Objectius i normes del blog

dimecres, 31 de juliol del 2013

Liverpool Central Library

Hola a tots!

Sóc l'Estefania Dorado, part d’aquesta primera fornada que s’ha graduat aquest any en Informació i Documentació. No fa ni més d’un mes que estic vivint i treballant a Anglaterra i... és que no vaig perdre el temps en marxar!

Tot i que el treball no és relatiu amb els estudis, gaudeixo d’una mica de temps per poder realitzar altres activitats com aprofitar i visitar altres ciutats i pobles del Regne Unit.


Fa una setmana vaig decidir visitar Liverpool, que molts coneixereu per la popularitat dels The Beatles o bé del seu equip de futbol Liverpool Football Club. No és la primera vegada que visitava la ciutat, però sí la primera en la que visitava una de les seves biblioteques, la Liverpool Central Library.

Entrada
Vestíbul
La Liverpool Central Library és una de les dinou biblioteques que podem trobar a la ciutat de Liverpool. Aquesta biblioteca es troba situada al cor de la ciutat, envoltada pel World Museum Liverpool, Empire Theatre, St. George’s Hall, Walker Art Gallery, St. Johns Garden i a menys de cinc minuts de l’estació central de Lime Street.


Vista - contrapicat
El primer edifici de la biblioteca va ser el William Brown Library and Museum construït entre el 1857-1860 i que tenia el nom del seu benefactor. L’any 1879 va ser ampliat amb la Picton Reading Room i l’any 1906 amb Hornby Library. L’any 1915 es va afegir la Oak Room. Durant els anys 60 i 70 es van afegir més extensions a l'edifici com el Picton Hall. La darrera i gran reforma es va realitzar entre 2009 i 2013 en la qual es va demolir totes les reformes realitzades entre els anys 60 i 70 i es va mantenir les sales Hornby, Oak i Picton.

Hornby Library
Picton Reading Room


La biblioteca actual està formada per diferents àrees: read, discover, archive, theasures, imagine i enquire. Cadascuna d’aquestes àrees es troba distribuïda per les cinc plantes que formen aquesta magnifica biblioteca totalment equipada amb l'última tecnologia com són, per exemple, Ipads o bé les màquines d’autopréstec per radiofreqüència, mobiliari de tot tipus depenent de la funció que l’usuari vol fer de la unitat, per exemple, des de sofàs fins a sales treball en grup. A més, li dóna valor afegit la seva còpula i la terrassa superior, que es pot visitar, i la cafeteria situada al vestíbul de la biblioteca.

Àrea reading
Entrada - Reception & Discover
Àrea discover
Vista detall - Ipads
Revistes en paper


Ara que és estiu i si no teniu planejades vacances, veniu a veure aquesta meravella, jo vaig sortir amb els pèls de punta! I si voleu venir a treballar, aneu mirant la pàgina de l’ajuntament que em van dir que surten allà les ofertes de feina :)


dijous, 25 de juliol del 2013

Informació útil per viatjar per Europa



Una pàgina de la Unió Europea, de caire informatiu, amb consells per a les persones que viatgen per Europa: salut, treball, tràmits de residència, viatjar, educació, etc.


Més informació a: http://europa.eu/youreurope/citizens/index_es.htm
 

dijous, 18 de juliol del 2013

Vivències des de Santiago de Chile


Hola a tothom! (Des del 7 de juliol que estic a l'altra punta del món.)

Sóc la Claudia Hervás i aquest darrer curs he acabat segon de grau amb alguna de tercer. Des que hem vaig apuntar a fer el grau volia fer les pràctiques d'estiu a l'estranger. Aquest curs tot i no tenir els crèdits suficients aprovats en el moment de fer la sol·licitud ho vaig intentar i aquí estic, fent pràctiques a la Biblioteca Nacional de Chile. La meva primera opció era Oporto però com que era evident que ho demanaria molta gent vaig decidir anar més lluny, a més sempre he volgut viatjar a Sud Amèrica.

Qüestions pràctiques:

Vaig trobar la casa on visc a partir de Housing in Chile, una web que administra diverses cases compartides o residències d'estudiants. La casa no és que sigui una meravella, però està prop del metro per anar a la biblioteca (només són 4 parades que si es té ganes es poden fer caminant perquè és tot recte).

Abans d'arribar, amb la persona de referència vam decidir les tasques que realitzaria. La primera setmana vaig estar a la secció de referència i atenció d'usuaris (recull de publicacions sobre gènere i cerca al catàleg Aleph per saber la ubicació a la biblioteca) i ara estic començant a hemeroteca. (Rebo adquisicions i la setmana que bé catalogaré.)

Coses que passen:

El primer dia a la biblioteca va ser un tant caòtic. Havia arribat el matí anterior després d'un vol de 13 h i a la una de la matinada em vaig aixecar sobresaltada pensant-me que era l'hora (a Barcelona serien les 7 del matí) total que al final em vaig adormir més del compte i en arribar al metro quan faltava un quart per les 9 (hora que havia de començar) el metro anava horrorosament ple i vaig haver d'esperar al 5 que passava. Finalment en arribar a la biblioteca no recordaven que començava aquell dia, però després ja es va aclarir tot. Tothom és molt amable, el menjar està boníssim (un pèl dolç tot plegat). Tot va perfecte (tret que ahir em van robar el mòbil al metro de la mateixa manera que em va passar fa uns anys a Barcelona).

A la tornada ja penjaré alguna foto.

Curiositats:

Els carrers de Santiago estan plens de gossos vestits, estan abandonats però la gent els hi porta menjar.

Sabeu què és una coberta amb bigoti? Un coberta adornada.

Apa doncs, fins la tornada!

dimarts, 16 de juliol del 2013

Buscar treball al Regne Unit



Pàgina web informativa per buscar feina al Regne Unit, adreçades a ciutadans espanyols. Recopilació d’informació específica per a diferents professions, incloent els bibliotecaris. D’altra banda també hi ha un seguit d’informacions útils per a qualsevol tipus d’ocupació: uns consells pràctics de cara a preparar el currículum i les entrevistes de selecció (com acreditar el coneixement d’idiomes, com homologar els títols acadèmics…), i una sèrie de fonts d’informació genèriques per localitzar ofertes de feina i de pràctiques (pàgines web especialitzades, ofertes directes de feines, etc.).

Des d’aquest enllaç  hi accedireu.

dimarts, 9 de juliol del 2013

AJUTS - "MOBINT 12-13. Move & Learn!"


Erasmus i altres programes de mobilitat internacional

Si tens concedida una plaça de mobilitat acadèmica per realitzar un intercanvi a l'estranger durant el curs 2012-2013, informa't i sol·licita un ajut MOBINT de l'AGAUR! Es concedirà un ajut de 200 euros mensuals segons la durada de l'estada (màxim 6 mesos).

Termini de presentació:
del 15/05/12 al 15/06/12

Enllaç a la pàgina de la convocatòria:

Més informació:
Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR)


diumenge, 7 de juliol del 2013

Dolce far niente (I): pràctiques a l'European University Institute de Florència

   
   Hola a tothom, com va tot per terres catalanes?
L'Arno al capvespre

   Sóc la Núria Cangròs i Alonso i avui, 30 d'abril de 2013, és un gran dia! Fa just tres mesos que vaig començar la meva estada de pràctiques a la biblioteca de l'European Universitary Institute i m'han renovat per nou mesos més! I per acabar-ho d'arrodonir demà és festa i aquesta nit se celebra la Notte Bianca a Florència amb desenes de concerts, portes obertes als museus, espectacles de carrer i fins a les sis de la matinada. Així que, a celebrar-ho!

   L'European University Institute (EUI) és una institució intergovernamental d'educació superior (postgraus i doctorats) i de recerca en el camp de l'economia, la ciència política, el dret i la història, des d'una perspectiva europea. Va ser fundada l'any 1976 gràcies a la cooperació de gairebé una desena d'estats europeus; al llarg d'aquests anys s'hi han anat sumant altres països, fins arribar als 20 actuals, entre els quals hi ha l'estat espanyol. Tot i ser una institució europea no és una institució de la Unió Europea i políticament i econòmica depèn dels països que en formen part. 

Voltants de l'EUI
El campus de l'EUI està format per diverses vil·les renaixentistes i una abadia situades en els turons de San Domenico, amb vistes a Florència. L'espai natural que envolta el campus és deliciós: jardins, camps d'oliveres, cant dels ocellets, calma i tranquil·litat per totes bandes i unes vistes fantàstiques del Duomo. L'edifici principal és l'antiga abadia (coneguda com Badia) on està ubicada la biblioteca, un dels tres pilars al voltant dels quals s'organitza la vida acadèmica i social de l'EUI; els altres dos són el Bar Fiasco i la Coppa Pavone.

   Treballar a la biblioteca de l'EUI està essent una experiència molt enriquidora i gratificant. Per poder entrar en detalls, faré una altra entrada al Mòbils BiD només per la biblioteca. De moment però, us explico una mica com han anat aquests tres primers mesos.
 
   Cada any la biblioteca té 5 persones de pràctiques que s'incorporen en diversos
Comiat de la Laura i la Clara
moments al llarg de l'any. El mes de febrer ens vam incorporar una noia grega i jo (en els llocs de l'Alba Nogués i una noia grega); a mitjans d'abril es van incorporar una noia txeca i una danesa (en els llocs de la Clara Artigas i una noia italiana) i, el proper octubre, s'incorporarà en Jofre Capdevila (en el lloc d'una noia txeca). Tot aquest moviment de becaris es valora molt positivament des de la biblioteca per tot allò que aporta en noves idees, visions i propostes de millora, així com en mà d'obra. A la vegada, el procés d'acollida i integració d'un nou becari és una feina que implica tot el personal i que s'allarga fins a sis setmanes.


   El període de pràctiques està dividit en dos: un període de prova de 3 mesos i, si se supera, un segon període de 9 mesos. Amb l'excepció que es faci una barrabassada de l'alçada d'un campanar o que el becari opti per no continuar, la continuïtat està assegurada. Les primeres setmanes del període de prova inclouen un programa força complet que permet conèixer tots els departaments i serveis de la biblioteca mitjançant formacions d'entre dues i quatre hores amb els responsables corresponents.

Fons de dret
    A l'inici de les pràctiques cada becari és assignat a un departament: catalogació, publicacions periòdiques, adquisicions o préstec interbibliotecari; en el meu cas, jo treballo en el de catalogació (i n'estic encantada!). Durant les setmanes de formació, es treballa només en el departament assignat amb l'acompanyament i la supervisió del responsable per tal d'aprendre'n tots els misteris i esdevenir autònom ja que, un cop acabats els tres primers mesos de prova, al becari (tot i seguir cobrant com a becari) se'l considera com un treballador més i se li exigeix un bon rendiment de treball.

   Després de les sis primeres setmanes, les hores de feina es divideixen en dues
Fons de ciències socials
franges. Durant els matins es treballa en el departament assignat i, per les tardes, es treballa en algun projecte o servei diferent (d'acord tant amb els interessos del becari com amb les necessitats de la biblioteca). Jo treballo dues tardes en el Cadmus, el repositori digital de l'EUI, i dues tardes en el departament de préstec interbibliotecari. A més, tots els becaris tenim assignades unes tasques comunes: gestió dels llibres retornats i consultats durant el dia anterior dos matins a la setmana (de 8:15 a 9:00), atenció als usuaris al mostrador de l'entrada un matí a la setmana i responsables de la sala de microformes una tarda a la setmana.

 
Exteriors de la biblioteca
   L'idioma oficial de treball de la biblioteca és l'anglès, però l'italià s'utilitza gairebé igual o més. I, com que es tracta d'un espai de treball internacional, també es pot sentir parlar en grec, català, castellà, francès, holandès i alemany, entre els propis bibliotecaris i entre bibliotecaris i usuaris. Per optar a la plaça es demana un nivell d'anglès acceptable (que posen a prova mitjançant una entrevista telefònica amb els candidats), tot i que no cal que sigui ni excel·lent ni perfecte. Però és molt i molt recomanable saber també italià o fer l'esforç d'aprendre'l durant l'estada a l'EUI ja que la majoria de bibliotecaris parlen en italià entre ells, sobretot en converses informals, a l'hora de dinar i per fer safareig (i se'n fa molt!); per tant, saber italià permet tenir una visió molt més àmplia i profunda d'allò que succeeix a la biblioteca i una relació encara més cordial amb els bibliotecaris.

    El segon pilar de l'EUI és el bar Fiasco, centre social i alcohòlic de l'EUI. Situat a l'edifici de Badia, el Fiasco és un bar autogestionat pels investigadors. Obre de dilluns a divendres a partir de les 6 de la tarda i disposa de barra, una petita pista de ball, un futbolí i un billar, taules, cadires i sofàs, terrasseta i barbacoa. Entre setmana és un espai de relax i trobada dels investigadors; a vegades hi ha concert o es veuen partits de futbol en una pantalla improvisada. El dia fort del Fiasco són els divendres, sobretot quan els investigadors d'un mateix país s'organitzen per muntar una festa folklòrica. En aquestes ocasions és habitual que el Fiasco tanqui quan el sol ja despunta pels turons de Fiesole, després d'una nit de festa que no té res d'envejar a les que es poden fer durant els Erasmus més esbojarrats. 

    Participar de les vetllades i les festes del Fiasco és una molt bona opció per als 
Mad Cows
becaris de la biblioteca per a conèixer gent, fer amics i relacionar-se amb els investigadors d'igual a igual. Una altra possibilitat és apuntar-se als cursos d'idiomes del Language Center o a les activitats extraescolars que ofereix l'EUI. Jo m'he apuntat a l'equip de futbol femení de l'EUI, les Mad Cows, i estic encantada de la vida! A partir de jugar amb noies, he començat a jugar també amb nois i he acabat coorganitzant la Coppa Pavone Femminile (CPF), un torneig de futbol femení que tindrà lloc el mes de juny. A més tinc un grup d'amigues amb les quals anar a passejar, a fer un gelat (a Badiani, sens dubte!) i a gaudir de la bonica ciutat de Florència, més enllà de les col·legues de la biblioteca.


   La Coppa Pavone (CP) és el tercer pilar de l'EUI i l'esdeveniment més esperat de tot el curs, fins i tot potser més que la graduació dels investigadors de quart any. La CP és un torneig de futbol que té lloc durant les dues primeres setmanes del mes de juny al camp de futbol de la deliciosa Villa Schifanoia (departament de Ciències Polítiques i Socials) i involucra tota la comunitat acadèmica i administrativa: de
Instant de la CPF
dilluns a divendres, de 17 a 22 h, tenen lloc els partits on s'enfronten professors, investigadors, bibliotecaris, personal de la neteja, secretaris, informàtics...; enguany seran 16 equips i uns 200 jugadors. Com que el paper de les noies a la CP és molt limitat, tres de les jugadores de les Mad Cows vam pensar que seria bo organitzar un torneig paral·lel per a noies, obert a totes aquelles noies que els venia de gust jugar a futbol, però que no volien o no podien jugar a la CP i també per a aquelles que no en tenien prou només jugant a la CP! De moment més de 50 noies (i 6 nois que faran de porters) s'han animat a participar a la CPF i promet ser tot un èxit. 

 
Logo fet per la Clara Artigas

   Un cop engegat el projecte de Coppa Pavone Femminile hem ficat cullerada també a la Coppa Pavone, sobretot gràcies al meravellós logo que ha dissenyat la Clara Artigas, becària de la biblioteca fins el passat mes d'abril, i hem aconseguit que es venguin samarretes de la CP a la botiga de l'EUI. Des d'aquí, moltes gràcies Clara, t'estimem! També hem aconseguit que es publiqués una notícia sobre la CPF a l'EUI Life, el butlletí electrònic de l'EUI i hem empaperat les diferents vil·les de cartells animant a la participació (de nou, gràcies Clara!).

   [Actualització del 7 de juliol] La Coppa Pavone i la Coppa Pavone Feminile han estat tot un èxit, tant de participació com de públic, i ha estat molt i molt divertit. Podeu llegir-ne la crònica i xafardejar les fotos aquí. L'entrega de medalles i copes ha tingut lloc durant el June Ball, l'acte institucional de cloenda del curs acadèmic que, com tota bona festa a l'EUI, ha acabat a les tantes a ritme de La Macarena al bar Fiasco!
Nyaaaaam!

   Queden moltes cosetes interessants per explicar, sobretot per a aquelles persones que potser us estigueu plantejant demanar aquesta beca: com funciona la biblioteca, quin és el paper dels becaris, on anar a viure, què visitar a Florència i als voltants, on aprendre italià, com evitar que et piquin els mosquits, entre d'altres. I, sobretot, queden moltes gelateries per recomanar. Estigueu atentes! Jo, mentrestant, seguiré gaudint del dolce far niente italià!

Arrivederci. Salut i alegria!