dijous, 15 de maig del 2014

D'Erasmus a Groningen!


Era un 25 d'agost quan vaig aterrar a una ciutat que mai m'hauria imaginat que arribaria a ser tan i tan important per a mi, Groningen. Després d'un estiu bastant atrafegat començava una nova aventura als Països Baixos coneguda com Erasmus. Més que nervis el que rondava per dins del meu cos era un cert neguit, ja que marxava de Catalunya  sense  saber exactament  quan  hi  tornaria. Trobar una empresa on  fer  les pràctiques  era un  aspecte bastant  important  per a mi  ja  que  d'això  en  depenia  la meva data de tornada a casa.   



La primera vegada que vaig arribar a Groningen tot era nou, diferent i desconegut, però ara podria arribar aquí de nou amb la sensació que aquesta és la meva ciutat real. En els últims nou mesos he estat vivint una nova vida que és completament diferent a la que m'imaginava abans de venir aquí, i no em refereixo a que sigui millor o pitjor, simplement diferent.

Abans  de  venir  a  Groningen  vaig  començar  a  descobrir  la  ciutat  i  la universitat  través d'Internet. Em va encantar la ciutat des del moment en què vaig veure algunes fotos. Quan comences a llegir quelcom en blogs o pàgines és quan te n'adones que vols ser-­hi tan aviat com sigui possible. Per sort, en Roel (un dels meus futurs professors) amb el qual ja ens havíem conegut en un dels congressos de BOBCATSSS que es va celebrar a Amsterdam l'any 2012, em va ajudar molt per respondre a totes aquelles preguntes que tenia i a donar-­me consells.

La idea que tenen la resta de països sobre Holanda és completament diferent al que aquest país és en realitat. Potser no és tan extrem, però és quan comences a viure aquí a Holanda quan te n'adones que necessites conviure amb persones holandeses per conèixer com és aquest país i les seves persones. La primera impressió que tenim quan parlem dels Països Baixos és que és un país de mentalitat oberta on es pot contraure matrimoni amb una persona del mateix sexe, on tothom fuma herba pel fet  que  és  legal,  on la prostitució  és  legal  també,  on  tenen  les  millors  festes d'Europa... Però això no és cert, en absolut. No tots els holandesos fumen “marihuana”, la prostitució és legal, però s'usa com a Espanya i els gais són lliures com ho són a Espanya també.



Les primeres setmanes aquí eren la fase de descobriment: vaig arribar a una nova ciutat on res era igual a Prats de Lluçanès ni a Barcelona; la llengua no era la mateixa a la que jo estava acostumada a escoltar i la gent tampoc era la mateixa a la que estava acostumada a veure. Però és quan coneixies gent nova de diferents països on te n'adonaves que aquesta era una gran oportunitat que calia aprofitar al màxim.

Dues coses van ser les que em van fer adonar que vivia a Holanda just arribada a la Grote Markt (plaça principal de la ciutat), i crec que és exactament el que defineix els holandesos: sens dubte l'aspecte, cabell ros i una mitjana d'1,80 m d'alçada, i el transport més utilitzat: les bicicletes. Aquests dos atributs han estat des del principi amb tots nosaltres i a dia d'avui encara ens sorprenen. Així doncs, la bicicleta es va convertir en el meu principal mitjà de transport. És en aquests moments en els quals te n'adones que no és gens necessari agafar el cotxe per anar a comprar el pa com es pot veure en moltes ocasions a Espanya.

Deixant de banda les bicicletes, un altre aspecte molt comú a Holanda és el seu fantàstic clima. Tot i que els primers dies van ser assolellats i calorosos, ja que l'estiu estava en els seus últims dies. Però tan aviat com va arribar el clima típic de Groningen és quan vaig començar a entendre el sentit de l'humor holandès! Quan es viu aquí, el temps el seu propi poder de decisió, i en un dia es poden apreciar les quatre estacions de l'any. Al principi això era realment molest, però a mesura que passa el temps un s'hi acostuma i només es tracta de continuar somrient quan comença a ploure.



