dimecres, 6 de novembre de 2013

Erasmus a Gent (Bèlgica)Hola.

En aquesta entrada vull explicar la meva experiència d'estudiant Erasmus a Gent (Gant, en català) ja que sé que en els pròxims anys hi haurà estudiants que decidireu viatjar-hi o cursar-hi estudis, i us anirà bé saber part del que hi podeu trobar. A mi em va anar bé, en el seu moment, la informació que un estudiant va proporcionar a la web de la UB sobre la seva experiència (encara que no fos molt extensa), i probablement a vosaltres també us servirà d'alguna cosa.

Vull començar dient que va ser una gran elecció la de triar Gent (Bèlgica) com a destinació per al meu Erasmus. La Universitat de Gent (Ugent com es coneix a la web) té prestigi internacional i històric i es troba en una ubicació idònia en molts sentits. Fonamentalment, però, per la seva ubicació dins Europa com molts estudiants comentàvem durant l'estada (la veritat és que tothom va quedar encantat amb la seva tria, tant, que més d'un cop a la cuina de la residència mentre menjàvem ho havíem comentat). Gent i Bèlgica en general, estan perfectament situats al bell mig de tota Europa i això representa facilitat per viatjar si tens interès per fer-ho (molts de nosaltres en teníem). Els preus són baixos: Brussel·les ofereix els millors preus, ja que té bones connexions amb tota Europa... (podeu veure les línies de bus Eurolines per ex., també vols i demés).

En segon lloc, tot i que el nord de Bèlgica, on es troba la ciutat de Gent, es parla Dutch (una espècie d'holandès propi, del qual estan molt orgullosos), a nivell universitari, l'anglès que estudiants i professors tenen és alt. És a dir, que si voleu millorar l'anglès però els països de parla anglesa no us són accessibles (les universitats demanen un nivell d'idioma que no tenim la majoria) sempre està bé considerar la possibilitat d'estudiar als Països Baixos o als països del nord, que tenen un nivell d'anglès molt més alt que aquí. A mi em va servir. Tot i que no aprens anglès a classe (la majoria de la docència oferida és en neerlandès, tret de carreres com la de Dret), sí que se t'ofereixen programes alternatius amb materials i avaluació en anglès. A més, a la residència i allà on vas, et relaciones amb estudiants internacionals amb qui només et pots entendre en anglès. Així va ser com jo vaig millorar el meu anglès considerablement. Això sí (!), cal tenir clar que si el que busques és anar a classe diàriament i relacionar-te amb l'alumnat a aquest nivell, la millor elecció per a un Erasmus probablement no sigui Gent (repeteixo que a mi em va funcionar, però tot depèn del que busquis i de com siguis, no a tothom li funciona estudiar 'by yourself' i cal tenir-ho en compte al fer la tria). Sempre pots apuntar-te a classes d'anglès, de dutch... (la universitat dóna moltes facilitats de preu per a alumnes estrangers) per tal de poder assistir in situ a la universitat; però cal tenir clar que majoritàriament la tasca d'estudiar i fer treballs serà principalment solitària.

Una assignatura que a aquest respecte us recomano i que podia elegir tothom encara que tan sols la descobríssim de casualitat alguns va ser External European Policy, oferida pel professor Jan Orbie (sobre la Unió Europea). Va ser la millor experiència universitària que vaig tenir, segurament, ja que vaig poder compartir un debat que va durar quasi un dia amb estudiants internacionals, estudiants belgues i estudiants d'interpretació (que traduïen les nostres participacions al debat). L'assignatura consistia a realitzar un debat (a partir d'un escrit que havíem realitzat) que recreés els debats propis de la UE. Cadascun dels estudiants (uns 20) representàvem al ministre d'exteriors del nostre país (després d'haver llegit pel nostre compte informació sobre la Unió Europea) i oferíem la nostra visió sobre assumptes europeus (ho fèiem amb el nostre idioma i els traductors ho traduïen a l'anglès, perquè la resta d'estudiants s'assabentessin del que dèiem, i hi pogués haver debat). Va ser una gran experiència, ja que a més vam poder gaudir, a compte de la universitat, de cafès i pastes (una pràctica bastant estesa allà) al llarg del debat i d'un dinar final a un restaurant proper a la universitat. Molt recomanable i poc conegut entre els estudiants! No cal saber molt sobre Europa (al final llegint acabes entenent com funciona siguis de la carrera que siguis)!

En tercer lloc, Gent és una ciutat ideal per a l'estudiant internacional, ja que per començar és una ciutat estudiantil (a pesar que hi viuen moltes famílies i gent gran): una de les imatges que més la representen és el ramat d'estudiants sobre bicis grogues que baixen pels carrers principals durant l'any (l'estiu ja és un altre cosa... a l'estiu s'omple de turistes i d'un altre tipus d'habitants). Hi ha facultats per tota la ciutat (escampades per tots els carrers) i la veritat és que totes tenen un aire agradable (edificis alts i antics plens de pàrquings de bicis i algunes amb jardins). Tot són facilitats per als estudiants. El welcome day, per exemple, que és la diada d'1 o 2 dies durant la qual et presenten la teva facultat, és molt interessant ja que et permet conèixer alguns dels estudiants amb qui compartiràs classe, o en el meu cas la residència xd, i val la pena.

L'atenció dels tutors, professors i administració al llarg de l'estada també és molt correcta i rigorosa. Un servei recomanable és el servei 'd'activitats i festes' xd de l'IESN: es tracta d'una organització estudiantil que convoca festes i activitats per als estudiants internacionals setmanalment i que tenen força èxit. Quasi tothom va a les festes més d'un cop durant la seva estada. Un altre servei que ofereix la universitat a l'estudiant és, com ja he dit, els cursos d'idiomes (val la pena ja que és molt econòmic. Les classes de dutch són interessants, per ex.). Especialment interessant, també, el curs de Low Countries sobre la cultura holandesa (és interessant i un altre punt de trobada amb estudiants internacionals).

En quart lloc, pel que fa a la residència, dir que és cara però una solució perfecta per simplificar l'estada. No has de buscar res, només pagar. Això sí, 390 euros per mes. Però ho tens tot fet i disposes d'una habitació bastant còmoda i gran amb lavabo i escriptori, així que és una opció. La cuina és compartida amb 15 o 20 persones més, però és una bona manera de trobar-te amb gent (sempre s'hi fan trobades o festes). Són residències grans i totes estan allà mateix (a la mateixa zona), el que crea un clima estudiantil agradable tipus 'campus petit'. Sempre es pot buscar allotjament privat (sortia més barat!), però has de saber moure't o conèixer algú. Però si arribeu una mica d'hora (abans que comencin les classes) sempre podeu buscar... Ah, també és interessant llogar una bici durant l'estada, la pots guardar als pàrquings de les residències sense perill de fuga. Uns 30-60 euros (bici i pàrquing, crec), depenent del tipus de bici. Crec que la més barata eren uns 15 euros cada 3 mesos. Tothom que la va agafar va quedar encantat, a més suposa un exercici extra i el trànsit d'allà és molt més agradable i tranquil que el d'aquí. Jo no la vaig agafar, però me la van deixar alguns dies per fer alguna sortida (hi havia bastant de 'tràfic' de bicis entre estudiants). En realitat és bastant idoni per moure't per la ciutat, ja que tot està molt a prop i t'estalvies pagar bus o tramvia per 5 minuts de trajecte.

Per últim... ja m'he esplaiat prou xd... comentar el tema d'elegir Gent com a destinació de la que hauria de ser una experiència juvenil memorable. En aquest sentit és un gran destí. És una ciutat petita, però no agobia i, el concepte de 'disfrute' es palpa a l'aire. Els amants de la música (com jo) estaran bastant encantats, perquè la música es respira per tot arreu: des de les petites tendes de música famoses arreu del món que estan plenes de vinils i CDs, fins pubs de jazz, cafeteries amb música rock i un cafè central on molts diumenges i dies de la setmana pots veure gent ballant swing o rock... És increïble com d'arrelat tenen la música en comparació a aquí. A més, si saps buscar pots disfrutar de festivals i pubs amb concerts en directe (podeu veure la web 'Gent gratis', busqueu-ho pel Google). Un lloc altament recomanable és el gran Hot Club (on tots els estudiants d'Erasmus vam acabar prenent alguna cosa més d'un, de dos i de tres cops). En fi, que Gent és un gran destí de viatge i d'Erasmus... no s'acaba mai... i tampoc la resta de Bèlgica, Amsterdam, Londres, París... que estàn a un cop de bus de Gent. Per mi, va ser una gran tria i no m'ho imaginava, ni molts d'altres... Qualsevol cosa que no hagi explicat i vulgueu saber, si us puc ajudar... aubalar@gmail.com. En qualsevol cas, bon viatge decidiu anar on decidiu! Hi ha mols llocs pel món xd!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada