divendres, 22 d’abril del 2005

Missatge des de Parma

El primer que vaig fer en saber que havia entrat a la Facultat de Biblioteconomia i Documentació va ser mirar les destinacions Erasmus. Viatjar es pot fer a l'estiu, per Setmana Santa o al febrer, com a estranger, visitant, turista o viatger. Però viure en un altre país com un habitant més, és una oportunitat difícil de trobar i molt interessant per conèixer més profundament un país.

L'Erasmus et facilita aquesta oportunitat. El bo de la beca no són els diners simbòlics que et donen, sinó el fet de ser part d'una comunitat d'estudiants a un altre país. Els avantatges són que les matrícules de les assignatures són gratuïtes, també tens una oficina encarregada dels Erasmus que t'ajuda a buscar allotjament i t'assessora, i pots fer cursos gratuïts de la llengua del teu país de destí, a Barcelona i a la universitat d'acollida. A nivell no acadèmic està molt bé perquè en la mateixa situació que tu arriben gent d'arreu d'Europa, als quals tens l'opció de conèixer i compartir.

Jo vaig triar Parma i hi sóc des de febrer. L'elecció va ser per la llengua, pel país i pel fet de ser una petita ciutat. Posats a experimentar, i ja que sóc barcelonina, volia saber com es viu a una ciutat més petita, sense tant de trànsit; l'altra opció italiana, Roma, se'm feia massa gran per un semestre.

Parma és una ciutat provinciana, tranquil·la i maca. Em sorprèn que tothom va en bicicleta, el dissabte es muden molt i que hi ha molta cultura. Hi ha molts teatres, museus, monuments, auditoris, cinemes, sales d'exposicions i activitats diverses per a ments inquietes. Està a la província de l'Emilia Romagna, cap al nord, una situació estratègica per viatjar. A una hora de Milà o de Bolonya i a dues de Florència, a tres de Venècia; no em quedo el cap de setmana a casa!

Si ets estudiant de Biblioteconomia, de lletres en general, entres gratis a tots els monuments o museus estatals, en canvi, als provincials o municipals hi tens descompte. El cost de vida és més car que a Barcelona, però no exageradament, per la francesa que viu amb mi tot és molt barat, malgrat tot sempre ens quedarà el Lidl. En bici ho tens tot com a màxim a 30 minuts.

La Facultat és molt cèntrica i a un carrer molt animat, a 5 minuts de la plaça principal. Es troba dins la Facultat de Lletres, i hi ha molt ambient universitari, un bar, un menjador universitari econòmic i moltes activitats dirigides als estudiants. La universitat és molt a prop d’un parc preciós i la gent va al parc a estudiar o menjar l’entrepà.

És una experiència molt enriquidora, t’espaviles sola, coneixes italians i gent d’arreu d’Europa, descobreixes un altre tipus d'universitat, de societat, de llengua, i a la fi, potser et trobes a tu mateixa en unes altres circumstàncies.

Helena Vilardell

Boniques imatges parmesanes...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada