Objectius i normes del blog

diumenge, 26 de juliol del 2015

Experiència de les pràctiques a Florència!


Salutacions!

Sóc l’Ana Maria Arango. Des de l’abril gaudeixo d’una beca a la biblioteca de l’European University Institute (Istituto Universitario Europeo, en italià). Estic aquí per fer-vos cinc cèntims del que faig en el meu dia a dia.

Com que no vull estendre’m massa, faré un llistat de les tasques, les explicaré breument i hi destacaré algun punt que crec important.


1) Préstec interbibliotecari

L’he posat en primer lloc perquè és la tasca principal i específica a la qual em dedico. Per què dic específica? Doncs perquè a cadascun dels cinc becaris (“trainees” és el terme emprat aquí) se li assigna un departament, entre els quatre possibles: Catalogació, Adquisicions, Revistes i Préstec Interbibliotecari.

Sempre he tingut la curiositat de saber com funciona aquest últim servei de biblioteca, per això vaig estar molt contenta quan em van dir que em posaven en aquest departament, i segueixo estant-ho de treballar en permanent comunicació amb altres biblioteques d’arreu del món. És genial i encoratjador saber que hi ha tantes biblioteques!

La meva responsabilitat rau a rebre les peticions via e-mail de llibres disponibles a la biblioteca o al seu magatzem i d’ítems digitals, informar de la forma de pagament i el preu (a la majoria de biblioteques se’ls demana IFLA vouchers) i finalment enviar el document sol·licitat. També faig a la inversa: demanar en préstec documents a altres biblioteques (aquesta tasca la realitzem un company i jo), rebre’ls, efectuar pagaments i tornar per correu els llibres impresos. El flux de llibres trets en préstec interbibliotecari va variant segons l’època, però es té temps de fer-ho tot.

Aquests procediments estan recolzats pel programari Millennium, la qual cosa és un punt a favor de les pràctiques, ja que m’he trobat amb moltes ofertes de feina que demanaven coneixements en aquesta eina de gestió de biblioteques.


2) European Documentation Centre

Aquest centre de documentació és part de la biblioteca, on està emmagatzemada una part del seu fons i hi treballa personal seu.

Així com a préstec interbibliotecari les tasques són estables, aquí són més diverses i algunes d’elles, podríem dir, efímeres. Fins el moment he catalogat working papers amb Millennium i he dut un control dels duplicats de dues col·leccions (una de microformes i l’altra de butlletins oficials) que s’ha donat el cas que estaven repetides i la biblioteca havia de custodiar-les. Encara no sé què faré més endavant, a raó d’una sèrie de canvis que s’estan produint en el personal i la conseqüent reordenació.

Als interessats en la classificació de documents, els semblarà un lloc on aprendre molt.


3) Taulell de préstec

Un cop a la setmana, en torn de matí, el becari és al taulell d'entrada atenent els usuaris. La tasca consisteix bàsicament en la circulació dels llibres, és a dir, efectuar l’entrada i sortida dels documents de la biblioteca. Paral·lelament, el bibliotecari ha de respondre a les preguntes dels usuaris en tot allò relatiu als serveis, fons, instal·lacions i infraestructura de la biblioteca. És una valuosa oportunitat de conèixer la idiosincràsia d’aquells als qui van dirigits els serveis.


4) Count-use

S’anomena així la tasca de fer llistats, mitjançant Millennium, dels llibres que no han sortit de la biblioteca però que s’han consultat perquè estan als carretons o a sobre de les taules. De vegades, però, algun usuari despistat deixa dins la biblioteca un llibre que ha tret en préstec, i te n’adones quan poses el llibre al lector! Posteriorment s’ordenen perquè puguin ser tornats a col·locar als prestatges de forma ràpida. El count-use es realitza cada matí abans d'obrir la biblioteca al públic.


Una part de l'Entrance floor

                                                                
5) Recollir llibres dels prestatges

Aquesta tasca, que m’ha estat assignada només a mi, es realitza de forma extraordinària per raó que la biblioteca romandrà tancada als usuaris per uns pocs mesos, ja que s’hi realitzaran obres per a la instal·lació d’un sistema antiincendi que cobreixi tota la biblioteca. D’aquesta forma el fons estarà molt més segur.

El cicle és el següent: l’usuari fa una reserva electrònica del llibre o llibres que necessita, Millennium crea un llistat de totes les reserves, jo vaig a buscar els llibres del llistat i el bibliotecari que estigui al taulell fa el check-in; a certa hora l’usuari rep un mail avisant-lo que ja pot recollir el llibre.

No fa ni dues setmanes que han començat les obres, i el procediment pateix petites millores cada dia. L’interessant de tot això és descobrir com la biblioteca ha de seguir donant un bon servei independentment de les circumstàncies.

I fins aquí el llistat. Cal dir que totes les tasques estan ben delimitades i explicades (a les explicacions personals s’uneixen documents de suport). En poc temps pots dominar les funcions que se t’han assignat.

Quant als idiomes, l’anglès és imprescindible, ja que es tracta d’un espai molt internacional i gràcies a aquest idioma, pots parlar amb tothom. Durant les pràctiques, es practica molt, pel que l’acabes millorant considerablement. A més, si no saps italià, aquesta és una gran oportunitat d’aprendre aquest eufònic idioma. Pels interessats, sapigueu que els becaris tenen 25 hores gratuïtes de classes d’italià!

En conclusió i per acabar, és una biblioteca potent, on es desplega una gran diversitat de tasques, i, per això, tot plegat és molt enriquidor i cada dia s’aprenen detalls nous del bon funcionament d’un centre d’aquestes característiques. Potser un any és poc temps si consideres tot el que hi ha per aprendre, però alhora dóna per molt si estàs disposat a treure-li el màxim partit! A més, el bagatge que t’endús –un treball fet amb meticulositat i humilitat juntament amb un bon equip– i la satisfacció que comporta són per a tota la vida.


Vistes de Florència des de l'Institut Universitari Europeu

Espero que aquesta entrada hagi estat del vostre interès. Si teniu cap dubte, podeu contactar amb mi per correu electrònic. El meu mail és: ama.ara2@gmail.com.

Per una altra part, us convido a visitar la pàgina web de Ia biblioteca i de l'institut, on trobareu molta informació interessant: 


Adéu i bon estiu a tots! 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada