Objectius i normes del blog

dijous, 25 de març del 2010

Prácticas en la Biblioteca Nacional de Chile


Hola a tod@s!!

Os escribo para contaros brevemente mi experiencia en la Biblioteca Nacional de Chile, donde realicé el Prácticum de la carrera el año pasado.

La verdad es que la decisión de realizar la práctica en esta biblioteca fue totalmente fortuita, tengo familia en Chile y me surgió la oportunidad de ir al país por lo que aproveché la ocasión de gestionar la opción de realizar la práctica ahí. Podía escoger entre tres bibliotecas y me decanté por la Biblioteca Nacional porque la conocía y me interesaba saber más de ella. A continuación os explico brevemente el contexto en el que se encuadra la biblioteca y luego la sección concreta en la que yo trabajé.

La Biblioteca Nacional es una biblioteca patrimonial. Creada en el año 1822, conserva toda la bibliografía nacional de Chile a través de la Ley del Depósito Legal. Está organizada en diferentes secciones y cada una de ellas se autogestiona a sí misma: siguiendo por supuesto una política general (como horarios, atención a usuarios o políticas de acceso).

Las secciones más importantes son:

  • Sección chilena
  • Fondo general
  • Periódicos y Microformatos
  • Hemeroteca
  • Mapoteca
  • Bibliografía y Referencia, esta última en la que realicé la mayor parte de tareas dentro de la biblioteca.

Para entender el contexto en el que se encuadra la Biblioteca Nacional de Chile hay que conocer la institución gestora que coordina todas las tareas de la biblioteca. Esta es la DIBAM (Dirección de Bibliotecas, Archivos y Museos), organismo de carácter público que se encarga de gestionar antiguas y emblemáticas instituciones patrimoniales, como el Museo Histórico Nacional, el Archivo Nacional, la propia Biblioteca Nacional, además de toda la red de Bibliotecas Públicas. Se encarga de elaborar y coordinar las políticas relacionadas con el patrimonio cultural, además de apoyar a nivel técnico y de gestión a las más de 400 instituciones que forman parte de ella. Este es, por ejemplo, el organismo encargado de la creación y manutención del Catálogo bibliográfico unificado, o mejor dicho el catálogo colectivo que da acceso a la colección a la mayor parte de bibliotecas públicas y entidades patrimoniales en todo el país.

Es en la Sección Bibliografía y Referencia, donde realicé la mayor parte de las tareas durante mi práctica. Esta sección funciona a través de estanterías abiertas y reúne la mayor parte de las obras de referencia de la Biblioteca como enciclopedias, diccionarios, directorios etc. Esta sección gestiona la atención de la Sala Bicentenario (sala que da acceso a Internet) y la Sección Catálogo. Variadas son las tareas que se realizan en esta sección, pero las más importantes son:

  • Servicio de información
  • Investigación bibliográfica
  • Atención del catálogo.

En general todas las tareas realizadas en esta sección me parecieron enriquecedoras y me aportaron nuevas habilidades y conocimientos. Por ejemplo para atender la consulta de usuarios, tuve que conocer más a fondo el Sistema de clasificación Dewey, que si bien lo había visto durante la carrera no lo manejaba del todo. O para la realización de búsquedas bibliográficas, aprender y conocer las distintas colecciones que forman parte de la biblioteca además de aprender el funcionamiento del catálogo.

Una de las tareas más interesante que pude realizar en esta sección fue el Proyecto de citas bibliográficas. Esta tarea consistía en crear un manual, con diferentes ejemplos de estilos de citas bibliográficas, y para ello necesitaba conocer estilos de citas como el de la Asociación Americana de Psicología (APA), o la de la Asociación de Lenguas Modernas (MLA), además de la conocidas ISO 690 e ISO 690-2, vistas en la carrera.

En la biblioteca se utiliza el programa informático ALEPH para gestionar la colección. Su uso era muy intuitivo y por ello fácil de utilizar.

El horario que realizaba en la biblioteca era de 9 a 14 horas y por ser becaria me dieron la posibilidad de comer en la cafetería del la biblioteca gratuitamente, cuestión que agradecí inmensamente.

Quiero acabar afirmandoos que fue una gratísima experiencia, los profesionales con los que trabajé me ayudaron en todo momento y me enseñaron muchas cosas que estoy segura me servirán en mi futuro profesional, que la biblioteca tiene una colección impresionante y muy valiosa que vale la pena conocer y conservar y que os animo a conocer este pequeño centro en un país tan lejano, porque estoy segura que lo que os puede aportar es más de lo que podéis imaginar.

Con respecto a la ciudad, la biblioteca está muy bien ubicada en el centro de Santiago, tiene una salida de metro justamente al lado por lo que es fácil llegar a ella. Al estar en una ubicación tan privilegiada, permite ir caminando a las calles más comerciales e importantes (Providencia, Ahumada, o Av. Bernardo O'Higgins), o a los edificios más emblemáticos de la ciudad como por ejemplo el Palacio de la Moneda, sede del gobierno, Teatro Nacional de Chile o Museo Nacional.

Como datos deciros que si queréis comer bien o ir a los bares más guapos de Santiago, tenéis que visitar el Barrio Bellavista, que ofrece una gastronomía muy variada e interesante y es un sitio de bares, discotecas y pubs con mucha marcha los fines de semana. En este barrio se encuentra la casa 'La Chascona' del poeta Pablo Neruda y el Parque Metropolitano de Santiago. También un poco más al oriente de la ciudad, en la comuna de Providencia, se pueden encontrar los bares, restaurantes y discotecas más importantes de la ciudad.

Un saludo a todos y espero que os ayude mi experiencia!


Student Mundial col·labora amb les pràctiques d’estiu a l’estranger


Student Mundial és una empresa jove i dinàmica, ubicada a Nottingham (Regne Unit), que mitjançant Internet facilita als estudiants que viatgen a l’estranger la possibilitat de trobar residència sigui on sigui que vagin. Student Mundial ofereix també la possibilitat de registrar-se per poder rebre com a amfitrió estudiants estrangers a casa nostra. Per mitjà del seu web es pot escollir la residència que més interessi, coneixent virtualment tots els detalls, contactar amb altres estudiants amb les mateixes inquietuds, concertar visites i negociar les condicions sense intermediaris. Tot en línia i sense cap mena de despesa. Registrar-se és fàcil i gratuït. Visiteu el seu web en aquesta adreça: http://www.studentmundial.com/. Per a contactar-hi directament: josh@studentmundial.com.

dimarts, 23 de març del 2010

Presència internacional dels nostres estudiants

En altres ocasions ens hem fet ressò de les conseqüències de les estades a l’estranger dels nostres estudiants.

Ara hem tingut coneixement d’una notícia de fa dos estius: la nostra estudiant Aina Manso, mentre estava fent les pràctiques a la biblioteca de la Universitat de Northampton l’estiu de 2008, va col·laborar en la revista de la biblioteca, que està disponible a Internet.

Si la voleu llegir heu d’accedir a aquest enllaç; el seu article es troba a la pàgina 8: http://library.northampton.ac.uk/bibliotech/october08.pdf

divendres, 19 de març del 2010

La FRA fa públiques noves ofertes de treball

L'Agència de la Unió Europea per als Drets Fonamentals (FRA) -amb seu a Viena- té com a principal objectiu assessorar les institucions, les autoritats i i els Estats membre de la Comunitat Europea en matèria de drets fonamentals, per tal que aquests drets es respectin i protegeixin en qualsevol àmbit, sempre que es portin a terme mesures, lleis o accions en cadascuna de les seves esferes de competència.

Recentment la FRA ha fet públiques dues ofertes de feina, destinades a especialistes en la gestió documental i comunicació en línia. Les competències bàsiques (no vinculants) que es demanen als aspirants són:

-Estudis universitaris acabats, vinculats a l'àmbit de la informació, la comunicació o les ciències socials.
-Coneixement d'idiomes (anglès o qualsevol dels oficials a la Unió Europea).
-Experiència professional en el sector superior a 4 anys.

Finalment, us volem recordar que el termini d'inscripció romandrà obert fins a les 13 h del proper dia 12 d'abril de 2010, així que si hi esteu interessats, cliqueu al següent enllaç: European Union Agency for Fundamental Rights (FRA).




dijous, 18 de març del 2010

Oportunitat de pràctiques a Escòcia


La Scottish Poetry Library (http://www.spl.org.uk/index.html), biblioteca especialitzada en poesia ubicada a Edinburgh, ofereix un lloc de pràctiques no remunerades.

Les sol·licituds es poden fer arribar fins aquest divendres (19 de març de 2010).

Encara que per a aquesta ocasió no hi siguem a temps, pot ser un centre interessant a tenir en compte per enviar-hi el currículum en un futur...

Aquí veureu els detalls de la convocatòria: http://scottishpoetrylibrary.wordpress.com/2010/03/02/spl-internship-opportunity/.


dimecres, 17 de març del 2010

Beques i ajudes del Ministeri d’Educació per estudiar idiomes estrangers a l’estiu


El Ministeri d'Educació ha fet -recentment- públiques les noves convocatòries per acollir-se als diversos programes de beques i cursos d'idiomes que es portaran a terme durant aquest proper estiu a l'estranger.

D'entre l'ampli ventall d'ofertes que el Ministeri ofereix, aquí deixem constància d'aquelles que creiem que més us poden interessar:

-Ajudes per a la realització de cursos de llengua anglesa durant l'estiu, destinada a joves becaris d'entre 16 i 30 anys.

-Ajudes per a la realització de cursos de llengua francesa a França durant el mes de juliol, destinades a joves becaris nascuts entre el dia 1 de gener de 1990 i el 31 de desembre de 1993.

-Ajudes per a la realització de cursos de llengua alemanya o francesa a l'estranger durant el proper estiu, destinades a l'alumnat d'estudis universitaris i ensenyança superior, aplicada al camp de les arts.

Recordeu que el termini d'isncripció romandrà obert:
# Desde: 01 de març de 2010
# Fins: 30 de març de 2010

Per a conèixer més profusament les ofertes (descripció, condicions, formularis...), accediu al següent web:
Beques estiu Ministeri d’Educació per estudiar idiomes

dilluns, 15 de març del 2010

Estudiar a l'estranger - Generalitat de Catalunya


Estudiar a l'estranger és una de les alternatives que la Generalitat de Catalunya ofereix als joves -mitjançant l'acció de diversos programes- de cara a incentivar un major desenvolupament de la seva formació, que els permetrà augmentar el seu horitzó professional, alhora que una experiència personal molt enriquidora.

Dins el seu web institucional podreu conèixer de primera mà i mitjançant un gran aplec d'enllaços d' allò més interessant, quines són totes aquelles alternatives de les que podeu gaudir pel que respecta a:

-Programes i ajuts per a estudis universitaris a l'estranger (Erasmus, Vulcanus, Egide, Beques de La Caixa, Fulbright o Braintrack entre d' altres).

-Altres propostes (extrauniversitàries) per a estudiar a l'estranger (Ploteus, Study Abroad, SpainExchange o El Fons de mobilitat per a joves amb desavantatges).

-Tot per a aprendre idiomes a l'estranger.

-Una compilació d'enllaços web on trobareu la retroacció d'aquells companys vostres que han gaudit de l'experiència anteriorment.

Per conèixer més en detall allò que ofereix el web, consulteu: Estudiar a l'estranger. Jove.Cat. Generalitat de Catalunya.

Veureu que la seva oferta és molt clara, alhora que estructurada, i en definitiva: que es tracta d'un excel·lent recurs per estar al dia de totes les possibilitats de les que gaudiu per millorar la vostra formació en el marc d'un entorn diferent.


divendres, 12 de març del 2010

Una gran experiència


L’estiu passat vaig viure una experiència que em va canviar la percepció del món i la manera d’afrontar la vida. Això va ser durant l’estada d’un mes a l’Àfrica.

Vaig anar-hi després d’haver conegut –coses de la vida, per casualitat– al germà d’una noia que hi havia anat diverses vegades i que havia fet una gran amistat amb una família burkinesa.

L'oportunitat se’m va presentar el mes de febrer a Londres, durant una petita escapada que vaig fer per poder desconnectar de la rutina diària i conèixer la ciutat.

Southampton va ser el punt de partida d’aquesta aventura, allà vaig poder conèixer la noia que uns dies després m’invitaria a viatjar fins Ouagadougou com a membre de la seva nova i petita (de fet, petitíssima) ONG.

Des del mes de febrer i fins l’agost –el mes que tenia pensat passar en terres africanes– vaig estar planejant-ho tot: vaig llegir acuradament llibres que em poguessin explicar la cultura africana i la seva mentalitat, la manera com m’havia de comportar amb aquelles gents... I sobretot volia anar-hi tenint molt present la realitat del país on viuria un mes, el per què de la seva pobresa i del seu subdesenvolupament.

El temps va passar volant, sense adonar-me’n ja era juliol, en poques setmanes agafaria un avió tota sola que em portaria molt lluny. La meva família i amics em recolzaven en aquest projecte afirmant que tenien ben clar que aquest dia havia d’arribar tard o d’hora, però rere els seus sincers consells sempre hi quedava un fons de preocupació.

Agost. Pujo a l’avió. Escala a Casablanca. Vaga de pilots. Tres dies sola al Marroc. No sé per què, però no tinc por, de fet, mai m’he sentit tan bé. Sé que arribaré, sé que hi he d’anar, sé que no m’he equivocat. Menys mal! La meva gran por era penedir-me una vegada allà, però no. Potser sóc més forta del que em penso, potser m’he de deixar d’infravalorar. Sí que puc!

3:15 h de la nit. Arribada a Ouagadougou. L’aeroport és tan gran com el menjador de casa, penso. Sóc l'única persona blanca, però tothom m’ofereix somriures. A partir d’aquest moment i durant 31 dies sóc una africana més, que la meva pell sigui més pàl·lida no vol dir res.

Al cap d’una hora més o menys em vénen a recollir. És Marcel (director de l’escola de nens pobres amb qui viuré aquests dies). Està molt content de veure’m i em rep amb una abraçada (tan preocupada com estava jo amb la manera de presentar-me i saludar per primera vegada!). La seva veu em reconforta, ja no estic sola, i també sé que no ho estaré en cap moment.

Conèixer els nens del centre d’alfabetització on passaré tots els matins d’aquests 31 dies resulta ser una experiència inigualable. Tots i cada un d’ells em reben amb un afecte enorme, sembla que ens coneguem de tota la vida. Jo intento ensenyar-los a desenvolupar els seus coneixements bàsics sobre la llengua anglesa, però ells acaben oferint-me lliçons de vida sense proposar-s’ho, només observant-los: l’actitud positiva davant de les dificultats, la solidaritat sense límits, els somriures constants, la fortalesa, la vitalitat, les ganes de superar-se i aprendre, la capacitat de viure feliços amb ben poc...

No puc deixar de pensar en com de diferents són els nens dels països desenvolupats i començo a plantejar-me moltes coses. Em faig preguntes i me les responc, trenco esquemes, salto barreres, aplaco pors... Intento apuntar-ho tot al quadern de viatge però no puc, és massa, no trobo les paraules però tampoc em desespero (aquí és impossible), sé que quan les necessiti ja em vindran.

Els vincles emocionals que crees amb les persones que t’acompanyen i et conformen el dia a dia en una experiència d’aquest tipus són impressionants.

Podria elaborar una llista molt extensa de tot allò que he après al continent africà, però encara no ho puc fer. Ja han passat set mesos i a hores d’ara encara estic digerint cada una de les vivències.

L’últim apunt que m’atreveixo a escriure és d’il·lusió i esperança. La il·lusió de tornar-hi i seguir amb el projecte i l’esperança que més persones sentin la necessitat d’involucrar-se en projectes humanitaris. Queda tanta feina per fer!

Tinc 22 anys, em dic Laia i mai havia somrigut tant com durant aquests 31 dies a l’Àfrica.

Obra Social Fundació "La Caixa" torna a oferir de cara a 2010

Des de 1982, l'Obra Social de la Fundació «la Caixa» ofereix anualment múltiples beques per estudiar dins el territori nacional o l'estranger. La convocatòria d'enguany preveu dotar 273 places, entre les quals destaquen:

-Alemanya: 20 beques. Termini: 7 d'abril de 2010.
-Canadà: 5 beques. Termini: 30 d'abril de 2010.
-Estats Units: 40 beques. Termini: 30 d'abril de 2010.
-França: 20 beques. Termini: 7 d'abril de 2010.
-Índia: 2 beques. Termini: 31 d'agost de 2010.
-Regne Unit: 20 beques. Termini: 30 d'abril de 2010.
-Xina: 5 beques. Termini: 31 d'agost de 2010.

Aquí podreu trobar informació més detallada: Obra Social Fundació "La Caixa" Beques 2010

dijous, 11 de març del 2010

D'Erasmus a Aberystwyth (II): have a happy World Book Day!

És sabut per tothom que els britànics sempre han anat una mica a la seva: condueixen per l'esquerra, mesuren en iardes, prenen la temperatura en fahrenheits i, quan tots volem pagar amb euros, ells s'entesten a seguir usant la lliura esterlina. En el camp de la biblioteconomia i el món dels llibres també tenen les seves excentricitats: quants de nosaltres no hem patit amb la classificació de la Library of Congress, quan tenim l'encantadora i sempre senzilla CDU?
La setmana passada vaig descobrir una nova divergència, relacionada amb la celebració del World Book Day (WBD), que va tenir lloc el 4 de març. Un dels coordinadors de les activitats del WBD em va dir que estava molt content que jo, venint de Catalunya, formés part del grup de treball del WBD ja que l'activitat originària és el nostre 23 d'abril, diada del llibre i la rosa. Com és doncs, si l'origen és el 23 d'abril, que els britànics ho celebren el 4 de març? Com que no m'ho van saber explicar massa bé, vaig anar a buscar la resposta a la inestimable Wikipedia (en anglès, of course!) on podem llegir que el WBD se celebra el primer dijous del mes de març; l'explicació és que, com que les escoles i les universitats britàniques tenen tres setmanes de vacances de primavera, avancen la data un mes i mig per tal de poder fer activitats i celebrar el WBD en període lectiu!
El grup de treball per a preparar i portar a terme les activitats del WBD estava format per dos traineeships (estudiants que ja han acabat la Universitat) i jo (que encara no l'acabo!). La preparació va consistir en un intercanvi de correus electrònics durant tres setmanes i dues reunions força informals: una al pub; l'altra a la cuina de la biblioteca. Finalment, vam optar per fer sis activitats: un espai per poder recomanar llibres; una demostració del funcionament dels e-books; cites i frases famoses sobre llibres i lectura enganxades per tota la biblioteca; una taula d'intercanvi de llibres; la creació d'una història col·laborativa, on cada participant havia d'afegir unes línies que continuessin el fil argumental del darrer fragment escrit; i un concurs, modestíssisima versió del Repte dels divendres, que consistia en 10 senzilles preguntes sobre llibres, les quals s'havien de respondre mitjançant la cerca bàsica i avançada del catàleg de la universitat. I tot això amanit amb bosses i bosses de dolços i caramels que donàvem als usuaris i treballadors de la biblioteca, tot desitjant-los un “Happy World Book Day!”
La publicitat inicial de les activitats consistia a penjar cartells en anglès i gal·lès dins de la biblioteca i fer una nota informativa en el correu electrònic que, setmanalment, s'envia a tots els estudiants i treballadors de la universitat, el qual, pel cap baix, conté 30 notes informatives més i que, amb prou feines, ningú es llegeix. Després de donar-hi unes quantes voltes, vam decidir fer alguna cosa una mica més innovadora i que cridés l'atenció de la gent: vam dissenyar dos pòsters, un en gal·lès i l'altre en anglès, d'uns dos metres d'alçada i amb lletres de colors cridaners, i els vam col·locar en els vidres exteriors de la biblioteca que donen a una mena de plaça, principal espai de trobada o de pas dels estudiants. Cal dir que feien molta patxoca i que van complir la seva missió: anunciar el World Book Day!
El dia en qüestió, vam col·locar una pila de globus de colors, cartells per totes bandes, vam obrir les bosses de caramels i dolços i vam muntar la paradeta al costat de l'entrada de la biblioteca. Tot aquest desplegament estava motivat per l'experiència prèvia dels traineeships, en relació amb la manca d'interès i de participació generalitzada dels estudiants de la Universitat per tot allò que no sigui disfressar-se i beure pintes! I si parlem de llibres...
Després de cinc hores d'activitats, entre els participants a les activitats i la gent que agafava caramels vam comptar unes 120 persones, xifra que no està gens malament segons l'opinió dels dos traineeships i les bibliotecàries. Tot i que a mi em semblava molt poc, a la tarda vaig entendre què volia dir un desinterès generalitzat per part dels estudiants; i és que vaig anar a una altra activitat del WBD al centre social de la universitat i... vaig ser l'única assistent! Així que vaig tornar cap a casa molt i molt contenta de les nostres 120 personetes.
La participació en el grup de treball del WBD m'ha servit per constatar una idea que sovint he escoltat en boca d'algun professor o professora: per a ser una bona bibliotecària, nena, no només calen coneixements, sinó també aptituds, iniciativa, ganes de fer coses i, per què no, una mica d'imaginació. I si a això li sumem l'experiència de participar en el Repte dels divendres i els anys de monitora a l'esplai, tenim com a resultat que la meva contribució a l'elaboració i l'execució del WBD ha estat molt ben rebuda i ha permès celebrar un WBD ben rodó!
Fins aviat, salut i alegria!

