Experiències de mobilitat d'estudiants de la Facultat d'Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona
Objectius i normes del blog
dimarts, 30 de setembre del 2008
Juliol a l'Instituto Cervantes d'Istanbul
Bé, si heu llegit els comentaris que va fer la Montse l’any passat sobre la seva aventura de l’estada en pràctiques a l’Instituto Cervantes d’Istanbul, veureu que fa una descripció força interessant tant del país (Turquía) com dels seus habitants, així que jo deixaré una mica de banda tots aquests aspectes.
Primer de tot és de justícia agrair el tracte rebut per part de qui ha estat la meva tutora d’aquestes pràctiques en el centre: l’Ana Roca. M’ha ajudat en tot el que ha pogut. Gràcies a la seva ajuda un dels professors del centre em va oferir allotjament en el seu pis per només 150 € tot el mes! A més, el pis era nou i supercèntric, així que es pot considerar gairebé un regal.
Respecte a les pràctiques en el centre, aquest any s’han basat sobretot a depurar registres de traduccions d’obres hispàniques al turc en el catàleg del centre, és a dir, catalogació en estat pur. Tot i que la catalogació per a molts pot ser una de les assignatures més feixugues de la carrera, a mi m’ha agradat. A més a més, l’Ana, abans d’assignar-te la feina sempre et demana el teu parer, per si no ho domines o encara no has tractat la temàtica en els estudis.
Un dels aspectes favorables sota el meu punt de vista ha estat el fet que les pràctiques estiguessin concentrades en les dues primeres setmanes, fent vuit hores al dia, en lloc de les quatre hores diàries durant tot el mes. Això m’ha permès aconseguir tenir dues setmanes de relax i “turisme” per Istanbul.
Respecte a la ciutat, comentar que és una ciutat màgica. Gràcies a la Cristina i d’altres professors del centre he pogut conèixer un Istanbul que no hagués conegut si hagués estat de turisme. Que sapigueu, per a aquells que s’estiguin plantejant fer aquestes pràctiques, que Istanbul és una ciutat amb una gran vida nocturna –jeje-. A gairebé qualsevol hora de la nit pots trobar locals on fer un mos si t’ha entrat la gana després de ballar.
A més a més, té molts indrets per visitar, i tot i haver passat un mes, segur que me n’he deixat algun per veure (excusa fantàstica per tornar-hi). A banda dels indrets turístics que de ben segur que sabeu tots (Santa Sofia, la Mesquita Blava...) també val la pena visitar les “cisternes”, lloc que agraireu visitar en un dia calorós, o fer una sessió de “hamam” (els típics banys turcs). Però tot això és millor que ho descobriu per vosaltres mateixos.
Jo m'he quedat amb les ganes de tornar-hi. Per cert, sento no afegir cap foto del meu superviatge però vaig tenir una desgràcia i sense voler i per errada les vaig esborrar totes, així que tots els meus records hauran de viure em la meva memòria (buaaaaaaaaaaa).
Per finalitzar, de veritat, aquell que s’estigui plantejant anar-hi que no ho dubti, és un dels llocs d’aquest món que val la pena visitar (o millor dit viure-hi). És més, el bibliotecari d’un altre Instituto Cervantes que vaig conèixer en allà, va qualificar Istanbul com una de les ciutats més boniques del món (i jo hi estic d’acord).
A reveure!
diumenge, 21 de setembre del 2008
Pràctiques a l'ETH, Zuric. Punt i final
Les tasques que he anat desenvolupant per allà han estat diverses: el primer mes vaig haver de començar amb el projecte de préstec de llibres digitals elaborant un informe aprenent que l'última paraula SEMPRE va pel departament d'informàtica ("buuuf això és molt complicat / ara tenim altres projectes / estem esperant el canvi de programari"...) i dels editors ("apujarem els preus") :P. Després vaig estar amb altres feines de les quals destaco "l'inventari" de tesis doctorals per a la digitalització i el control de qualitat del fons institucional... sí, sí, si aneu a l'ETH haureu de treballar i aprendre molt, però compensa (espero poder aplicar això que he après al pròxim treball que hagi d'entregar).
Com bé sabeu tenia un bon sou que m'ha permès viatjar arreu de Suïssa... sobre les excursions volia destacar una que es va organitzar per la pròpia biblioteca on tooot el personal que volia de la biblio anàvem un dia a fer activitats a un poble (escollit després d'un concurs d'identificació a partir de fotos... molt currat) i vam anar cap al llac de Constança. Érem més de 140, dividits en diferents activitats (excursió en vaixell, bici, mountain bike, patins, passeig...) i després soparet :D. Molt xulo, jeje, i recomanable per a tota biblioteca.
Però bé, va acabar, us deixo amb algunes imatges de la biblio de l'ETH, una biblioteca amb llibres a dipòsits, amb uns índexs de demanda de llibres i articles increïbles (una persona a dipòsits treu AL DIA 800 obres aprox.).
3 dipòsits multicolors a HDB (edifici a les afores):
Caixes en les quals les obres circulaven:
Promoció de biblioteques! (a Suïssa no podia ser una altra: xocolata! jo proposo que la UB faci el mateix).
jeje... i fins aquí la meva experiència, si us animeu a anar-hi no dubteu a posar-vos en contacte amb mi :P!
divendres, 19 de setembre del 2008
Mòbils BiD participa als Premis Blocs Catalunya 2008
Segons diu la pàgina inicial d'aquest certamen, «Els Premis Blocs Catalunya 2008 pretenen prestigiar, divulgar i fomentar els blocs en català a la xarxa, essent el referent català en l'escriptura en bloc a tota la xarxa, cobrint així la demanda de molts blocaires, donant més visibilitat al català a Internet, una eina de promoció i innovació que cal promoure.»
Aquest concurs és organitzat per l'Associació STIC.cat i en total s'hi han inscrit 556 blocs, entre ells, Mòbils BiD. Si voleu votar per aquest bloc, heu d'accedir a aquesta pàgina: http://www.premisblocs.cat/votacio?categoria=4&bloc=488.
Gràcies!
dimarts, 16 de setembre del 2008
Aina Giones. Mòbils BiD. Washington
dissabte, 13 de setembre del 2008
Pràctiques a Frankfurt 2008
Hem tingut una relació excel·lent i en tot moment ens han ajudat en tot amb el personal de la Biblioteca, des del seu director Till Stegmann, Christina i Jochen. Durant els matins treballàvem i a la tarda anàvem a donar algun volt per la ciutat, o a comprar. Alguns caps de setmana ens ha visitat gent i també vam estar alguns dies a Berlín, increïble també!! La ciutat ens ha agradat força, i ens han prestat una bicicleta on anàvem a tot arreu amb ella. El transport públic, tot i ser molt complet, és una mica car! Hi ha carrils bici per tot arreu, és una passada!!
A Frankfurt, es veu un gran contrast entre els gratacels (està ple de seus de bancs, entre els quals el Banc Central Europeu), la part antiga i sobretot el que té més encant són els voltants del riu Main. Hi ha un preciós passeig de relax i per passar una bona estona. A la residència d'estudiants de Bockheneim on estàvem allotjats hem conegut força gent, on hem passat bons moments.
Però sobretot hem de destacar la Christina, Teresa, Hellen, Daniel i Anna Platt. Han estat els nostres companys de viatge i en tot moment ens han ajudat en tot, hem fet mil coses amb ells, entre les quals algunes classes d'alemany. Des d'aquí els ho agraïm enormement!! En conclusió, recomanem a gent d'altres anys que vagi a fer les pràctiques d'estiu a Frankfurt.
SALUTACIONS
Pràctiques d'estiu - berenar de cloenda - invitació
El proper dimecres tindrà lloc un berenar al qual assistiran alguns dels estudiants que han participat en la campanya d'enguany de les pràctiques d'estiu a l'estranger.
Si tens ganes de compartir amb ells una estona d'esbarjo i constatar personalment com els ha anat l'experiència, no deixis d'assistir-hi.
La trobada serà dimecres, 17 de setembre, a les 19 h.
divendres, 12 de setembre del 2008
Pràctiques d'estiu a Aberystwyth
Hola, sóc la Laia i durant el mes de juliol he estat realitzant un conveni de pràctiques d’estiu a l’estranger. El centre de pràctiques ha sigut la biblioteca Hugh Owen, biblioteca universitària d’Aberystwyth.
El lloc de destinació va ser el que jo vaig posar en primera opció, per tant, em vaig enfrontar al repte amb molt entusiasme i moltes ganes, encara que és una decisió que pot portar molts dubtes i pors, els quals van augmentant a mida que s’acosta el dia de marxar, i que alhora van desapareixent amb el pas dels dies un cop has arribat a lloc.
Aberystwyth és un petit poble de 12.000 habitants situat al centre de Gal·les, el qual acull uns 10.000 estudiants durant el curs escolar. És un poblet encantador que ofereix gran varietat de paisatges per gaudir de la natura sempre amb la companyia del mar i alhora botigues per passar l’estona i infinitat de pubs i un llarg "seafront" per on fer passejades al costat de la platja (passeig marítim d’una milla i mitja). Hi ha edificis antics, així com les runes d’un castell al costat del mar i l’antiga universitat, entre d’altres, que fan que el poble, tot i ser d’interès turístic, no perdi l’encant.
Des del dia que vaig arribar vaig estar realitzant diferents tasques a la biblioteca, totes elles enriquidores i entretingudes.
Els primers dies van ser dies de conèixer a la gent de la biblioteca i de conèixer els espais físics de les biblioteques amb xerrades dutes a terme pels responsables de cada departament. Va haver-hi una visita a la biblioteca Thomas Parry, a l’Old College i a la Biblioteca Nacional.
Com a resultat d’haver realitzat aquest conveni de pràctiques he pogut aprendre una gran quantitat de coses, tant a nivell personal com professional.
Crec que és una experiència molt bona i que val molt la pena i estic molt orgullosa d’haver-me decidit a fer-ho i la repetiria sens dubte ja que et dóna l’oportunitat de conviure amb altres persones d’un país diferent del qual en pots aprendre moltes coses alhora que realitzes unes petites vacances i gaudeixes del turisme i de la companyia d’altres estudiants que es troben en la mateixa situació que tu.
Un dels aspectes que més m’ha cridat l’atenció és el fet que absolutament totes les indicacions i informacions (tant en la biblioteca física com en la pàgina web) es troben en els dos idiomes que es parlen a Aberystwyth, és a dir, en welsh i en anglès.
Realment, és una experiència que m’ha ajudat molt a créixer com a persona i a tenir una visió molt més àmplia de la professió.
Des d’aquí vull animar a totes aquelles persones que sempre els ha fet gràcia la idea de marxar i que no s’acaben de decidir, que marxin, realment val la pena i és una experiència que no s’oblida mai.
Encara que sigui només un mes, quan arriba l’hora de marxar t’envaeix una sensació molt rara. Després de viure un mes intensament allà sents que pertanys a aquell poble i costa separar-se d’allò que ha format part de la teva rutina de cada dia i d’aquells amics dels quals, tot i saber que l’adéu no serà per sempre, la necessitat de seguir al seu costat et faria quedar un temps mes. Però alhora, la idea de tornar a casa i recuperar la teva vida i la teva gent t’empeny a acceptar la realitat i veure-ho com una experiència molt positiva que sempre recordaràs i que de fet, a Aber sempre s’hi pot tornar i com que mai serà el mateix sense ells, només queda dir, ens veiem a Barcelona, a Crakow, etc.
dimarts, 9 de setembre del 2008
Nou acord Erasmus: Coïmbra (Portugal)
A partir del proper curs, els estudiants de la Facultat tenen una opció més per portar a terme una estada d’estudis a l’estranger dins del Programa Erasmus. Es tracta de la Universidade de Coimbra, a Portugal: http://www.uc.pt/.
Concretament, aquesta universitat ofereix un ensenyament de primer cicle en Ciência da Informação Arquivística e Biblioteconómica, de tres anys (http://www.uc.pt/fluc/ensino/1ciclo/docspdf/CIAB.pdf) i un segon cicle en Informação, Comunicação e Novos Media (http://www.uc.pt/fluc/ensino/2ciclo/docspdf0809/inform_comun_media.pdf).
Recordem que la Facultat té també un acord amb una altra universitat portuguesa: Porto (http://sigarra.up.pt/up/web_page.inicial), amb una oferta formativa molt interessant: http://paginas.fe.up.pt/lci/, http://paginas.fe.up.pt/lci/planocurricular.htm.
Animeu-vos!
dilluns, 8 de setembre del 2008
Des de Manchester... amb ganes de tornar-hi!!!
Hola a tothom!!
Em fa una mica de vergonya escriure ara, des que estic a Manchester, però més val tard que mai.
Estic molt satisfeta amb l'experiència, i sense cap dubte li recomano a tothom que ho faci, no hi ha millor manera de conèixer gent i altres cultures. Bé, en principi vull comentar que estic molt contenta amb el centre on he fet la pràctiques, perquè la gent és maquíssima. El meu cap, el Pep, és un amor, i el millor és que no només he pogut practicar l'anglès, que ja em feia falta, sinó també el català (com que sóc basca, sempre em va bé practicar una mica).
L'Institut Cervantes de Manchester té en realitat dues seus: una a Leeds, més petita, i la de Manchester. La biblioteca no és molt gran, però està molt ben situada, ja que és a la planta principal. Té una col·lecció de cine espanyol molt bona, que és el que els interessa als usuaris. Els usuaris són molt específics, per una banda, la gent que fa cursos al centre, sobretot estudiants universitaris, i per una altra banda, gent que ja coneix el centre des de fa temps i encara continua venint (els clients habituals). A part dels espanyols que viuen a Manchester, però no són gaires els que hi vénen.
Després d'aquest rotllo, comentaré una miqueta la meva experiència a la ciutat. Per qui no ho sàpiga, Manchester es troba a la part central d'Anglaterra, a prop de la costa est, a tres hores en tren de Londres. No és una de les ciutat més maques que he visitat, però té el seu encant. És una ciutat que té molta activitat industrial, però no es veu com una ciutat industrial, tal i com estem acostumats nosaltres. De fet, també té molt ambient jove, amb allò de les universitats, i cultural (hi ha bastants museus).
Quant a la gent, són bastant especials, com tots els anglesos. Són molt educats (si no escolto 8 "sorrys" o "excuse me" al dia, no n'escolto cap), però bastant tancats, van molt a la seva. De totes maneres, tant la gent que ve de fora, com els que són anglesos però d'origen estranger són molt més oberts.
Al principi vaig tenir problemes amb l'anglès, perquè l'accent d'aquí és més tancat que al sud i costa bastant d'agafar, però amb el temps t'acostumes.
Pel que fa a trobar casa, no he tingut cap inconvenient, de fet, als 3 dies de ser aquí, ja vaig trobar-ne una, com que hi ha molta tradició de lloguer, és bastant fàcil, tot i que a l'estiu hi ha menys ofertes. Jo vaig trobar una casa no molt lluny del centre, a 10 minuts en bus, i compartia la casa amb altres 4 persones: una parella de polonesos i un noi i una noia de Malawi, era molt multicultural jeje.
Bé, com tothom sap, el clima no és el més ideal del món, però no anem a Anglaterra a prendre el sol, oi? El paraigües s'ha tornat una extensió més del meu cos, però aquí és normal, i no es poden deixar de fer coses pel mal temps, perquè si no mai sortiries al carrer!!
També he visitat altres ciutats com Londres, Oxford, York, Chester i Liverpool. De totes, les que més m'han agradat han estat York i Oxford. Liverpool no és gran cosa, però com que és capital cultural del 2008...
Espero que aquestes quatre ratlles que he escrit serveixin per animar a més gent que aprofiti aquesta experiència! Mereix la pena!
Un petó!
Premi per al millor cartell per difondre els ajuts de programes de mobilitat (Erasmus i altres)
L'AGAUR (Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca), organisme que depèn del Departament d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, convoca un concurs per premiar el millor disseny del cartell i del tríptic oficials per difondre la convocatòria d'ajuts de mobilitat internacional de l'estudiantat amb reconeixment acadèmic de les universitats o de centres d'estudis superiors d'ensenyaments artístics de Catalunya, per el curs 2009-2010. El cartell i el tríptic seran utilitzats per difondre la convocatòria esmentada.
Per presentar-s'hi cal estar matriculat en alguna universitat catalana al curs 2008-2009. Cada concursant pot presentar una única obra. El guanyador rebrà un premi de 1.000 euros. El termini per presentar les obres acaba el 15 d'octubre de 2008.
Per a més informació consulteu:
http://www10.gencat.net/agaur_web/AppJava/catala/a_beca.jsp?categoria=altres&id_beca=13321
http://www10.gencat.net/agaur_web/generados/catala/home/recurs/doc/page_0001_mod.pdf
diumenge, 7 de setembre del 2008
Assignatura d'anglès d'interès especial (lliure elecció)
Una novetat important d'aquest curs que ara comença és la programació a la Facultat d'una assignatura de lliure elecció titulada Anglès per a professionals de la informació i de la documentació. Aquí en podeu veure el pla docent i els horaris: http://www.ub.edu/grad/infes/fitxaInfe.jsp?n0=1&n1=1&n2=0&curs=2008&ens=20511&assig=265031.
Serà impartida per Alice Keefer al segon semestre, tant en horari de matí com de tarda.
Els que ja heu passat una temporada a l'estranger –o els que teniu ganes de tastar aquesta experiència– coneixeu prou bé la importància de l'anglès com a llengua de comunicació internacional. Tenir un cert domini d'aquest idioma és gairebé un requisit per sortir de les nostres fronteres.
Crec que és una bona oportunitat. Val la pena tenir-la en compte!
dissabte, 6 de setembre del 2008
Oferta de feina per a Florència
Com bé sabreu els lectors assidus d'aquest bloc, els diplomats i llicenciats recents de la Facultat tenen actualment l'oportunitat de presentar-se a una convocatòria per treballar durant un any com a becaris a la biblioteca de l'Istituto Universitario Europeo (http://www.iue.it/.
La convocatòria és per a dues places: una que començarà l'octubre de 2008 i l'altra, per al gener de 2009.
Les sol·licituds per a aquests llocs de becari es poden presentar a la Facultat fins el proper 15 de setembre. Consulteu les condicions a: http://mobilsbid.blogspot.com/2008/07/convocatria-destada-en-prctiques-la.html.
A banda d'aquesta oferta de pràctiques, pensada per a exalumnes recents de la Facultat, actualment hi ha oberta una convocatòria d'un lloc de treball per quatre anys (renovables) a la mateixa biblioteca. Es demana algú que ja tingui una certa experiència. Lògicament, la remuneració és molt millor.
Per presentar-s'hi hi ha temps fins el 2 d'octubre de 2008. Aquí podreu veure la resta de les condicions: http://www.eui.eu/About/PositionsPDFfiles/IUE_9_2008.pdf.
dimecres, 3 de setembre del 2008
Pràctiques a Filipines
Genève 2008
Intentaré ser breu, però a la vegada exhaustiu i específic al mateix temps ;-) .
Durant aquest estiu l'Alba, l'Aida i un servidor hem treballat com a becaris a diferents organitzacions pertanyents a l'ONU (OIT, OMS, ACNUR). Al mateix temps, els tres hem viscut durant dos mesos a la residència Saint Boniface, situada al barri de Plain-Palais, al costat de la place du Circ. Els dies laborals treballàvem a les nostres respectives organitzacions, depenent de les hores que teníem estipulades al contracte. A la tarda aprofitàvem per donar una volta per diferents racons de la ciutat (Jardin Botanique, La Bastille, Jet d'Eau, Jardin Anglais, Cornavin, UN, Carouge, rue de la Confirmation) o anar a comprar menjar als supermercats que teníem més a mà. Hem tingut el privilegi d’assistir a les festes de la ciutat amb un impressionant piromusical o el festival organitzat durant les festes del municipi.
Destacar que el nivell de vida és molt bo i la ciutat a l'estiu és perfecta per viure-hi, la gent ha sigut molt amable amb nosaltres i ens han atès en tot moment a qualsevol dubte que teníem. Òbviament, hi ha de tot en aquest món.
Els caps de setmana aprofitàvem per fer excursions i visitar ciutats properes al llac Leman (Lausanne, Chillon, Nyon, Montreaux, Yvoire, Derniere...). Fins i tot, agafant un cotxe en préstec vam anar cap els Alps suïssos: Interlaken, Thun, Grinselpass, Berna...). En dos mesos hi ha hagut temps per fer totes aquestes coses. Podríem dir que Suïssa és com una postal, a cada paisatge o vista que veus és impossible no fer una fotografia.
Esmentar que hem tingut la sort de conèixer molta gent a la residència. L'idioma mai ha sigut un problema, entre anglès, castellà, català i un nivell mínim de francès ens enteníem a la perfecció amb tots. Dues persones ens han acompanyat durant tot aquest temps: l'Edu (de Navarra) i la Laura (de Valladolid). A la residència Cristina, Andrés, Mauro, Azucena... la llista és llarga. A més a més, hem tingut visites que ens han fet més agradable i acollidora l'estada.
Al treball hem conegut gent d'arreu del món; era curiós veure que a las 12 del matí estaves menjant en una taula amb un japonès, una tailandesa, un americà i una brasilera. L'anglès ens ha sigut imprescindible per entendre qualsevol conversació amb tots ells. He de reconèixer que el meu nivell d'anglès ha millorat bastant, obvi! per nassos has d’aprendre parlant 10 hores cada dia sense parar. Comentar que a la feina, els nostres supervisors sempre han estat a sobre de nosaltres cada dia, i han seguit la nostra evolució laboral. Les tres organitzacions són molt grans i molt modernes, amb tot un ple d'equipaments tecnològics. Hem pogut visitar algunes biblioteques, la de l'ONU simplement és impressionant.
En el meu cas, la meva tasca ha sigut traduir del francès al castellà tota la bibliografia de l'organització que hi ha a la intranet d'aquesta amb els programes HTML 8.0 i el catàleg de la biblioteca (Labordoc). A mitjans d'agost, vaig acabar i immediatament vaig començar a treballar amb la base de dades digital 'Greenstone'. La meva feina és fins demà col·locar i ordenar adequadament tots els documents en PDF o HTML referents a les conferències organitzades per la ILO (OIT) durant els anys 1945-2007.
Personalment aquesta experiència ha sigut molt profitosa per mi. No tot ha sigut un 'camí de roses', però finalment les conclusions són més que satisfactòries, tant a nivell laboral com personal. Demà és el meu últim dia i la veritat és que encara no sé com acomiadar-me de tota aquesta gent que m'ha ajudat tant durant aquests mesos.
Per mi, aquest 'internship' com a becari de l'OIT era un repte, i en part puc estar content dels resultats. Aconsello totalment que feu aquestes pràctiques a l'estranger, coneixes molta gent, aprens idiomes, fas turisme i et fas una idea del que és treballar a l'estranger durant un temps. A mi per exemple m'ha encantat, segurament l'any que ve tornaré a fer-ho i sé que estaré a l'altura de les circumstàncies. He encertat anant-me'n dos mesos a l'estranger.
The 'tovalloles crew' s'acomiada de vosaltres. Alba, Aida, Mario i companyia us han informat des de la ciutat de Ginebra (Suïssa).
Missatge enviat per Mario Gómez