Tornant a les primeres setmanes, després de la fase de descobriment (que tampoc tenia per què ser durant les primeres setmanes) comença la Universitat. La introducció va ser realment impressionant, ja que no es fan aquest tipus de presentacions a la Universitat de Barcelona. És genial com fan que algú se senti com a casa en un nou lloc. Es va portar a terme una enorme convenció amb la resta dels nous estudiants, era allà quan te n'adonaves  que no érets l'únic que estaves perdut. Un cop realitzada la presentació per als centenars d'estudiants Erasmus que érem, teníem l'oportunitat de fer tot el que ens era necessari; descobrir les instal·lacions de la Universitat, aprendre una mica més sobre la ciutat, obrir un compte bancari, apuntar‐te al gimnàs de la Universitat, deixar-­te aconsellar, etc.



Quan vam començar les classes em vaig adonar que res era igual a la Universitat de Barcelona. Al principi, tot és nou i la primera impressió és: "Wow". Per descomptat que tot dos costats! Una de les coses que més em va impressionar és que no es permet faltar a classe, ja que a Espanya si vas a classe o no és el teu problema. De manera que a Groningen (si més no a la Hanzehogeschool University of Applied Sciences) tan sols pots faltar a una classe de cada bloc en cada matèria. El mètode d'estudi és diferent aquí perquè l'estudiant ha d'estar actiu des del primer dia i se centra en el treball pràctic, com ara assajos, projectes, presentacions, reunions, xerrades, etc.

Un altre aspecte que em va cridar molt l'atenció van ser els horaris. Aquí, des del primer dia de classe et donen el calendari complet de tot el semestre. De manera que saps què es farà a cada classe, a on serà (es canvia d'aules de manera constant) i què has de portar. Aquest és un gran aspecte a l'hora de millorar l'autoorganització, ja que amb aquesta informació concreta es pot planificar tot el semestre i és perfecte per a tots aquells estudiants Erasmus que probablement tenen pensat realitzar més d'un viatge. Un altre punt a destacar és el tema de la puntualitat, amb això no vull dir que no sigui important a Espanya, però que és veritat que per als holandesos és molt important ser puntual, ja que en cas contrari el professor et mirarà tan malament que no arribaràs tard mai més.

En contrast amb tot això em va semblar bastant estrany que els holandesos mengin com si res a classe. A Espanya això està completament prohibit, fins i tot pots ser acomiadat de classe si un professor et veu menjar. Aquí és una cosa més acceptada, els estudiants comencen a menjar els seus entrepans o a beure les seves sopes mentre el professor està donant la classe, i fins i tot et diuen “que aprofiti”, això mai passaria a Espanya!!


En conclusió, la meva estada als Països Baixos ha estat molt positiva. He après moltes coses que no puc explicar amb una sola entrada al blog Mòbils BiD. Aquesta experiència és molt útil (tot i que jo ja venia d'una vida independent amb els de casa) pel fet que et fa adonar-te de moltes coses i valorar-­ne moltes més. Com que moltes coses són diferents al meu país, ara aprecio molt més el que tinc a casa (al meu país), i de la mateixa manera sóc conscient també de tot allò que estem fent malament a Espanya.



 
Anna Noguera, annanr92@gmail.com


2 comentaris:

  1. Anna, és genial tot el que expliques...........

    ResponElimina
    Respostes
    1. Eli!!!! Ara m'han vingut ganes de tornar a llegir l'entrada i acabo de veure el teu comentari!!!
      Que t'haig de dir amb tu? Ja saps de que va aixo de l'Erasmus, es genial :D
      I les practiques d'estiu tambe!!! Estic a Zürich a la ETH i m'encanta (d'aqui la falta d'accents, sorry)

      Espero que estiguis passant un bon estiu :)

      Elimina