Objectius i normes del blog

dimarts, 25 de març del 2008

Avui parlem amb... Gemma Ros

Gemma Ros va néixer el 1978 a Vilanova i la Geltrú. Actualment és Manager of Operations a VTLS Europe, S.L., tot i que prefereix que a la seva targeta hi posi que és bibliotecària. Aquesta empresa és una de les principals en el sector de l'automatització de les biblioteques. Sense anar més lluny, VTLS va ser l'empresa que va proporcionar el programari per al conjunt de les biblioteques universitàries i públiques de Catalunya des dels seus inicis fins ara.
Gemma, quan fa que treballes a VTLS? Havies estat abans en altres feines?
Vaig diplomar-me l'any 2000, quan ja estava treballant al Information and Study Center del British Council a Barcelona. Després vaig fer un cicle formatiu de grau superior en Gestió i Màrqueting, i als matins feia les pràctiques del cicle. Tan bon punt es va acabar, vaig entrar a VTLS de 'machaca', per corregir faltes d'ortografia a registres bibliogràfics, dins el projecte Biblos amb la Biblioteca de Catalunya. Un pal, vaja. Mentre era allà va sortir una plaça d'ajudant de bibliotecària; m'hi vaig presentar i em van agafar. Això va ser l'any 2001.
Mentre eres estudiant, se t'havia passat pel cap que podries tenir una feina com la que tens? Havies pensat de marxar?
Jo vaig començar a estudiar Biblioteconomia perquè no vaig aconseguir nota suficient per fer el que volia. Des del primer dia de classe tenia claríssim que faria primer curs, per no quedar-me un any penjada, però que l'any següent miraria de fer el canvi. I no va ser així. Resulta que em va agradar, i molt, i vaig decidir quedar-m'hi. Cal dir que vaig fer molt bons amics mentre estudiava, i això també em va ajudar a decidir-me. Recordo especialment moltes tardes amb l'Àlex Cosials, animant-nos mútuament! I ara tots dos som bibliotecaris militants!!! Una de les raons que em preocupava mentre estudiava era que jo no em veia ni a una pública ni a una universitària, i això és pràcticament el que t'ensenyaven llavors... Quan estudiava no m'havia ni imaginat que existís una feina com la meva! No m'havia plantejat mai marxar, pel fet de deixar la meva mare sola, que no em feia gaire gràcia...
Concretament, quina és la teva funció a VTLS? Quines tasques fas en el dia a dia?
Vaig entrar a VTLS com a ajudant de bibliotecària, per donar suport als clients sota la supervisió d'una companya. Al cap de poc temps, van considerar que no calia supervisió i em van donar el càrrec de bibliotecària. L'oficina de Barcelona va anar creixent i es va anar ampliant, i les meves tasques van anar canviant. He fet una mica de tot! Des de suport als clients, formació, visites de consultoria, gestió de projectes, conferències, 'show rooms', reunions de grups d'usuaris... Ara mateix la meva responsabilitat recau sobretot en l'àrea de les vendes, que és un tema que m'interessa de fa molts anys. M'encarrego de fer pressupostos, concursos públics i demostracions dels productes a Europa, Orient Mitjà, Àfrica i Amèrica Llatina, tret dels països de parla francesa, dels quals s'ocupa un company. També m'encarrego de les relacions amb els nostres distribuïdors arreu del món, gestió de certs projectes, supervisió administrativa i financera... en fi, una mica de tot, perquè la nostra oficina és petita, i tots tenim un àrea de responsabilitat, però després sempre ens fem un cop de mà quan cal. Pel fet de tenir tants clients distribuïts arreu, molt sovint hem de viatjar per donar-los cursos, assistir a reunions, fer demostracions...
En comparació amb un col·lega que tingui una feina més sedentària, quins avantatges i inconvenients veus, en la teva situació?
Crec que això depèn molt del perfil de la persona. Jo sóc totalment incapaç de fer una feina rutinària, on les tasques esdevenen mecàniques. M'agrada molt la meva feina, on pots ser creatiu i cada dia fas una cosa diferent. A més, a priori, el fet de poder viatjar a infinitat de llocs és molt positiu, perquè t'enriqueix molt com a persona i com a professional, ja que aprens altres realitats i coneixes professionals amb idees molt diferents. Evidentment també hi ha inconvenients. D'una banda, el fet de viatjar és molt interessant, però normalment viatjo tota sola (que ja no és tan bonic) i amb els anys hi ha llocs que ja no fan tanta il·lusió. D'altra banda, pel fet de treballar a l'empresa privada, saps que la teva feina sempre és avaluada de forma crítica, això a priori és negatiu, però també és veritat que ajuda quant a motivació. Un dels inconvenients que jo trobo és que mai no puc fer plans a llarg termini, perquè mai no sé on estaré... D'altra banda, el ritme de treball és molt més vertiginós que a la majoria de feines del nostre camp.
Suposo que el coneixement de l'anglès és bàsic en el teu lloc de treball. Recomanaries que els actuals estudiants reforcin el coneixement d'una llengua estrangera?
Sí, l'anglès és l'idioma 'oficial' a la feina. El director de l'oficina gairebé no parla castellà ni català, la central és a Estats Units i hem de parlar anglès amb els companys d'allà i, per acabar-ho de rematar, la majoria dels nostres clients són fora d'Espanya, o sigui que l'anglès esdevé bàsic per fer la nostra feina. Sempre que puc recomano a qui em vulgui escoltar que estudiï anglès, com a mínim. Ho vulguem o no, és l'idioma que ens obre més portes, i això és molt important per al nostre enriquiment tant personal com professional. Jo admiro moltíssim les persones que dominen diverses llengües, i sempre penso que m'agradaria aprendre'n alguna més, tot i que -de moment- no he trobat el moment de posar-m'hi.
Gemma, moltes gràcies per les teves paraules. Esperem que aquestes siguin d'interès per a més d'estudiant. Fins aviat!

dimarts, 11 de març del 2008

Beques Stevenson de £4,000 per a estudiar a Escòcia durant el curs 2008-2009.

La Universitat de Glasgow convoca 2 beques d’intercanvi Stevenson per a estudiar a universitats escoceses durant el curs 2008/2009. Poden optar a aquestes beques tots els estudiants universitaris que estiguin matriculats actualment o que hagin acabat els seus estudis recentment a alguna universitat espanyola.

La quantitat de la beca serà d’aproximadament £4,000 que es podran gaudir durant el curs 2008/2009.

El termini per a la presentació de sol·licituds (hi ha la possibilitat de fer-ho a través d’Internet) acaba el dia 20 de març del 2008. Podeu descarregar la documentació necessària per a la sol·licitud a la pàgina web http://www.britishcouncil.org/es/spain-scholarships.htm

Les sol·licituds seran enviades al “Stevenson Exchange Committee”, els quals es reuniran a l’abril per procedir a les oportunes nominacions.

Trobareu tota la informació que us pot interessar a: http://www.britishcouncil.org/es/spain-scholarships.htm

dijous, 6 de març del 2008

Lisjobnet: com trobar feina a l'estranger

Si esteu interessats en trobar feina a l’estranger i no sabeu com fer-ho des d’aquí us proposem una pàgina web anglesa anomenada Lisjobnet http://www.lisjobnet.com/Lisjobnet (mantinguda per CILIP, la principal associació professional del Regne Unit) en la qual els bibliotecaris hi poden trobar ofertes de feina molt interessants. Amb l'opció de cerca per paraula clau “word search” podeu buscar-hi tot tipus d’ofertes.

Exemple:

S’ha introduït la paraula clau “trainee” (pràctiques).


S’han recuperat dues ofertes de feina.


Si us interessa buscar feina a l’estranger, tant en països de parla anglesa com altres, la Facultat va elaborar una recopilació de serveis d'ofertes de feina a l'estranger en el nostre àmbit professional. Aquest recull es troba al web de la Facultat: http://www.ub.edu/biblio/serveis/informacio-per-a-la-insercio-laboral/com-trobar-feina.html. En l'apartat «A l'estranger» es dóna accés a vuit recursos diferents.

Les oportunitats de treballar a l'estranger existeixen. Només cal conèixer les fonts d'informació adequades, anar-les revisant periòdicament, i no defallir davant dels primers fracassos.

Si algú té experiències en aquest sentit (positives o negatives) i les vol comunicar en aquest bloc, estarem encantats d'escoltar-lo!

dimarts, 4 de març del 2008

BOBCATSSS 2008


Catedral de Zadar, ciutat on se celebrà el congrés
Els dies 28, 29 i 30 de gener va tenir lloc a Zadar, Croàcia, el congrés internacional BOBCATSSS2008 organitzat pels estudiants de les universitats de Zadar, Osijek (Croàcia), i Berlin, Potsdam (Alemanya).

Van ser uns dies molt intensos, on estudiants, professors i organitzadors van fer possible que l’esdeveniment fos un èxit. Tots plegats, sota el lema: Providing access to information for everyone vam posar en comú temes d’actualitat en l’àmbit de la societat de la informació.

Per nosaltres va ser tota una experiència, ja que va suposar presentar projectes i treballs en públic, en anglès, i millorar així el nostre bagatge professional. A més allà vàrem conèixer i intercanviar vivències i casos pràctics a nivell de treball amb altres assistents. Durant els tres dies de congrés vam anar a diverses presentacions i, a la vegada, vam participar en tallers i taules rodones.

Sessió de treball. Candela Ollé, la segona per la dreta
El congrés va estar molt ben organitzat. El grup Falkensteiner Hotels va ser la seu on es va celebrar, un complex hoteler al costat del mar Adriàtic, als voltants del qual hi havia l’alberg juvenil on s’allotjaven molts estudiants.

Hi va haver una sessió d’obertura en la qual ens sorprengué l’actuació d’una soprano croata i la coral d’estudiants de la Universitat de Zadar. En el programa hi havia prevista una visita turística al nucli antic de la ciutat, com també una visita a la Biblioteca Pública de Zadar. El que ens va captar molt l’atenció després de visitar-la, va ser la sensibilització per la cultura i la formació en aquest país de l’est europeu que fa poc estava en guerra. La visita a les instal·lacions es va completar amb el visionat d’una presentació en la qual es feia esment dels premis obtinguts per la tasca de màrqueting, difusió i integració de la Biblioteca en el seu territori i la seva població.

La importància i consideració de la professió en la majoria de països representats traspuava. L’impacte del Congrés a la ciutat era evident tant pel que fa a les pancartes penjades de diferents edificis públics, monumentals i representatius com en molts cartells en paper que hi havia escampats i enganxats en les parets.

Moment d'esbarjo dels participants
La sessió de clausura va ser molt emocionant, perquè una de nosaltres, la Candela Ollé, va rebre un premi pel seu pòster!

Estudiants: voldríem animar-vos a presentar algun treball que vulgueu donar a conèixer a altres alumnes amb els mateixos interessos. Participeu en la propera edició del concurs: val molt la pena. L’any que ve, BOBCATSSS 2009 es celebrarà a Porto.

Per a més informació sobre l’esdeveniment podeu consultar les actes del congrés gratuïtament al dipòsit d’accés obert Edoc-server a la Humboldt-University Berlin:
http://edoc.hu-berlin.de/conferences/bobcatsss2008/ (es poden descarregar els documents en format pdf).

A més, al bloc del web de Bobcatsss 2008, s’hi troben moltes fotografies, vídeos i reportatges creats per l’esdeveniment: http://bobcatsss2008.org/zadar2008blog/, i a Flickr, aplicació per a gestionar i compartir imatges en línia gratuïtament: http://www.flickr.com/photos/bobcatsss08/2233224590/.

Volem agrair a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació totes les facilitats que ens ha ofert per poder dur a terme aquesta aventura!!



Mariàngels Granados, Anna Nicolau, Candela Ollé i Patrícia Russo