dimecres, 12 de març del 2025

Experiencia en el programa Innovative Approaches to Intercultural Communication en Budapest

Hola a tots i totes!!!

Soy Guille, de Madrid, allí estudié Historia y Ciencias de la Música y Tecnología Musical en la UAM y ahora estoy estudiando el máster en Humanidades Digitales en la UB.

Todavía recuerdo cuando el profesor Sergio Villanueva interrumpió nuestra clase para darnos una gran noticia: teníamos la oportunidad de optar a un intercambio de corta duración dentro del programa Erasmus+. Este intercambio se llevaría a cabo en Budapest (Hungría) y consistiría en el programa BIP Innovative Approaches to Intercultural Communication, organizado por la ELTE University (Budapest), la Università degli Studi di Padova y la Universitat de Barcelona. A través de este curso, adquiriríamos las competencias necesarias para desarrollar un proyecto que involucrase a agentes de diversos grupos sociales y culturales.

A unos compañeros y a mí se nos iluminaron los ojos... ¡y no dudamos ni un instante en decir que sí!

Alojamiento

Mis compañeras y yo decidimos alojarnos en un hostel en el centro de Pest (la parte de la ciudad situada al este del Danubio), en una habitación privada para las seis. Aunque al principio nos pareció arriesgado, ya que en los hostels hay mucha gente y no siempre se puede contar con un buen descanso, creemos que fue una gran decisión. No solo valió la pena porque la convivencia nos unió aún más, sino también por la vida que se respira en el hostel y las numerosas actividades que organiza cada día.


Grupo del Máster frente al Parlamento de Hungría

La Universidad

El trato que recibimos fue excepcional: nos proporcionaron tiques para el transporte público y la comida diaria (algunos de mis compañeros insistieron en que destacara lo bien que comíamos). Tanto los profesores como los alumnos de la Universidad que participaban en el curso nos trataron como a uno más y respondieron a todas nuestras preguntas y curiosidades sobre la institución, su cultura y su historia.

En la biblioteca de la Universidad de Budapest

Las clases

El programa estaba tan bien planteado que poco a poco ibas descubriendo cuál iba a ser el proyecto final del curso. Nos dijeron que este consistiría en una performance donde deberíamos solucionar el problema que se nos asignó el primer día. Después de acabar cada sesión nos indicaban qué concepto aprendido en cada una deberíamos de añadir a nuestra actuación final, como a quien en una buena historia le van desvelando poco a poco la trama de una forma sublime.

Entonces, en la sesión de comunicación no verbal, debíamos dedicar una parte de nuestra performance a expresar emociones a través del cuerpo. Tras la sesión de música, nos correspondía abordar parte del problema mediante algo que tuviese que ver con esta disciplina artística. Por último, en la sesión de actuación, algunos (como yo) logramos superar el miedo escénico e intentar dar lo mejor de nosotros mismos.

Sesión con el profesor Laszlo Katona

Las salidas

Hubo cuatro salidas oficiales y otras cuantas informales para conocer los alrededores de la Facultad (situada en el centro de Pest). Visitamos el Instituto Cervantes, el Palacio Real, reconvertido en el Museo de Historia, visitamos la Casa de la Música y por último el Instituto Italiano.


Visita guiada en el Museo de Historia de Budapest

Budapest tiene mucha historia, y sus museos lo demuestran. Si me tuviese que quedar con una de las salidas sería la de la Casa de la Música. Como musicólogo esperaba "un museo más" de organología... ¡Pero no! Fue una experiencia inmersiva de las mejores a las que he asistido, con elementos museográficos de última generación que han hecho de esta visita una que no se me olvidará jamás.

Y... ¡nevó!

Quizás lo que más ilusión nos hizo (y, a la vez, más miedo nos dio a quienes no llevábamos botas…) fue despertarnos y ver todo nevado. Para mí, que soy del norte de Madrid, no era ninguna novedad, pero algunos compañeros de Barcelona llevaban años sin ver nevar. Las fotos quedaron preciosas… aunque los dos grados bajo cero le restaban algo de encanto al paisaje.

Parque Varosliget

La experiencia

Me siento muy, muy afortunado de haber podido vivir esta experiencia. No solo me ha unido más a los compañeros del máster, sino porque también ha sido una oportunidad para conocer a gente de otras partes del mundo, cada uno con su historia y sus metas. Ha sido la ocasión perfecta para salir de la zona de confort, y para darme cuenta de que no hay nada más bonito e interesante que conocer y aprender de otros con contextos totalmente distintos al tuyo.

