dimecres, 11 de setembre del 2024

Erasmus a Gant, Bèlgica

Hola! Soc Ariadna Bonnin, estudiant del doble grau de Gestió d'Informació i Documentació Digital i Comunicació Audiovisual, i el passat febrer vaig finalitzar la meva mobilitat internacional a la Universitat de Gant, a Bèlgica.

Des que vaig començar la carrera, sempre havia tingut clar que volia viure l'experiència d'estudiar a l'estranger. Vaig escollir Gant per l'Erasmus perquè és molt diferent del que estic acostumada amb relació al clima, menjar, estil de vida i idioma. A més, és una ciutat plena de vida estudiantil i cultura... i em feia molta il·lusió poder anar en bici a tot arreu! Em va semblar l'opció perfecta.

El centre de Gant: carrers medievals i canals pintorescos
El centre de Gant: carrers medievals i canals pintorescos


Gant es troba a la regió de Flandes, Bèlgica, i és coneguda pels seus canals, la seva arquitectura medieval i la seva vibrant comunitat universitària. La vida estudiantil domina la ciutat, amb molts esdeveniments, festes i un ambient sempre animat. Com que Bèlgica és un país relativament petit, és molt fàcil visitar totes les ciutats importants: Brussel·les, Bruges, Dinant... Jo vaig tenir la sort de formar part d'un grup d'amics tan aventurers com jo, i vam viatjar molt durant l'estada. Tot i que ja estava avisada, el clima belga pot ser una mica exasperant, ja que quasi mai surt el sol i plou pràcticament cada dia.

Turisme nacional belga: Dinant, Bruges, Brussel·les i Leuven
Turisme nacional belga: Dinant, Bruges, Brussel·les i Leuven

El meu intercanvi va ser en la carrera de Comunicació Audiovisual, encara que allà té un enfocament més sociològic. Vaig cursar assignatures com Media Psychology and Media Sociology, Historical Perspectives on Media and Communication, Cultural Media Studies i Political Ethnography. Les classes tenien un format molt diferent del que estava acostumada: eren majoritàriament 'lectures', i abans de cada sessió havíem de llegir articles específics per després comentar-los. A més, cada assignatura només tenia una classe a la setmana, però aquestes sessions duraven 3 hores. El sistema d'avaluació era força dràstic, ja que en molts casos el 100% de la nota depenia de l'examen final. Tot i estudiar moltes hores, era difícil aconseguir notes excel·lents, perquè el nivell acadèmic és molt exigent.

El campus de la Universitat de Gant és molt variat, amb edificis que semblen esglésies gòtiques i altres que destaquen pel seu aspecte modern. La combinació d'arquitectures antigues i modernes crea un entorn fascinant per estudiar. Un altre aspecte curiós van ser els horaris de les classes, que solien ser en franges poc habituals per a mi, moltes eren de 13 a 16 h.

UGent: facultat i biblioteca universitària
UGent: facultat i biblioteca universitària

Pel que fa a la gastronomia belga, destacaria els gofres (sempre amb xocolata!), tot i que els meus preferits, que eren els de l'estació de tren, estan tancats temporalment. Les patates fregides també són típiques i les millors són les de Philipe. Gant també és coneguda pels seus bars, molts dels quals tenen nits de jazz gratuïtes (amb la possibilitat de donar la voluntat). És impressionant la varietat de cerveses que ofereixen: alguns locals poden tenir fins a 200 tipus diferents. En Nadal, el centre es transforma en un preciós mercat nadalenc molt lluminós, amb atraccions i paradetes, tot envoltat d'un dolç olor de gofre i xocolata.

Vida cuotidiana a Gant: gofres, jazz i mercats
Vida cuotidiana a Gant: gofres, jazz i mercats


Durant la meva estada, vaig aprofitar per viatjar a diversos països propers, ja que en autobús els bitllets a vegades sortien molt econòmics. Vàrem visitar destinacions a Europa com Paris, Budapest i Praga. També aprofitarem per fer rutes, sigui en cotxe o tren, per Països Baixos i Itàlia. Tot i que dormir en autobusos nocturns no és el més còmode, t'estalvies una nit d'allotjament i aprofites més el temps!

Viatje a Budapest, Praga i Amsterdam
Viajtes a Budapest, Praga i Amsterdam

Viatjes a París, Roma, Pisa i Bolonia
Viatjes a París, Roma, Pisa i Bolonia

El meu Erasmus a la Universitat de Gant ha estat una experiència increïble, sento que vaig aprofitar cada dia al màxim. Les classes, la ciutat i la vida social han superat les meves expectatives, he fet records preciosos per tota la vida i he conegut persones que sé que seràn amics durant molts d'anys. Estic molt agraïda d'haver pogut viure aquesta experiència, la repetiria mil vegades <3