Objectius i normes del blog

dijous, 26 de juliol del 2007

Pràctiques al Casal de Catalunya de Buenos Aires


Salutacions des de l'hivern austral argentí!

Som la Natàlia i la Mercè i us escrivim des del Casal de Catalunya de Buenos Aires, concretament des de la Biblioteca Pompeu Fabra, on estem fent les pràctiques. Ja portem un mes aquí i ja és hora d’explicar-vos com ens va tot.

A la biblioteca bàsicament estem fent tasques de catalogació d’obres de teatre català, la majoria, publicacions de finals del segle XIX i principis del XX, és a dir, unes joies, fins i tot firmades pels mateixos autors! Quan vam arribar, ens van demanar que féssim una petita auditoria de la situació de la biblioteca, tot i que ens van prioritzar la necessitat que tenien de catalogar les obres de teatre. Per a fer tot això, ens han donat plena confiança i llibertat, sempre en cooperació amb la bibliotecària, que només treballa a la biblioteca dues tardes a la setmana.

Un aspecte que ens ha sobtat, ha estat que fan servir la CDU juntament amb la taula de Cutter per als autors. Una signatura ben complicada... Però per al teatre nosaltres hem fet servir una signatura més senzilla, com la que es fa servir en biblioteques públiques per a les novel·les.

Pel que fa a la part “turística” del viatge, hem de dir que hem viscut un esdeveniment històric: va nevar a Buenos Aires! Feia 90 anys que no passava... A més a més, hem tingut temps per visitar tota la ciutat, menjar “asado” i “parrilla”, fugazza, beure mate... I la gent ha estat molt amable amb nosaltres, sobretot els del Casal! En definitiva, una experiència inoblidable!

Jo (Mercè), ja marxo d’aquí tres dies, però jo (Natàlia) encara tinc un mes més per continuar gaudint!




Una postal per a una exposició

Amics,

Aquest missatge s'adreça a tots aquells alumnes de la Facultat (i també als professors i PAS) que aquest estiu passeu uns dies fora de casa, de vacances o en pràctiques.

El proper setembre volem fer una exposició de postals enviades des de l'estranger per tots vosaltres. Si hi voleu contribuir, no heu de fer més que enviar una postal des d'on us estigueu, a l'adreça següent:

Núria Jornet
Facultat de Biblioteconomia i Documentació
Melcior de Palau, 140
08014 Barcelona

A la tornada, amb el lema «La Facultat ha tornat de vacances», mostrarem els llocs on els professors, alumnes i PAS han passat aquest parèntesi estival. Ben segur que al setembre, la visió d'algunes de les imatges ens donarà forces per encarar un nou curs.

Gràcies per endavant,

dimecres, 25 de juliol del 2007

Convocatòria de beques Eurostages

El Patronat Català Pro Europa (http://www.infoeuropa.org/) convoca per vuitena vegada dues beques amb l'objectiu de fer una estada a la Delegació del Govern de la Generalitat davant la Unió Europea, a Brussel·les. Cada beca té una dotació mensual bruta de 1.270,90 euros.

Les estades tenen una durada de nou mesos (d'octubre de 2007 a juny de 2008) i tenen la finalitat de conèixer i col·laborar amb el Patronat Català Pro Europa i la Delegació del Govern a Brussel·les per tal de conèixer el funcionament de les polítiques i les accions de la Unió Europea.

El programa s'adreça a joves titulats universitaris amb la finalitat que posteriorment puguin aplicar aquesta experiència sobre la integració europea en altres àmbits professionals.

Per presentar-s'hi hi ha uns requisits bastant restrictius: estar en possessió d'una llicenciatura de segon cicle i haver fet algun curs de postgrau universitari en integració europea.

El termini per presentar les sol·licituds acaba el 14 de setembre de 2007.

Per a més informació: http://www.infoeuropa.org/recursos/ficha.asp?id=1815&title=Eurostages

dimarts, 24 de juliol del 2007

Curs d'anglès d'especial interès per a Biblioteconomia i Documentació

Amics,

Els que teniu ganes de portar a terme una experiència a l'estranger sabeu prou bé que l'anglès s'ha convertit, ens agradi o no, en la llengua de comunicació internacional. Tenir un cert domini d'aquest idioma és gairebé un requisit quan sortim de les nostres fronteres, tant sigui per estudiar com per treballar (o com a turistes!).

