dimarts, 13 d’agost del 2013

Estiu a Northampton (I)


Hola a tothom!

Sóc en Francesc García i us escric des del Park Campus de The University of Northampton. És en la biblioteca d'aquesta universitat, i d'aquest campus, on porto poc més de dues setmanes fent les pràctiques d'aquest estiu.

Hi vaig arribar, després d'agafar fins a tres autobusos per anar des de l'aeroport d'Stansted fins al campus. Potser viatjar en companyies low cost moltes vegades implica gastar-se els diners estalviats amb els bitllets en els viatges d'autobús. Però des del primer que vaig agafar, el que em va portar de l'aeroport a Londres, ja vaig poder començar a fer turisme. Com que l'estació en què vaig canviar d'autobús per dirigir-me a Northampton va ser la Victoria Coach Station, en ple centre de Londres, vaig poder veure els lloc més emblemàtics de la capital britànica des del mateix seient. Un cop a Northampton, vaig haver d'agafar un autobús urbà per tal d'arribar al Park Campus, que està situat a més de 6 quilòmetres del centre de la ciutat.

El campus és un lloc molt maco, tranquil, i disposa de tots els serveis bàsics necessaris: supermercat, banc, cafeteries i està ben comunicat per diverses línies d'autobús. Estic allotjat en una de les residències del mateix campus, concretament a la Margaret Bonfield Hall. Hi gaudeixo d'una habitació la mar d'acollidora i amb accés a la xarxa Wi-Fi de la universitat. La pròpia oficina d'allotjament de la universitat va ser qui me la va aconseguir per un mòdic preu.

Margaret Bonfield Hall
La meva feina a la biblioteca consisteix a dissenyar, planificar i elaborar materials informatius i formatius en línia sobre la biblioteca i els seus serveis per als estudiants estrangers de la universitat. La veritat és que m'han deixat molta llibertat a l'hora de triar el tipus de material a realitzar i el servei o aspecte a tractar-hi. La idea era que jo mateix, com a estranger, pogués tenir una mirada neta i semblant a la que poden tenir els estudiants internacionals. Després d'haver fet una mica de recerca sobre els serveis de la biblioteca, sobre les recomanacions al respecte dels consorcis de biblioteques universitàries i de preguntar a alguns companys quins aspectes han de comunicar més freqüentment als estudiants internacionals, vaig presentar diverses propostes de materials al meu cap. D'aquesta llista, finalment, vam decidir centrar-nos a fer una pàgina web de benvinguda dirigida als estudiants estrangers, on enllaçar-hi molts dels materials realitzats per la biblioteca i altres informacions que els puguin ser d'ajuda, i per ampliar el glossari de termes bibliotecaris present al web de la biblioteca. Des d'abans d'arribar aquí ja se'm va informar que les meves tasques formarien part d'un projecte molt més gros i a molt llarg termini, que segurament no l'acabaria jo. Però intentaré donar-ho tot en aquests materials en concret i poder lliurar així un producte més o menys enllestit.

Les condicions de treball són molt bones, si no es té en compte que aquestes pràctiques no són remunerades i que el centre només m'ha ajudat a trobar l'allotjament, no pas a pagar-lo. Treballo de dilluns a dijous, de les 9:00 h a les 13:00 h, amb una pausa de 15 minuts pel matí. Aquesta pausa diària l'acostumo a fer a la sala d'esbarjo dels empleats, en la qual hi ha molt bon ambient. La gent és molt agradable i educada, però la majoria de companys són de mitjana edat, no hi ha gaire jovent treballant a la biblioteca. Tampoc hi ha gaires alumnes al campus, pel fet de ser agost, quan no hi ha classes a la universitat. Però hi ha força estudiants estrangers fent cursos d'idiomes i nois i noies d'institut fent cursos d'estiu i practicant esport al campus.

Park Campus Library
A més del projecte que se m'ha encarregat, se m'intenta donar una visió general de totes les tasques que es realitzen a la biblioteca. Totes aquestes setmanes he tingut programades visites als diferents departaments i serveis de la biblioteca. A part dels típics de processament tècnic, suport a la recerca, suport a la docència, suport a l'aprenentatge o adquisicions, en destacaria els departaments específics de màrqueting, d'atenció als usuaris, i d'atenció a usuaris amb necessitats especials.

El que més em va cridar l'atenció de la biblioteca, des del primer dia en què hi vaig treballar, és el fet que només es realitzessin els préstecs de manera manual en comptades ocasions. Com a norma general, tots els préstecs es fan mitjançant les màquines d'autopréstec presents a totes les plantes de la biblioteca. També em va sorprendre agradablement la gran quantitat d'espais per a la realització de treballs en grup, tots ells dotats de grans taules i de monitors als quals poder connectar l'ordinador portàtil.

