dijous, 4 de febrer de 2016

Bobcatsss 2016 o com descobrir Lió en quatre dies


Bones!

Sóc la Claudia Hervás, alumne de 4t del grau d’Informació i Documentació (sí, la noia de les pràctiques a la Biblioteca Nacional de Chile i a l'Instituto Cervantes de Londres). Avui us parlaré de la meva experiència com a oient al Bobcatsss 2016 celebrat a Lió (França) els dies 27-29 de gener de 2016.

Potser els seguidors del blog ja sabeu en què consisteix Bobcatsss, però per començar us en faré cinc cèntims. Bobcatsss és un congrés internacional organitzat anualment per parlar sobre la informació i la documentació. Aquest any arribava a la 24 edició. El congrés està organitzat per estudiants de biblioteconomia d’arreu i amb el suport d’EUCLID (European Association for Library and Information Education and Research). El nom, certament estrany, ve donat pels noms de les ciutats fundadores: Budapest, Oslo, Barcelona, Copenhaguen, Amsterdam, Tampere, Stuttgart, Szombately i Sheffield.

Aquesta edició es va organitzar a la localitat francesa de Lió pels estudiants d’ENSSIB (École Nationale Supérieure des Sciences de l’Information et des Bibliothèques), Université Paris Descartes i per primer cop s’hi sumava una universitat d’Estats Units, The University of Tennessee Knoxville. El lema principal d’aquest any va ser: INFORMATION, LIBRARIES and DEMOCRACY.

Arribada a Lió i Hotel
Per arribar a Lió es pot anar en tren, cotxe, autobús o avió. Al final tots els que vam assistir de la Facultat vam anar en el mateix avió amb EasyJet. Per la tornada els cinc vam agafar vols diferents, però tots amb Vueling, curiosament Vueling només fa el trajecte Lió – Barcelona, però no la inversa. Agafat amb temps, el vol ens va sortir per uns 65 €, anada i tornada, i l’entrada del congrés eren 80 € per a estudiants.

El viatge va ser mogudet. Un dia abans de volar vam rebre un correu d'EasyJet dient-nos que s’havia convocat una vaga de controladors aeris francesos, que anéssim a l’aeroport amb temps perquè era possible que es cancel·lessin vols, i que a més hi havia vaga de transport públic a França. Fent cas, vaig arribar amb molt de temps al Prat i allà ens vam començar a trobar amb la Carla (recent graduada i que presentava una comunicació), el Jesús i l’Andreu (els professors que sempre hi van) i l’Aida (una noia de doctorat que també presentava una comunicació). Al final vam sortir de Barcelona a l’hora que hauríem d’haver aterrat, però el vol va anar molt bé i ràpid. Un cop allà vam agafar un taxi, ja que tots dormíem al mateix hotel. L’hotel no era especialment barat (a la Carla i a mi, que compartíem habitació doble, ens va costar 170 € cadascuna, les tres nits). Es deia Citadines Part-Dieu. El vam triar perquè era cèntric i prop d’una parada del tramvia que portava a l’ENSSIB, on es celebrava el congrés.

Per acabar el primer dia vam sortir a conèixer Lió amb en Jesús de guia perquè ja hi havia estat i finalment vam sopar a un Bouchon (restaurant) tradicional amb llar de foc inclosa.

Primer dia a Bobcatsss
Després de recórrer Lió de nord a sud amb el tramvia per anar a l'ENSSIB i adonar-nos que el primer dia es feia al ENS (École normale supérieure) vam arribar i ens vam registrar. Al mateix moment ens vam trobar la Carol i la Laia (dues noies de la Facultat que estaven d’Erasmus a Groningen i tenien una assignatura la finalitat de la qual era presentar un projecte a Bobcatsss).

En el moment de registrar-nos va quedar clar que hi havia menys gent de la prevista (es va comentar que després dels atemptats de París no es va apuntar ningú més).

En principi, a la inauguració havia de parlar en Paul Sturger sobre “Intellectual Freedom, Libraries and Democracy”, però no va poder ser així, ja que és d’EUA i a causa del temporal Jonàs no va poder arribar a temps. A canvi van parlar, entre altres, Päivikki Karhula sobre la Privacitat (la speaker proposada pel segon dia), no va dir res de nou, però sí algunes coses interessants com que la privacitat és un respecte per a l’individu i que és la llibertat i l’autonomia en una societat cultural i democràtica.

Per arrodonir la inauguració van fer una representació de guinyol (típic a Lió) i un concert d’alumnes d’una altra universitat, a banda de presentar tot l’equip organitzatiu.

Aquell dia no hi havia més comunicacions ni presentacions, però sí visites culturals a centres de documentació als quals prèviament ens havíem inscrit. Nosaltres ens havíem inscrit per visitar el centre de documentació del Museu de les Confluències i la biblioteca de la Universitat Diderot, però a l’hora assenyalada no vam trobar el nostre grup. Vam anar al museu que era el que ens havien dit, però allà ningú no sabia res del congrés. Desconec si es van fer les sortides perquè els ho vam preguntar a alguns i ens van dir que ells no s’havien apuntat, però em sembla estrany que al Facebook de Bobcatsss no hi hagi cap foto de les visites.


Museu de les Confluències
Musée Lumière


Musée Lumière


Com que teníem la tarda per endavant, amb la Carla i l’Aida vam decidir anar al Musée Lumière. És un museu que recull la història del germans Lumière i com van arribar a construir el cinematògraf, una visita assegurada per a qualsevol amant del cinema com jo. El museu està dintre del que era a casa seva, a fora hi ha un parc i un altre edifici que s’utilitza com a filmoteca.

Per acabar el dia, vam sopar totes tres junt amb en Jesús, l’Andreu i un altre professor que ja coneixien a un altre Bouchon.

Segon dia a Bobcatsss
Aquest era el dia que l’Aida i la Carla feien les seves presentacions. La primera va parlar del seu estudi sobre revistes d’Informació i Documentació de Wikipedia i la segona sobre la censura en una biblioteca escolar i com promoure un pensament lliure respectivament.

A més vam poder veure altres presentacions, unes amb més gràcia que d’altres, i l’exposició dels pòsters presentats. No vam assistir a cap workshop, però a canvi vam visitar la biblioteca de l’ENSSIB. Una biblioteca espaiosa, amb dos pisos, taules de descans, ordinador, tauletes i projector.

A la tarda, després de dinar la bossa amb amanida, entrepà i postres que teníem gratis, i escoltar la presentació de l’Aida, vam anar a passejar pel Parc de la Tête d’Or que es troba al costat de l’ENSSIB.

Després vam anar tot caminant a l’hotel i jo vaig aprofitar per visitar la Bibliothèque municipale de Lyon, Part Dieu.Vista general del gran edifici

L’edifici de la biblioteca és bastant espectacular, té 6 plantes. A peu de carrer es troba la part infantil. La planta baixa inclou art, llengua i literatura i una curiosa "artothèque". La primera planta està dedicada a la música, la segona a la societat i la civilització, la tercera a les ciències i tècniques, la quarta a la documentació regional i la cinquena al fons antic. D’aquest fons antic també es pot veure una part en algunes sales, en vitrines i curosament preservat. A més la biblioteca incorpora espais amb ordinadors i tauletes, cafeteria i exposicions.

Per acabar, la nit d’aquest segon dia era el moment del sopar tradicional. Aquesta vegada el sopar no es pagava a part. Estàvem tots convidats a una discoteca on ens van rebre amb canapès i música en directe. Abans d’entrar però ens van escorcollar i ens van fer deixar les ampolles. No oblideu que l’Estat continua en alerta màxima per l’atac terrorista.

Últim dia
Divendres era l’últim dia del congrés i alguns marxàvem al matí o tarda. Per aprofitar el dia i no perdre massa temps en el transport per anar a l'ENSSIB (des del centre es trigava uns 30-45 min.) vam decidir no anar al congrés i passejar pel vell Lió. 

Resumint
Tot i que hi ha hagut alguna manca d’organització i segons els veterans hi ha edicions que han estat molt millor, l’experiència ha estat satisfactòria.

He pogut conèixer altres maneres de donar els nostres estudis, la bonica ciutat i els seus plats tradicionals com ara les "quenelles" (que és com una croqueta gegant amb salsa), les "andouillettes" (salsitxes amb salsa de mostassa), els pralinés o el cervelle de Canut (formatge com tipus Philadelphia amb fines herbes).

En definitiva, quatre dies bastant productius els quals l’any vinent els podreu gaudir a Tampere. No us espanteu pel fred o la llunyania d’anar a Finlàndia, segons personal de l’Organització, el preu de tot plegat pot ser més o menys el d’aquest any a Lió, ja que a França és tot molt car.

Per cert, ja sé que hi ha poques fotos del congrés, no en vaig fer, però al Facebook de Bobcatsss en trobareu moltes.
2 comentaris: