Hola a tothom!
Sóc en Francesc García, i ja he traspassat
l’equador de la meva estada de pràctiques d’estiu a la biblioteca de l’Institut
Politècnic Federal (ETH-Bibliothek) de Zuric. Fa més de dues setmanes
que estic realitzant les pràctiques al departament de recursos monogràfics.
Edifici de l'ETH |
Les tasques que haig de dur a terme
a la feina no es limiten a la catalogació, hi puc seguir tots el processos tècnics que s’apliquen als llibres (tant impresos com electrònics) des que es fa
la comanda al distribuïdor, fins que s'envien als bibliotecaris temàtics
perquè en facin la classificació i indexació. Això implica: introducció dels
llibres al sistema, enviament de comandes, rebuda dels llibres i la seva
catalogació descriptiva.
Vist així, sembla poqueta cosa. Però la gent
aquí és molt amable i m’ha brindat l’oportunitat de visitar i rebre les
explicacions per part dels membres de tots els departaments i serveis pels
quals tingui curiositat. Ho estic aprofitant per aprendre, in situ, com
funciona una biblioteca universitària de primer nivell.
Treballo a la biblioteca central
d’aquest prestigiós institut politècnic públic. Entre les característiques més
destacables d’aquesta petita xarxa de biblioteques universitàries hi ha les
seves dimensions, és la més gran de Suïssa, tant en nombre de documents (uns 7
milions), com en nombre de personal (288 treballadors). També hi destaca el fet que els usuaris no tenen accés directe als documents, almenys a la
biblioteca en la qual treballo. Els han d’aconseguir sempre a través del taulell
de préstec o en format electrònic. Això fa que el magatzem compti amb un
sofisticat sistema mecanitzat de repartiment de documents i que la biblioteca
tingui un excel·lent servei de digitalització. Una altra característica que
m’ha cridat l’atenció, és que el servei d’obtenció de documents electrònics
també s’ofereix, cobrant, a empreses privades, i és una de les majors fonts
d’ingressos de la biblioteca.
Les condicions de treball són molt
bones. Aquestes són unes de les poques pràctiques d’estiu que són remunerades.
En conseqüència, les jornades laborals són de 41 hores setmanals. No és un
problema, la gent aquí comença a treballar molt d’hora i es té dret a una pausa
de mitja hora al matí i una altra a la tarda, per fer el cafè. L’hora del dinar
queda exclosa del còmput d’hores del dia, s’ha de recuperar a la tarda. Però
això significa, que quan entro a treballar a les 8:00 h, puc sortir a les
17:20 h, amb la meitat de la tarda per endavant.
A més, l'ETH busca el lloc i es fa càrrec
de les despeses de l’allotjament dels estudiants en pràctiques. Estic
allotjat a la residència Studentenhaus Justinus, a Rigiblick. Al capdamunt d’un
turonet, al costat del bosc. No és lluny del centre de la ciutat i de la feina,
però cal agafar un cremallera per arribar-hi. En aquest sentit, és molt
recomanable adquirir un abonament de transport per a tot el mes. El transport
públic a Suïssa és car, l’abonament del qual us parlo val 79 CHF, però
l’estic fent servir molt. Cada dia agafo, com a mínim, dues vegades el cremallera
i el tramvia.
Studentenhaus Justinus |
La residència en la qual estic allotjat
inclou l’esmorzar de tots els dies de la setmana. Sóc incapaç de menjar
més que un bol de cereals només haver-me llevat, però la resta dels companys i
companyes hi afegeixen dues torrades amb melmelada i mantega, i un cafè amb
llet. És normal, després dinen d’una revolada entre les 12:00 h i les 13:00 h, i
sopen una miqueta més entre les 18:00 h i les 19:00 h. Menjar fora també és car a
Suissa. Però com a treballadors de l’ETH, tenim descompte a la MENSA, el
menjador universitari. M’encanta el buffet d’amanides, per 8,10 CHF pots
fer-te un plat amb quatre d’elles. L’oferta va des del taboulé a la Wurstsalat,
passant per diverses amanides de pasta, llegums o arròs. A més, a la residència
tenim dret a cuina i als supermercats sempre surt més econòmic comprar-hi.
Ni a la feina ni a la ciutat l’idioma
és cap problema. Molta gent parla un anglès correctíssim, i a la biblioteca ho
fa gairebé tot el personal. A part, la cap del departament és de Salamanca, i
la cap de catalogació és australiana. Un altre contacte hispanoparlant és el
cap del magatzem, és mexicà. Tampoc està de més tenir algunes nocions
d’alemany, sempre facilita les coses. Els companys de feina són molt
macos, sempre atents a qualsevol dubte o pregunta que els pugui formular. I
creieu-me, són molts els dubtes que sorgeixen catalogant. Els companys han
demostrat tenir moltíssima paciència amb mi, i sense perdre mai el somriure.
La ciutat és
una de les més maques que he vist, especialment el cas antic, que és per on
m’estic movent més. Durant les dues setmanes que porto a Zuric, ja he vist
gairebé totes les coses interessants que hi volia veure. Si hagués estat un
turista a temps complet, ho podria haver fet en un cap de setmana, la ciutat no
és gaire gran. El més recomanable de veure-hi són els barris a les dues ribes del riu Limmat: Altstadt i Niederdorf. Al primer hi trobareu la Fraumünster amb
les vidrieres de Chagall, i el campanar de la St-Peterskirche, amb el rellotge
més gran d’Europa. A més, hi ha la Bahnhofstrasse, un dels carrers comercials
més cars del món, amb joieries, bomboneries i les seus dels principals bancs
suïssos. A l’altra banda del riu hi ha la catedral, l’ETH amb el seu
impressionant mirador, la casa que va dissenyar Le Corbusier per a la Heidi
Weber i un munt de botigues de música, de llibre vell, antiquaris i galeries
d’art. Per no parlar de les botigues de joguines!
Zuric des de la terrassa de l'ETH |
A la gent de Zuric els encanta
prendre cafè i sopar a les terrasses de les cafeteries i bars. I quan surt una
mica el sol (aquestes dues setmanes ha plogut força) envaeixen la gespa dels parcs i les vores del llac, on s’hi banyen
i hi fan barbacoes. Tothom és molt educat aquí i sempre estan disposats a donar
un cop de mà.
Quan finalitzi la meva estada, escriuré una
altra entrada per acabar de comentant-vos les experiències que hi he viscut i
les coses que hi he après. Us seguiré parlant de la biblioteca i de la ciutat.
Una abraçada!
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada