Objectius i normes del blog

dijous, 30 d’abril del 2009

Avui parlem amb... Jordi Gasull


En Jordi Gasull (nascut al Morell, el 1968) va acabar la diplomatura en Biblioteconomia i Documentació al nostre centre fa bastants anys, el 1995. Just quan acabava la carrera va guanyar una beca d'estiu per treballar a ECHO, que era una distribuïdora de bases de dades de la Unió Europea, amb seu a Luxemburg.

Era la teva primera experiència a l'estranger? Quins records guardes d'aquella feina?

Doncs sí, fou la primera. I suposo que em devia agradar, perquè encara no he tornat!!

Deixa'm afegir, però, que per anar a Luxemburg, vaig comptar amb l'ajut dels meus col·legues del Patrimoni Bibliogràfic de la Generalitat, que em van permetre prendre'm el temps per realitzar aquesta beca d'estiu.

He de dir que en aquell temps parlava força bé l'italià i estava temptat de demanar la beca a l'Institut Europeu a Florència, però finalment el meu desig de realitzar tasques de documentalista van fer-me decidir per Luxemburg. Un cop hi vaig arribar, vaig trobar-me, per una banda, amb un ambient relativament tranquil (era el mes d'agost), però per l'altra banda, molt dinàmic. Fou realment apassionant aterrar a una empresa privada (Infopartners) que duia el projecte de gestió de les bases de la Comunitat (ECHO). La suposada tranquil·litat em va permetre arribar a conèixer bé els meus col·legues i les seves tasques i projectes en un temps molt curt.


Si no recordo malament, la beca era per dos mesos, però després et van contractar per continuar un temps més, oi?

Doncs sí i no. Efectivament, la beca era per dos mesos, el que va passar però, és que ja abans d'acabar el primer mes vaig trobar feina en un altre projecte per a la Comissió que, de fet, el duia un competidor de l'empresa on jo feia la beca.

Tot va passar molt ràpidament i demostra que de vegades cal estar al lloc oportú en el moment oportú. Resulta que una de les becàries que l'Escola [l’antecessora de la Facultat] havia enviat l'any anterior, la Xantal Romaguera, s'havia quedat a treballar per a un projecte anomenat Eurotech Data, que en aquella època el gestionava també la mateixa Infopartners. Poc després de l'arribada de la Xantal, però, el contracte del projecte havia tornat a sortir a licitació. Una altra empresa, l'escocesa Cartermill, se'l va emportar i tot l'equip va passar a la nova empresa. Poc abans de la meva arribada, però, la Xantal va decidir tornar a Catalunya, i el meu tutor a Infopartners, en Marc Willem, va tenir l'amabilitat de posar-me en contacte amb els responsables de la Comissió que buscaven algú per substituir la Xantal. Estic molt agraït al Marc, perquè en el fons ell li estava fent la feina als seus competidors, que eren els que havien d'espavilar-se per trobar algú. Així que l'onze de setembre del 95 vaig començar a Eurotech Data –cal dir que el projecte va passar a mans d'Arthur Andersen l'any 99.


Quan estaves a Arthur Andersen vas publicar un article a El profesional de la información, el 1999. Què pot aportar un diplomat en Biblioteconomia i Documentació en una organització com Arthur Andersen?

Tal i com jo recordo la meva estada a l'Escola, hi havia una barreja de «saber fer» i «voler aprendre» molt interessant: a tota l'experiència d'anys i anys en la gestió de centres i tasques bibliotecàries, s'afegia en aquella època una gran expectació pels canvis tecnològics: bases de dades en CD-ROM, en línia, els Gophers… i finalment els primers webs.

En la meva experiència a l'estranger, tant a empreses petites com grans, aquesta combinació és sempre benvinguda. Totes les organitzacions miren de progressar amb la voluntat de fer coses noves tot basant-se en l'experiència i els coneixements ja acumulats.


Després d'Eurotech Data, quina ha estat la teva trajectòria professional? Sempre més en l'entorn de les institucions europees?

A Eurotech Data m'ho vaig passar d'allò més bé. Era un equip petit, amb un bon pressupost, on jo duia totes les recerques en línia (Dialog, STN, DataStar, Investext, etc.) per als meus col·legues. I en fèiem un munt, de recerca!! Hi tenia força llibertat per assistir a cursos (a França, Bèlgica, Holanda, Anglaterra) o anar a fires (l'Online de Londres, etc.). Em sentia un crack! Tot i que era apassionant i intens, em venia de gust deixar Luxemburg: el país és petitó i jo sentia que havia exhaurit totes les possibilitats que m'oferia. Era difícil trobar-se amb joves solters que s'hi quedessin més d'un parell o tres anys (a no ser que fossin funcionaris d'alguna institució europea). Quan amb la meva companya vam decidir de traslladar-nos a Brussel·les, l'abril del 2000, vaig decidir de buscar-me la vida. L'ambient a Arthur Andersen no m'havia deixat una bona impressió i vaig mirar de trobar feina pel meu compte. No fou fàcil perquè a principis del 2000 la bombolla d’Internet havia començat a esclatar, i moltes consultores començaven a trobar-se immerses en escàndols i altres afers semblants. Tanmateix, vaig tenir sort de trobar de seguida feina com a «content manager» a LegalNews, una petita empresa ubicada a París que acabava d'obrir una web especialitzada en dret europeu.

El meu record d'aquesta experiència és que va ser prou interessant veure l'altre costat de la informació, és a dir, des del punt de vista del proveïdor. També va ser una magnifica introducció al funcionament de les institucions europees, cosa que va ser-me molt útil quan l'empresa va plegar la web europea per tal de passar les meves opos a la Comissió Europea.


I ara estàs col·locat a la Biblioteca Central de la Comissió Europea, a Brussel·les. Fes-nos cinc cèntims del centre i de les tasques que hi fas.

Ha ha! No sé si «col·locat» és la millor descripció, però ja veig el que vols dir. Totes les empreses per on he passat han acabat plegant, o sigui que espero que aquesta duri una mica més!

La Central gestiona la seva pròpia col·leccio i sala de lectura, amb un fons força interessant sobre la integració europea. Al mateix temps, però, també coordina el funcionament de les biblioteques d'altres Direccions Generals de la Comissió (cada DG equival a una mena de ministeri). Això vol dir que gestiona moltes tasques tècniques com l'adquisició i catalogació per a tota una munió de biblioteques –a més del sistema informàtic de gestió, que també és gestionat per nosaltres.

A la Central vaig aterrar justament quan estaven a punt d'escollir un nou sistema de gestió. A mi, doncs, em van posar al miniequip de responsables tècnics de la migració. He estat molt de sort, perquè és realment una feina apassionant i que em permet conèixer el funcionament de les nostres biblioteques com qui diu des de les «entranyes».

(Petit parèntesi: és curiós observar com a les institucions europees el que aquí anomenem «systems librarian» acostuma a recaure en bibliotecaris espanyols: el Consell té l'Andrés, de València, mentre que els Comitès (de Regions i l'Econòmic i Social) tenen la Isabel, d'Astúries.)

Durant la migració al nou sistema (Aleph 500, de l'empresa Ex Libris) em van correspondre diverses tasques, però la que va caure principalment sobre les meves espatlles va ser l'actualització del nostre opac, ECLAS, la qual cosa, des del meu punt de vista, és quasi quasi com si et toqués la loto.


Des de la teva perspectiva, creus que és fàcil introduir-se en el món laboral de les institucions europees? Quines recomanacions faries a un estudiant que s'ho estigués plantejant?

Uff! Bona pregunta! Em fa la impressió que cada vegada és més difícil. Cal tenir en compte que hi ha cada vegada més països membres i, per tant, més «competidors» potencials, sobretot si pensem en les típiques oposicions, que són la manera més fàcil i directa d'entrar a la plantilla.

Hi ha també altres proves per fer llistes de candidats que poden ser contactats per contractes temporals, fins a tres anys, em sembla. Durant aquest període, molts col·legues aprofiten per conèixer millor les institucions, presentar-se a oposicions, o simplement fer contactes que els permetran de continuar treballant a Brussel·les, sigui a les institucions o en algun altre àmbit. A mi em sembla que la Meri us podria explicar millor com funciona aquest mon. [Vegeu l’entrevista que li vam fer a Mòbils BiD aquí: http://mobilsbid.blogspot.com/search/label/Meritxell%20Gallego.]

De totes maneres, animo a tothom a intentar-ho. M'he trobat amb un munt de col·legues de totes les nacionalitats (i encara més ara amb els «nous» països membres) però mai m'he considerat inferior a cap d'ells. Potser els dels nous països vénen molt ambiciosos, es mouen molt i fan molt de «networking», però no ens hem de deixar impressionar per això.


Tot i que les oportunitats existeixen i el cost dels viatges és prou assumible, només una minoria dels nostres estudiants passen una temporada de la seva carrera estudiant o treballant a l'estranger. S'estan perdent alguna cosa? Què els aconsellaries?

Això em sorprèn molt. Què més hauria volgut jo que tenir les facilitats d'avui en dia!! Potser ara és diferent, però a principis dels 90 jo tenia molt clar que per fer de documentalista calia sortir a l'estranger.

Però bé, encara que la situació hagi pogut millorar i avui en dia els nostres estudiants tinguin la possibilitat de començar a treballar abans d'acabar els seus estudis, jo els aconsellaria igualment que sortissin. Que no s'ho pensin: que agafin les maletes i... avall!!

Cal ser curiosos, voler veure altres ambients, altra gent, altres maneres. Potser és veritat que la curiositat va matar el gat... però fa reviscolar el bibliotecari-documentalista!! Que sigui a Utrecht, a Cardiff, a Salònica o Sòria, poc importa... tot bibliotecari hauria de confrontar-se al repte de treballar en un ambient que no és el seu.

Per no parlar de com n'és d'enriquidor a nivell humà: amistats, llengües, menjars, paisatges!!!

No vol dir que a fora es treballi sempre millor, però penso que si un jove diplomat no ha tingut mai la curiositat de sortir ho tindrà sempre més difícil per trobar la feina dels seus somnis. Jo també he estat encarregat de contractar documentalistes i he de dir que quan tenia els currículums jo sempre hi buscava el mateix: com demostraven els candidats la seva curiositat i ganes d'aprendre? Els estudis i títols estan bé, però per a mi les estades en altres ciutats i/o països eren sempre un indici molt revelador. Mai vaig decantar-me per un candidat que no hagués tingut una experiència lluny del lloc on residia o havia estudiat.


Moltes gràcies, Jordi. Molta sort en el futur!

dimecres, 29 d’abril del 2009

Experiencia Erasmus a Thessaloniki


Hola, que tal?

Disculpeu la falta d'accents, en aquests moments nomes disposo d'un teclat grec!

L'Erasmus esta sent una de les experiencies mes enriquidores de la meva vida. Viure en un pais estranger, coneixer gent que parla diferents llengües i que tenen diferents costums, fer nous amics, aprendre idiomes... de moment no he trobat cap inconvenient per no fer un Erasmus.

Em trobo a Tessalonica, la segona ciutat mes gran de Grecia (i que en realitat es com la meitat de Barcelona). Jo ja coneixia alguna cosa de la llengua grega, ja que havia fet classes a l'Escola Oficial d'Idiomes. Malgrat tot, a l'arribar aqui no entenia ni mitja paraula del que deien i em vaig sentir una mica frustrada. El coneixer a la Sofia Valkanidou abans d'arribar em va ajudar un munt, perque vaig coneixer a part dels seus amics a l'arribar a la ciutat, i he fet una gran amistat amb ells (gairebe tots son nois!)

Aqui faig classes de grec gratuïtes a un local que es diu Buenaventura, faig una assignatura optativa (en grec), una de lliure eleccio adreçada a Erasmus i el Pràcticum a la biblioteca publica central. Si veniu a Tessalonica us recomano que no el feu en aquesta biblioteca, a no ser que domineu el grec.

Tessalonika a mes esta molt a prop de llocs d'interes. Els trens a Grecia son bastant barats, anar a Atenes, que esta a unes 5 o 6 hores costa uns 12 euros! Encara no he anat a Istambul, tot i que ho tinc pendent, pero he viatjat força pel nord de Grecia. Es tot tan verd!! Es una regio preciosa...



Aixo es a Samotracia, aquesta Setmana Santa ortodoxa!

ελάτε, παιδιά, θα σας αρέσει πάρα πολύ η Ελλάδα!

dilluns, 27 d’abril del 2009

Impressions d'estudiants Erasmus estrangers de pas a la nostra Facultat

A continuació reproduïm una conversa que vam mantenir amb tres estudiants Erasmus que van passar el primer semestre d’aquest curs a la nostra Facultat.

Es tracta de Maria Tzivanaki i Sofia Valkanidou, de Grècia, i Jules Pierre Cornet, dels Països Baixos. La conversa es va desenvolupar en anglès.

Pregunta. Maria and Sofia, you are coming from Greece, aren’t you?

Maria: Yes, from Thessalonika. Precisely, from the Technological Educational Institution of Thessaloniki (http://www.teithe.gr/index_en.html). We are studying Library Science and Information Systems there. This is our last year of studies and we will start our 6th month, of practice.

Pregunta: And you, Jules Pierre, where are you coming from?
Jules: I come from the Netherlands; this is my last year at the university. I’m studying Communication and Information Systems at the School of Communication & Media of the Hanze University Groningen (http://www.hanze.nl/communication&media).

Pregunta: Why did you decided to come to Barcelona with Erasmus?
Maria: I chosed Barcelona because I visited the city in the past and I like the city, the way of life, the climate and I also have already some friends which help me with the life here.

Sofia: In principle I chose Barcelona to stay one semester because I have heard that the libraries in Barcelona are very developed and they have a work system a bit different in comparison with the libraries of my country. I am here because I would like to find out these differences on the work places.
Pregunta: Ok, and you Jules, why this choice?
Jules: I decided to come to Barcelona for three reasons: I like the climate and the city, to obtain a benefit of the stay at your Faculty, and to improve my Spanish.

Pregunta: My second question is if you were aware of the linguistic reality of Catalonia.
Sofia: Yes, I have some idea. But when you really realize the reality is when you are living here. It has «una mica» of difficulty!
Maria: I was aware of the situation because I visited the city sometimes before, and I was a bit worried about that, because I wanted to come to improve my Spanish language level, because I already took some classes and I also started to study Catalan language because I would be staying for long amount of time and I decided I didn’t have time to study the other language Catalan because I would confuse me more with the Spanish so I just want to improve my Spanish.

Pregunta: In fact if I am right you Maria are doing your Practicum at an organisation where English language is the world language, isn’t it (Médicos sin Fronteras: http://www.msf.es/)?
Maria: Yes, in the whole organization English is very used and the most of the resources of the library are in English, so I don’t have any problem in my working with my colleagues. But this is a general aspect of Catalonia: it gives me the sense that if you want to life here in Barcelona and develop your career here you need to learn Catalan.

Pregunta: And Jules, did you know that Catalan was a reality here?
Jules:
Yes I’ve heard before, so I started to learn Spanish and also a little bit of Catalan; but the most important things are in English. In the beginning it can be confusing, but in the end you are able to distinguish the two languages and learn how to use both Spanish and Catalan.

Pregunta: Please specify some differences between this Faculty and the Faculty where you come from.
Maria:
There are some differences, yes. First of all the Faculty here in Barcelona is in the centre of the city, and the Faculty of Greece is outside the city. I have to drive or take the bus 20 minutes to arrive, and there are some differences in the building, structure, materials, here in this university seems that the infrastructures are better and there are a lot of students, and it gives me the sense that there is a quantity and quality of materials and resources compared with my university which is less adequate in this level.
Jules: The classes are more or less the same, but a big difference is that in Holland we use more books and classes are more theoretical. You have to study more at home, here in Spain you have more classes and the classes are more practical. The Universitat de Barcelona is much bigger than my University in Holland. The faculty in Barcelona is about the same size.
Sofia: The differences are a lot, and very important: first of all, this Faculty is very big! I have to say it: boys, my Faculty is the half of this! The name of my Faculty in Greece is "Librarianship and Information Systems". In fact is a Technical Institute, not a University. The studies take 4 years, not 3 like here. The Practicum in Greece last for 6 months, not 3 as here is. And at the end of the Practicum we don't have to prepare a written paper (and obviously we have no oral presentation of that). We have 6 months of placement and then we have to prepare a final project about one of the topics of the curriculum.

Pregunta: Another question is if you are enjoying your stay here.
Maria:
Yes, I am, sure. I’ve already friends in Barcelona I enjoy my time doing the practice and the conditions there and the life in Barcelona is very interesting wherever age you are: if you are a student or older you have many opportunities in doing things, like concerts, getting to know the city, the bars, the restaurants…

Pregunta: The level of life cost is higher?
Maria:
Yes it is. The level of life cost here in Barcelona, specially the rent, but cafeterias and bars are cheaper here, so you can save money out of that. It’s true that the rent of the flat is too high.
Sofia: Globally speaking is a very nice experience! You can live in a foreign country where everything is different: the meals, habits, the way of thinking, etc. These reasons will be worth it. Yes! I love it very much!

Pregunta: Do you recommend to any student the experience to stay in another country for some period?
Maria:
Yes, definitively. I’ve already been an Erasmus student in another country, in England. I would recommended this kind of activity since is very nice to have an experience in another way of life in another country, another academic experience both under or postgraduate: it is very interesting and very useful for your career and for your life, for your character and personality, I definitively recommend to everybody whatever stage they are in their studies and get to know something different and maybe better.
Sofia: Of course I recommend this experience! All my friends in Facebook already know and see this experience in Barcelona by my pictures! He he
Jules: I would definitely recommend to study in another country. You will learn so much new things and make new friends. It is also good for your personality. I recommend that you will learn the language before you go, it makes things a lot easier.

Pregunta: Do you think that this experience can improve your professional curriculum in order to find a good job?
Jules:
Yes, that's right. The life experience of going to study abroad and also see a different kind of education system, permits you discover also what you like and what you don’t like of your career. Especially if you want to work in Europe, you can use all your gained experience for your future career and job.

Dear friends, thank you very much for your impressions!

divendres, 24 d’abril del 2009

Ofertes diverses de pràctiques al Regne Unit


La nostra «corresponsal» a Londres, Javiera Atenas, ens fa saber unes ofertes de feina actualment vigents per a diferents llocs del Regne Unit, que han estrat distribuïdes per Cilip.

Per un cantó als bonics Botanic Gardens de Kew, com a treball en pràctiques, busquen una persona per a l’arxiu i una altra per a la biblioteca:
http://www.lisjobnet.com/LisJobNet/Jobs/jobA0908-27.htm.

En l’àmbit de les biblioteques universitàries, avui mateix s’ha distribuït un anunci per a treballar al Trinity College, a Cambridge :
http://www.lisjobnet.com/LisJobNet/Jobs/jobA0908-08.htm.

L’altra universitat anglesa de màxim prestigi, la d’Oxford, també té oberta una oferta per a un candidat en pràctiques, per a la biblioteca del seu College:
http://www.lisjobnet.com/LisJobNet/Jobs/jobA0908-11.htm.

Finalment, en una organització de gran volada i amb molta història al Regne (RSA) busquen algú en pràctiques en l’àmbit de la biblioteca o l’arxiu:
http://www.lisjobnet.com/LisJobNet/Jobs/jobA0908-16.htm.

No cal dir que aquestes ofertes caduquen, així que dins d’unes setmanes aquests enllaços ja no seran actius.

Per a estar al corrent de novetats en pràctiques al Regne Unit, podeu registrar-vos en un servei gratuït que ofereix Cilip:

Graduate Training Opportunities
http://www.cilip.org.uk/qualificationschartership/GraduateTrainingOpportunities.

Si algú aconsegueix algun d'aquests llocs (o almenys ho intenta) ens agradaria molt llegir la seva experiència en aquestes pantalles...

dilluns, 20 d’abril del 2009

Jornada: Com buscar feina i pràctiques a l’estranger


El proper 8 de maig tindrà lloc una jornada informativa adreçada als interessats a portar a terme una experiència laboral o en pràctiques a l’estranger.

