Objectius i normes del blog

dijous, 1 de maig del 2014

Erasmus a Macerata




Arribada i allotjament

La nostra particular arribada a Macerata va ser un pèl caòtica. Potser perquè anàvem confiats, però no ens va resultar fàcil l’arribada a una ciutat que no està massa ben comunicada.

Tot i això, no és complicat arribar-hi. Si es vola fins a Roma Fiumicino, hi ha un autobús a 5 minuts de distància que arriba directament a la regió de la Marche, l'última parada de la qual és Macerata. Si es vola fins a Ciampino (menys aconsellable), s’ha d’agafar un bus cap a Termini i un altre cap a la Marche (Roma-Marche Linee, el mateix que en l’altre cas).

Una vegada allà, el més aconsellable és allotjar-se a algun hostal (Ricci, per exemple). No cal preocupar-se en excés per trobar pis abans d’arribar a la ciutat, ja que hi ha una gran quantitat d’ofertes de pisos per a estudiants a tot el poble. Nosaltres, concretament, vam rebre un gran ajut del nostre Erasmus Buddy, de la ESN, que va acompanyar-nos en tot moment a l’hora de trobar-nos amb els propietaris dels pisos, acordar l’estada, etc. (va ser molt important perquè vam arribar sense dominar gens l’idioma, i l’anglès allà pràcticament no el parla ningú).

Els preus dels habitatges varien entre els 150 i els 220 euros al mes per habitació, depenent de les dimensions i de la zona de la ciutat on es trobi. Val a dir que la majoria de pisos no disposen de menjador.


Macerata
La Città

La ciutat medieval de Macerata és petita, però acollidora. Com moltes ciutats italianes, disposa d’un nucli antic emmurallat on es troba l’Ajuntament, correus, carabinieri, biblioteques i altres edificis importants: ofereix wi-fi gratuït. Als voltants del casc antic es troba la part més moderna de la ciutat, on el més destacable són les pizzeries (gran recurs a l'hora de menjar improvisadament, ja que per un euro o euro i poc pots comprar bons trossos de pizza acabada de fer i amb dues o tres porcions ja pots dinar, destaca especialment la pizzeria Panzer que ofereix un descompte del 10 % per a estudiants) i altres supermercats on fer la compra setmanal.

El principal avantatge de la ciutat és que en estar tot concentrat a la zona central, si tens pis al casc antic o molt a prop, en 5 minuts a peu pots arribar a tots els punts d’interès.

L’oferta d’oci és bastant reduïda a la ciutat de Macerata, però sempre es pot anar a altres ciutats veïnes com Civitanova, Porto Sant’Elpidio, Morrovalle o Montegranaro. El transport públic no és per tirar coets, inicialment pot ser confús el seu sistema, però t’adaptes ràpidament si tens prou paciència per esperar.

Universitat i gestions

La Università degli studi di Macerata es divideix en diferents facultats que es reparteixen pel poble, la majoria dins la part vella de la ciutat. En el nostre cas, la Facultat de Comunicació se situa just al centre, al costat de la piazza della Libertà, que és al mig del poble. Les úniques facultats que estan més lluny del poble són la d’Educació i la de Turisme, on s’ha d’anar en bus.

És una facultat petita i amb pocs recursos. A més, algunes classes es feien a un altre edifici diferent a la facultat: encara que hi estava a 5 minuts a peu, no hi havia problemes per arribar-hi. La classe més equipada per a les classes de comunicació és el famós Bunker, on hi ha ordinadors Apple, però són molt vells i no els vàrem fer servir. A més, té una gran pantalla per projectar les pel·lícules que es visionen a classe.

El primer que s’ha de fer quan arribes és anar al CRI, els que s’encarreguen de tota la paperassa. Allà has de completar el certificat d’arribada que hauràs d’enviar a Barcelona. Després, hauràs de parlar amb el teu coordinador allà a la Universitat de Macerata per aprovar el Learning Agreement o refer-lo amb noves assignatures i horaris. Una vegada tens això, ja pots anar a les classes que has triat, no cal matricular-te.

Perquè t’avaluïn d’aquestes, sols has d’anar a les classes (si vols o si són presencials, depèn de l’assignatura) i, al final del curs, apuntar-te a l’examen per Internet (rebràs un correu amb tot el procés de com fer-ho) i anar a fer-lo a l’hora i el dia assignat. Els exàmens són orals i individuals i, en el nostre cas, tots van ser en italià. Són avaluats sobre 30 i, per aprovar, necessites un 18. Els professors, en ser Erasmus, t’ajuden amb l’idioma. Si no saps italià no et preocupis, nosaltres no en sabíem, però vàrem fer un curs gratuït que ofereix la universitat abans de començar les classes i en un mes ja enteníem i dominàvem una mica l’idioma. Per fer aquest curs, a l’hora de fer la matrícula al SOP, has de posar que vols fer el curs d’idioma gratuït. És important fer la inscripció per Internet, ja que si no, no seràs avaluat i no et podran convalidar les assignatures.

Una vegada has fet els exàmens i has acabat les classes, hauràs de tornar al CRI per complimentar el Certificat d’estada i les convalidacions, que ells mateixos enviaran a Barcelona per tramitar-lo. Una vegada has fet tot això, ja podràs tornar i entregar els papers a la Universitat de Barcelona (el que et sol·licita el Pavelló Rosa).

Si teniu algun dubte, podeu contactar amb nosaltres. Els nostres mails son:


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada