les quals aprofito per enviar-los records.

Una llàstima que el viatge s’hagi acabat ja, però espero tornar ben aviat!

Fins a la pròxima!

Daniel Rio Romo







En aquesta foto estic bastant cansat, durant una visita al Museu del Bardo, després de dues hores mirant mosaics...

2 comentaris:

  1. Un viatje i un país molt interessant i recomanable!!!
    sobretot per el que dius de veure Tunis des d'un altre perspectiva ben diferent a la que et venen a les agènices de viatges. Tot una experiència!!

    Bon comentari/reflexió!!!

    Núria

    ResponElimina
  2. Hola Dani!

    la veritat es que deu ser molt diferent veure Tunez amb la teva prespectiva (vivint allà una petita temporada) que quan vas de ruta amb un viatge organitzat.

    Nosaltres quan vam nar-hi per fi de curs, vam veure-ho tot molt de pressa. La medina de tunez, deu ni dó! cuanta gent i tot ple de coses (la biblioteca nacional està allà enmig de tot, oi?) Sidi Bou Said es fantàstic, i les ruines de Cartago també estan molt bé.

    Suposo que és molt diferent de la biblioteca catalana de Frankfurt (ja només pel tema dels usuaris, que com a mínim a Tunez, deuen existir jajaja) ;)


    eli R.

    ResponElimina