PD. per si voleu practicar una mica de gal·lès, aquí va la traducció de World Book Day: Diwrnod Y Llyfr!

dimecres, 10 de març del 2010

Beca Erasmus per a joves empresaris

Impulsada per la Comissió Europea des de febrer de 2009, aquesta iniciativa permet als joves empresaris -dins el marc de la Unió Europea- portar a terme un estada d'aprenentatge a l'estranger, amb una duració d'1 a 6 mesos, per desenvolupar la seva capacitat de gestió en l'àmbit de les petites i mitjanes empreses (pimes, SME en anglès).

D'aquesta manera, en paraules del vicepresident de la Comissió Europea Antonio Tajani "Allò que necessitem durant la present crisi és fomentar la creació i el desenvolupament de noves pimes (petites i mitjanes empreses) per mirar de superar l'actual situació econòmica, mitjançant la promoció de nous llocs de treball que alhora dinamitzin la nostra economia".

Fins el moment, s'han produït més de 50 estades -alhora que altres 100 estan en tràmit- i la demanda puja fins a 2000 sol·licituds, de manera que el projecte sembla agafar força a mesura que avança.

Per a més informació: Erasmus for Young Entrepreneurs.

dimarts, 9 de març del 2010

Conseqüències de les pràctiques d’estiu (ETH - Zuric)

La majoria de les pràctiques que es porten a terme a l’estranger a l'estiu en diferents arxius i biblioteques arreu del món, dins del programa de la Facultat, consisteixen en tasques tècniques de suport a les diferents unitats.

De tant en tant, però, els estudiants tenen l'oportunitat de vincular-se a algun projecte en marxa que surt del normal, i de vegades aquesta feina pren cos en alguna publicació o alguna pàgina web. Quan ens assabentem d'aquest fet ho donem a conèixer, com a reconeixement públic d’aquesta activitat.

Fa un temps ens fèiem ressò del que va fer Ana María García Ramiro a Cardiff (http://mobilsbid.blogspot.com/2008/12/visualitzaci-de-la-feina-feta-lestiu.html).

I ara tenim el goig de referir-nos a un treball elaborat per Aina Manso durant la seva estada, l’estiu passat, a la prestigiosa universitat suïssa ETH. Ja en el transcurs d’aquelles pràctiques, l’Aina relatava la seva activitat:

http://mobilsbid.blogspot.com/2009/07/practiques-la-eth-bibliothek-de-zurich.html

Doncs bé, ara podem anunciar el fruit d’aquell treball. Es tracta d’un informe de 89 pàgines, que la mateixa ETH ha penjat en el seu repositori:

Manso Santolaria, Aina. «LibraryThing as a library service». Eidgenössische Technische Hochschule Zürich, ETH-Bibliothek, Innovation & Marketing Department, 2009. doi:10.3929/ethz-a-00598611. Disponible a: http://e-collection.ethbib.ethz.ch/view/eth:777

Enhorabona!


dilluns, 8 de març del 2010

Beca internacional IREX


IREX és una organització internacional sense ànim de lucre que fomenta el lideratge en programes innovatius de cara a millorar la qualitat dels sistemes d'educació oferint el seu suport a mitjans de comunicació independents a més de 100 païssos arreu del món.

És per això que -fins el 15 de març- tots els graduats en Biblioteconomia i Documentació amb projecció internacional (es busquen tres candidats) tindran l'oportunitat d'acollir-se a aquesta beca i poder treballar a l'oficina d'IREX a Washington (EUA) amb un grup de treball especialitzat en avaluació d'impacte i construcció per dur a terme l'estudi de dos projectes de Biblioteca Nacional a Romania i Ucraïna, podent visitar un dels dos destins durant la seva estada.

El període de col·laboració està previst que sigui de tres mesos durant l'estiu d'enguany, de manera que si esteu interessats podeu consultar els detalls de l'oferta al següent web: IREX Fellowship for International Librarianship.

divendres, 5 de març del 2010

Pràctiques en organismes internacionals: ECDC, Suècia


La majoria d’organitzacions internacionals disposen de programes de pràctiques (normalment remunerades) per a estudiants universitaris o joves titulats (en anglès, traineeships).

Dins de cada organisme, els llocs de pràctiques es distribueixen entre els diferents departaments existents. Generalment totes les institucions tenen una biblioteca (encara que no sempre s’anomeni amb aquesta paraula).

Recentment ens ha arribat la informació del programa de pràctiques d’una entitat pertanyent a la Unió Europea, creada el 2005 i que té la seu a Estocolm, Suècia.

Es tracta de l‘European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC). En aquest cas es dóna la curiosa circumstància que la cap de la biblioteca és catalana, exalumna de la Facultat.

La pàgina on hi ha la informació sobre el programa de pràctiques de l'ECDC és aquesta: http://ecdc.europa.eu/en/aboutus/jobs/Pages/Traineeships.aspx.

Els aspirants que hi enviïn la sol·licitud han de fer constar que el lloc pel qual opten és la SAU (Scientific Advice Unit).

Per localitzar altres organismes internacionals que tinguin llocs de pràctiques podeu consultar:

http://www.ub.edu/biblio/beques-i-ajuts/com-trobar-mes-beques.html.

dijous, 4 de març del 2010

Ajut econòmic per al congrés anual de la SLA



La SLA (Special Libraries Association) Legal Division ofereix un ajut econòmic (equivalent a 3000 USD) a bibliotecaris no americans per prendre part en el congrés anual que es portarà a terme a New Orleans (Louisiana, EUA) els dies 13, 14, 15 i 16 del proper mes de juny.

Recordeu que la data límit per fer la sol·licitud és el 12 març.

Per obtenir informació més detallada accediu al següent enllaç:
SLA (Special Libraries Association) Legal Division

Dades de contacte:

Marilyn Bromley, Chair, Awards & Grants Committee, SLA Legal Division
BNA Inc.
Tel: 703-341-3307
Fax: 703-341-1636
e-mail: mbromley@bna.com

dimarts, 2 de març del 2010

Oferta de feina per al Banc Central Europeu


El Banc Central Europeu fa pública una oferta laboral, per a bibliotecaris, amb la finalitat de desenvolupar tasques específiques dins l'organigrama de l'ALR (The Archives, Library and Records Division).

Entre les diverses competències requerides destaquen el coneixement de estàndards documentals (AACR2 i MARC), la creació i la gestió de metadades, domini en sistemes de gestió de la informació (Livelink) o feines de catalogació, entre d'altres.

La duració del contracte està previst que sigui de quatre a sis mesos, durant el transcurs del present any, i el termini per fer arribar les sol·licituds acaba el 9 de març.

Per conèixer de primera mà els detalls de la oferta cliqueu el següent enllaç:
https://gs6.globalsuccessor.com/fe/tpl_ecb01SSL.asp?s=tcEbHMjWuLXcZzLur&jobid=57814,8254124823&key=21151167&c=486587580246&pagestamp=sejzvnikbbyfsymesu.

dilluns, 1 de març del 2010

La Fundació Banc Sabadell col·labora amb la Facultat

La Fundació Banc Sabadell estimula i promou el saber i la cultura. Entre les activitats en què participa destaquen els patrocinis a grans institucions vinculades al món del l'art, el teatre o l'òpera. Pel que fa a la Facultat -i els ajuts que la Fundació ofereix- enguany és el tercer any consecutiu que dóna suport al programa de pràctiques d'estiu a l'estranger, essent l'entitat que hi aporta un ajut econòmic més destacat. Aquest any, la suma que aportarà serà de 2.000 euros, donant així suport a la realització de les pràctiques. No deixeu de visitar la seva pàgina web en aquesta adreça: http://www.bancsabadell.com/.