dimarts, 14 de juliol de 2015

Estiu a l'ETH-Bibliothek de Zuric


Hola a tothom,

Sóc la Carla Ollé i us escric des de l'ETH-Bibliotheck de Zuric, on estic realitzant les pràctiques d’estiu a l’estranger a la principal biblioteca de ciències de Suïssa. Avui fa dues setmanes que vaig començar i estic molt contenta de tot el que he anat aprenent fins ara. Crec que l'experiència serà del tot profitosa, tant a nivell personal com professional.

A l'ETH estic realitzant diferents tasques. Una de les principals ha consistit a donar suport a l’equip que treballa amb SharePoint, una plataforma de comunicació entre les diferents biblioteques del consorci que permet compartir documents, i a nivell intern permet mantenir una agenda planificada dels diferents editors i productes que tenen en subscripció. Em sento molt integrada en aquest equip, ja que sempre estan disposats a ajudar-me i constantment ens reunim amb els membres del projecte (informàtics i caps del projecte) per anar resolent dubtes tècnics i anar millorant dia a dia aquesta plataforma.

Diàriament arriben un munt de revistes (d’Elsevier sobretot) que cal desembolicar, catalogar i posar a la prestatgeria. En aquestes èpoques de l’any fan nombroses compres per tal de garantir que els estudiants puguin utilitzar el material per a l’estudi dels seus exàmens i treballs. A diferència d’Espanya, a Suïssa els exàmens són a l’agost i amb dues possibles convocatòries. És per aquest motiu que, actualment, la biblioteca està pleníssima i hi ha tanta circulació de documents.
El meu company de feina, en Tobbias, desembolicant revistes
Aquí tothom parla un anglès perfecte, encara que l’idioma oficial és l’alemany suís i els agrada que t’esforcis a comprendre’l. La meva interfície de treball està en alemany i el traductor es el meu millor amic entre setmana! No obstant això, ells valoren moltíssim aquest esforç ja que estimen molt la seva llengua i els seus costums.

ETH-Bibliothek de Zuric
L’horari és del tot intensiu, ja que la jornada laboral és de 42 hores per setmana, però són molt flexibles i puc entrar i sortir a l’hora que vulgui sempre i quan em regeixi amb l’horari. Tot i així, he tingut temps de tenir una vida social molt completa i agitada que més endavant us explicaré.
Hi ha dues coses realment sorprenents que m’han cridat l’atenció. La primera és la manera com els estudiants accedeixen als documents de la Biblioteca. L’usuari no té accés als documents, sinó que l’ha de sol·licitar per catàleg i un  sofisticat sistema mecanitzat de repartiment de documents transporta el llibre de la prestatgeria interna fins al taulell de préstec, on finalment l’usuari decideix si el vol físicament o prefereix el format electrònic. La segona té a veure amb la forma de vida. Molta gent a Suïssa és propensa a anar descalça, sobretot en espais tancats com les oficines, les biblioteques i a les cases, on és una falta de respecte entrar amb les sabates posades.


Viure a Suïssa és caríssim, sobretot a l’hora de comprar menjar. Cal destacar també que Zuric és de les ciutats més cares, però la seva bellesa ho compensa. És una ciutat que té de tot, que conserva l’encant d’un poble i tots els serveis necessaris d’una gran ciutat. A Zuric hi ha zones realment interessants i idíl·liques, com els llacs i els rius on m’hi he fet un fart de banyar-me! La meva arribada va coincidir amb una onada de calor que a Suïssa feia anys que no vivien i els llacs han estat una de les atraccions més visitades durant aquest estiu per a tothom. Zurich compta amb multitud de jardins i parcs, i sobretot una muntanya anomenada Uetilberg que ofereix unes vistes magnifiques de la ciutat i un recorregut preciós.

Per sort, són unes practiques remunerades (2000 CHF), amb mitja pensió (esmorzar i sopar) i una habitació fantàstica en una residència (Maximillanium) que es troba a dos minuts de la Biblioteca! El problema econòmic més important és el transport públic. La meva primera inversió va ser comprar-me la Halbtax, una targeta que val 175 CHF i que et permet viatjar a meitat de preu en tots els trajectes dins de la regió de Suïssa. Hi ha altres possibilitats (abonaments mensuals i ofertes per a viatjar a partir de les 19 h) però la Halbtax ha estat la que m’ha resultant més oportuna fins al moment.

Durant la meva estada he visitat diferents ciutats suïsses. Us faig un breu resum a continuació: 
  • Berna: cal pujar fins al Rosengarten, un jardí a la part mes alta de la ciutat des d’on pots veure tot Berna i fer unes fotos espectaculars. En aquesta visita també és molt important visitar la torre del rellotge, un dels mes grans d’Europa on diuen que Einstein va inspirar-se i va formular la teoria de la Relativitat.
La Torre de l'aigua, a Luzerna
  • Luzerna: és una ciutat amb un encant únic. Mereix especial atenció pujar al Castell fortificat que rodeja la ciutat. També cal agafar un vaixell per pujar en telefèric o en cremallera (els més inclinats del món!!!) i visitar alguna de les seves muntanyes. Jo vaig pujar-ne dues: el Pilatus de 2.200 m i el Rigi, la reina de les muntanyes. 
  • Interlaken: tothom coneix Interlaken pel Jungfrau, una de les muntanyes més visitades. No obstant això és una destinació caríssima i Interlaken ofereix altres opcions. Jo vaig estar banyant-me als llacs i visitant el poble.
  • Basilea: Basilea és una ciutat que és a la frontera entre Alemanya i França, i per tant, és un lloc de compres assegurat perquè els preus són molt més barats que a la resta de ciutats. Basel o Basilea té un mercat de segona mà increïble els dissabtes pel matí, i un casc antic molt bufó.
Pròximament, tinc previst anar a la part que fa frontera amb Itàlia (diuen que no t'ho pots perdre), i quan vingui la meva família anirem a la part francesa (Ginebra i Lausana). Suïssa és una explosió fantàstica de llengües, cultures i paisatges fascinants. Espero que llegint la meva entrada tingueu ganes de provar sort l’any que ve; us asseguro que és una experiència única!!

Bon estiu a tothom,

Carla

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada