dimecres, 5 de maig del 2010

Pràctiques a l'Instituto Cervantes d'Utrecht

Benvolguts companys,

Aquí deixo plasmada la meva estada a la Biblioteca de l'Instituto Cervantes d'Utrecht, per animar a tots aquells que esteu pensant fer una escapadeta fora de Catalunya o en algun dels Institutos Cervantes que hi ha repartits arreu del món.

Em dic Eva Xaver, estudiant de llicenciatura de Documentació i amant dels intercanvis i aprenentatge humà. Des del passat mes de febrer estic vivint a Utrecht, una ciutat al sud d'Amsterdam, invertint el segon semestre del curs en la realització d'un conveni de pràctiques educatives a través de la UB.

Per aquells que no coneixeu l'Instituto Cervantes (IC), dir-vos a grans trets que és una entitat finançada pel govern Espanyol que pretén promoure i ensenyar la cultura i llengua hispana a través dels seus centres. Cada centre té un Departament de Cultura, un Departament d'Ensenyament, un Departament de Biblioteca i un Departament de Gestió que enllaça i justifica la feina feta a la seu central dels Cervantes a Madrid.

Les meves pràctiques -com és lògic- s'han centrat al Departament de Biblioteca. Aquest està format per la Mayte Azorín -actual directora fins el proper mes d'agost-, la Gerdientje -auxiliar- i un munt de voluntaris que van i vénen i que no m'agradaria deixar de mencionar: la Marinette, la Sandra, la Solange, la Britte i jo.

La biblioteca és un punt clau de suport als estudiants holandesos que vénen a aprendre castellà al Centre, així que el seu fons bibliogràfic es basa en documents didàctics, lectures graduades, material audiovisual, llibres bilingües neerlandès-castellà, literatura hispana i relíquies bibliogràfiques com una edició en neerlandès del llibre El camino de Miguel Delibes.

Les meves tasques a la biblioteca van ser pactades amb la directora des del principi: dinamització de la biblioteca a través de la web social 2.0 -blocs, diaris locals, xarxes socials...- ; atenció a l'usuari; ajuda en la selecció i compra de material bibliogràfic; catalogació del nou i vell fons; promoció dels nous materials; préstecs i devolucions; esporga; treball amb el programa Absysnet.

Cal dir que és un treball molt humà, el centre és petitet i els usuaris molt fidels, així que és fàcil sentir-te com a casa. Pel que fa a l'idioma, dominant l'anglès i el castellà pots viure sense problemes, però sempre t'agrairan un mínim d'esforç de parlar neerlandès.

Ara ja han passat els 3 mesos de pràctiques pactats, i aquest passat dia 30 va ser el meu últim dia del conveni. Cal dir que tot i que les pràctiques no han sigut remunerades, el Centre m'ha deixat una bici i m'ha tractat estupendament. El divendres no hi va haver despedida de comiat ni res per l'estil, i el dilluns vaig tornar a la feina com de costum. Ara enlloc de conveni tinc un contracte remunerat pel mes de maig, així que no cal que escrigui la meva satisfacció i alegria en tot plegat. I és que a vegades per rebre... primer has de donar tu! :-)

Així que ànims a tots amb les pràctiques d'estiu, Erasmus i convenis!!


Eva Xaver Junyent, Utrecht, 5 de maig del 2010.


3 comentaris:

  1. Enhorabona!!! Tu t'ho has guanyat.
    Una abraçada,

    ResponElimina
  2. eva! t'han contractat! me n'alegro mooooooooooolt!

    ResponElimina
  3. Uauuu Eva o_O moltes felicitats!!!! :)M'encanta anar-te llegint per aquí.

    Estem en contacte,
    aina

    ResponElimina