dimecres, 4 d’agost del 2010

Pràctiques a l'Instituto Cervantes de Berlín

Salutacions des de Berlin.

Som Mana Deweerdt i Albert Ventura, estudiants que acaben la diplomatura. Estem realitzant les pràctiques d’estiu a l'Instituto Cervantes de Berlín (Alemanya), concretament a la Biblioteca Mario Vargas Llosa. L’estada és per a dos mesos: juliol i agost.


Ja portem un mes i l’experiència fins al moment és molt satisfactòria i enriquidora. L’Instituto Cervantes es troba al rovell de l’ou de Berlín, prop d’Alexanderplatz. Es tracta d’un edifici força elegant i vistós. La Biblioteca està situada a l'últim pis de l'edifici, fet que provoca que disposi d’unes vistes excepcionals.

L’acollida per part del personal fou molt bona. El Jordi i el Sergio, els nostres companys, no dubten a ajudar-nos sempre i quan ho necessitem. Sobre la feina no ens podem queixar: ordenació de fons, buidatge de revistes locals, elaboració de bibliografies, gestió de les adquisicions i un llarg etcètera.

La part més complicada fou la de trobar allotjament. Sembla fàcil i no ho és. Finalment vivim al barri de Friedrichsain, un barri tranquil i proper al centre, on s’hi troben molts bars, botigues i ambient estudiantil.

Pel que fa a Berlín, com a capital d’Alemanya, ens està encantant. És una ciutat molt i molt extensa, on sempre tens noves coses per veure i descobrir, a més a més es caracteritza per canviar de rostre i identitat a cada cantonada. De fet no podia ser d’una altra manera, perquè no hi ha cap altre lloc al món on la història hagi deixat ferides tan profundes, no només en la fisonomia de la ciutat, sinó també en la vida quotidiana de la gent. D’alguna manera doncs, Berlín és una ciutat amb un esforç continu per transformar-se en una realitat diferent.

Hem pogut visitar altres ciutats com Potsdam (mític pels seus castells) o Oranienburg (conegut pel camp de concentració nazi de Sachsenhausen). Properament anirem a Praga i intentarem visitar altres ciutats d’Alemanya.

Bé, esperem tornar-vos a escriure al final d’aquesta experiència.

No voldríem despedir-nos sense deixar una cita d’àmbit bibliòfil i que es pot llegir a la mítica Bebelplatz, just davant d’on es troba situada la Biblioteca Nacional i on hi ha un monument en record a la crema de llibres portada a terme pels nazis durant la Segona Guerra Mundial.

"Das war ein Vorspiel nur, dort wo man Bücher verbrennt, verbrennt man am Ende auch Menschen." (Això només va ser un preludi, aquí on es cremen llibres, s'acaben cremant també persones.)

Una abraçada i records,
Mana Deweerdt i Albert Ventura


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada