La Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya ofereix un lloc web ple d’informacions útils per als diferents àmbits d’interès dels joves: el portal Jove.cat.
Un dels temes que s'hi tracta és tot allò relacionat amb el viatjar, i això ens interessa promocionar des d’aquest bloc.
Aquesta secció s’anomena Viatgeteca, i recull un munt d’informació relacionada amb els desplaçaments: documents necessaris per moure’s, canvi de moneda, recursos per dormir a bon preu, consells sanitaris, informació per al transport (avions, trens...) i altres temes pràctics.
Un bon punt de partida abans de començar qualsevol viatge.
Feu un clic aquí per entrar-hi.
Experiències de mobilitat d'estudiants de la Facultat d'Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona
Objectius i normes del blog
dijous, 24 de desembre del 2009
Informació útil per preparar qualsevol viatge
dimarts, 22 de desembre del 2009
Oferta de feina per a la FAO, a Roma
La FAO és l’agència de les Nacions Unides per a l’estudi de l’Agricultura i l’Alimentació, i té la seu a la capital italiana. Fa unes setmanes ja vam anunciar una oferta de feina per a la seva biblioteca.
Ara hi ha una nova convocatòria. La feina té una durada de tres anys, i consisteix en la gestió de les publicacions en sèrie i els recursos electrònics.
Aquí trobareu informació sobre el lloc de treball: http://www.fao.org/library/.
I aquí, els detalls de l’oferta de feina: http://www.fao.org/VA/PROF/2288KCE_en.htm.
El termini per fer arribar les sol·licituds acaba el 5 de febrer de 2010.
dilluns, 21 de desembre del 2009
Feina a Copenhaguen per a algú amb experiència en medi ambient
L’agència de la Unió Europea EEA (European Environment Agency), amb seu a Copenhaguen, ha fet pública una convocatòria per contractar alguns tècnics en dades, informació i xarxes (codi de la convocatòria: EEA/CA/2009/17).
Els candidats han de tenir una experiència de set anys com a mínim. Per a la descripció del lloc de treball, criteris de selecció i procediment de sol·licitud, vegeu la següent pàgina: http://www.eea.europa.eu/about-us/jobs/eea-ca-2009-17.
dijous, 10 de desembre del 2009
Web amb expressions i costums bàsics dels països europeus
Es tracta de Fasten seatbelts to the world (http://fastenseatbelts.eu/), finançat en part per la Comissió Europea.
Els dos continguts principals que ara per ara hi ha són aquests:
–Expressions bàsiques en 20 llengües europees (el català no hi és), com per exemple: «sí», «no», «si us plau», «gràcies», «hola», «adéu», «com te dius»... No només veiem les paraules escrites, sinó que també hi ha els arxius d'àudio i podem aprendre i practicar com sonen.
–Costums típics de cada país (un total de 35 casos) relatius a llenguatge no verbal, comportament a la taula, regals, salutacions...
A veure si us agrada!
dimecres, 9 de desembre del 2009
Premi de l'IFLA per a treballs d'estudiants
Per segon any consecutiu, la secció de l'IFLA dedicada a l'educació i formació professionals convoca el Premi IFLA al millor treball fet per un estudiant de la nostra àrea.
L'any passat ja ens en vam fer ressò d'aquest certamen: http://mobilsbid.blogspot.com/2008/12/premi-de-lifla-al-millor-treball-dun.html.
Aquesta oportunitat no es pot deixar escapar: hi poden participar tots els estudiants de grau, diplomatura, llicenciatura o màsters (no els de doctorat). La manera de participar-hi és senzilla.
Primer cal visitar el lloc web del pròxim congrés de l'IFLA (http://www.ifla.org/en/ifla76), que tindrà lloc a Suècia, del 10 al 15 d'agost de 2010. Cal respondre a la crida de treballs que hi fan les diferents seccions de l'IFLA, enviant un resum amb una proposta de treball. Aquí veureu concretament aquestes crides: http://www.ifla.org/en/calls-for-papers/216.
El termini per enviar els resums varia d'una secció a una altra: cal fixar-s'hi bé. En general solen acabar cap a mitjans de gener. En el cas que el resum sigui acceptat, llavors cal enviar el text complet del treball abans del 15 d'abril.
El tema general del pròxim congrés és «Open access to knowledge: promoting sustainable progress».
El premi per al guanyador consisteix en la quota d'inscripció al congrés, una subvenció d'un màxim de 2600 € per al viatge i l'allotjament a Suècia, un any de quota de l'IFLA i la publicació del treball a la revista IFLA journal.
Vegeu més informació a:
http://www.ifla.org/files/set/LIS_Awd_BrochureCATALAN2010.pdf
Ànims!
dilluns, 7 de desembre del 2009
Borsa d'intercanvi lingüístic dels Serveis Lingüístics
Per manteir la fluïdesa oral de les llengües estrangeres que més o menys dominem, no hi ha més secret que la pràctica habitual. Si no, els coneixements es van esvaint, les competències van desapareixent.
Els Serveis Lingüístics de la UB organitzen des de fa temps un servei gratuït i força pràctic per a aquest objectiu que dèiem abans: una borsa d'intercanvi lingüístic entre els estudiants estrangers que fan una estada temporal a la UB i el personal autòcton de la UB (alumnat, professorat o PAS).
La feina dels Serveis Lingüístics és bàsicament posar en contacte les dues parts: intenar fer coincidir l'oferta i la demanda, els nivells requerits i els horaris disponibles. Una vegada formades les parelles, cadascú estableix el ritme de trobada. A més, els Serveis Lingüístics organitzen una sèrie d'activitats culturals (d'assistència voluntària) amb els quals es poden descobrir patrimoni cultural, arquitectònic o festiu.
Per a inscriure's, només cal omplir un formulari. És molt fàcil, i pot ser útil i divertit.
Mireu-vos-ho!
http://www.ub.edu/sl/borsa/
Amb una finalitat semblant a la d'aquesta borsa d'intercanvi de la UB, podem ressenyar el programa del Voluntariat per la llengua, organitzat per la Generalitat de Catalunya. En aquest cas no es planteja tant un intercanvi, sinó com una activitat adreçada a facilitar l'aprenentatge o el reforçament del català per a persones que ja viuen aquí i que encara no es troben prou segures amb la nostra llengua.
Aquí trobareu més informació: http://www10.gencat.net/pres_volull/AppJava/
divendres, 4 de desembre del 2009
Interessats en el Japó…
La Universitat Momoyama Gakuin University, d’Osaka (Japó) ofereix el «Japanese Business & Tourism Program», de 15 dies de durada, que tindrà lloc el proper mes de maig de 2010.
Es desenvoluparà totalment en anglès. Es tracta d’una oportunitat per visitar algunes de les empreses japoneses més famoses.
El programa el podreu veure en la imatge del principi d’aquest missatge, o bé aquí: http://www.andrew.ac.jp/english/inbound/jbtp.html
El cost és de 200.000 iens (uns 1.600 euros aproximadament) que inclouen: allotjament amb esmorzar en hotel cèntric a Osaka, transport des de l’aeroport a l’hotel i a les empreses, cinc conferències sobre cultura japonesa, excursió de dos dies a Kyoto. (No està inclòs el viatge des d'Europa fins al Japó.)
Les places són limitades a 40, i hi poden tenir accés estudiants d’universitats que tinguin relació amb aquesta universitat japonesa, com és el cas de la UB.
Els interessats han d’omplir una sol·licitud, que enviaré a tothom qui me la demani: pons@ub.edu.
El termini per fer arribar la sol·licitud és el 27 de febrer de 2010.
dijous, 3 de desembre del 2009
Recursos de llengua i literatures orientals
Ens volem fer ressò d’una entrada publicada no fa gaires dies a Bloc de Lletres, el bloc de la Biblioteca de Lletres del CRAI de la UB (http://blocdelletres.ub.edu/).
Es tracta d’una recopilació selectiva de recursos relacionats amb llengües i literatures orientals: japonès, xinès, hindi, coreà...
S’hi recullen entitats (9 referències), recursos de cultura i literatura (7), i recursos de llengua (11). Molt pràctic per qui tingui interès a marxar per aquelles terres!
Aquí accedireu a l'entrada concreta: http://blocdelletres.ub.edu/2009/11/25/recursos-de-llengua-i-literatures-orientals/.
dimecres, 2 de desembre del 2009
Campanya de l'IFLA: Adopta un estudiant!
Recentment la secció número 23 de l'IFLA, dedicada a l’educació i la formació professionals (http://www.ifla.org/en/set), ha iniciat una campanya original: Adopta un estudiant!
Aquesta acció pretén que els futurs professionals de la informació s'acostin a l'IFLA ja des de la seva etapa com a estudiants: en rebin la revista i puguin participar activament en alguna de les seccions, enviant propostes o estant en contacte amb els experts d'arreu del món.
Per aconseguir-ho, l'IFLA proposa a professionals en actiu o a empreses que apadrinin estudiants, finançant-los un any de la quota de l’IFLA per a estudiants (57 euros).
Els estudiants que desitgin ser «apadrinats» d'aquesta manera, han d'omplir un formulari amb les seves dades i enviar-ho als organitzadors.
La Facultat s’ha encarregat de traduir el tríptic explicatiu del programa al castellà i al català, que ja es troben al web de l’IFLA, amb el formulari per omplir. Des d'aquí hi podreu accedir i veure més informació al respecte: http://www.ifla.org/en/set/adopt-a-student.
dimarts, 1 de desembre del 2009
Recursos i xarxes socials per als estudiants en mobilitat
Les institucions i organismes oficials ens escarrassem per motivar que els estudiants es plantegin de portar a terme una experiència de mobilitat a l'estranger. Els anys ens han demostrat que per a la gran majoria d'estudiants que ho fan, aquesta experiència representa un fet molt important en la seva vida.
Per això solem elaborar i donar a conèixer informació objectiva, completa i actualitzada que sigui el punt de partida per prendre la decisió esperada.
Tanmateix, l'estudiant que està rumiant sobre el fet de marxar o no, o aquell que ja ha pres la decisió, no en té prou amb aquestes informacions fredes. S'estima més conèixer les vivències de protagonistes com ell, i buscar un tipus d'informació que els llocs oficials no proporcionen.
Avui en dia existeixen multitud de llocs a Internet creats per i per als estudiants en mobilitat. Alguns tenen una voluntat comercial, d’altres, purament comunicatives.
Tot seguit en relacionem una petita mostra.
ERASMUS STUDENT NETWORK (ESN)
http://www.esn.org/
Associació internacional nascuda el 2007 amb el suport de la Comissió Europea, que vol servir d’ajuda als estudiants en mobilitat: tant a l’hora d’informar-se com durant l'estada a l'estranger, i també després d'haver acabat l'experiència. Té delegacions a cada país. Fa uns mesos vam parlar de la delegació a la UB: http://mobilsbid.blogspot.com/2009/07/esn-una-associacio-destudiants-en.html
ERASMUSU
http://www.erasmusu.com
Xarxa social accessible previ registre, pensada per als estudiants en mobilitat (en qualsevol programa). Segons declaren els creadors, ja han arribat a 5.000 inscrits. Es presenta amb una interfície i unes opcions semblants al Facebook.
Vegeu-ne un comentari a: http://cokidoo.com/showcase/erasmusu-red-social-estudiantes-intercambio-internacional/
ERASMUSWORLD
http://www.erasmusworld.com/
Portal dedicat a la mobilitat d’estudiants. Hi destaquen diversos fòrums (sobre països, per trobar allotjament, sobre festes, per trobar feina, etc.). Hi ha també informació prou detallada i pràctica sobre cadascun dels països.