Objectius i normes del blog

dilluns, 30 de setembre del 2013

Estada a Puebla


Hola a tothom!

Fa tot just 20 dies que he arribat de les Amèriques, concretament, de Mèxic, on he realitzat les practiques d'estiu a la biblioteca "José María Lafragua" de Puebla (www.lafragua.buap.mx). 

LA BIBLIOTECA 

Com a alumna del màster de Biblioteques i Col·leccions Patrimonials, el meu objectiu principal era trobar un centre que custodiés fons antic per posar en pràctica alguns dels coneixements adquirits al llarg del curs. Els consells del director del màster i el meu interès personal en visitar Mèxic han fet que acabés a la "Biblioteca Lafragua".

Puebla va ser fundada pels espanyols el 1531. Aviat s'hi van instal·lar nombroses comunitats religioses (franciscans, jesuïtes, betlemites, mercedaris, etc.) que, alhora que evangelitzaren el territori, van anar creant les seves pròpies biblioteques. D'entre tots destacaren els jesuïtes, que van crear diferents institucions educatives, una de les quals va ser, justament, la que avui dia ocupa la BUAP (Benemérita Universidad Autónoma de Puebla). 

La biblioteca Lafragua està adscrita a la BUAP i les seves dependències es troben a l'antic Col·legi de la Companyia, avui dia anomenat "El Carolino" (en honor a Carles III). El seu fons és format per uns 90.000 llibres (molts provinents d'aquestes biblioteques conventuals), per documentació d'arxiu (jesuïtes, l'Acadèmia de Belles Arts, fons personals de diferents personatges poblans, etc.), i una important hemeroteca de publicacions locals i estatals. L'abast cronològic és XVI-XX.

La biblioteca té dues sales: 

-La Sala històrica, d'entrada lliure, i que funciona com a sala de lectura.

-La Sala de consulta de material o d'investigadors. És un espai petit, però equipat amb 2 OPACS, màquines lectores-reproductores de microfilm, i amb Wi-Fi.

La biblioteca obre de dilluns a divendres de 9 a 17 h, però el meu l'horari de treball era de 9 a 14.30 h. La meva feina va ser la descripció de llibre antic. Des del primer dia em vaig incorporar al departament de catalogació com un membre més de l'equip. El catàleg de la biblioteca està en procés de reconversió. El programari que s'utilitza és el Millenium i es treballa amb MARC21. El principal inconvenient és que a Mèxic no existeix un catàleg col·lectiu de biblioteques especialitzades i, a més a més, tampoc no hi ha molta relació entre biblioteques de fons antic. Durant aquest mes hem tingut "apassionants" discussions sobre com redactar alguns dels camps més característics des llibre antic (com la nota 500), com identificar estats, emissions, etc. Un dels elements més característics dels llibres provinents d'aquests convents mexicans és la marca de foc i per això la biblioteca va engegar el projecte www.marcasdefuego.buap.mx/‎ (del qual ja s'ha fet menció en aquest blog). Avui dia, amb aquestes marques, els investigadors en història del llibre poden reconstruir biblioteques o conèixer la circulació de determinades obres entre els diferents ordes religiosos. També he fet propostes de millora de la Carta de Serveis i he participat en el programa de ràdio de la Universitat.

A la biblioteca es programen diferents activitats: coincidint amb la meva estada s'ha inaugurat una exposició d'enquadernacions artístiques de la pròpia institució, la biblioteca ha organitzat un curs d'Emblemàtica transatlàntica (impartit pel professor de Saragossa Alberto Montaner) i on jo he pogut assistir de forma gratuïta, i també es fa ver la presentació del projecte Tetlacuilolli www.tetlacuilolli.org.mx/metodologia.php, que recupera de forma virtual còdexs indígenes que es guarden a la British Library.

En tot moment he rebut un tracte exquisit per part del personal de la biblioteca, que s'ha esforçat per a que la meva estada fos el més agradable possible. Hem fet excursions per les rodalies (Cholula, Tlaxcala...) m'han acompanyat a veure museus, hem sortit per la nit, etc.

LA CIUTAT 
 
Puebla, a només 2.30 h del D.F., és una ciutat tranquil·la que conserva nombrosos i colorits edificis colonials (és Patrimoni de la Humanitat). Actualment molts d'aquests edificis s'han reconvertit en  museus, restaurants, hotels, etc. El "Zócalo" és el centre neuràlgic de la ciutat i divideix Puebla en nord i sud / orient i ponent. És molt fàcil orientar-se pels seus carrers, un cop t’ho han explicat, és clar! El que més m'ha sorprès de la ciutat és la seguretat (per desgràcia no es pot dir el mateix de tot el país) i la vida nocturna. Els mexicans, com a mínim els poblans, són alegres i festius, a més de molt curiosos. Gairebé cada día hi ha fires, concerts (sobretot música de banda), balls, festivals folklòrics i també són grans amants del futbol! Ells tenen molt clar que el Barça és el millor equip del món, però són del Madrid perquè hi jugava l'Hugo Sánchez! Qui se'n recorda ja d'aquest senyor????????

A tot arreu em treien conversa: què fas aquí?, t’agrada la ciutat?, hi tornaràs?, quina imatge teniu dels mexicans? Quant al menjar, menys insectes, he tastat tot el que m'han ofert: molotes, molletes, nopals, cemites, gorditas, memelas, pozole, mole poblano, chiles en nogada, tacos árabes (els xauarmes), fruites que no havia vist mai com la tuna, a més de diferents varietats de mangos, papaies, aigües de sabors... Per cert, si no us agrada el picant ni tasteu el xile habanero!  

DESPESES
L'allotjament, a només 4 “quadres” de la feina, me'l va proporcionar la biblioteca. Es tractava d'una casa colonial del s. XVII amb entrada independent, cuina i bany, TV i Wi-Fi.

En el meu cas la inversió més important ha estat la compra del bitllet. Jo no he volgut passar per EUA i he marxat a l’agost, però si feu l’estada al juliol, per uns 800 euros teniu el bitllet, i penseu que la ciutat és molt més barata que Barcelona (per 4 euros podeu menjar un "menú corrido": 3 plats, postre i beguda).

Aquí us adjunto algunes fotografies: 
Una de les avingudes principals de la ciutat

Zòcal


Església de la Companyia




Carrer 9, Orient. L'edifici blau era casa meva

Al rico Chapulin!
Molote de tinga i pollastre amb aigua de Jamaica


Travessant aquest pati del "Carolino" es troben les dependències internes de 
Lafragua i la Sala d'investigadors




                                                                   








Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada