Experiències de mobilitat d'estudiants de la Facultat d'Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona
Objectius i normes del blog
dilluns, 31 de maig del 2010
Programa de pràctiques d'estiu a l'estranger 2010
http://www.ub.edu/biblio/programes-d-intercanvi-i-mobilitat/practiques-destiu-a-lestranger-condicions-requisits-i-ajudes-economiques.html.
Amb aquest programa intentem oferir a tot l'alumnat una oportunitat de viure una experiència a l'estranger que els comporti beneficis importants:
-Portar a terme un programa de pràctiques, experimentant en un entorn real allò que s'ha après a les classes;
-Millorar la competència en un idioma estranger;
-Tenir una experiència personal enriquidora i gratificant.
Sabem que un o dos mesos a l'estranger no és un temps gaire prolongat per obtenir uns resultats molt espectaculars; però si més no pot ser un primer tast, que desperti l'interès per a experiències futures.
La tria dels llocs de pràctiques es fa combinant diferents criteris (que no són excloents entre si):
-Organitzacions o centres únics, com biblioteques nacionals o organismes de caràcter intergovernamental;
-Centres innovadors, que portin a terme programes o accions que puguin ser adaptats o implantats a Catalunya;
-Unitats d'informació de prestigi internacional, que aportin als estudiants unes bones pràctiques professionals;
-Altres centres situats en ciutats o països d'interès des del punt de vista lingüístic, cultural o documental.
Una vegada que la convocatòria ja s'ha acabat i els tràmits administratius estan en marxa, comuniquem el nom dels 31 estudiants que marxaran aquest estiu:
Clara Artigas, Instituto Cervantes de Brussel·les
Ivan Bedmar, Cardiff University
Clara Boté, Universidade do Porto
Núria Cangròs, London School of Economics
Ana Belén Cortés, Hispanic Society of America, Nova York
Anne-Marie Deweerdt, Instituto Cervantes - Berlín
Marisela Flores, Instituto Cervantes de Pequín
Blanca Garcés, Universidade do Porto
Laura Horcajo, OIT, Ginebra
Joan Humet, Biblioteca José María Lafragua, Puebla, Mèxic
Mayte Lingg, Instituto Cervantes de Roma
Joana Maranges, Instituto Cervantes de Nàpols
José Manuel Martínez, Instituto Cervantes de Tòquio
Meritxell Massaguer, ACNUR, Ginebra
Karen Medel, London School of Economics
Alícia Moreno, Idea Stores, Londres
Joaquín Navia, Instituto Cervantes de Londres
Vera Núñez i Martínez, British Library, Londres
José Antonio Ortigosa, Instituto Cervantes d'Atenes
Grelda Ortiz, University of Wales
Iris Parusel, University of Wales
Mercè Piñol, University of Northampton
Emma Potí, Bibliothèque publique d'information. Centre Georges Pompidou, París
Eli Ramírez, Biblioteca Nacional de Chile, Santiago
Rebeca Ramos, Instituto Cervantes de Londres
Caterina Riera, Instituto Cervantes de Tunis
Marta Rodríguez, Queens Library, Nova York
David Sánchez, ETH, Zurich
Inmaculada Tortosa, Cardiff University
Albert Ventura, Instituto Cervantes de Berlín
Enric Zapatero, Instituto Cervantes de Chicago.
Moltes felicitats a tots, i esperem les seves cròniques en aquest bloc.
dimarts, 18 de maig del 2010
Convocatòria de bibliotecaris per Instituto Cervantes a l'estranger
La documentació obligatòria que cal presentar per a prendre part en la convocatòria Cervantes 2010 fa constar els següents ítems: Sol·licitud de participació i relació de mèrits, currículum vitae redactat en llengua espanyola, així com la/es fotocòpia/es d'aquells documents pertinents que acreditin tant els requisits exigits (titulació universitària de segon cicle, formació específica en biblioteques estimable en 300 hores o experiència laboral superior a 2 anys dins del sector) com els mèrits.
D'altra banda, entre les diverses funcions adscrites al càrrec destaquen: selecció bibliogràfica i adquisició de fons, gestió i realització del procés tècnic dels fons, elaboració del catàleg, manteniment dels serveis bibliotecaris i la informació, formació d'usuaris, elaboració de memòries anuals, així com la difusió de les col·leccions i els serveis de la unitat. (Les condicions econòmiques disten força les unes de les altres -atès el destí final- i podeu consultar-les, còmodament, als enllaços que us facilitem al final d'aquest apunt).
Importantíssim: El termini d'inscripció romandrà obert fins el dia 31 de maig de 2010.
Per a gaudir d'una informació molt més detallada, accediu als següents enllaços: Convocatòries Cervantes 2010, Sol·licitud de participació Cervantes 2010
dijous, 13 de maig del 2010
Aprèn anglès amb Tell Me More
Començant des d'un nivell bàsic fins un d'altre ja plenament avançat, Tell Me More es subdivideix en sis estadis d'aprenentatge, incloent així mateix mòduls de pronunciació i expressió oral, que esdevindran decisius a l'hora de familiaritzar-vos amb una llengua que, actualment, es presumeix imprescindible en el nostre entorn professional.
Ara ja no tens excuses per dir que no saps on aprendre l'anglès. Connecta't a Tell Me More i diverteix-te alhora que aprens!
dimecres, 12 de maig del 2010
Màster de Comunicació Internacional
Les universitats Leeds Metropolitan University (Leeds, Regne Unit), University of Languages & Communication (Milà, Itàlia) Vilnius University (Vilnius, Lituània), Budapest Business School (Budapest, Hongria), New Bulgarian University (Sofia, Bulgària) i Hanze University Groningen (Groningen, Holanda) ofereixen -conjuntament- la possibilitat de realitzar a les seves diverses instal·lacions, un Màster de Comunicació Internacional especialitzat en l'àmbit de les relacions públiques a nivell internacional. Com no resulta estrany, el consorci atorga preferència a aquells estudiants originaris del país on es porti a terme la beca (ex.: un hongarès a Budapest) o bé a aquells que marxant fora, pertanyin a un dels països integradors del consorci (ex.: un lituà a Milà), ara bé, no deixarem d'insistir que l'oportunitat paga la pena i és per això que us animem efusivament que hi digueu la vostra!
Conclourem apuntant que els ajuts econòmics varien ostensiblement en funció del destí que escolliu. Tot seguit, us en fem cinc cèntims al respecte perquè, finalment, decidiu quina de les sis opcions és la que més s'ajusta a les vostres necessitats.
* Budapest Business School: fins 6.500 euros
* Hanze University (Groningen): fins 2.000 euros
* IULM (Milà): fins 2.300 euros
* New Bulgarian University (Sofia): fins 6.500 euros
* Vilnius University: fins 6.500 euros
* Leeds Metropolitan University: (no facilitada)
El cost del màster està estipulat en 9.800 euros, quantitat que quedaria escapçada (segons el destí final) en cas d'obtenir una de les beques (ex: Concessió de beca per anar a Budapest = 3.300 euros).
El termini d'acceptació romandrà obert fins el 15 de maig de 2010, així que si hi esteu interessats no deixeu passar l'oportunitat!
Per a una consulta més detallada, premeu el següent enllaç: http://www.masterinternationalcommunication.eu/.
dimarts, 11 de maig del 2010
Oferta laboral per treballa al CERN de Ginebra
L'organització del centre creu convenient que els aspirants tinguin, com a mínim, una experiència contrastada de 5 anys en l'àmbit administratiu, com també la capacitat de treballar en grup, un ampli coneixement d'equips informàtics i el domini de les llengües francesa i anglesa. El contracte tindrà una durada de 5 anys i el 25 de maig de 2010 és la data màxima en la qual heu de presentar la vostra candidatura.
Aquest és l'enllaç al web oficial: Administrative Assistant for CERN’s Scientific Information Service Group.
dilluns, 10 de maig del 2010
Vols ampliar els teus coneixements idiomàtics?
Lingu@net Europa posa a disposició dels seus usuaris un conjunt de fins 3.500 recursos en línia de qualitat (catalogats) per donar suport específic a l'aprenentatge d'idiomes. Tot plegat, el projecte és possible gràcies al treball esforçat de fins 24 organitzacions (pertanyents a 20 països europeus) que alhora són recolzades econòmicament per la Comissió Europea mitjançant el programa Sócrates (Acció Lingua 2).
Si teniu en ment la possibilitat de conèixer més en profuditat qualsevol idioma que us vingui al cap i voleu fer alguna cosa al respecte, aquí teniu l'enllaç al seu web per tal de començar a posar-hi el fil a l'agulla: Lingu@net Europa.
divendres, 7 de maig del 2010
El govern Japonès torna a oferir beques Monbukagakusho per 2011
Un cop més, el MEXT (Ministeri japonès d'Educació, Cultura, Esports, Ciència i Tecnologia) torna a posar a disposició dels estudiants estrangers la possibilitat d'obtenir una beca Monbukagakusho al Japó, per a desenvolupar-hi estudis especialitzats, com podrien ser els vinculats a la cultura, l'educació general o l'assistència social. Els requisits sol·licitats per optar a aquestes beques el proper 2011 són múltiples. A continuació us farem esment dels més importants:
- Cal tenir la nacionalitat d'un país amb relacions diplomàtiques amb el Japó, com és el cas d'Espanya.
- Haver nascut entre els dies 2 d'abril de 1989 i 1 d'abril de 1994.
- Haver completat 12 cursos acadèmics o haver finalitzat el batxillerat abans del mes de març de 2011.
- Tenir la ferma voluntat d'aprendre la llengua japonesa i realitzar-ne l'aprenentatge durant l'estada.
Així mateix, us recordem que el govern japonès és molt estricte pel que respecta a temes vinculats a aspectes sanitaris. En aquest sentit, els termes d'acceptació també esmenten directament al fet que el candidat ha de gaudir d'una bona salut física i mental per tal de portar a terme les seves activitats (vegeu detalls a la seva web, a la qual us enllacem al final d'aquest apunt).
La durada de la beca es perllongarà fins un període de 3 anys (d'abril de 2011 a març de 2014) i la dotació econòmica mensual serà de 125.000 iens (1.060 € aprox.).
Per a una informació més detallada de l'oferta (que avisem que és molta) tan sols heu de accedir a l'enllaç que us facilitem tot seguit: Beques Monbukagakusho 2011.
dijous, 6 de maig del 2010
Convocatòria d'oposicions generals de bibliotecari per a la Unió Europea
La convocatòria d'enguany pel que respecta a les oposicions generals convocades per EPSO (Oficina Europea de Selecció de Personal) té com a objectiu l'establiment de llistes d'espera que eventualment nodreixin les possibles vacants que puguin produir-se dins l'àmbit institucional de la Unió Europea.
Els candidats han de ser ciutadans de la Unió Europea i evidentment han d'acreditar un nivell formatiu corresponent a un cicle complet d'estudis universitaris (de tres anys com a mínim) dins del camp de Biblioteconomia, Informació, Documentació... Com podeu imaginar, els idiomes són també una part molt important del procés, ja que entre els requisits específics s'esmenta el coneixement profund de la llengua pròpia, i també el d'una segona llengua (anglès, alemany o francès).
Tot plegat, suposa una extraordinària oportunitat per a ubicar-se dins l'àmbit professional administratiu de la Unió Europea i com és lògic, en un entorn diferent on l'intercanvi cultural és un factor cabdal.
Com sempre, considerem important recordar-vos que el termini d'inscripció finalitza el 28 de maig de 2010 a les 12.00 h del migdia (hora de Brussel·les). Per a conèixer més en profunditat els detalls de la convocatòria, consulteu el següent enllaç al DOUE (Diario oficial de la Unión Europea): CONVOCATORIA DE OPOSICIONES GENERALES EPSO/AD/178-179/10
dimecres, 5 de maig del 2010
Pràctiques a l'Instituto Cervantes d'Utrecht
Aquí deixo plasmada la meva estada a la Biblioteca de l'Instituto Cervantes d'Utrecht, per animar a tots aquells que esteu pensant fer una escapadeta fora de Catalunya o en algun dels Institutos Cervantes que hi ha repartits arreu del món.