Com ja he dit anteriorment, el campus compta amb cafeteria i supermercat. No sóc gaire bon cuiner i per dinar i sopar vaig sempre a la cafeteria, on es pot menjar una gran varietat de plats a preus assequibles. L'esmorzar el faig gairebé sempre a l'habitació, o de camí a la biblioteca, a base de galetes i altres pastes que compro al supermercat. A més, tinc sempre l'alternativa de baixar a la ciutat i menjar en algun restaurant o pub.

A la ciutat, la veritat és que no hi ha gaire cosa a veure. No és una ciutat turística, es tracta d'un lloc el major motor econòmic del qual és la universitat. Compta amb un passat industrial en el camp de la fabricació de calçat i del tractament de la pell, del que ja només en queda l'arquitectura, un museu dedicat a la història d'aquesta indústria i una curiosíssima col·lecció sobre el treball de la pell a la biblioteca de la universitat. La millor manera de veure-la és seguir el "Northampton Heritage Trail" que es pot fer en un matí, encara que el que s'hi veu són bàsicament esglésies. La resta del temps es pot invertir passejant i perdent-se per la ciutat. Hi ha moltes botigues, pubs i restaurants, un mercat i un parell de centres comercials. El museu és força recomanable, però majoritàriament hi veureu sabates i la història de la ciutat, per altra banda curiosa, reconstruïda després d'un incendi al segle XVII i dels bombardeigs de la Segona Guerra Mundial.

La cèntrica situació de la ciutat de Northampton fa que estigui molt ben comunicada i que tingui molts llocs interessants per visitar a l'abast. Aquestes són algunes de les excursions que he fet aquests primers dies:

Oxford: hi vaig anar el primer cap de setmana agafant un dels autocars que hi viatgen des de Northampton. Una ciutat molt turística, dedicada completament a la seva prestigiosa universitat i que recorda constantment els seus alumnes i professors il·lustres: J.R.R. Tolkien, Albert Einsten, Lewis Carroll, C.S. Lewis, entre d'altres. El dia que hi vaig anar no vaig poder visitar algunes de les sales de la Bodleian Library ni molts dels colleges perquè hi havia diverses cerimònies de graduació, tampoc vaig poder veure-hi el famós dodo del museu d'història natural de la universitat, perquè està d'obres. Però us recomano el mercat cobert de la ciutat i el museu Pitt Rivers, impressionant. També val la pena passejar-hi descobrint-hi les gàrgoles dels seus edificis o fer un tomb pel voltant dels canals que van a parar al Tàmesi.


Leicester (Les'ter segons ho pronuncien aquí): una ciutat no tan turística com Oxford, però amb força més coses per veure-hi que no pas Northampton. També s'hi accedeix fàcilment amb autocar. El més destacable és la seva multiculturalitat. Com a ciutat amb una forta presència de la indústria tèxtil va rebre molta immigració procedent de la península de l'Hindustan, un fet que es reflexa en la seva gent, en els seus restaurants i en el fet que no només s'hi poden visitar esglésies, sinó també temples jainistes i sikhs. No vaig anar a visitar el National Space Centre perquè quedava lluny del centre urbà, a part que els llançaments de les missions espacials britàniques es fan des de la Guyana Francesa. També són interessants el New Walk Museum & Art Gallery i les restes romanes del Jewry Wall i el seu museu adjacent. I no es pot deixar passar l'oportunitat de degustar la cuina vegetariana hindú d'algun dels nombrosos restaurants de Belgrave Road.

Cambridge: també, com Oxford, és una ciutat un pèl massa turística i totalment dedicada a la seva universitat i a les figures il·lustres que hi van viure, però el que més molesta en visitar-la no són els altres turistes, sinó la gran quantitat de bicicletes que hi circulen. No hi ha tanta bona combinació amb l'autobús des de Northamptom com amb les dues altres ciutats, però val la pena fer el canvi a Bedford o a Milton Keynes per tal de veure-la. S'hi poden visitar multitud de colleges amb les seves respectives capelles, però jo considero imprescindible passar per les tres portes (la de la Humilitat, la de la Virtut i la de l'Honor) del Gonville & Caius College, on va estudiar Stephen Hawking. També us recomano visitar el Scott Polar Research Institute i passejar pels Banks a la vora del riu. Si aneu força colla també podeu llogar una barca per navegar-hi, però jo no em vaig atrevir a fer punting, com n'hi diuen aquí.

En un proper post us acabaré de parlar de la meva experiència en aquestes pràctiques d'estiu i d'alguna excursió més que hagi pogut fer. També espero que el post no sigui tan llarg com aquest. ;-)

Una abraçada!

2 comentaris:

  1. Quantes coses, quina enveja :)

    (Si t'agrada Harry Potter, a Oxford es van utilitzar espais per convertir-los en Hogwarts :P)

    ResponElimina
  2. Sí! La Divinity School es va fer servir per rodar-hi l'infermeria. :-D

    ResponElimina