Hemos tenido la oportunidad de conocer la ciudad desde una perspectiva poliédrica: del antiguo gueto al Palacio Real, de los ruin bars a la Universidad, de su historia más resplandeciente a sus momentos más oscuros… Una semana llena de emociones, aprendizajes y vivencias que recordaré con mucho cariño.

Grupo de la UB al completo

¡Y tú! Sí, tú, si eras como yo y nunca te decidiste a hacer un Erasmus, coge a tus amigos e intentad al menos hacer una movilidad de corta duración, y te prometo que no te arrepentirás.


Guillermo Martín


dilluns, 10 de març del 2025

Pràctiques a l'ACNUR a Budapest


Hola a tothom!

Soc en Bernat, exalumne del grau en Gestió d'Informació i Documentació Digital i us vinc a explicar l'experiència de pràctiques que estic duent a terme a les oficines de l'ACNUR aquí a Budapest.

Primer de tot, i per posar una mica en context, sempre he estat un cul inquiet. Apuntant-me a diferents oportunitats, participant a dues edicions del BOBCATSSS i sempre a la recerca d'alguna oportunitat interessant. Com que acabava el grau un semestre abans per les convalidacions d'assignatures, em vaig posar a mirar diferents opcions de cara al febrer per fer algunes pràctiques.

Després de triar i remenar vaig sol·licitar a bastants opcions, fins al punt d'haver de tenir un Excel per controlar les aplicacions i per un cop de sort em van contactar de l'ACNUR per una plaça de gestor del coneixement. 

En ser una organització d'abast mundial, els processos selectius són bastant intensos, que inclouen un examen de coneixements de 3 hores, una entrevista personal i una en grup. Sembla que els vaig fer el pes i aviat farà un mes que soc per aquí dalt.

Tant les tasques assignades com el seguiment que em fan és molt proper i flexible i et permeten configurar bastant quina mena de pràctiques vols fer. L'equip és molt divers i obert, amb cinc nacionalitats en un equip de sis persones! 

El que sí que impressiona una mica és el nivell de seguretat i la imponència de les oficines.


A part del fred que ha fet aquest primer mes, la veritat és que Budapest és una ciutat plena de vida i que val la pena explorar, amb molts ambients diferents i molta activitat juvenil. A part de ser una ciutat preciosa, ofereix mil i un ambients i oportunitats mantenint un preu molt raonable.


Malgrat la impressió que fa marxar fora, crec que és una de les experiències que més et fan créixer tant en l'àmbit personal com en el professional, ja que t'obliga a créixer i adaptar-te a situacions noves. 

Animeu-vos-hi!

PD: Si voleu un cop de mà amb la cerca de pràctiques no dubteu a escriure'm! :)






diumenge, 23 de febrer del 2025

Premi per a un treball de recerca d’un estudiant en Informació i Documentació

 

La revista Libri, especialitzada en Informació i Documentació, convoca cada any un premi per a un treball acadèmic fet per un estudiant (de grau o de màster): «Libri best student research paper award». L’import del premi és de 500 euros. El treball ha de ser presentat per una sola persona, en anglès, amb una extensió entre 5.000 i 7.000 paraules. El termini de presentació de candidatures per aquest any acaba el 30 de juny de 2025.


La temàtica sobre la qual pot tractar el treball és pràcticament qualsevol del nostre camp (excepte treballs bibliomètrics). Vegeu més detalls en aquesta pàgina: https://www.degruyter.com/document/doi/10.1515/libri-2024-0172/html

Animeu-vos!

dijous, 30 de gener del 2025

Participació al BOBCATSSS 2025, celebrat a Istanbul

Soc en Bernat Jordà i juntament amb l'Ariadna Bonnin, l'Aina Domingo, l'Abril Porcar, l'Aiman Zbakh, el Bernat Montaña, la Blanca Gallardo, el Kevin Véliz, el Marc Chavarria, la Núria Pujol i la Tina Levillain hem tingut l'oportunitat de participar en el congrés BOBCATSSS 2025, que s'ha celebrat a Istanbul, Turquia, acompanyats del professor Juan-José Boté. 

Aquesta participació al BOBCATSSS suposava el punt final de l'assignatura BIP (blended intensive program): Perspectives globals en informació i mitjans, la qual s'ha cursat per primer cop al grau en GIDD (Gestió d'Informació i Documentació Digital) amb altres estudiants de diferents llocs d'Europa -París (França), Coïmbra (Portugal) i Ankara (Turquia)- i amb sessions magistrals a càrrec dels professors Juan-José Boté (Universitat de Barcelona), Ana Lúcia Terra (Universitat de Coïmbra), Joumana Boustany (Universitat Gustave Eiffel de París) i Nevzat Özel (Universitat d'Ankara), aquest últim essent un dels organitzadors d'aquest BOBCATSSS.

Enguany, l'edició del BOBCATSSS se centrava en l'aplicació de la intel·ligència artificial (IA) a les biblioteques i en el camp de la informació, explorant qüestions com ara les consideracions ètiques i les implicacions polítiques de la IA, les tecnologies emergents i tendències futures, la IA en l'alfabetització informacional i la transformació dels serveis i operacions bibliotecàries amb la introducció de la intel·ligència artificial, entre altres aspectes.
Participants de la FIMA al BOBCATSSS 2025


El congrés es va dur a terme entre el 21 i el 23 de gener de 2025, però nosaltres vam sortir de Barcelona el diumenge 19 i vam tornar el diumenge següent, el dia 26, per la qual cosa, a banda de les activitats vinculades al congrés, vam poder fer turisme i visitar els llocs més emblemàtics d'Istanbul.

Istanbul ens ha fascinat per les seves imponents mesquites, els seus vibrants basars amb una activitat incessant i una gran varietat d'espècies amb aromes de tota mena i les seves espectaculars vistes sobre el Bòsfor. A més, es tracta d'una ciutat que és cruïlla de cultures i civilitzacions i que ha estat la capital de grans imperis, des de l'Imperi Romà d'Orient i l'Imperi Bizantí fins a l'Imperi Otomà, fet que ha deixat una empremta inesborrable en el patrimoni arquitectònic i cultural d'Istanbul.

Mesquita Blava, Basar de les Espècies, Palau de Topkapi i Torre de Gàlata


Respecte al congrés, que es va realitzar a la Universitat d'Istanbul, vam poder assistir a conferències molt interessants de professionals d'arreu del món, així com presentar els nostres pòsters i tallers (workshops). En aquest sentit, tant l'Aina Domingo com jo estem molt contents perquè hem aconseguit ser premiats, respectivament, pel taller A journey into OSINTopia: tools to navigate information in modern day communication networks i el pòster Gender disparities in educational achievements across European countries, guardons compartits amb els membres dels nostres grups. Aquest premi va ser completament inesperat i molt gratificant, tot i que el més important per a nosaltres ha estat la possibilitat de poder relacionar-nos amb persones del sector de la informació, des d'alumnes d'altres universitats europees que estudien el mateix que nosaltres fins a professors i investigadors, així com poder conèixer les novetats de la nostra àrea respecte a l'aplicació de la IA.

Fotografia grupal de tots els participants a BOBCATSSS 2025


En el marc del BOBCATSSS, també vam poder participar en diverses activitats alienes al congrés i emmarcades en el seu programa social, com ara la visita a la Biblioteca Central de la Universitat d'Istanbul, el sopar de gala a bord d'un vaixell pel Bòsfor -incloent-hi un espectacle de dansa i pista de ball oberta per a tothom qui volgués moure l'esquelet-, i una ruta guiada per alguns dels monuments més importants d'Istanbul: la Font Alemanya, l'Obelisc de Teodosi el Gran, la Cisterna de la Basílica, el Palau de Topkapi i un trajecte en vaixell pel Bòsfor al capvespre. 

Sopar de gala i trajecte en vaixell pel Bòsfor durant la posta de sol

També vam tenir molt temps lliure per fer turisme pel nostre compte i descobrir diferents racons d'Istanbul, destacant especialment el barri de Balat, amb les seves cases de colors i els seus carrerons estrets i costeruts plens d'encant, a més de poder tastar l'oferta gastronòmica de la ciutat.

En definitiva, per a totes i tots ha estat una experiència molt enriquidora i que recordarem sempre. Si teniu l'oportunitat en el futur de cursar l'assignatura de BIP o de participar en una edició del BOBCATSSS, no ho dubteu ni un moment. Animeu-vos, no us en penedireu!

Cisterna de la Basílica, Santa Sofia i vista nocturna des del barri de Balat