Objectius i normes del blog

dimecres, 22 d’agost del 2012

Pràctiques d’estiu a Londres, ciutat olímpica


Hola a tothom!


Sóc la Pilar Seco, alumna de tercer curs del grau en Informació i Documentació i aquest és el primer any que realitzo unes pràctiques d’estiu a l’estranger. 

Com que no tinc cap experiència prèvia en el món de la documentació, la meva tria es va basar més en la ciutat de destí que no pas en el lloc on realitzar les pràctiques, ja que tots em semblaven molt interessants. La ciutat triada va ser Londres, i el lloc, l’Instituto Cervantes.


Tower Bridge

Londres és una de les meves ciutats preferides i tenia moltes ganes de tornar-hi, ja que les vegades que hi havia estat va ser per poc temps. És una ciutat per perdre’s, per passejar pels seus barris, els seus parcs, els seus mercats i els seus museus, algun dels quals vaig visitar més d’una vegada, com el British Museum.

No us explicaré gaire de la ciutat, ja que la majoria de vosaltres segur que ja hi ha estat algun cop.




Vaig visitar The British Library i algunes de les moltes biblioteques públiques de la ciutat, que són unes quantes, i que estan agrupades per barris. Una de les coses que em va sorprendre és que s’ha de pagar pel préstec de DVD’s i CD’s, imagino que per drets d’autor, i que apliquen multes pel retard en el retorn dels documents.

Londres és una ciutat cara, especialment el transport. Jo recomano comprar la Oyster Card i carregar-la amb un passi setmanal d’autobús. Encara que viatjar en bus no és tan ràpid com el metro, és molt més barat i si puges a dalt, et permet veure els diferents barris de la ciutat, és com anar en un bus turístic.

Aquest estiu ha estat especial a Londres, ja que s’han celebrat els Jocs Olímpics. El carrers estaven guarnits amb banderes, i es veien tot de voluntaris pel carrer. Les entrades, però, eren bastant cares, sobretot si no les compraves amb antelació.

Prop de Covent Garden
Wenlock, mascota olímpica


Em vaig allotjar a una residència, Browden Court, situada al barri de Notting Hill i que forma part de la xarxa LHA. El barri és molt maco i hi ha parades d’autobús i metro a només 3 minuts. 

Browden Court residence
Trobar allotjament a Londres no és fàcil, aquest tipus de residències només es poden reservar entre 7 i 10 dies abans d’anar-hi, ja que la gent que les deixa només ha d’avisar amb una setmana d’antelació. 




Hi ha un bus que porta de la residència a l’Instituto Cervantes. Aquest està situat al 102 d’Eaton Square, al barri de Belgravia, entre les parades de metro de Victoria i Sloan Square. És un barri residencial molt bonic, que acull unes quantes ambaixades, entre elles l’espanyola, a només un carrer de distància.  




Instituto Cervantes de Londres
Les pràctiques les vaig realitzar durant el mes de juliol i l’horari era gairebé el mateix que el d’atenció al públic: de dimarts a dijous de 14-19 h, divendres de 14-18 h i dissabte de 9-14 h. Aquest horari em deixava lliures diumenge i dilluns, que vaig aprofitar per fer sortides fora de Londres: Cambridge, Bath, Canterbury...

La biblioteca de l’Instituto Cervantes, abans situada al soterrani, s’està traslladant durant aquest mes d’agost a la primera planta de l’edifici. El nou espai és més gran i lluminós i podrà donar lloc a la gran quantitat de documents que acull la biblioteca, uns 30.000 entre llibres, DVD i publicacions seriades entre d’altres.


Destaquen en el seu fons la col·lecció de fulletons de la Guerra Civil espanyola i la de Viatgers anglesos per la Espanya del s. XVIII al s. XX.




Com que una de les funcions de l’Instituto Cervantes és la de promocionar l’espanyol, la biblioteca compta amb un gran nombre de recursos didàctics per aprendre la llengua.


El programa de gestió que fa servir la biblioteca és AbysNET, molt senzill d’utilitzar per aquelles persones, com és el meu cas, que no l’han fet servir abans.

El personal de la biblioteca està format per la cap de biblioteca, Mayte Azorín, i una auxiliar, Candi Pérez, totes dues molt simpàtiques. Vaig poder comprovar que és molt poc personal per la quantitat de feina que hi ha, ja que a més del treball habitual, duen a terme altres projectes.

El treball que he realitzat a la biblioteca es pot dividir en dues parts:

Una part relacionada amb el tracte amb els usuaris, com l’alta d’aquests al sistema, el préstec i retorn de llibres, cobrament de multes o assessorament sobre el fons.

Una altra relacionada amb la gestió del fons, assignant signatures als documents o donar-los d’alta al sistema, recuperant els registres bibliogràfics del catàleg col·lectiu de les biblioteques de la xarxa.

Les signatures dels documents es basen en la CDU, però vaig poder comprovar que algunes d’aquestes s’havien assignat seguint un criteri no homogeni (diferents catalogadors). Per solucionar el problema, la cap de la biblioteca va redactar una guia que recull els diferents tipus de documents de la biblioteca i la CDU que se’ls ha d’assignar, incloent-hi exemples. Va resultar molt útil, facilitava molt la feina, ja que no calia consultar la CDU.

Durant uns dies i per l’absència de la cap de la biblioteca, també vaig encarregar-me d’actualitzar les noticies de les xarxes socials Twitter i Facebook, així com de respondre els e-mails dels usuaris, que la majoria de les vegades demanaven fer renovacions de llibres.


Bé, espero que aquesta informació pugui ser d’alguna ajuda per aquells que penseu realitzar unes pràctiques a l’estranger l’any vinent.
 
Una abraçada!


1 comentari:

  1. Quan jo vaig ser-hi (2008) la biblioteca com tu dius estava al soterrani i no hi entrava massa llum, era una mica trist! (a més va ploure tot el mes v_v mai cap raig de sol jajaja!!!). M'alegra llegir que la mouen al primer pis, segur que hi guanya molt!!!!
    El barri on està és maquíssim, jo recordo que alguns matins hi passava un servei de lleteria (llet) i a les portes hi deixaven una ampolleta de vidre de llet, com a les pelis!

    ResponElimina