dilluns, 5 de gener del 2009

Increment de les beques Erasmus per al curs 2009-2010

L'ajut econòmic que rebran els estudiants escollits per participar en el Programa Erasmus el curs que ve tindrà un notable increment.

Els diners que perceben els estudiants Erasmus provenen de diferents organismes i programes. Per un cantó, el mateix Programa Erasmus de la Unió Europea, assignarà a tots els estudiants uns 160 euros mensuals (per una estada de cinc mesos això representen 800 euros).

En segon lloc, el Ministerio de Ciencia e Innovación del govern d'Espanya finançarà amb 190 euros al mes a cada estudiant (és a dir, 950 euros pels cinc mesos d'estada). I en el cas que l'estudiant sigui becari del ministeri, se li concediran 420 euros mensuals addicionals (això fa 2.100 euros per cinc mesos).

Així doncs, tots els becaris Erasmus rebran, només pel fet d'haver estat escollits, 350 euros al mes (1750 euros per a estades de cinc mesos). En el cas dels estudiants que siguin beneficiaris de la beca general de l'Estat, la remuneració mensual total és de 770 euros (que per a tot el període de cinc mesos són 3850 euros).

Complementàriament a aquestes ajudes, els estudiants de la Universitat de Barcelona poden rebre uns altres ajuts, que en els darrers anys s'han anat convocant, i que esperem que per al curs vinent tornaran a concedir-se. Aquests ajuts no es donen de manera universal, sinó als estudiants que reuneixen uns cert mèrits acadèmics.

Es tracta d'un ajut mensual de 200 euros de l'Agaur (Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca de la Generalitat de Catalunya); un altre ajut pel conjunt de l'estada de 200 euros per part dels vicerectorats d’Estudiants i de Política Internacional i Mobilitat de la Universitat de Barcelona, i uns altres 300 euros per estada per part de Bancaja.

En resum, un estudiant de la Facultat amb bon expedient acadèmic que rebi tots els ajuts possibles podria percebre, per cinc mesos d'estada a l'estranger, 5.350 euros (si fos becari de l'Estat):

Encara una altra possibilitat d'ajut, per als estudiants de la Facultat que tinguin la residència familiar en una altra comunitat autònoma, com ara les Illes Balears o Navarra, consisteix en els ajuts que aquestes comunitats autònomes ofereixen als estudiants d'aquelles terres.

Cal aclarir que tots aquests ajuts econòmics (tant els generals com els complementaris) els poden percebre únicament els estudiants que reuneixin aquestes dues condicions: que participin per primera vegada en una estada dins del Programa Erasmus, i que tinguin la nacionalitat –o la residència permanent– d'un país de la Unió Europea.

A poc a poc les ajudes per a les estades dins del Programa Erasmus van millorant. Tan de bo que un dia el motiu econòmic no sigui el motiu que freni a ningú a moure's!

Enllaços d'interès:

Informació de la Facultat sobre el Programa Erasmus: http://www.ub.edu/biblio/atencio-i-serveis-a-lestudiant/programes-dintercanvi-i-mobilitat/107-beques-erasmus

Informació de la UB sobre el Programa Erasmus: http://www.ub.edu/uri/estudiantsUB/erasmus.htm

7 comentaris:

  1. Ostres, ostres! Quina millora!
    Aquest increment ja podria haver sigut per al curs 2008-2009... ains!

    ResponElimina
  2. I si volem tornar a anar d'erasmus, rebriem alguna cosa????

    ResponElimina
  3. Hola Núria,

    La idea general és que un estudiant només pot rebre ajut econòmic una única vegada a la vida. Tot i que pot repetir la condició d'estudiant en mobilitat, amb els beneficis acadèmics, si queden places vacants.

    Però per contestar amb seguretat la teva pregunta caldria veure les convocatòries concretes de les diferents línies d'ajut, algunes de les quals encara no s'han fet públiques de cara al curs que ve.

    En base a les convocatòries del curs passat, podem dir que el principi d'una única beca per estudiant es contempla en l'ajut directe provinent del Programa Erasmus, i en el ajuts dels vicerectorats de la UB i de Bancaja.

    En canvi, jo no sé veure cap exclusió en la convocatòria de l'Agaur (insisteixo: em baso en la convocatòria de l'any passat; cal veure si la d'enguany introduirà canvis). Tanmateix, hi ha una frase de penalització per als repetidors: «En igualtat de puntuacions es donarà prioritat a aquelles persones que no hagin rebut aquests ajuts el curs 2007-2008».
    (http://www10.gencat.net/agaur_web/AppJava/catala/a_beca.jsp?categoria=universitaris&id_beca=12641)

    Tampoc sé veure restriccions per repetició en el complement donat pel Ministeri:
    (http://www.boe.es/aeboe/consultas/bases_datos/doc.php?coleccion=indilex&id=2008/15680&txtlen=1040).

    Fins aviat,

    ResponElimina
  4. Mare meva, quina millora!

    Fa 10 anys la meva beca va ser de 400€ per pagar l'estància de 4 mesos i els bitllets d'avió... Ara m'adono de tots els sacrificis que vaig arribar a fer per aconserguir-la, però tot plegat va valer la pena.

    Sí, Amadeu, el 2 de febrer farà 10 anys d'Oslo.

    ResponElimina
  5. Hola, soy un estudiante la UPC (FIB) y usaba esta entrada vuestra como referencia a lo que me pueden dar de beca.

    En todos los sitios había leído que se hablaba de un primer pago de 150€ o 160€ si lo habían subido.

    Mi primer pago ha sido de 100€, 50€ menos de lo esperado.

    ¿es esto normal o han bajado la beca sin avisar?

    ResponElimina
  6. Hola Juanma,

    Disculpa que hàgim trigat a contestar. Ets estudiant de la UPC i fas una consulta sobre el cobrament de la beca Erasmus d’aquest any.

    La gestió de les beques Erasmus pot variar d’una universitat a una altra. És possible que el que hagis ingressat ara sigui una part, i que la resta la cobris un cop acabis la teva experiència Erasmus i portis el certificat d’estada.

    Pel que veig, a la UPC també funcionen així (p. 8):
    https://www.upc.edu/sri/estudiantat/mobilitat-destudiantat-de-la-upc/dossier-estudiant-mobilitat-2009-2010/Dossier2009-2010.pdf.

    Fins aviat!

    ResponElimina
  7. Hola, sólo era una consulta porque utilizaba vuestra web como referencia.

    Lo que me ha extrañado es que supuestamente las becas erasmus es algo que da bruselas (eso dicen en mi universidad) entonces deberían ser las mismas para todo el mundo, pero veo que en la UB y en lleida por ejemplo son 160€ y a nosotros nos dan 100€. Sí, son dos pagos, pero el segundo pago no saben de cuanto será, dicen que aún está por determinar.

    Y eso por no hablar de lo que reciben en el resto de España... tendremos que apretarnos el cinturón mientras otros viven la vida loca.

    ResponElimina