Objectius i normes del blog

divendres, 7 d’octubre del 2011

Visita a la Main Public Library de San Francisco (EUA)

Hola a tots!

Sóc l’Helena, estudiant de 3r de Grau d’Informació i Documentació. Jo aquest any no vaig estar de pràctiques, però sí que vaig gaudir d’un viatge a San Francisco (EUA) i, aprofitant la visita pel Civic Center, vaig entrar a la Main Public Library.

La biblioteca central és l’eix del sistema de biblioteca pública de San Francisco que, a banda, inclou 27 biblioteques de barri.

La seva pàgina web (http://sfpl.org/) està disponible en anglès, espanyol i xinès, ja que les comunitats d’hispans i de xinesos són molt importants en aquesta ciutat. Hi trobareu el més habitual: accés al catàleg, descripció de les col·leccions i dels serveis, el calendari, la seva història, l’arquitectura, la xarxa de biblioteques, etc.


A més, si voleu fer una ullada a les seves impressionants xifres les trobareu aquí: Statistics and Reports (només en anglès) (http://sfpl.org/index.php?pg=2000006001).


Tot i això, jo voldria aprofitar aquest espai per explicar-vos quatre detalls que em van cridar l’atenció:

1. Art a la biblioteca:

A la pàgina web hi ha dues seccions que expliquen l’arquitectura (fins i tot hi ha un time-lapse de la construcció) i les obres d’art de la biblioteca central (murals, fotografies, escales, etc.).

Com a fet curiós, les antigues targetes del catàleg de fitxes (elaborades per més de 200 persones i en més de 12 llengües diferents) s’han fet servir per decorar una paret de l’edifici que cobreix 3 nivells!!!



2. Col·leccions especials o centre d’interès:

  • Centre d'Història de San Francisco: Documenta tots els aspectes de la vida i la història de San Francisco. És l’arxiu oficial de la Ciutat i del Comptat de SFO.
  • Art del Llibre i Col·leccions Especials
  • Centre de Gais i Lesbianes: Ja coneixeu la importància política i cultural d’aquesta comunitat en la vida pública d’aquesta ciutat. El Centre proporciona accés a col·leccions sobre història i cultura de gais (especialment de l’àrea de la badia), ofereix diversos serveis socials i realitza exposicions temporals i programes públics, entre d’altres.
  • Centre d'Informació Governamental: Proporciona accés gratuït als documents i materials sobre política pública, ciència política, administració pública i les lleis dels EUA, Califòrnia, San Francisco i les agències governamentals regionals de l’àrea de la Badia. També s’hi troba el Centre de Patents i Marques Registrades i el Centre Mediambiental.

A més, el Centre Internacional proporciona orientació i formació d’idiomes en diferents llengües, entre elles el japonès, el rus, el francès i el portuguès, a més de l’espanyol i el xinès, i materials en més de 40 llengües.

3. Sistema automatitzat:

Anar pels taulells dient que ets estudiant d’Informació i Documentació a Barcelona té la seva recompensa: els treballadors t’expliquen anècdotes de la biblioteca, et donen les seves impressions i el responsable de “devolucions” et deixa entrar al backoffice!!!

Tot el sistema de retorn dels materials funciona de manera automatitzada a base de codis de barres (http://www.lyngsoesystems.com/library/library_system.asp). La màquina llegeix els codis i distribueix els materials segons les diferents seccions. Com que una imatge val més que mil paraules, us poso un enllaç de YouTube: San Francisco Public Library Book Return (http://www.youtube.com/watch?v=Q2TklULYpJs).

4. Sense sostre a la biblioteca:

Quan vaig arribar al Civic Center em va sorprendre la gran quantitat de persones sense sostre que hi havia als voltants de la biblioteca. Un cop dins, se’n podia veure a les sales de lectura; a les sales d’ordinadors, d’audiovisuals i de premsa i, sobretot, als lavabos! Moltíssims!!!

Com que, realment, el nombre era exagerat, vaig preguntar a un dels bibliotecaris i aquesta és la resposta:

San Francisco ha gaudit des de sempre de fama de ciutat liberal que accepta qualsevol estil de vida, això fa que tot tipus de persones hi vagin a viure. A banda, com sabeu, els programes socials als EUA són precaris. Aquests dos fets tenen una conseqüència: la biblioteca proporciona el suport social que no donen les administracions. Així, les biblioteques són espais públics, on tothom hi pot accedir per gaudir d’un sostre durant almenys unes hores.

No obstant això, alguns sense sostre creen problemes per la seva actitud incívica i irrespectuosa envers els altres usuaris: pudors i plagues de polls, amenaces, ús dels lavabos per prendre droga, rentar-se o mantenir relacions sexuals, etc.

A l’article “Library adds social worker to assist homeless” del San Francisco Chronicle en línia se’n fa un comentari (http://articles.sfgate.com/2010-01-11/bay-area/17823909_1_homeless-population-homeless-outreach-team-homeless-people).

De fet, l’any passat la biblioteca va contractar el primer treballador amb perfil laboral de treballador social: “San Francisco Public Library Hires Social Worker To Help with Homeless. Partnership with health department has directed more than 150 people to social services” (http://www.libraryjournal.com/article/CA6714375.html).

Si us va més el tema audiovisual, us poso un altre enllaç a YouTube on es fa una breu explicació d’aquest fet: Homeless People In San Francisco Public Library (http://www.youtube.com/watch?v=DXPzqMnVNI4&feature=related).



Espero que tingueu l’oportunitat de visitar algun cop aquesta ciutat: verda, cosmopolita i liberal, i els nord-americans són molt “friendly”. I ja que hi sou, aprofiteu i aneu a la biblioteca! :)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada