Objectius i normes del blog

dilluns, 27 de gener del 2020

Bobcatsss 2020 (París)


Hola a tothom!

Soc la Carina Mirassó i estic a punt d'acabar el grau d'Informació i Documentació a la Facultat.  

Bobcatsss és un simposi anual internacional que tracta temes rellevants per a bibliotecaris i professionals de la informació, en un entorn constant de canvis. Aquest any he tingut l'oportunitat d'assistir-hi i després d'arribar del Bobcatsss 2020, en aquesta entrada al blog us volia explicar la meva experiència. Cal esmentar que també hi van assistir altres companys de la Facultat com la Laia Darbra, el Juan Jenaro López, la Núria Toneu, la Laura Jové i el professor Juanjo Boté.


Assistents de la Facultat al Bobcatsss 2020

Enguany Bobcatsss es va dur a terme els dies 22, 23 i 24 de gener a la Université Gustave Eiffel, situada als afores de París (França) i sota el lema Informationmanagement, fake news and disinformation. L'organització va estar a càrrec de l'Institut Francilien d'Ingénierie des Services (IFIS), Université Gustave Eiffel (fins al desembre anomenada Université Paris-Est Marne-la-Vallée) i per la University of Library Studies and Information Technologies (ULSIT) de Sofia (Bulgària).

En el meu cas vaig viatjar en avió cap a París com la majoria dels meus companys. Vaig trobar una bona oferta l'endemà mateix d'abonar la inscripció i seguidament vaig reservar. He de confessar que els dies anteriors a la sortida vaig consultar molt la premsa francesa, tenia por de l'anul·lació de vols com a conseqüència del moviment social que té lloc a París des de primers de desembre del 2019 en contra de la reforma del sistema de pensions, la qual cosa té molta repercussió en el transport. Per sort, tot va anar com estava planificat.

Em vaig allotjar en un estudi que vaig trobar mitjançant la plataforma Airbnb. Estava situat prop de la Tour Eiffel i molt ben comunicat amb la xarxa de transports de París (RATP). Això em va suposar un avantatge ja que em vaig treure l'abonament de transport recomanat per l'organització del Bobcatsss, la Navigo Decouverte Semaine, que em permetia viatjar les vegades que volgués amb tots els transports públics de la ciutat. D'aquesta manera podia assistir tant al Bobcatsss que es feia als afores de París com fer turisme per la Ciutat de la Llum.

Primer dia al Bobcatsss

El dia 22 de gener es va fer la inauguració amb una xerrada de Matilde Fontanin, una italiana periodista, professora a una escola primària i especialista en alfabetització informacional. Amb el tema "Fake news: should LIS professionals be gatekeepers?" va explicar la missió dels professionals de la informació en relació a les fake news. A continuació, a tres sales diferents de la universitat (yellow, blue, red), es van presentar tres comunicacions a cadascuna, totes relacionades amb el mateix tema i per part de professionals provinents de països diferents. Després d'una pausa d'una hora per dinar a la mateixa universitat, es va continuar amb nou comunicacions més, repartides en tres sales. Com és evident, era impossible assistir a totes, però com que teníem el programa, vam poder anar a les que ens semblaven més interessants per comprovar l'estat de la qüestió en llocs tan distants com als EUA, al Japó i a Polònia, entre d'altres. El primer dia va acabar amb un sopar de gala al quan no vam assistir cap persona provinent de la nostra Facultat, ja que vàrem aprofitar per fer turisme.

Segon dia al Bobcatsss

El dijous 23 de gener va ser el més intens per tots nosaltres, no només perquè el programa del Bobcatsss estava més atapeït sinó també perquè vam tenir un paper més actiu amb les nostres presentacions. El dia va començar amb una xerrada per part de Vincent Nozick, graduat en Informàtica a la mateixa universitat, doctorat al Japó i professor de màster. Amb el tema "Should you believe what you see?" va explicar la facilitat de modificar continguts digitals i la millora constant de la qualitat de les falsificacions. Va dir que els investigadors treballen en el disseny d'eines per evitar la publicació de notícies falses, parlant-nos de programes que poden ajudar-nos per detectar-les.

A continuació, a dues sales es van dur a terme més presentacions i, a una tercera, un taller. Vaig trobar interessant la presentació que van fer uns company de Croàcia amb el tema: “University Students' Awareness of Fake News on the Web: the Role of Detection Plugins” on es parlava que els joves, com a usuaris majoritaris de les xarxes socials, són un blanc perfecte per les fake news. Ens van parlar d'un estudi que es va fer amb els estudiants croats sobre fake news i les seves estratègies de detecció, donant-nos a entendre la necessitat de prendre consciència sobre el tema i augmentar les iniciatives per evitar-les, entre aquesta població.

Després de dinar, van haver-hi més presentacions a les sales yellow i blue, alhora que a la sala red hi va haver un taller. Va ser el moment en què el professor Juanjo Boté i jo mateixa vam presentar la nostra comunicació: “Information Professional's Role in Front of Fake News Phenomenon” on analitzàvem les característiques d’aquest fenomen i la necessitat d’implicació dels professionals de la informació, proposant la utilització de recursos per filtrar i curar la informació i proporcionar estratègies per combatre-les. Vam fer una revisió de la literatura i recomanacions d'una varietat d'institucions i mitjans internacionals per elaborar una guia d'implementació que sigui útil pels professionals del nostre àmbit.

