Objectius i normes del blog

dimecres, 31 d’octubre del 2012

Recursos per buscar feina a Austràlia i Nova Zelanda


Novament dediquem una entrada a presentar-vos més portals web per buscar feina a l'estranger. A continuació, es recullen els recursos als quals podeu recórrer si us agradaria anar-vos-en a treballar a Austràlia o Nova Zelanda.

Qui no s'ha plantejat fugir a l'altra punta del món algun cop? Doncs si penseu dur-ho a terme i marxar a buscar una oportunitat laboral a Austràlia, el primer que us presentem són dues agències de recursos humans centrades en l'àmbit de la informació: The one umbrella i Zenith. D'altra banda, no us descuideu de fer un cop d'ull al web de l'Australian Library and Information Association. Podeu consultar ofertes de feina de l'associació i també apuntar-vos a les seves llistes de distribució.

Si us decanteu per buscar vacants laborals a Nova Zelanda, en primer lloc us recomanem visitar el web dels seus arxius, on podreu trobar ofertes de feina. També us aconsellem consultar detingudament el directori d'arxius del país (document PDF). Pel que fa a les associacions professionals, podeu visitar el lloc web de la Library & Information Association of New Zealand Aotearoa, que compta amb un apartat d'ofertes de feina.

En properes entrades del blog se seguiran presentant recursos per buscar feina a altres països.

dilluns, 22 d’octubre del 2012

Sessió informativa sobre estades de mobilitat d'Erasmus Mundus Acció 2


Dilluns vinent, dia 29 d’octubre, tindrà lloc una sessió informativa adreçada a tothom que estigui interessat a fer una estada de mobilitat en el curs 2013-2014 en el marc dels projectes del programa Erasmus Mundus Acció 2: Eranet-Mundus, Eranet-Plus, Avempace II i Stettin.

La sessió tindrà lloc a les 13:00 a la Sala de Juntes de l’Edifici 696 de la Facultat d’Economia i Empresa (Avinguda Diagonal, 696).



dimecres, 17 d’octubre del 2012

Recursos per buscar feina als països nòrdics


En aquesta entrada us presentem alguns recursos per buscar feina als països nòrdics. Amb aquesta denominació es coneixen cinc estats situats a l'Europa del Nord: Dinamarca, Finlàndia, Islàndia, Noruega i Suècia. Tret del primer, que ja se'n va parlar en una entrada anterior, a continuació es recullen alguns recursos per buscar-hi vacants laborals.

Finlàndia
Podeu recórrer al web dels seus serveis públics de treball i a les diverses associacions professionals. Aquí us en enllacem les més destacades:
- Associació Finesa de Biblioteques
- Associació Finesa de Biblioteques de Música
- Associació Finesa de Biblioteques de Recerca
- Associació Finesa de Biblioteques Sueques



Islàndia
Aquest és el web dels serveis públics de treball: Vinnumalastofnun. L'associació professional islandesa en la nostra àrea del coneixement més destacada és Bokis.


Noruega
En primer lloc, compteu amb el web dels seus serveis públics de treball. Pel que fa a les associacions professionals, trobareu l'Associació Noruega de Biblioteques i l'Associació Noruega de Biblioteques Especials. D'altra banda, us convidem a llegir les experiències d'estudiants de la Facultat que han estat al país i que han compartit les seves vivències al blog.

Suècia
Com en la resta de casos, us recomanem fer un cop d'ull al web dels seus serveis públics de treball: Arbetsförmedlingen. L'associació professional principal en el nostre camp és l'Associació Sueca de Biblioteques.

dilluns, 15 d’octubre del 2012

Nou període de matrícula a Rosetta Stone



Aquest divendres, 19 d'octubre, s'obre un nou període de matrícula a Rosetta Stone. La llicència serà vàlida del 5 de novembre de 2012 fins el 30 d'abril de 2013. El preu per als membres de la UB serà de 45€, mentre que per als llicenciats i altres serà de 70€. Els antics alumnes amb carnet d'Alumni UB obtindran un 10% de descompte.

Per inscriure-vos-hi, heu d'accedir a l'espai de Rosetta Stone en el campus virtual. Teniu temps fins el 29 d'octubre.

Si voleu provar el programa abans de comprar-ne la llicència, podeu fer-ho fins el 28 d'octubre. Només cal que accediu en aquest espai del campus virtual i utilitzar un usuari i contrasenya dels que hi apareixen per poder provar Rosetta Stone.

Què és Rosetta Stone?
Es tracta d'un programa d'autoaprenentatge d'idiomes amb fama internacional. L'usuari només necessita un ordinador amb accés a Internet i uns auriculars amb micròfon. Un mateix decideix el seu ritme d'aprenentatge, els seus horaris i el temps que hi dedica.

dimecres, 10 d’octubre del 2012

Inscripcions als grups de conversa d'anglès i francès


Demà dijous dia 10 d'octubre s'obre la inscripció per als grups de conversa en anglès i francès del Centre d'Autoaprenentatge de Llengües. La inscripció s'obrirà a les 22h i es farà a través del seu espai al campus virtual. Les places s'assignaran per estricte ordre d'arribada, per la qual cosa cal estar-hi atents.

Trobareu diferents horaris i nivells (d'A2 a C1), repartits entre les facultats de Filologia, Geografia i Història, Medicina-Clínic i el Campus Mundet. Els grups començaran el 15 d'octubre i acabaran el 21 de desembre de 2012.

Hi ha un màxim de 8 persones per grup i es tracta d'una activitat gratuïta pels membres de la UB. Us recomanem que consulteu la normativa dels grups de conversa.

dilluns, 8 d’octubre del 2012

L'associació Erasmus Student Network a la UB



Avui us presentem l'associació juvenil Erasmus Student Network (ESN) de la UB. Es tracta d'una associació adreçada als estudiants internacionals que venen a Barcelona a realitzar una estada acadèmica a la nostra universitat. L'associació està formada per alumnes i exalumnes de la universitat que han participat en el programa Erasmus.

L'ESN és l'associació d’estudiants internacionals (sense ànim de lucre) més gran d'Europa. El seu objectiu és ajudar als estudiants que arriben a Barcelona a immergir-se en la cultura catalana i a superar tots els problemes que els puguin sorgir durant la seva estada a la ciutat. Organitzen diverses activitats culturals, de lleure i organitzen excursions i viatges per diferents indrets de Catalunya i per diverses ciutats d'Espanya. A més a més, us hi podeu posar en contacte si teniu algun problema respecte la universitat o necessiteu ajuda per buscar allotjament.

Podeu visitar el seu web internacional, o bé el de la Universitat de Barcelona (en construcció).

divendres, 5 d’octubre del 2012

Recursos per buscar feina a Àustria, Països Baixos i Dinamarca


Després de presentar-vos diversos portals web per buscar feina a països de parla anglesa, de parla francesa i Alemanya, avui recollim en aquesta entrada diversos recursos per cercar feina a Àustria, Països Baixos i Dinamarca.

En primer lloc, si us agradaria treballar a Àustria, podeu recórrer als seus serveis públics de treball: Arbetismarktservice i a l'associació professional Vereinigung Österreichischer Bibliothekarinnen und Bibliothekare.


En segon lloc, si el vostre objectiu és anar-vos-en als Països Baixos, us recomanem que visiteu el web dels seus serveis públics de treball: WERK - Werk Zoekende i la Vereniging Openbare Bibliotheken (Associació de Biblioteques Públiques).


Per últim, si us atrau Dinamarca, també us aconsellem els seus serveis públics de treball: Arbejdsmarkedsstyrelsen Labour Market Authority i Jobnet. D'altra banda, també us aconsellem que consulteu el web de la Bibliotekarforbundet (Unió Danesa de Bibliotecaris) i la Danmarks Biblioteksforening (Associació de Biblioteques Daneses). A més a més, podeu fer un cop d'ull a la borsa de treball Bibliotekarjob.

En properes entrades seguirem repassant recursos per buscar feina a diversos països. Si us en interessa algun de concret, ho podeu escriure als comentaris.

dimarts, 2 d’octubre del 2012

Pràctiques d'estiu a la biblioteca de l'Institut Cervantes de Marràqueix


Hola a tothom.

Som en Joan Truyols, estic cursant el grau d'Informació i Documentació i aquest estiu ha estat el primer que he realitzat unes pràctiques d'estiu a l’estranger. Les pràctiques han estat a l’Institut Cervantes de Marràqueix (Marroc) i sóc el primer en realitzar les pràctiques a aquesta ciutat, així que he decidit explicar la meva experiència amb més detall per si l’estiu que ve hi va algú altre.

A Marroc hi ha 4 Instituts Cervantes a diferents ciutats: Rabat, Tànger, Casablanca i Marràqueix i a més ara se n'està construint un de nou a Essaouira.

L’Institut Cervantes de Marràqueix es va construir l’any 1991 i la seva biblioteca pren el nom de l’escriptor espanyol José Ángel Valente. Està situat en un petit edifici del barri de Guéliz. Aquest barri fou construït pels francesos durant els anys trenta i és el nucli de la nova ciutat. L’arquitectura i la distribució dels carrers és europea, és aquí on es concentren els grans hotels, supermercats, botigues de marques europees i els locals nocturns de la ciutat.

Mesquita Kutubia.
El nom, que literalment vol dir la dels llibreters (kutub en àrab és "llibres") fa referència al mercat de llibreters que es desenvolupava antigament als seus voltants
A la biblioteca jo havia de substituir treballadors que durant els mesos d'estiu estaven de vacances. Una de les tasques principals que havia de realitzar era la gestió de la pàgina web i del bloc i fer la migració del bloc de la biblioteca a Wordpress. Una altra tasca que havia de dur a terme era catalogar el nou fons mitjançant Absysnet. Malauradament no vaig poder realitzar cap d'aquestes dues tasques, des de la seu de Madrid varen decidir no donar-me accés a aquests sistemes per la meva condició de becari. Així que les meves tasques consistien a atendre l’usuari (altes de nous usuaris, préstecs, devolucions, etc.). Ajuda en la realització de l’esporga que s’estava duent a terme a la biblioteca; aquesta crec que és una de les tasques més difícils ja que s’ha de triar què és el que vol la biblioteca i el que no i encara és més difícil quan acabes d'arribar i no coneixes bé la biblioteca ni els seus usuaris. Encara que no catalogava, ajudava en el procés, sense intervenir directament amb el sistema i fent la col·locació física dels documents a les prestatgeries. Les altres tasques eren més monòtones i només les realitzava en els moments lliures (que eren molts): inventariar, comprovar factures, modificar dades errònies a Absysnet, etc.

Durant el temps que hi vaig estar venien molts pocs usuaris a la biblioteca, alguns estudiants àrabs i alguns espanyols o llatinoamericans. Durant l’estiu hi ha poc cursos a l’Institut i a més va coincidir amb el mes del Ramadà; la calor de l’agost i l’abstinència fan descendir molt el ritme d’activitats diàries.

Les meves condicions de treball varen ser bones, treballava de 9 a 14 h, de dilluns a divendres. L’horari d'obertura de la biblioteca era aquest mateix que feia jo en horari normal, però durant el mes del Ramadà la biblioteca obria només de 10 a 13 h. A més tenia cada matí tres quarts d'hora per sortir a prendre alguna cosa o estirar les cames, jo recomano anar al bar de la benzinera que hi ha davant l’Institut.

Els pocs companys de feina que vaig tenir em van tractar molt bé. A la meva arribada, la meva encarregada em va venir a cercar a l’aeroport i em va ajudar a cercar la casa on m’havia d'allotjar. Abans d'arribar ja em cercava un allotjament barat, encara que al final faig ser jo que el vaig trobar. El vaig aconseguir a bon preu mitjançant el web Couchsurfing. Em vaig allotjar a casa d’un francès que viu en una casa del centre de la ciutat, a la Medina, i durant quasi tota la meva estada vaig tenir la casa per a jo tot sol.

Ciutat: El centre neuràlgic de la ciutat és la plaça de Djemaa-el-Fna, és el centre més important d'activitat tant pels habitants de Marràqueix com pels turistes i jo vivia només a 5 minuts caminant d'aquesta plaça; a més d'aquí surten tots els autobusos interurbans i esperen una gran quantitat de taxistes per moure’s per tota la ciutat.

Per visitar, la ciutat té alguns edificis emblemàtics, museus i jardins però el que du més temps de conèixer i el que més impressiona són els carrerons i “zocos” de la Medina, aquests “zocos” estan dividits per seccions segons les mercaderies que es venen (roba, espècies, pells, estores, calçats, llana, làmpades, vaixella, etc.) i segons els tallers (tintorers, fusters, vidriers, adobadors, etc.) Sobretot a la zona dels comerços és allà on els venedors es fan més pesats per això quan vius allà deixes d'anar-hi ben aviat.

La Kutubia (mesquita principal), la Madrassa Ben Youssef, el palau Dar el Bacha, les tombes Sadites o la Menara són alguns dels llocs que s’han de visitar.

El transport per la ciutat és molt barat, per arribar al Cervantes des de la plaça Djemaa-el-Fna a peu es tarda devers mitja hora, però tenint en compte la calor que fa a segons quines hores no és gens recomanable. En taxi no hauria de costar més de 20 o 30 dirhams (2 o 3 euros), depèn del regateig. Jo hi anava cada dia amb l’autobús, que és el transport més econòmic si s’han de fer viatges cada dia, cada viatge em costava 35 dirhams (uns 35 cèntims).

Durant l’estiu el clima a Marràqueix és dur, les hores de més calor la temperatura sol ser d'uns 45ºC més o menys i alguns dies passava dels 50ºC. És el vespre quan la temperatura baixa sense que arribi a fer fred.

Un carrer de la Medina
Idioma, cultura, gent...: L’idioma oficial i el que més es parla és l’àrab però a causa del passat francès, aquesta llengua també la parla pràcticament tothom. A Marràqueix l’espanyol no es parla tant com a altres bandes del Marroc, però tampoc es troben problemes per trobar algú que el parli. Gràcies al turisme els marroquins parlen millor o pitjor diverses llengües: el francès, l’espanyol i l’anglès són les més comunes. Al Cervantes es pot parlar en espanyol amb els usuaris, però amb els estudiants que encara no el parlen, en general et pots comunicar en francès. Els treballadors de l’Institut són espanyols o àrabs que entenen i parlen perfectament el castellà.

L’àrab és molt difícil d'entendre i llegir si no se'n sap gens, però amb pocs dies i amb interès és fàcil aprendre a dir algunes paraules i frases. En general la gent és simpàtica i els agrada molt quan algú de fora mostra interès per la seva llengua, cultura, religió, etc. En el meu cas he demanat molt i tothom està encantat d'explicar coses sobre ells. Sempre es parla de l’hospitalitat dels àrabs i és certa: són gent molt hospitalària i amable i no és difícil que et convidin a la seva taula a menjar o a beure te.

A jo m’ha agradat molt viure a la Medina, crec que és més interessant que viure a un dels barris moderns. La Medina és la part més autèntica i és on hi ha quasi tot el que s’ha de veure a Marràqueix. Passejant per aquí sempre et sorprens i no et pots avorrir mai. Igualment, també hi ha inconvenients de viure en aquesta part de la ciutat, aquí és on es concentra el turisme (encara que cada any n'hi ha menys) i els marroquins que viuen dels turistes poden arribar a ser pesats quan t’ofereixen els seus productes o serveis. S’ha d'aprendre a viure amb això i a més saber què fer o què dir perquè et deixin en pau.

Un aspecte important és el Ramadà, la festivitat religiosa més important de l’islam. En el meu cas l’he viscut tot allà, però les dates varien cada any. Vaig arribar-hi una setmana abans i es nota molt la diferència. Durant aquest mes els practicants no poden menjar, beure ni fumar durant el dia, així que la major part de l’activitat es concentra durant el vespre. Pels turistes no practicants no hi ha cap problema per realitzar aquestes activitats pel carrer, però segons on i sobretot els primers dies, és millor no fer-ho o amagar-se un poc si no es vol rebre qualque crit o queixa.