L'Escola d'Idiomes Moderns (EIM) de la UB ha programat un curs d'anglès específic per a Biblioteconomia i Documentació que es portarà a terme a les aules de la Facultat a partir del proper octubre. S'hi pot matricular qui vulgui, però una part dels continguts aniran encaminats a reforçar els recursos lingüístics propis de Biblioteconomia i Documentació.

Crec que és una bona oportunitat. Val la pena tenir-la en compte!

Organitza: EIM.
Nivell: intermedi (equivalent al nivell 3 de l'EIM)
Horari: dimarts i dijous, de 15 a 17 h, o bé dimarts i dijous, de 19.30 a 21.30 h.
Durada: anual, 110 hores (del 4 d'octubre al 21 de desembre de 2007 i del 29 de gener al 27 de maig de 2008).
Reconeixement en crèdits: 9 crèdits de lliure elecció.
Preu de matrícula: 630 euros.

Vegeu-ne més informació a: http://www.ub.edu/biblio/docs/cursos_angles.pdf

Premi de relats sobre el Programa Erasmus

L'Agencia Nacional Erasmus ha convocat un concurs de narracions breus sobre el Programa Erasmus dotat amb dos premis, de 3.000 i 1.500 euros cadascun.

Hi pot participar qualsevol persona que hagi gaudit d'una beca Erasmus. Els escrits han de transmetre les experiències o els valors que el Programa Erasmus impulsa. Poden ser de ficció. No han de tenir més de 10 pàgines (en lletra Arial, cos 12). El termini per enviar els treballs acaba el 10 d'octubre de 2007, i es poden fer arribar per correu electrònic.

Aquí trobareu totes les dades: http://www.mec.es/educa/ccuniv/html/documentos/premio.pdf

Si algú s'anima a participar-hi i ens envia una còpia de l'escrit a la Facultat, li estarem molt agraïts.

dilluns, 23 de juliol del 2007

Pràctiques a l'Institut Cervantes de Lisboa

Hola!
Jo estic realitzant les pràctiques a la biblioteca de l'Institut Cervantes de Lisboa (http://lisboa.cervantes.es/Biblioteca/direccionbiblio_20_1.htm). És una biblioteca petita, conté uns 23.000 documents (monografies, revistes, DVD, CD, etc.), gran part destinats a ajudar els alumnes de l'Institut a aprendre castellà. Cal recordar que la majoria d'usuaris són alumnes que estan estudiant castellà o els mateixos professors. Les meves pràctiques s'han dividit en dues fases, els primers quinze dies, amb la biblioteca oberta, he fet sobretot tasques d'atenció al públic, tot i que també he hagut d'aprendre algunes coses internes com el funcionament d'Absysnet (programa mitjançant el qual es gestiona el fons de la biblioteca). Durant la segona quinzena la biblioteca està tancada al públic i es fan tasques internes com ordenació del fons, catalogació, etc. A part, la gent de la biblioteca és molt simpàtica, i en ser una biblioteca petita sempre solen trobar-se accessibles per respondre qualsevol dubte. Pel que fa a la ciutat hi ha zones una mica degradades i amb molts edificis que necessiten una rehabilitació urgent, tot i això (o gràcies a això) conserva un encant, que junt amb la relativa tranquil·litat, tramvies, miradors, caipirinhas, edificis enrajolats i pendents vertiginosos, creen un ambient molt agradable per viure. A més a més, com a bona ciutat oberta al mar que és, es poden menjar uns plats enormes de peix molt suculents per pocs diners.
L'idioma en comparació amb la majoria, és fàcil d'aprendre, o com a mínim d'entendre, tot i que per treballar a la biblioteca no és imprescindible saber-lo.
Espero haver donat una visió general prou clara. La principal conclusió, és que val molt la pena fer el viatge.

J.V.C.

Un tast de les pràctiques a Trento

Laura Mayor, que està fent les seves pràctiques d'estiu a Trento, a l'Ufficio per il Sistema bibliotecario trentino (http://www.trentinocultura.net/soggetti/biblio/sbt/usbt_h.asp) ens envia una foto de la visita que va fer al bibliobús de la ciutat de Trento.



Esperem que quan acabi la seva estada ens faci una crònica detallada de tot allò que haurà après.

Gràcies Laura!

diumenge, 22 de juliol del 2007

Pràctiques d'estiu a Tolosa de Llenguadoc

Bonjour, ça va? Sóc la Judit Rodríguez i estic fent pràctiques a l'Instituto Cervantes de Toulouse durant el juliol.

Aprofito aquesta estoneta després de dinar per informar de com va tot una mica (per si us interessa). Per començar dir-vos que estic utilitzant un ordinador (teclat) francès i és horrible. Només en aquestes tres línies ja porto deu minuts (vaig dit a dit!). A més, no hi ha ni lliure disposició dels accents, ni enyes... sort que tinc a l'abast el corrector de Gmail. Com se sol dir, no sabem el que tenim fins que ho perdem.

Javier Campillo, l'encarregat de la biblioteca de l'Instituto Cervantes, és fantàstic, molt simpàtic i amable. Totes les persones de l'Instituto (que m'ha presentat ell personalment) parlen meravelles d'en Javier. La biblioteca és molt molt petitona, com ja sabia, però molt acollidora. A la primera planta tenim les novetats; un munt de vídeos i DVD, els llibres més utilitzats pels alumnes d'espanyol (ordenats per ELE -espanyol com a llengua estrangera- i l'autor, no pas per la CDU), les novel·les (N), la poesia (P), el teatre (T), una pila de discos de música espanyols i un petit racó de fons infantil. A la segona, tota la resta de documents ordenats seguint la CDU (hi ha moltíssims documents d'art i cinema!), i un dipòsit intern on guardem els documents que no es consulten.

Escric aquestes notes al meu tercer dia de treball. Fins ara el que he fet ha sigut fer préstecs i devolucions, donar d'alta nous usuaris (i cobrar-los si és que no són de l'Instituto), fer modificacions en alguns registres de documents, canviar les etiquetes d'uns altres i recol·locar-los al seu nou lloc, etc. Segons en Javier, demà començaré a catalogar alguns documents (en Ibermarc i no MARC21... espero que sigui el mateix o, si més no, semblant!). La veritat és que em trobo molt a gust en la biblioteca. Els usuaris la majoria parlen, almenys una mica, l'espanyol i no tinc cap problema.

El meu allotjament és un petit estudi (habitació, bany, cuina, menjador, despatx...) que m'ha deixat per aquest mes una parella molt agradable i generosa, Dominique i Patricia. Amb ells tampoc tinc cap problema per comunicar-nos: em ser defendre en francès; però ells faciliten el discurs, ja que Dominique sap una mica espanyol (és alumne de l'Instituto) i Patricia el coneix molt bé (va ser a Colòmbia deu anys). Així que... pas de problème!

Què dir-te de Toulouse? Encara no he arribat a veure-la sencera; però el que he vist m'ha agradat molt! Les cases són petitones i molt bufones, gairebé totes amb teulades vermelles i pintades del mateix to... no hi ha edificis de més de tres o quatre pisos, una meravella. Hi ha arbres per arreu i les seves grans fulles verdes fan gaudir la ciutat. El riu Garona, tot i que ara no porta massa cabal, lluu sota els ponts que el creuen; el mateix passa amb els petits canals.

El més curiós és que, durant el dia, o no hi ha gent o s'amaga dins ses cases. Potser exagero una mica, però sembla una ciutat un pèl (o dos) solitària, antiga. A la nit, els immigrants (que són molts) surten als carrers i sóc jo la que agafa por i s'amaga. Pel que fa a la compra, els supermercats Casino (que amb aquest nom vaig trigar a descobrir que venien aliments i no fitxes de joc) regnen, són similars als Día d'allà: hi ha un «pétit Casino» a cada un o dos carrers i un «gran casino» vora on visc jo. L'inconvenient són els seus preus elevats...

I parlant de compres, m'hauré de comprar alguna samarreta de màniga llarga perquè amb el fred que fa aquí i amb la poca previsió que he tingut, la necessitaré. Ara mateix plou i fa sol (com en la cançó) i crec que aniré a fer un tomb, paraigües en mà, abans que es faci més tard (porto amb aquest mail més d'una hora!!!).

À bientôt!!

Judit

dimarts, 17 de juliol del 2007

Missatge des d'Aberystwyth

Hola!

Som la Grelda i l'Aina i escrivim des d'Aberystwtyh, lloc on estem gaudint d'unes pràctiques d'estiu. El poblet és preciós i, tot i que el temps no acompanya massa, ens ho estem passant molt bé. Aquí es troba la Biblioteca Nacional de Wales, que ja hem visitat i recomanem fer-hi una ullada sobretot per tots aquells que estiguin interessats en la cultura celta, ja que és aquí on es troba el fons més important sobre aquest tema. A la biblioteca ens tracten molt bé, són gent molt professional i les feines que ens han donat no tenen cap complicació. De moment estem treballant en el Departament de Recursos Electrònics fent tasques relacionades amb la revisió dels enllaços de les bases de dades i fent actualitzacions. També hem participat en algunes reunions i presentacions de serveis (SFX, repositoris digitals...) dins de la biblioteca, cosa que ens ha permès veure millor el funcionament d'aquesta.

Us convidem a visitar Aberystwyth perquè els paisatges són impressionants, no hi ha contaminació i hi ha activitats per a tothom (per als surfistes, molts castells, museus, festivals de música...) les quals podem realitzar, ja que els de la biblioteca són molt flexibles i no hi ha cap problema a l'hora d'organitzar els horaris.

Records des d'Aberystywth :)
Grelda i Aina

divendres, 13 de juliol del 2007

Xarxa Eures: ofertes de feina per Europa

Un element important que també es va tractar a la Jornada de Mobilitat Juvenil Europea és la Xarxa Eures: una xarxa de cooperació per a l’ocupació i per a la lliure circulació dels treballadors pels diferents països membres de la Unió Europea.
Els seus principal objectius són:

  1. Afavorir l’exercici del dret a la mobilitat internacional de la mà d’obra.
  2. Millorar el funcionament del mercat de treball europeu.
  3. Analitzar la situació i les tendències dels mercats de treball.

Per tal d'assolir aquests objectius, el que fa la xarxa és posar a disposició dels possibles beneficiaris d'estades a l'estranger uns assessors Eures per tal de facilitar tota la informació necessària i referent a cada un dels països en els quals és possible anar per fer més comòda i accessible l'estada de les persones.

A més, existeix una base de dades d'accés gratuït amb ofertes laborals vigents al conjunt d'Europa: http://ec.europa.eu/eures/home.jsp?lang=es.

Fent la cerca a tots els països per paraula clau "library", en el moment d'escriure aquesta nota apareixen 3 ofertes per a la República Txeca, 1 per a Irlanda i moltes per al Regne Unit; però aquesta base de dades es va actualitzant contínuament.

Per saber on es poden trobar els assessor consulteu aquesta pàgina web: http://ec.europa.eu/eures/main.jsp?catId=3&acro=eures&lang=es.

dimecres, 11 de juliol del 2007

Flaix internacional: llista de distribució

Si esteu molt interessats a estar al dia en els temes de mobilitat internacional, i en temes europeistes en general, us podeu subscriure gratuïtament a la llista de distribució Flaix internacional, creada per la Secretaria de Joventut de la Generalitat de Catalunya.

Per mitjà del correu electrònic rebreu notícies de convocatòries de programes, premis, novetats...

Per a més informació i subscripcions consulteu: http://www6.gencat.net/joventut/catala/sgj/internacional/flaix.htm.

dimarts, 3 de juliol del 2007

Des de Viterbo amb amor

Hola bibliotecaris/es,

Us escric des d'aquesta bella ciutat, que es diu Viterbo. És molt petitona, però la vida Erasmus està molt molt bé, aquí no som molta gent però tenim un grupet que és com una familia. He conegut molta gent, de tota Europa: Alemanya, França, Espanya, Italia...

La veritat és que aquesta vida és espectacular, es viu hora a hora, i t'ho passes genial, aprens un idioma, i s'aprenen un munt de coses i es viatja molt, visites molts llocs bonics, per exemple des d'aquí he pogut anar al Carnaval de Venezia, Sicília, Siena... i a Roma, que a l'estar al costat l'he pogut visitar a fons. Jo visc a la residència i la veritat que és una experiència molt bona, compartint casa amb persones molt diverses i de diferents formes de veure la vida.

Pel que fa als estudis, es pot comprovar la diferència que hi ha en el món bibliotecari, pots veure la diferent manera d'impartir una matèria, d'estudiar-la, de fer un examen, que aquí quasi tots són orals, i a més a més et pots diploooomar, com he fet jo, jaja

En resum heu de fer l'Erasmus, una experiència que no s'oblida mai i en la qual aprens molt i t'ho passes d'allò més bé.

Un abraccio molto grande des de la bella Italia!


Daniel Peral

dilluns, 2 de juliol del 2007

Erasmus a Groningen



Hola a tothom!!!


El meu nom és Adriana Zarazua i sóc estudiant de la llicenciatura en Documentació. Des del mes de febrer estic realitzant un Erasmus a Groningen, una ciutat situada al nord d'Holanda. Sabeu què és el pitjor de tot? Que no vull tornar a casa!!!!!!!!
Aquests cincs mesos han sigut una de les millors experiències de la meva vida. Us ho explico breument:
Visc en una residència a mig camí de la "Universitat" i del centre, és una de les més petitones però hi ha molt bon ambient. Durant aquest segon semestre he sigut l'única espanyola, situació que he agraït molt, ja que m'ha obligat a parlar en anglès i evitar la situació més comòde, ajuntar-me amb la comunitat espanyola. Fins ara he conviscut amb gent d'arreu del món: Letònia, Finlàndia, França, Polònia, República Txeca, Romania, Xina, Iran, Turquia, Corea, Eslovènia. La vida a la residència ha sigut festa diària i sopars internacionals, ja que és la manera més fàcil de trencar el gel i anar coneixent la gent, a més a més qualsevol excusa és bona per fer festa.

Tema relacionat amb els estudis, la veritat és que a mi, personalment m'ha decepcionat una mica. El problema que jo he tingut aquest any ha sigut que el programa que havia de fer, just abans d'arribar a Groningen es va cancel·lar i ens van derivar a un altre programa anomenat "Creating Communication Campaigns", 100% màrqueting, i elaboració d'investigacions de mercat per a empreses reals. A mi personalment no m'ha agradat gaire però alguna cosa sempre s'aprèn i alguns crèdits sempre s'aproven, en el meu cas els convalidaré per crèdits de lliure elecció. Tema organització de la Hanzehogeschool bastant caòtic (però això és el de menys).
Només dir-vos que fer un Erasmus val molt la pena, et canvia la vida (ja sé que és el tòpic de sempre, però és veritat). És una gran oportunitat per conèixer gent d'arreu del món, conèixer altres cultures, aprendre un altre idioma i una de les coses més importants: coneixe't a tu mateix/a.
See you soon!!!!!!
De moment, records des de Groningen.

Adriana Zarazua (aloixe@hotmail.com)




Treballar a les institucions europees

Un altre punt a destacar de la Jornada de Mobilitat Juvenil Europea celebrada el dia 14 de juny de 2007, és la possibilitat que tenim els ciutadans dels estats membre de la Unió Europea per a treballar en algun dels seus organismes.

El personal intern d'aquestes entitats són funcionaris europeus que han superat les oposicions o bé que han opositat per a una plaça de personal de recerca.

D'altra banda, també hi ha agents contractuals: personal que té contractes de durada limitada i que es beneficia de condicions laborals similars a les dels funcionaris.

Pel que fa al personal extern, destaquen els experts nacionals destacats: funcionaris en comissió de serveis que provenen de diferents països i que treballen com a funcionaris interns durant un període determinat.

Més encarat als joves hi ha estades en període de pràctiques i joves experts en delegació: formació en pràctiques a les delegacions de la Comissió Europea als països en desenvolupament relacionades amb la cooperació.

Podeu visitar aquests enllaços interessants:
http://www.cde.ua.es/cde/opos.htm
http://www.es-ue.org/Default.asp?section=14
http://europa.eu/pol/socio/index_es.htm

Companys, ja veieu que la quantitat de possibilitats que hi ha per anar a l'estranger és molt àmplia. A banda de les oportunitats que ofereix la Facultat de Biblioteconomia, hi ha altres organismes que ens ho posen fàcil. Per tant, les ganes de conèixer món, cultures, persones i practicar llengües es poden satisfer convertint-nos en beneficiaris d'alguns d'aquests interessantíssims projectes.

Endavant!