És organitzada per Feina UB. Durant tot el dia (entre les 9 i les 17.30 h) hi haurà intervencions de representants de diverses entitats –públiques i privades– dedicades a la gestió d’aquesta mena d’activitats.

El preu d’assistència és de 15 euros. Aquesta activitat pot ser reconeguda per 1 crèdit de lliure elecció.

Per assistir-hi cal fer la inscripció fins al 4 de maig a través del web de Feina UB: http://www.ub.edu/feinaub/.

Per a més informació consulteu aquest enllaç.


divendres, 17 d’abril del 2009

Oferta de feina per a l’Istituto Universitario Europeo (Florència)

Recentment s’ha fet pública una convocatòria de feina per a la biblioteca de l’IUE (Istituto Universitario Europeo). Aquesta entitat és prou coneguda dels lectors de Mòbils BiD, perquè des de fa molts anys els nostres exalumnes tenen l’oportunitat de portar-hi a terme unes pràctiques d’un any de durada.

L’actual oferta és per a un contracte laboral de quatre anys, renovables, obert a qualsevol ciutadà europeu. Per a les condicions laborals, requisits dels candidats i altres formalitats visiteu: http://www.eui.eu/About/PositionsPDFfiles/IUE.1.2009.pdf

El termini de presentació de sol·licituds acaba el 13 de maig de 2009.

dijous, 16 d’abril del 2009

Presentació

Hola a tothom,

Em dic Blanca Garcés, estudiant de tercer de diplomatura, i sóc la nova becària de Relacions Internacionals de la Facultat. La meva beca consisteix en donar suport a qualsevol necessitat relacionada amb aquesta temàtica: Programa Erasmus, pràctiques d’estiu a l’estranger, el bloc Mòbils BiD, etc.

Si teniu qualsevol dubte sobre aquestes temes, no dubteu en posar-vos en contacte amb mi al correu electrònic: ori-fbd@ub.edu.

diumenge, 12 d’abril del 2009

Oportunitat laboral per a alumnes Erasmus o exErasmus

La consultora de recursos humans PeopleMatters, en col·laboració amb diverses empreses i universitats espanyoles, posa en marxa un programa d'integració laboral per a estudiants que estiguin gaudint o hagin gaudit d'una experiència a l'estranger mitjançant el Programa Erasmus o algun altre programa similar.


Els estudiants interessats s'hi poden inscriure gratuïtament mitjançant la pàgina web http://www.recruitingerasmus.com/, on trobaran més informació al respecte. Per participar-hi rebran un obsequi.

També trobareu més informació a: http://www.peoplematters.es/default.aspx?info=0001EC.

diumenge, 5 d’abril del 2009

Quart aniversari de Mòbils BiD

Un dia com avui però de fa quatre anys, el 5 d'abril de 2005, es va posar en marxa aquest bloc. Mòbils BiD va néixer com a «plataforma d'intercanvi d'experiències de mobilitat per als alumnes de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació de la Universitat de Barcelona».

Per les seves pàgines s'hi han expressat molts alumnes explicant les seves vivències a l'estranger. També s'han donat a conèixer oportunitats de feina o pràctiques per marxar a fora, i hem recollit en forma d'entrevista diverses converses amb professionals que han destacat per les seves estades a l'estranger.

Fins ara han estat 235 missatges (inclòs aquest), escrits per un total de 71 autors. L'augment de missatges ha estat constant: des dels 19 del primer any, 37 el segon, 70 l'any 2007 i 86 l'any passat. Enguany en portem 18 fins ara. La temàtica que s'emporta més entrades és la del progama de pràctiques d'estiu a l'estranger (61 missatges), seguida pel Programa Erasmus (51 missatges).

S'han fet 12 entrevistes a exalumnes que han destacat per la seva vida internacional, i s'han rebut missatges sobre 27 països diferents: començant pel Regne Unit (21 missatges), i també Itàlia (20), Alemanya (18), França (15), etcètera. També s'han donat a conèixer unes 70 oportunitats laborals (entre pràctiques, beques i ofertes de feina).

Confiem que aquest bloc continuï essent un punt de referència per als estudiants de la Facultat i que sigui un estímul per a descobrir nous horitzons!