El tema religiós és delicat, pràcticament des del primer dia es veu que la religió regeix gran part de la seva vida quotidiana. Als turistes en general ningú els diu res per no seguir les seves creences o costums, però malauradament els marroquins no practicants només poden ser no practicants amagats a casa seva. També he vist que a l’hora de visitar el país es recomanen moltes precaucions als turistes, sobretot a les dones, sobre la manera de vestir i comportar-se, però m’ha donat la impressió que a les ciutats on la gent està molt avesada al turisme els que no som d'allà ens podem vestir i comportar-nos com vulguem i si una dona vol anar amb uns shorts o fumar al carrer ho pot fer i ningú la renyarà (jo no he vist lo contrari).
Plaça Djemaa-el-Fna amb poca activitat.
El seu nom literalment significa "assemblea de la mort".
Durant el vespre s'omple de gent i activitats diverses (grups de música, conta contes en berber o àrab, parades de menjar i de sucs de taronja, mags, curanderos, macacos ensinistrats, etc.)
El menjar és bastant barat per tota la ciutat tant si es vol menjar a restaurants com comprar-lo a les botigues del carrer o als supermercats que hi ha fora de la Medina. Davant el Cervantes hi ha un supermercat on feia algunes compres, igualment també comprava moltes coses per la Medina al carrer on vivia. Alguns productes com la carn o la pasta és recomanable comprar-les al supermercat, ja que les condicions d'higiene d'aquestes botigues no són gaire elevades, així i tot per un afluix en vaig comprar alguna vegada sense cap conseqüència (depèn de l’estomac i les manies de cada un). També es recomanable anar a menjar als restaurants per provar els plats típics, a la gran majoria de restaurants la carta és pràcticament la mateixa, després varia la qualitat, el preu i la higiene segons el tipus d'establiment.

Sortir de la ciutat: Crec que s’ha de sortir i veure altres llocs a banda de Marràqueix. Jo tenia lliures els caps de setmana i vaig sortir sempre que vaig poder. Un dels llocs més típics i que no es pot deixar de visitar és la ciutat costera d’Essaouira (devers 3 hores en autobús), és molt diferent a Marràqueix, a l’estiu el clima és perfecte (el vespre fa un poc de fred i això s’agraeix) i el peix és molt bo. Una altra visita que val molt la pena a prop de la ciutat és a alguns dels pobles muntaners de l’Atles, per fer una excursió d'una jornada o per quedar-s’hi uns dies. El desert és bastant enfora de Marràqueix, però si es disposa de temps és imprescindible, si no s’ha vist mai. Per arribar-hi el més normal és anar fins a Merzouga (és on vaig anar jo) o fins a Zagora.

El problema de sortir de la ciutat si s’està allà fent feina és que molts llocs interessants són bastant enfora i moltes vegades amb només un cap de setmana no hi ha temps per visitar-los, moltes vegades necessites mitja jornada o una completa per arribar allà on vols anar. El millor és ser previsor i quedar-s’hi uns dies més per poder viatjar pel país.

Espero que aquesta informació pugui ser d'utilitat. Si algú es vols posar en contacte amb mi per qualsevol cosa (allotjament, excursions...) podeu enviar-me un correu a joantruyols@gmail.com

Fins aviat!

dilluns, 1 d’octubre del 2012

Nou termini per demanar pràctiques remunerades al Comitè de les Regions



Avui s'obre un nou termini de presentació de sol·licituds per fer una estada de pràctiques remunerades durant cinc mesos a diversos departaments del Comitè de les Regions de la Unió Europea. El període de pràctiques al qual s'opta anirà del 16 de setembre del 2013 al 15 de febrer del 2014.

Les tasques que hi duran a terme els becaris dependran de la unitat a la qual els adjudicataris siguin assignats. N’hi ha de més orientades a la política i d’altres de caire més administratiu. En tot cas, el període de pràctiques ofereix l’adquisició d’experiència pràctica i coneixements de la feina diària als departaments del Comitè, en un ambient multicultural i multilingüístic, i l’oportunitat de posar en pràctica els coneixements adquirits durant els estudis, en les àrees de competència de cada estudiant.

Els requisits bàsics són:
- Haver completat almenys el primer cicle d’estudis universitaris o haver obtingut un grau o llicenciatura en el moment de tancament del període d’admissió de sol·licituds.
- Tenir un bon nivell d’una de les llengües oficials de la Unió Europea i, a més, un coneixement satisfactori d’una de les llengües de treball de la Unió (francès o anglès).

En trobareu tota la informació sobre la dotació econòmica, el procés de selecció de candidats, la documentació a aportar i la resta de detalls en aquesta web del Comitè de les Regions.

El període de presentació de sol·licituds acaba el 31 de març de l'any vinent.