Objectius i normes del blog

dijous, 11 de març del 2010

D'Erasmus a Aberystwyth (II): have a happy World Book Day!

És sabut per tothom que els britànics sempre han anat una mica a la seva: condueixen per l'esquerra, mesuren en iardes, prenen la temperatura en fahrenheits i, quan tots volem pagar amb euros, ells s'entesten a seguir usant la lliura esterlina. En el camp de la biblioteconomia i el món dels llibres també tenen les seves excentricitats: quants de nosaltres no hem patit amb la classificació de la Library of Congress, quan tenim l'encantadora i sempre senzilla CDU?
La setmana passada vaig descobrir una nova divergència, relacionada amb la celebració del World Book Day (WBD), que va tenir lloc el 4 de març. Un dels coordinadors de les activitats del WBD em va dir que estava molt content que jo, venint de Catalunya, formés part del grup de treball del WBD ja que l'activitat originària és el nostre 23 d'abril, diada del llibre i la rosa. Com és doncs, si l'origen és el 23 d'abril, que els britànics ho celebren el 4 de març? Com que no m'ho van saber explicar massa bé, vaig anar a buscar la resposta a la inestimable Wikipedia (en anglès, of course!) on podem llegir que el WBD se celebra el primer dijous del mes de març; l'explicació és que, com que les escoles i les universitats britàniques tenen tres setmanes de vacances de primavera, avancen la data un mes i mig per tal de poder fer activitats i celebrar el WBD en període lectiu!
El grup de treball per a preparar i portar a terme les activitats del WBD estava format per dos traineeships (estudiants que ja han acabat la Universitat) i jo (que encara no l'acabo!). La preparació va consistir en un intercanvi de correus electrònics durant tres setmanes i dues reunions força informals: una al pub; l'altra a la cuina de la biblioteca. Finalment, vam optar per fer sis activitats: un espai per poder recomanar llibres; una demostració del funcionament dels e-books; cites i frases famoses sobre llibres i lectura enganxades per tota la biblioteca; una taula d'intercanvi de llibres; la creació d'una història col·laborativa, on cada participant havia d'afegir unes línies que continuessin el fil argumental del darrer fragment escrit; i un concurs, modestíssisima versió del Repte dels divendres, que consistia en 10 senzilles preguntes sobre llibres, les quals s'havien de respondre mitjançant la cerca bàsica i avançada del catàleg de la universitat. I tot això amanit amb bosses i bosses de dolços i caramels que donàvem als usuaris i treballadors de la biblioteca, tot desitjant-los un “Happy World Book Day!”
La publicitat inicial de les activitats consistia a penjar cartells en anglès i gal·lès dins de la biblioteca i fer una nota informativa en el correu electrònic que, setmanalment, s'envia a tots els estudiants i treballadors de la universitat, el qual, pel cap baix, conté 30 notes informatives més i que, amb prou feines, ningú es llegeix. Després de donar-hi unes quantes voltes, vam decidir fer alguna cosa una mica més innovadora i que cridés l'atenció de la gent: vam dissenyar dos pòsters, un en gal·lès i l'altre en anglès, d'uns dos metres d'alçada i amb lletres de colors cridaners, i els vam col·locar en els vidres exteriors de la biblioteca que donen a una mena de plaça, principal espai de trobada o de pas dels estudiants. Cal dir que feien molta patxoca i que van complir la seva missió: anunciar el World Book Day!
El dia en qüestió, vam col·locar una pila de globus de colors, cartells per totes bandes, vam obrir les bosses de caramels i dolços i vam muntar la paradeta al costat de l'entrada de la biblioteca. Tot aquest desplegament estava motivat per l'experiència prèvia dels traineeships, en relació amb la manca d'interès i de participació generalitzada dels estudiants de la Universitat per tot allò que no sigui disfressar-se i beure pintes! I si parlem de llibres...
Després de cinc hores d'activitats, entre els participants a les activitats i la gent que agafava caramels vam comptar unes 120 persones, xifra que no està gens malament segons l'opinió dels dos traineeships i les bibliotecàries. Tot i que a mi em semblava molt poc, a la tarda vaig entendre què volia dir un desinterès generalitzat per part dels estudiants; i és que vaig anar a una altra activitat del WBD al centre social de la universitat i... vaig ser l'única assistent! Així que vaig tornar cap a casa molt i molt contenta de les nostres 120 personetes.
La participació en el grup de treball del WBD m'ha servit per constatar una idea que sovint he escoltat en boca d'algun professor o professora: per a ser una bona bibliotecària, nena, no només calen coneixements, sinó també aptituds, iniciativa, ganes de fer coses i, per què no, una mica d'imaginació. I si a això li sumem l'experiència de participar en el Repte dels divendres i els anys de monitora a l'esplai, tenim com a resultat que la meva contribució a l'elaboració i l'execució del WBD ha estat molt ben rebuda i ha permès celebrar un WBD ben rodó!
Fins aviat, salut i alegria!

PD. per si voleu practicar una mica de gal·lès, aquí va la traducció de World Book Day: Diwrnod Y Llyfr!

2 comentaris:

  1. Molt guai aquesta entrada!
    Té molt bona pinta tot això que expliques ^_^!!!

    Pd. Visca el (desaparegut) repte del divendres!! ijijij

    ResponElimina