diumenge, 20 de juliol del 2008

Des de Berlín, Alemanya



Sóc la Tània Alaix i us escric des de la ciutat de Berlín. Als matins faig les pràctiques a la Biblioteca Mario Vargas Llosa de l’Instituto Cervantes i a la tarda faig un curs intensiu d’alemany al Goethe-Institut. Aquesta és la meva primera experiència laboral en una biblioteca i tot i que he conegut altres ciutats alemanyes també és la primera vegada que sóc a Berlín. Aviat farà quatre setmanes que va començar aquesta aventura i de moment l’experiència és molt recomanable i molt positiva!

Berlín és una ciutat viva, molt animada i plena d'història. Dinou anys després de la caiguda del mur la transformació de la ciutat va fent camí i de seguida veus el que hi ha, però es percep amb claredat tot el que hi va haver! He estat de sort i visc en una habitació en un pis al nord, a tocar de la Museuminsel i d’Unter den Linden, molt a prop del Cervantes i del Goethe. La ciutat és molt extensa però al mateix temps la gran quantitat de zones verdes i el riu Spree l’allunyen de l’estrès d’altres capitals europees. Aquest any sembla que l’estiu encara no ha arribat a Berlín i cada dia plou una mica. Confio que en les properes setmanes el temps millori!

Quant a les pràctiques, la biblioteca del Cervantes a Berlín consta de dues plantes situades a dalt de tot d’un edifici de propietat situat al costat de Hackescher Markt. El centre va ser inaugurat l’any 2003 i té una col·lecció de 4500 exemplars. Hi predomina la llengua espanyola per bé que hi podem trobar alguns materials en català, gallec i basc. El moviment de préstecs aquests dies que al Cervantes no fan cursos d’espanyol està prou bé: 150 préstecs al dia! Aquí habitualment hi treballen dues persones: en Jordi Carrascosa, director de la biblioteca, i en Sergio Campos. Tots dos van ser en el seu moment estudiants de la Facultat de Biblioteconomia i Documentació. A més, aquests dies faig pràctiques amb un altre noi de Barcelona que ha decidit venir a treballar a Alemanya. De moment, les feines han estat molt variades i poc a poc he anat coneixent el funcionament de la biblioteca. El programari de gestió de la col·lecció Absys ho fa tot molt senzill. Catalogar, donar d’alta exemplars, posar-hi els teixells, gestionar el préstec o les multes derivades dels retards en el préstec són tasques que es fan en un click. Segurament el problema més important que pateixen les biblioteques del Cervantes és que no hi ha unes pautes uniformes de treball per a tots els centres i el catàleg col·lectiu n’ha resultat molt perjudicat. En aquests moments la catalogació, indexació i classificació de les biblioteques del Cervantes és poc coherent.

Quant a l’alemany, entrar-hi bé és una feina que també requereix moltes hores... La setmana que ve tindré els primers exàmens oficials i ja ho veurem. Els alemanys del Goethe són molt exhaustius!

Fins ben aviat! “Mach’s gut!”

Tània Alaix i Gimbert

2 comentaris:

  1. Tania! Ets la millor :) Gracies per tots els teus consells i experiencies.

    Records de DC

    ResponElimina
  2. benvinguda a Berlín! no deixis de visitar el bloc: http://catberlin.bloc.cat participa-hi!

    ResponElimina