divendres, 11 d’octubre del 2024

Experiència de traineeship a l’European University Institute (Florència)

Hola a tots i totes,

Em dic Núria Raga i ara fa dos anys em vaig graduar a la FIMA, amb l’última promoció del grau en Informació i Documentació. Ara fa gairebé un any, el novembre de 2023, vaig començar la meva beca a l’European University Institute (EUI) a Florència.

Cada any, l’EUI ofereix una sèrie de beques remunerades per treballar a la biblioteca. L’últim any es van oferir 3 beques per a bibliotecaris, 1 per a perfil multimèdia i 1 per a un refugiat de l’associació Maison Shalom.

Les convocatòries per a les places de 2025 estan ara mateix obertes, amb data límit per sol·licitar-les a 31 d’octubre de 2024:

És possible que si llegiu alguna entrada anterior del blog veieu que les condicions han canviat un mica. Les condicions generals per a les beques a l’EUI es van actualitzar l’any passat i podeu trobar-les aquí: President’sdecision no. 16/2023.

 

Tasques a la biblioteca

Depenent del perfil i experiència prèvia del trainee, el personal de la biblioteca li assigna una sèrie de tasques diferents. Aquestes tasques estan relacionades amb diferents àrees i serveis de la biblioteca: recursos electrònics, préstec interbibliotecari, ciència oberta, adquisicions, revistes, sistema integrat de gestió bibliotecària... Als trainees se’ls assigna una tasca principal, que desenvolupen durant els matins, i altres de secundàries que es fan durant les tardes.

En el meu cas, la meva tasca principal va ser a l’oficina de Ciència Oberta, com a Open Science trainee. Mentre que a la tarda em dedicava a rebre revistes i gestionar processos a Alma, l’ILS (programa de gestió) utilitzat a la biblioteca.

Una vegada a la setmana, els trainees també fan torns a la recepció, per donar suport als usuaris de la biblioteca i per processar les sol·licituds de préstec.

A través d’aquest programa, els trainees tenen la possibilitat de treballar en diferents àrees de la biblioteca, donant una visió global de totes les funcions que un bibliotecari pot desenvolupar en un entorn de biblioteca acadèmica. Per tant, és una oportunitat única per poder veure totes les tasques que es desenvolupen en aquest entorn.

 

Allotjament

No cal dir que Florència és un lloc únic per viure. La biblioteca es troba a la Badia Fiesolana, als afores de Florència. Per experiència, recomanaria buscar allotjament al barri de Le Cure o Campo di Marte, ja que es troben molt a prop de la biblioteca. Viure en un d’aquests barris et pot permetre anar a treballar a peu o amb bicicleta fàcilment, i poder anar al centre amb autobús (línies 1, 7, 3 i 21).

Trobar allotjament pot ser una mica complicat, i el millor és buscar-ne com més aviat millor. La manera més fiable i segura de trobar allotjament és a través de l’EUI: EUI4U Housing Service. Hi ha dues possibilitats:

-          EUI Flats: són pisos de la universitat que es troben molt a prop de Badia.

-          EUI Housing on Private Market: l’EUI fa d’intermediari entre propietaris de pisos i membres de l’EUI per trobar allotjament. Tenen una base de dades amb tota la informació relativa a aquests pisos.

 

Comunitat

Com a membre de l’EUI formes part d’una gran comunitat. La universitat organitza moltíssimes activitats, de manera que és molt fàcil conèixer gent nova. D’entre les activitats esportives hi ha: futbol, bàsquet, ioga, zumba, tennis, tennis taula, running, escalada... També pots formar part de clubs, com el Chess club,  Rowing club, Book club, EUI board games Society...

Com a trainee, també es té l’oportunitat d’assistir a classes d’italià gratuïtament. A la universitat es treballa en anglès, però és molt important tenir un nivell bàsic d’italià per al dia a dia.

Per acabar, us adjunto algunes fotos fetes durant la meva estada a Florència:

Jardí de la biblioteca


Vistes de Florència des de Badia Fiesolana


L’equip de futbol de la biblioteca


Calçotada organitzada pels catalans de l’EUI


dimarts, 1 d’octubre del 2024

Programa de pràctiques al Parlament Europeu

 

Els lectors d'aquest blog han de conèixer el programa de pràctiques que ofereix permanentment el Parlament Europeu (Schuman Traineeships in the European Parliament): https://ep-stages.gestmax.eu/website/homepage

Aquest Parlament, com moltes de les institucions internacionals, té establert un programa de pràctiques que, actualment, ofereix 457 llocs disponibles. En aquest cas, els beneficiaris han d'haver acabat ja una carrera universitària. Les pràctiques tenen lloc durant cinc mesos, en dos períodes de l'any: d'octubre a febrer i de març a juliol. La compensació econòmica són prop de 1.500 euros al mes.

Per grans matèries de les pràctiques a realitzar, la comunicació és la més abundant, amb 122 ofertes. En l'àmbit de la gestió d'informació, però, també n'hi ha: amb la paraula "documentation" apareixen 60 respostes, i amb "library" es troben 9 ofertes.

Les ciutats on s'han de desenvolupar aquestes pràctiques són, majoritàriament, Brussel·les (279) i Luxemburg (121), les seus oficials del Parlament. Però també n'hi ha de disponibles en altres llocs.

Ara a l'octubre, és el moment de fer la sol·licitud de cara al període que va de març a juliol. Aquí veureu més informació: https://ep-stages.gestmax.eu/website/application-informations

Ànims!