A continuació, després d’un breu descans, es va dur a terme la presentació de tots els pòsters. Les companyes Laia Darbra i Núria Toneu van presentar el pòster “Applications and Practices to Prevent the Bubble Filter” basat en una revisió bibliogràfica per presentar diferents aplicacions, pràctiques i comportaments que els bibliotecaris poden aplicar per preservar la informació i evitar informacions falses. Alhora, els companys Juan Jenaro López i la Laura Jové, van presentar el pòster “The fight against Fake News in Spain” on s’exposava un recurs per lluitar contra la informació falsa, el Maldita.es.

El dia va continuar amb més presentacions i tallers a les tres sales. M’agradaria explicar breument la presentació que van fer uns companys hongaresos, amb el títol Bib-bot as Modern Technological Bibliotherapy”. Es tracta d’adaptar els serveis de biblioteca clàssica a un nivell digital, utilitzant un programa informàtic basat en algoritmes i que simula una conversació normal entre una persona i una màquina, tipus boot. Així doncs, es va crear a una universitat hongaresa, l’anomenat Bib-bot que permet obtenir informació diversa sobre ciència, literatura i psicòloga, entre d’altres.


Presentació "The Information Professional's Role in the Fake News Phenomenon" de Juan-José Boté i Carina Mirassó



El pòster "The Fight Against Fake News in Spain" de Juan Jenaro López i Laura Jové



El póster "Applications and Practices to Prevent the Filter Bubble" de Laia Darbra i Núria Toneu

Tercer dia al Bobcatsss

Aquest dia va coincidir amb una vaga general a França i el servei de transport va disminuir. Només estaven programats presentacions i un taller al matí. El dia abans ens van assegurar que es seguiria el programa previst; malgrat això, aquest dia la participació d'assistents va disminuir considerablement. Cal destacar d'aquest dia la presentació del professor Juanjo Boté, amb el tema: “Ethics, Fake News and Information Professionals” on ens va proporcionar pautes per evitar comportaments poc ètics en el fenòmens de la difusió d'informació.

Malgrat les moltes hores que vam passar a la Universitat Gustave Eiffel de París, tots vam tenir temps de fer turisme i no ens vam perdre visites a llocs tan emblemàtics com la Tour Eiffel, el Museu del Louvre, l’Arc de Triomf, el Barrí Llatí, etc.


Presentació "Ethics, Fake News and Information Professionals" de Juan-José Boté. Font: Viden Svilenov


Torre Eiffel


Piràmides del Louvre

Estic molt contenta d’haver pogut assistir a aquest esdeveniment. Malgrat alguns problemes amb l'organització que va canviar el programa previst més d'un cop, penso que tot va anar molt bé. Ha estat una experiència enriquidora que m'ha permès veure com es veu el fenomen de les fake news, en dinou països diferents, alhora que he pogut conèixer professionals d'arreu del món. Animo els lectors d'aquest blog a assistir al proper Bobcatsss, que tindrà lloc a Porto (Portugal) el gener del 2021.



dimecres, 8 de gener del 2020

XI Congreso Internacional Latina de Comunicación Social


Som la Carme Moreu, la Noemí Llopart i en Gerard López, estudiants de 5è curs d'INFOCOM. El dia 2 de desembre de 2019 vam participar a l'XI Congrés Internacional Latina de Comunicación Social a la Universitat de La Laguna de Tenerife. A continuació, us explicarem la nostra experiència. 

Tot es remunta quan per a l'assignatura d'Estructures del sistema audiovisual, impartida pel professor Carlos Aguilar, vam fer un treball d'investigació, conjuntament amb la nostra companya Noemí de Diego, en el qual volíem estudiar si la premsa de dretes a les eleccions generals del 28 d'abril de 2019 tendia a posicionar-se cap a un partit concret. El treball va resultar tenir uns resultats i unes conclusions molt destacades i llavors en Carlos va proposar-nos presentar-lo a la taula per a joves del congrés organitzat per la Revista latina de comunicación social.

Després que ens l'acceptessin, i per motius de feina, vam decidir assistir un sol dia al congrés, encara que aquest fos més llarg. L'article que hi presentàvem era "La prensa española conservadora en el contexto multipartidista: ¿De la estrategia de bloques a la prensa de partido?".

Llavors ja va ser quan va arribar el dia del congrés. En arribar, ens vam acreditar i ens van donar les actes del congrés on hi ha el nostre treball. Tot seguit vam assistir a l'acte inaugural i on premiaven diversos estudis, ens va semblar molt interessant. Vam anar a dinar i, a primera hora de la tarda, va arribar l'hora de presentar el nostre treball. A la nostra mesa hi havia diverses investigacions, molts eren d'estudiants de doctorat amb temes molt diversos i d'universitats d'arreu d'Espanya. Els temes comprenien des de periodisme a cinema. Tothom tenia un temps limitat per fer les exposicions i després hi havia una ronda de preguntes i de reflexions que ajudaven a replantejar possibles errors en els treballs.

Malgrat ser els més joves que presentaven, creiem que ha estat una gran experiència on hem pogut interactuar amb molta gent diversa i amb ganes d'aprendre. Us animem a participar en congressos com aquest, ja que és una experiència molt enriquidora!

PD: Haguéssim volgut penjar una fotografia on hi fóssim els tres, però tenim el cap en tants llocs que no ens en vam fer cap!