Em dic Eva Xaver, estudiant de llicenciatura de Documentació i amant dels intercanvis i aprenentatge humà. Des del passat mes de febrer estic vivint a Utrecht, una ciutat al sud d'Amsterdam, invertint el segon semestre del curs en la realització d'un conveni de pràctiques educatives a través de la UB.
Per aquells que no coneixeu l'Instituto Cervantes (IC), dir-vos a grans trets que és una entitat finançada pel govern Espanyol que pretén promoure i ensenyar la cultura i llengua hispana a través dels seus centres. Cada centre té un Departament de Cultura, un Departament d'Ensenyament, un Departament de Biblioteca i un Departament de Gestió que enllaça i justifica la feina feta a la seu central dels Cervantes a Madrid.
Les meves pràctiques -com és lògic- s'han centrat al Departament de Biblioteca. Aquest està format per la Mayte Azorín -actual directora fins el proper mes d'agost-, la Gerdientje -auxiliar- i un munt de voluntaris que van i vénen i que no m'agradaria deixar de mencionar: la Marinette, la Sandra, la Solange, la Britte i jo.
La biblioteca és un punt clau de suport als estudiants holandesos que vénen a aprendre castellà al Centre, així que el seu fons bibliogràfic es basa en documents didàctics, lectures graduades, material audiovisual, llibres bilingües neerlandès-castellà, literatura hispana i relíquies bibliogràfiques com una edició en neerlandès del llibre El camino de Miguel Delibes.
Les meves tasques a la biblioteca van ser pactades amb la directora des del principi: dinamització de la biblioteca a través de la web social 2.0 -blocs, diaris locals, xarxes socials...- ; atenció a l'usuari; ajuda en la selecció i compra de material bibliogràfic; catalogació del nou i vell fons; promoció dels nous materials; préstecs i devolucions; esporga; treball amb el programa Absysnet.
Cal dir que és un treball molt humà, el centre és petitet i els usuaris molt fidels, així que és fàcil sentir-te com a casa. Pel que fa a l'idioma, dominant l'anglès i el castellà pots viure sense problemes, però sempre t'agrairan un mínim d'esforç de parlar neerlandès.
Ara ja han passat els 3 mesos de pràctiques pactats, i aquest passat dia 30 va ser el meu últim dia del conveni. Cal dir que tot i que les pràctiques no han sigut remunerades, el Centre m'ha deixat una bici i m'ha tractat estupendament. El divendres no hi va haver despedida de comiat ni res per l'estil, i el dilluns vaig tornar a la feina com de costum. Ara enlloc de conveni tinc un contracte remunerat pel mes de maig, així que no cal que escrigui la meva satisfacció i alegria en tot plegat. I és que a vegades per rebre... primer has de donar tu! :-)
Així que ànims a tots amb les pràctiques d'estiu, Erasmus i convenis!!
Eva Xaver Junyent, Utrecht, 5 de maig del 2010.
dimarts, 4 de maig del 2010
Treball i pràctiques a l'estranger
El proper dilluns 10 de maig de 2010, tindrà lloc una xerrada anomenada Treball i pràctiques a l'estranger a l'aula 8 de l'edifici Florensa. No cal dir que l'assistència a la mateixa està oberta a tota la comunitat universitària, que hi podrà assistir gratuïtament i sense la necessitat de concertar cap visita.
La xerrada es celebrarà entre les 13 h i les 14 h i durant el seu transcurs tindrà lloc una ponència a càrrec de José Luis Gredilla i Cristina Íñiguez, membres del Servei d'Ocupació de Catalunya. Al Club de Feina (servei gratuït destinat als alumnes i titulats de la UB) podràs conèixer els processos de selecció de personal, informar-te per fer pràctiques o treball a l'estranger i, també, aconseguir informació en altres temes per ajudar-te en el desenvolupament de la teva carrera professional.
Per formar part del Club només cal que hi acudiu qualsevol dilluns a les 9 h a l'aula 8 de l'Edifici Florensa (c/ Adolf Florensa, 8 -planta baixa- davant dels menjadors universitaris) i assistir a la xerrada Què és el Club de Feina? "La UB t'ajuda a buscar feina”.
Per a més informació: http://www.ub.es/feinaub/Estudiants_ClubFeina.htm.